Subsidieregeling “Opstartsubsidie Eigen Kracht en Burgerkracht aan Zet in Leerdam”

 

Het college van de gemeente Leerdam,

gelezen het raadsbesluit van 26 maart 2015 en 7 november 2016 ,

b e s l u i t vast te stellen:

de Subsidieregeling “Opstartsubsidie Eigen Kracht en Burgerkracht aan Zet in Leerdam”

 

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

 

Artikel 1.1 Begripsbepaling

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

a. Awb: de Algemene wet bestuursrecht;

b. het college: het college van burgmeester en wethouders van de gemeente Leerdam;

c. de raad: de gemeenteraad van de gemeente Leerdam;

d. activiteiten: samenhangende werkzaamheden en handelingen gericht op het belang van de gemeente en/of haar inwoners en passend binnen het door de raad vastgestelde beleid op een of meer beleidsterreinen zoals vermeld in artikel 1.2.;

e. subsidie: subsidie als bedoeld in artikel 4:21 Awb, inhoudende de aanspraak op financiële middelen, door een bestuursorgaan verstrekt met het oog op bepaalde activiteiten van de aanvrager, anders dan als betaling voor de aan het bestuursorgaan geleverde goederen of diensten;

f. activiteitensubsidie: een subsidie die per boekjaar wordt verstrekt voor activiteiten ter

realisering van de in het subsidieprogramma opgenomen doelstellingen;

g. subsidieprogramma: een jaarlijks door de raad vast te stellen document waarin de

doelstellingen staan vermeld die de raad in een boekjaar wil realiseren;

h. instelling: een organisatie die niet gericht is op het maken van winst en als rechtspersoonnaar burgerlijk recht is opgericht;

i. subsidieplafond: het subsidieplafond, zoals bedoeld in artikel 4.22 Awb;

 

Artikel 1.2 Reikwijdte van de Subsidieregeling

 

  • 1.

    Grondslag

    Subsidieverstrekking vindt plaats in de vorm van een activiteitensubsidie. De subsidieverstrekking wordt gebaseerd op de Algemene subsidieverordening gemeente Leerdam 2015. De bepalingen van deze verordening zijn van toepassing voor zover hier in deze regeling niet van wordt afgeweken.

 

Artikel 1.3 Doelstelling

 

Deze subsidieregeling draagt bij aan de volgende doelen:

- Het vergroten van het zelfstandig functioneren van kwetsbare mensen in de gemeente Leerdam door het versterken van hun Eigen Kracht, het versterken van hun netwerk en het versterken van de inzet van Vrijwilligers (Burgerkracht), dit alles binnen het sociale domein

Subdoelen zijn hierbij:

  • 1.

    Ondersteuning/ begeleiding/ werving van vrijwilligers (om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de kracht van vrijwilligers in het sociale domein).

  • 2.

    Ondersteuning/ begeleiding van mantelzorgers zodat zij beter kunnen functioneren.

  • 3.

    Het vergroten van het zelfstandig functioneren van kwetsbare mensen.

  • 4.

    De formele en informele zorg beter verbinden.

  • 5.

    De kosten voor duurdere voorzieningen verminderen.

 

Bij subsidiëring gaat het vooral om initiatieven van, door en/ of voor vrijwilligers, die anders niet van de grond komen.

 

Artikel 1.4 Criteria om in aanmerking te komen voor het budget

Het initiatief moet:

- Een bijdrage leveren aan het versterken van Eigen Kracht/ Burgerkracht binnen het sociaal domein in Leerdam (waardoor kwetsbare mensen zelfstandiger kunnen functioneren door het versterken van hun eigen kracht, het versterken van hun netwerk en/ of het versterken van de inzet van vrijwilligers)Voorzien in een behoefte en kunnen rekenen op draagvlak bij de doelgroep.

- Een nieuw initiatief betreffen.

- Voldoen aan de voorwaarden uit de algemene subsidieverordening 2015, tenzij anders geregeld in dit document.

- Samenwerking stimuleren tussen burgers onderling en/ of organisaties (professioneel of vrijwillig.

- Uit de aanvraag blijkt dat het initiatief na maximaal 2 jaar op eigen benen kan staan (opstartsubsidie). De aanvraag moet aantonen dat het realistisch is om te verwachten dat de aanvrager na 2 jaar zonder subsidie verder kan.

- Ten aanzien van aanvragen van professionele organisaties (niet commercieel) die al gesubsidieerd worden: Hierbij moet duidelijk zijn dat de nieuwe initiatieven niet binnen de bestaande budgetten (cq. herschikking binnen de budgetten) gerealiseerd kunnen worden.

- Vrijwilligers en/ of het netwerk van kwetsbare mensen moeten duidelijk in beeld zijn bij het initiatief.

- Als gebruik gemaakt kan worden van voorliggende subsidies/ reguliere financiële regelingen moet dit duidelijk worden uit de subsidieaanvraag.

- Ingediend worden door vrijwilligers of niet commerciële instellingen/ organisaties.

- Zo veel mogelijk aansluiten bij eventuele soortgelijke plannen of ideeën die al door anderen zijn opgestart. Het is van belang aan te geven waarom wel/ niet hierbij wordt aangesloten.

 

De gemeente geeft aan dat het een voorkeur verdient als initiatieven:

- Naast de gemeente ook door anderen worden gesponsord (eigen investering/ bijdragen van anderen/ cofinanciering).

- Doelgroepen betrekken waardoor er een verbinding wordt gelegd binnen de 3 d’s: jongeren, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen met een beperking.

   

Artikel 1.5 Subsidieplafond

- Er is jaarlijks een bedrag van €35.000 beschikbaar gesteld. Het totaal beschikbare subsidiebudget is leidend, er kan niet meer subsidie worden verleend dan het maximum totaal.

- Per aanvraag kan maximaal €5000 subsidie worden ontvangen. Het college kan hier in bijzondere gevallen van afwijken. Ook kleine initiatieven zijn van harte welkom.

- De subsidie kan ook verleend worden als cofinanciering.

  

Artikel 1.6 Subsidievoorwaarden

 

Aanvragen die niet voldoen aan de subsidievoorwaarden worden niet in behandeling genomen.

 

Aanvrager:

Zowel vrijwilligers als organisaties/ instellingen (niet commercieel) kunnen een beroep doen op de subsidieregeling (zie het voorbehoud onder artikel 1.4 voor instellingen).

 

Aanvraagperiode en sluitingstermijn:

- De aanvragen dienen uiterlijk op 1 oktober ingediend te worden om er nog verzekerd van te kunnen zijn dat ze in datzelfde jaar worden behandeld. i.

- De subsidie dient binnen een jaar na toekenning te worden besteed.

Vormvoorwaarden:

De subsidieaanvraag dient in elk geval te bevatten:

  • 1.

    Naam en adres

  • 2.

    Aard en doel initiatief

  • 3.

    Activiteiten

  • 4.

    Beschrijving van het passen van de activiteiten binnen de criteria van het budget.

  • 5.

    Samenwerking/ draagvlak (bv. via handtekeningenlijst).

  • 6.

    (Sluitende) begroting

 

De aanvraag dient ingediend te worden via het daartoe bestemde aanvraagformulier.

 

Weigeringsgronden:

 

Voor de algemene weigeringsgronden wordt verwezen naar artikel 4.3 van de Algemene Subsidieverordening Leerdam 2015.

  

Artikel 1.7 Beoordeling en toekenning

 

- De gemeentelijke beoordelingscommissie adviseert het college. De toekenning valt onder de nadere regels voor het verlenen van activiteitensubsidies. In de beoordelingscommissie zijn de diverse disciplines binnen de 3 d’s zoveel mogelijk vertegenwoordigd.

- Toekenning vindt plaats binnen 8 weken na indienen van de aanvraag tenzij in verband met de inhoud van de aanvraag meer tijd nodig is om deze te beoordelen. Indien dat het geval is zal daarover worden overlegd met de aanvrager.

Op de subsidie wordt direct een voorschot verleend. Binnen 4 weken na dagtekening wordt het subsidiebedrag zo mogelijk uitbetaald. Na afloop van de activiteit dient de subsidieaanvrager een verzoek tot definitieve vaststelling in met een inhoudelijk verslag en een rekening van baten en lasten dat betrekking heeft op de gesubsidieerde activiteiten met verantwoording over de ingezette subsidies.

- De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst tot het subsidieplafond is bereikt. Bij meerdere aanvragen binnen 4 weken van elkaar ingediend en een beperkt restbudget vindt prioritering plaats waarbij aanvragen die ook door anderen gesponsord worden voorrang krijgen.

- Wanneer de gelden niet, niet volledig of niet op een juiste manier worden besteed, dient het subsidiebedrag te worden terugbetaald.

- De toekenningen en uitreikingen van de subsidies kunnen worden gepubliceerd op de gemeentelijke website of gemeentepagina voor communicatiedoeleinden.

De subsidieaanvrager/ ontvanger dient mee te werken aan communicatie-uitingen van de gemeente Leerdam en op verzoek een artikeltje met foto’s aan te leveren voor communicatie-doeleinden. Hier zijn voor de ontvanger geen kosten aan verbonden.

- Als indiener van een opstartsubsidie bent u akkoord met het automatisch mee doen aan de prijsvraag rond “Het Beste Sociale Idee van Leerdam”.  

 

Hoofdstuk 2 Slotbepalingen

 

Artikel 2.1 Ontheffing

Het college kan in individuele gevallen voor één of meer subsidieverplichtingen van de subsidieaanvrager of de subsidieontvanger ontheffing verlenen van deze regeling.

 

Artikel 2.2 Hardheidsclausule

Het college kan van het bepaalde in deze regeling afwijken in gevallen waarin deze Regeling niet voorziet of tot onbillijkheid leidt.

 

Artikel 2.3 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2017.

 

Artikel 2.4 Citeertitel.

Deze regeling kan worden aangehaald als subsidieregeling “opstartsubsidie Eigen Kracht en Burgerkracht aan Zet in Leerdam”.

  

Aldus besloten in de openbare vergadering

van het college van 20 december 2016

  

Burgemeester en wethouders van Leerdam

 

de secretaris, de burgemeester

dhr. drs. L.J.C. Huberts dhr. Mr. T.P.J. Bruinsma

 

    

Naar boven