Beleidsregel Afwijken van het bestemmingsplan onder de Wabo voor kruimelgevallen, actualisatie 2017

 

Het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Cuijk maakt bekend dat zij op 28 november 2017 de beleidsregel afwijken van het bestemmingsplan onder de Wabo voor kruimelgevallen, actualisatie 2017 heeft vastgesteld.

Indien een bouwplan of gebruik in strijd is met het geldende bestemmingsplan, heeft het college van burgemeesters en wethouders op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) de mogelijkheid om in bepaalde situaties af te wijken van het bestemmingsplan. In artikel 4 van Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (Bor) is de mogelijkheid opgenomen om, overeenkomstig artikel 2,1 lid 1 onder c van de Wabo een planologische medewerking te verlenen aan een buitenplanse afwijking.

Om aanvragers meer duidelijkheid te geven of en op welke wijze de gemeente van de mogelijkheid om een buitenplanse afwijking te verlenen gebruik maakt, is op 31 juli 2012 de ‘Beleidsregel afwijken van het bestemmingsplan onder de Wabo voor kruimelgevallen 2012’ vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. De beleidsregel is nu geactualiseerd vanwege de wijziging van artikel 4 van Bijlage II van het Bor, waardoor de wettekst op onderdelen inhoudelijk is gewijzigd en vernummerd. Daarnaast zijn enkele beleidsmogelijkheden overbodig geworden, aangezien deze reeds zijn verwerkt in geactualiseerde bestemmingsplannen.

De actualisatie richt zich primair op het schrappen van vervallen en overbodig geworden teksten. De beleidsafwegingen over maatvoering en toepassing zijn niet aangepast. De Wabo kent verschillende vormen van afwijkingen, maar deze beleidsregel heeft alleen betrekking op de afwijkingen neergelegd in artikel 2.12 lid 1 onder a, sub 20 van de Wabo (buitenplanse afwijking). De voorgaande versie van de beleidsregel is ingetrokken.

Cuijk, 14 december 2017

Burgemeester en wethouders van Cuijk

Naar boven