Besluit tot wijziging van de Verordening individuele inkomenstoeslag Gemeente Schiedam 2015

De gemeenteraad van Schiedam;

 

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 november 2017 en nummer 17VR069;

 

 

gelet op de artikelen 149 en 156 van de Gemeentewet, alsook op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet;

 

besluit vast te stellen de volgende wijziging van Verordening individuele inkomenstoeslag Gemeente Schiedam 2015

 

Artikel 1

De Verordening individuele inkomenstoeslag Gemeente Schiedam 2015 wordt gewijzigd als volgt:

 

  • A.

    Citeertitel

 

Oude tekst

Nieuwe tekst

 

 Verordening individuele inkomenstoeslag Gemeente Schiedam 2015.

 

Verordening individuele inkomenstoeslag  Schiedam 2015.

   

 

  • B.

    Artikel 4, vierde lid:

 

Oude tekst

Nieuwe tekst

 

 Artikel 4. Hoogte individuele inkomenstoeslag

 

4. De bedragen genoemd in het eerste lid worden jaarlijks geïndexeerd overeenkomstig de ontwikkeling van de bijstandsnorm voor gehuwden. De bedragen worden naar boven afgerond op hele euro’s.

 

 

Artikel 4. Hoogte individuele inkomenstoeslag

 

4. De bedragen genoemd in het eerste en tweede lid worden jaarlijks geïndexeerd overeenkomstig de ontwikkeling van de bijstandsnorm voor gehuwden. De bedragen worden naar boven afgerond op hele euro’s.

 

 

  • C.

    Toelichting op artikel 4, vierde lid onder indexering:

 

Oude tekst

Nieuwe tekst

 

Toelichting artikel 4

Indexering

 

In het vierde lid is een indexeringsbepaling opgenomen. Deze bepaling voorkomt dat de verordening telkens opnieuw moet worden vastgesteld, enkel voor het indexeren van de bedragen. Het is van belang de nieuwe bedragen (na indexatie) duidelijk te communiceren.

 

Toelichting artikel 4

Indexering

 

In het vierde lid is een indexeringsbepaling opgenomen. Deze bepaling voorkomt dat de verordening telkens opnieuw moet worden vastgesteld, enkel voor het indexeren van de bedragen. Indexatie vindt plaats volgens de methode jaar op jaar. De indexeringspercentages worden door Schulinck berekend aan de hand van de consumentenprijsindex alle huishoudens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is van belang de nieuwe bedragen (na indexatie) duidelijk te communiceren.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking de dag na bekendmaking ervan en werkt terug tot en met 1 januari 2017.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van de gemeente Schiedam van 28 november 2017.

De griffier,

J.W. Scherpenzeel

De voorzitter,

C.H.J. Lamers

Toelichting

 

A

De citeertitel wordt aangepast.

 

B

Door de toevoeging ‘tweede lid’ is de indexering ook van toepassing op de verhoging van de inkomenstoeslag wanneer er kinderen tot het huishouden behoren.

 

C

Door de toevoeging ‘Indexatie vindt plaats volgens de methode jaar op jaar. De indexeringspercentages worden door Schulinck berekend aan de hand van de consumentenprijsindex alle huishoudens van het Centraal Bureau voor de Statistiek’ wordt duidelijk welke ontwikkeling van invloed is bij de indexering van de toeslag en op welke manier de indexering moet gebeuren.

 

Artikel II

De bedragen in artikel 4, eerste lid zijn vastgesteld per 2017 en behoeven voor 2017 geen indexatie.

De intentie is er vanaf het begin geweest om de verhoging op de toeslag wel te indexeren, slechts door het ontbreken van de verwijzing naar het tweede lid van artikel 4 ontbrak hier de grondslag.

De indexering voor de bedragen onder artikel 4, tweede lid zijn alsnog verwerkt per 1 januari 2017. Voor de rechtmatigheid is het van belang om de wijziging van de verordening met terugwerkende kracht in te voeren. Hierbij speelt mee dat de belangen van de burger niet geschaad worden door de terugwerkende kracht.

Naar boven