Aanpassing verordening Jeugdhulp Gemeente Renswoude 2015

De raad van de gemeente Renswoude;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van d.d 31 oktober 2017, nummer 5

 

Overwegende dat

- De raad bevoegd is tot het wijzigen van de Verordening jeugdhulp gemeente Renswoude 2015;

- Op grond van recente uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) blijkt dat de gemeenteraad de essentiële onderdelen, waaronder het vaststellen van de hoogte van het persoonsgebonden budget (pgb) niet aan het college mag delegeren;

- De nu in artikel 4 en 5 van het Besluit nadere regels Jeugdhulp Renswoude en in artikel 28 Besluit nadere regels Maatschappelijke Ondersteuning Renswoude opgenomen bepalingen over de hoogte van het PGB moeten worden opgenomen in de Verordening Jeugdhulp gemeente Renswoude;

- Aanpassing ten aanzien van de differentiatie van de tarieven gewenst is;

- Toevoeging van een hardheidsclausule gewenst is;

 

Gelet op

artikel 2:9 van de Jeugdwet;

 

Besluit

vast te stellen de Verordening tot wijziging van Verordening Jeugdhulp Renswoude 2015

Artikel I Wijziging verordening

De Verordening Jeugdhulp gemeente Renswoude wordt als volgt gewijzigd.

 

  • A.

    Artikel 10 wordt vervangen door:

Artikel 10. Regels voor pgb

  • 1.

    Het tarief voor een pgb:

a. is gebaseerd op een door de jeugdige en/of zijn ouders opgesteld budgetplan over hoe zij het pgb gaan besteden;

b. is toereikend om effectieve en kwalitatief goede zorg in te kopen en

c. bedraagt niet meer dan de kostprijs van de in de betreffende situatie goedkoopst adequate individuele voorziening in natura.

 

  • 2.

    Besteding pgb

    • a.

      Bij toekenning van afzonderlijke budgetten heeft de cliënt binnen deze afzonderlijke budgetten bestedingsvrijheid ten aanzien van de keuze van zorgaanbieder.

    • b.

      Het is niet toegestaan het budget voor (semi)professionele begeleiding in te zetten voor niet-professionele hulpverlening.

    • c.

      Voor zover de zorgaanbieder met de cliënt afstemt op welke wijze ondersteuning plaatsvindt, moet deze afstemming geschieden in overeenstemming met en binnen de kaders van de Jeugdwet en ter uitvoering van het ondersteuningsplan en de door het college concreet vastgestelde en toegekende hoeveelheid noodzakelijke zorg en ondersteuning.

    • d.

      Het pgb mag uitsluitend worden gebruikt voor de inkoop van de in de beschikking genoemde voorzieningen en ten behoeve van de verwezenlijking van de bij die voorzieningen genoemde doelen;

    • e.

      Indien de cliënt een pgb ontvangt voor professionele of semiprofessionele hulpverlening/begeleiding dan mag dit pgb uitsluitend worden gebruikt voor de inkoop van jeugdhulp van professionals die geregistreerd staan in het kwaliteitsregister jeugd en/of het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg).

    • f.

      Het budget kan niet besteed worden aan bemiddelings- en administratiekosten en er is geen eenmalig vrij te besteden bedrag. Het is niet mogelijk een feestdagenuitkering aan de zorgverlener uit te betalen;

    • g.

      Het is mogelijk een vast maandloon met de zorgverlener af te spreken. Dit betekent dat de budgethouder vrij is te kiezen tussen een vast maandloon, een declaratie of een factuur. Het is ook mogelijk reiskosten van de zorgverlener uit het pgb te betalen voor maximaal € 0,19 per kilometer. Het college kan dit bedrag indexeren.

 

  • 3.

    De wijze waarop de hoogte van het pgb wordt vastgesteld, is als volgt.

    • a.

      Indien voor een bepaalde voorziening geen adequate individuele voorziening in natura is ingekocht, wordt ter bepaling van de hoogte van het pgb:

      • een of meerdere offertes opgevraagd;

      • eventueel een nader gesprek gevoerd met de jeugdhulpaanbieder;

      • voor jeugd wordt het Tarievenoverzicht Zorg in Natura Jeugdhulp regio FoodValley gehanteerd, als basis voor het toe te kennen bedrag aan pgb. Dit Tarievenoverzicht geeft aan wat het maximumbedrag voor het toe te kennen pgb is. De geoffreerde prijs mag dus maximaal het bedrag zijn zoals genoemd in het Tarievenoverzicht Zorg in Natura Jeugdhulp regio FoodValley.

    • b.

      Als een ondersteuner voldoet aan de eisen zoals gesteld in het “Afwegingskader kwaliteitscriteria jeugdhulpaanbieders toetreding inkoop jeugdhulpregio FoodValley" bedraagt het pgb 100% van de in de betreffende situatie goedkoopst adequate voorziening in natura. De ondersteuner wordt dan aangeduid als “professionele ondersteuner”.

    • c.

      Wanneer na zorgvuldige analyse van de situatie de conclusie wordt getrokken dat het mogelijk en wenselijk is een ondersteuner in te zetten die niet volgens het “Afwegingskader kwaliteitscriteria jeugdhulpaanbieders toetreding inkoop jeugdhulpregio FoodValley” werkt maar wel voldoet aan het gestelde in artikel 10 lid 2 sub e van de Verordening, bedraagt het pgb niet meer dan 90% van de in de betreffende situatie goedkoopst adequate voorziening in natura. Deze ondersteuner wordt aangemerkt als “semiprofessionele ondersteuner”.

    • d.

      Het pgb dat wordt ingezet voor diensten door “niet-professionele ondersteuners” (bijvoorbeeld door iemand uit het sociale netwerk van de cliënt) bedraagt voor individuele ondersteuning het vaste bedrag van € 14,- per uur, voor groepsgerichte ondersteuning het vaste bedrag van € 20,- per dagdeel en voor logeeropvang het vaste bedrag van € 30,- per etmaal. Het indexeringspercentage is gelijk aan dat voor ondersteuning in natura.

  • 4.

    Het college kan nadere regels en voorwaarden stellen over de toekenning van een pgb. Deze zijn opgenomen in het Besluit nadere regels Jeugdhulp Renswoude.

 

  • B.

    De huidige artikel 13 en artikel 14 worden aangemerkt als artikel 14 en 15. Een nieuw artikel 13 wordt ingevoegd:

 

Artikel 13. Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van de jeugdige of zijn ouders afwijken van de bepalingen in deze verordening, als toepassing van deze verordening tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.

 

Artikel II Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na de bekendmaking.

 

Artikel III Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Aanpassing verordening Jeugdhulp Gemeente Renswoude 2015.

 

 

 

 

Vastgesteld in de openbare vergadering van 12 december 2017

Griffier Voorzitter

 

Toelichting

 

Algemeen

Gelet op de uitspraak van de CRvB d.d. 17 mei 2017 (16/3344) is het college niet bevoegd nadere regels te stellen over de hoogte van het pgb en de vaststelling daarvan. De pgb tariefdifferentiatie zoals door het college is vastgesteld in het Besluit nadere regels Jeugdhulp Renswoude en het Besluit nadere regels Maatschappelijke Ondersteuning Renswoude behoort tot de essentiële onderdelen die in een verordening moeten worden vastgelegd. Met het opnemen van de bepalingen uit deze nadere regels in de verordening en het laten vervallen van de bepaling waarin staat dat het college nadere regels kan stellen met betrekking tot het vaststellen van de hoogte van het pgb, wordt aan de uitspraak van de CRvB voldaan.

 

Artikel 10

Artikel 10. De regels pgb worden aangevuld:

Belangrijk voor de jeugdhulpregio FoodValley is dat de partij die een overeenkomst wil afsluiten, voldoet aan de geldende vakbekwaamheids- en certificeringseisen. In het “Afwegingskader kwaliteitscriteria jeugdhulpaanbieder toetreding inkoop jeugdhulpregio FoodValley” zijn de criteria opgenomen waaraan aanbieders moeten voldoen om een proces- en de latere deelovereenkomst af te kunnen sluiten. Dit afwegingskader is te vinden op Dit afwegingskader is te vinden op https://jeugdfv.nl/wp/wp-content/uploads/2016/09/Afwegingskader-kwaliteitscriteria-1.pdf

 

Artikel 10 wordt aangevuld en gewijzigd in verband met de overname van de artikelen 4 en 5 uit het Besluit nadere regels Jeugdhulp Renswoude en artikel 28 van het Besluit nadere regels Maatschappelijke Ondersteuning Renswoude.

 

Artikel 13

Artikel 13 wordt opgenomen in de Verordening Jeugd gemeente Renswoude: een hardheidsclausule wordt toegevoegd.

 

Artikel 14 en 15

De huidige artikelen 13 en 14 worden door toevoeging van een hardheidsclausule, doorgenummerd als artikel 14 en 15 in gewijzigde Verordening.

Naar boven