Protocol melding financiële belangen politieke ambtsdragers

No. 2017/1413

De raad van de gemeente Coevorden;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, bijlagenummer 1413;

 

Besluit:

 

 

Het Protocol melding financiële belangen politieke ambtsdragers vast te stellen.

 

 

Aldus besloten in de openbare vergadering van 19 december 2017

De raad voornoemd,

Voorzitter, griffier (plv.)

B.J. Bouwmeester J. Kok

Bijlage bij de Gedragscode integriteit raadsleden en bestuurders Coevorden 2017

 

Artikel 1 Begripsbepaling financiële belangen

Het begrip financieel belang is niet eenduidig. Onder financieel belang wordt in ieder geval verstaan het bezit van effecten, vorderingsrechten, onroerend goed, bouwgrond en een financiële deelneming in ondernemingen. Onder financiële belangen wordt eveneens verstaan negatieve financiële belangen zoals schulden die relevant kunnen zijn met het oog op belangenverstrengeling.

 

Artikel 2 Algemeen

  • 1.

    Dit protocol beschrijft hoe om te gaan met meldingen over financiële belangen door een raadslid, de burgemeester of een wethouder in relatie tot de functie-uitoefening als politieke ambtsdrager.

  • 2.

    In gevallen waarin dit protocol niet voorziet of waarbij de toepassing niet eenduidig is, vindt bespreking plaats in de integriteitscommissie. De commissie kan in voorkomende situaties de politieke ambtsdrager, de raad, het college of de burgemeester adviseren.

 

Artikel 2 Voorkomen belangenverstrengeling

Iedere politieke ambtsdrager geeft zich rekenschap van de belangen die hij anders dan als lid van de gemeenteraad of het college respectievelijk burgemeester heeft en waakt ervoor dat deze belangen niet leiden tot het op oneigenlijke wijze uitoefenen van zijn functie.

 

Artikel 3 Meldplicht

  • 1.

    Iedere politieke ambtsdrager is verplicht financiële belangen te melden, voor zover deze redelijkerwijs het vermoeden kan hebben dat het hebben van of handelen in deze financiële belangen de goede vervulling van de functie of goede functionering van de openbare dienst, niet in redelijkheid is verzekerd.

  • 2.

    Een politieke ambtsdrager doet opgave van zijn financiële belangen in ondernemingen en organisaties waarmee de gemeente zakelijke betrekkingen onderhoudt.

  • 3.

    Een raadslid dat twijfelt of een financieel belang gemeld moet worden wint hierover advies in bij de griffier.

  • 4.

    Een lid van het college dat twijfelt of een financieel belang gemeld moet worden wint hierover advies in bij de gemeentesecretaris.

     

Artikel 4 Informatieplicht

De politieke ambtsdragers zijn verplicht, op verzoek van de integriteitscommissie, nadere gegevens te verstrekken aan de integriteitscommissie over het financiële belang of daarmee gepaard gaande informatie.

 

Artikel 5 Register

  • 1.

    De griffier legt een register aan van de door de leden van de raad gemelde financiële belangen en beheert dit register.

  • 2.

    De gemeentesecretaris legt een register aan van de door de burgemeester en de wethouders gemelde financiële belangen en beheert dit register.

  • 3.

    Het register is openbaar en ligt op het gemeentehuis ter inzage.

Naar boven