Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening Maassluis 2014

De raad van de gemeente Maassluis;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 5 december 2017

gelet op artikel 149 en 151 c eerste lid, van de Gemeentewet;

 

gezien het advies van de commissie………….;

besluit vast te stellen de volgende wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Maassluis 2014;

 

Artikel I

De Algemene Plaatselijke Verordening Maassluis 2014 wordt gewijzigd als volgt:

 

A.

 

Artikel 1:3 wordt als volgt:

 

Artikel 1:3 APV Te late indiening aanvraag

(vervallen)

 

B.

Artikel 1:8 wordt als volgt:

 

Artikel 1:8 Weigeringsgronden

 

  • 1.

    De vergunning of ontheffing kan door het bevoegd gezag of het bevoegde bestuursorgaan worden geweigerd in het belang van:

    • g.

      de openbare orde/overlast;

    • h.

      de openbare veiligheid;

    • i.

      in het belang van de verkeersvrijheid of –veiligheid;

    • j.

      de volksgezondheid;

    • k.

      de bescherming van het milieu;

    • l.

      de zedelijkheid.

  • 2.

    In aanvulling op de in het eerste lid genoemde algemene weigeringsgronden kunnen per artikel bijzondere weigeringsgronden worden genoemd.

  • 3.

     Een vergunning of ontheffing kan ook worden geweigerd als de aanvraag daarvoor minder dan zes weken voor de beoogde datum van de beoogde activiteit is ingediend en daardoor een   behoorlijke behandeling van de aanvraag niet mogelijk is.

  • 4.

    Voor bepaalde, door het bevoegde bestuursorgaan aan te wijzen vergunningen of ontheffingen   kan de in het derde lid genoemde termijn worden verlengd tot ten hoogste twaalf weken.

C.

Artikel 2:23a wordt als volgt:

 

Artikel 2.23a Verbod op slapen op of aan de weg

  • 1.

    Het is verboden de weg als slaapplaats te gebruiken en verder op of aan de weg een voertuig, woonwagen, tent of een soortgelijk ander onderkomen als slaapplaats te gebruiken of daarin te overnachten dan wel gelegenheid daartoe te bieden.

  • 2.

    Het college kan van het in het eerste lid genoemde verbod ontheffing verlenen en daaraan in het belang van de openbare orde, veiligheid, zedelijkheid en gezondheid voorschriften verbinden, onder andere ter voorkoming en beperking van hinder en overlast, het aanzien van de woon- en werkomgeving, verontreiniging, verspreiding van besmettelijke ziekten en brandgevaar.

  • 3.

    Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet op de door het college speciaal daartoe aangewezen plaatsen.

D.

Artikel 2:11 lid 5 wordt als volgt: 

 

Artikel 2:11 (Omgevings)vergunning voor het aanleggen, beschadigen en veranderen van een weg

  • 5.

    Het verbod geldt voorts niet voor zover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door het Wetboek van Strafrecht, de Wet beheer rijkswaterstaatswerken, de Waterschapskeur of het Provinciaal wegenreglement Zuid Holland en de telecommunicatiewet en de daarop gebaseerde Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur (AVOI).

Artikel 5:24 lid 4 wordt als volgt:

 

Artikel 5:24 Voorwerpen op, in of boven openbaar water

  • 4.

    Het verbod in het eerste lid geldt niet voor zover in de daarin geregelde onderwerpen wordt voorzien door het Wetboek van Strafrecht, de Scheepvaartverkeerswet, het Binnenvaartpolitiereglement, de keur van het Hoogheemraadschap van Delfland, de Wet beheer rijkswaterstaatswerken, de Havenverordening gemeente Maassluis, de Provinciale vaarwegenverordening, de Telecommunicatiewet of de daarop gebaseerde Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur (AVOI).

E. Artikel 2:38 wordt als volgt:

 

Artikel 2:38 Verschaffing gegevens nachtregister

Degene die in een inrichting nachtverblijf houdt of de kampeerder is verplicht de exploitant of feitelijk leidinggevende van die inrichting volledig en naar waarheid naam, woonplaats, dag van aankomst en de dag van vertrek te verstrekken.

 

F.

 

Artikel 2:42 lid 2 b wordt als volgt:

 

  • b.

    met kalk, teer of een kleur- of verfstof enige afbeelding, letter, cijfer of teken aan te brengen of te doen aanbrengen.

G.

Artikel 2:77 lid 1 wordt als volgt:

 

Artikel 2:77 Cameratoezicht op openbare plaatsen

  • 5.

    De burgemeester is bevoegd overeenkomstig artikel 151c van de Gemeentewet te besluiten tot plaatsing van camera’s voor een bepaalde duur ten behoeve van het toezicht op een openbare plaats.

H.

Na artikel 2:77 wordt artikel 2:78 ingevoegd luidende:

 

 

Artikel 2:78 APV Sluiting van panden

  • 1.

    De burgemeester kan, indien de openbare orde dit naar zijn oordeel vereist, de gehele of gedeeltelijke sluiting bevelen van voor het publiek openstaande gebouwen en daarbij behorende erven als bedoeld in artikel 174 van de Gemeentewet.

I.

Na artikel 2:1c wordt artikel 2:1d ingevoegd luidende:

 

Artikel 2:1d Woonoverlast als bedoeld in artikel 151d Gemeentewet

  • 1.

    Degene die een woning of een bij die woning behorend erf gebruikt, of tegen betaling in gebruik geeft aan een persoon die niet als ingezetene met een adres in de gemeente in de basisregistratie personen is ingeschreven, draagt er zorg voor dat door gedragingen in of vanuit die woning of dat erf of in de onmiddellijke nabijheid van die woning of dat erf geen ernstige en herhaaldelijke hinder voor omwonenden wordt veroorzaakt.

  • 2.

    Als de burgemeester een last onder dwangsom of onder bestuursdwang oplegt naar aanleiding van een schending van deze zorgplicht kan hij daarbij aanwijzingen geven over wat de overtreder dient te doen of na te laten om verdere schending te voorkomen. De burgemeester kan beleidsregels vaststellen over het gebruik van deze bevoegdheid.

  • 3.

    De last kan in ieder geval worden opgelegd bij ernstige en herhaaldelijke:

    • a.

      geluid- of geurhinder;

    • b.

      hinder van dieren;

    • c.

      hinder van bezoekers of personen die tijdelijk in een woning of op een erf aanwezig zijn;

    • d.

      overlast door vervuiling of verwaarlozing van een woning of een erf;

    • e.

      intimidatie van derden vanuit een woning of een erf.

J. Artikel 6:6 wordt als volgt:

 

 

Artikel 6:6 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Algemene Plaatselijke Verordening Maassluis 2017

 

 

In verband met de opname van een aantal nieuwe artikelen in de APV en enkele wijzigingen die een uitgebreidere toelichting behoeven wordt de “Toelichting op de Algemene Plaatselijke Verordening Maassluis” als volgt gewijzigd:

 

 

K.

 

 

Artikel 1:3 Te late indiening aanvraag

Artikel 1:3 APV komt te vervallen. In artikel 1:3 APV was opgenomen dat indien een aanvraag voor een vergunning of ontheffing te laat wordt ingediend het bevoegde bestuursorgaan kon besluiten de aanvraag niet in behandeling te nemen. Daar het onderwerp van inwilligen of weigeren van een aanvraag reeds in landelijke regelgeving (de Algemene wet bestuursrecht) is geregeld, past het niet om dit onderwerp met een aanvullende grond van buiten behandeling stelling, in een gemeentelijke verordening te regelen. In verband met het vervallen van artikel 1:3 APV is conform de model-APV van de VNG, aan artikel 1:8 APV waarin de weigeringsgronden van een aanvraag zijn opgenomen, een derde lid toegevoegd dat als weigeringsgrond kan dienen voor gevallen waarbij de aanvraag te laat is ingediend en een behoorlijke behandeling van de aanvraag daardoor niet mogelijk is.

 

 

L.

Artikel 1:8 Weigeringsgronden

Zie hieromtrent hetgeen is opgenomen onder artikel 1.1.

In verband met het vervallen van artikel 1:3 APV is aan artikel 1:8 APV waarin de weigeringsgronden van een aanvraag zijn opgenomen, een derde lid toegevoegd dat als weigeringsgrond kan dienen voor gevallen waarbij de aanvraag te laat is ingediend en een behoorlijke behandeling van de aanvraag daardoor niet mogelijk is.

 

 

M.

Artikel 2.23a Verbod op slapen op of aan de weg

Dit is een nieuw artikel dat bij deze wijziging wordt opgenomen. Het artikel dient voornamelijk de openbare orde. Het gebruik van de weg of een voertuig op of aan een weg als slaapplaats werkt potentiële overlast in de hand. Dergelijke overlast omvat voornamelijk activiteiten die doorgaans vóór of na een (langdurig) rustmoment kunnen plaatsvinden. Tevens draagt dit artikel bij aan de bestrijding van ongeregistreerd nachtverblijf.

 

N.

Artikel 2:78 Sluiting van panden

Naast de bevoegdheid van de burgemeester vanuit artikel 13b Opiumwet kan de burgemeester ook op grond van dit artikel een gehele of gedeeltelijke sluiting bevelen indien de openbare orde dit naar zijn mening vereist. De sluiting geldt voor het publiek openstaande gebouwen en daarbij behorende erven, als bedoeld in artikel 174 Gemeentewet.

 

De burgemeester kan een bevel tot sluiting geven van een voor publiek toegankelijk gebouw, inrichting of ruimte, in bijvoorbeeld de volgende situaties.

  • Sluiting indien is gehandeld in strijd met artikel 1 Wet op de kansspelen;

  • Sluiting van een pand waar door misdrijf verkregen zaken voorhanden, bewaard of verborgen zijn dan wel zijn verworven of overgedragen;

  • Sluiting van een gebouw waarin discriminatie heeft plaatsgevonden op grond van ras, geslacht, seksuele gerichtheid of welke grond dan ook;

  • Verzegeling en sluiting wegens het aantreffen van wapens als bedoeld in artikel 2 van de Wet wapens en munitie waarvoor geen ontheffing, vergunning of verlof is verleend of

  • zich andere feiten of omstandigheden hebben voorgedaan die de vrees wettigen dat het geopend blijven van het gebouw, de inrichting of de ruimte ernstig gevaar oplevert voor de openbare orde.

O.

Artikel 2:1d Woonoverlast als bedoeld in artikel 151d Gemeentewet

 

Per 1 juli 2017 is de Wet aanpak woonoverlast in werking getreden. Die wet maakt het mogelijk dat de gemeenteraad de burgemeester de bevoegdheid toekent om bij ernstige en herhaaldelijke woonoverlast gedragsaanwijzingen op te leggen aan de overlastgever. Het ligt voor de hand dat de gemeenteraad – als hij er voor kiest de burgemeester deze bevoegdheid toe te kennen – dit doet in de Algemene plaatselijke verordening.

 

Het toekennen van deze nieuwe bevoegdheid, aan de burgemeester wordt door opname van een nieuw artikel in de APV geregeld. Met de nieuwe bevoegdheid kan de burgemeester bij ernstige en herhaaldelijke woonoverlast gedragsaanwijzingen opleggen aan de overlastgevers.

 

Artikel II

Dit besluit treedt in werking op 19 december 2017.

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Maassluis van 19 december 2017.

 

de griffier,

mr. R. van der Hoek

 

de voorzitter,

dr. T.J. Haan

Naar boven