Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking 2018

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

 

overwegende dat:

  • voor twee Nadere regels voor subsidieverstrekking 2018 de inhoud en/of het subsidieplafond wijzigt;

  • naar aanleiding van een evaluatie en ter uitvoering van een motie nieuwe Nadere regels worden toegevoegd;

 

BESLUITEN

 

vast te stellen de wijziging van deNadere regels voor subsidieverstrekking 2018.

 

Artikel I Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking

A

De Nadere regels voor subsidieverstrekking 2018 worden gewijzigd door aanpassing van de volgende Nadere regels:

 

Nadere regel 2.1.9 Maatschappelijke initiatieven, artikelen 3, 7 en 9 worden gewijzigd als volgt:

Bestaande tekst

Nieuwe t ekst

Artikel 3 Weigeringsgronden

g. de investering, activiteit of evenement een structureel (langer dan 1 jaar) karakter kent waarbij voortgang afhankelijk is van gemeentelijke subsidiëring;

A rtikel 3 Weigeringsgronden

g.de investering, activiteit of evenement een karakter kent waarbij voortgang afhankelijk is van gemeentelijke subsidiëring;

 

A rtikel 7 Subsidieplafond

Het subsidieplafond voor 2018 bedraagt

€ 80.000,-.

A rtikel 7 Subsidieplafond

Het subsidieplafond voor 2018 bedraagt

€ 120.000,-.

Artikel 9 Beoordeling en verdeling van het subsidieplafond

Subsidies worden verleend op basis van het tendersysteem. Dit betekent dat alle aanvragen worden getoetst aan de criteria conform het toetsingsmodel (zie bijlage 2). Alle aanvragen worden beoordeeld door een beoordelingscommissie bestaande uit een vertegenwoordiger per fractie uit de gemeenteraad. Per criterium worden door hen punten toegekend. Het totaal van de punten wordt gedeeld door het aantal beoordelaars. Aanvragen welke middels het toetsingsmodel gemiddeld minder dan 60 punten scoren, komen niet in aanmerking voor een subsidie. Uiteindelijk geldt dat de aanvragen met de meeste punten als eerste subsidie ontvangen. Er wordt dus als het ware een rangorde bepaald, waarbij de beste aanvragen als eerste subsidie ontvangen totdat het subsidieplafond bereikt is.

Een mondeling toelichting door de aanvragers aan de leden van de gemeenteraad en/of leden van de beoordelingscommissie kan onderdeel van de beoordeling uitmaken

Artikel 9 Beoordeling en verdeling van het subsidieplafond

Subsidies worden verleend op basis van het tendersysteem. Dit betekent dat alle aanvragen worden getoetst aan de criteria conform het toetsingsmodel (zie bijlage 2). Alle aanvragen worden beoordeeld door een beoordelingscommissie bestaande uit een vertegenwoordiger per fractie uit de gemeenteraad tenzij schriftelijk is aangegeven dat een fractie hiervoor door een andere fractie wordt vervangen of dat schriftelijk is aangegeven dat een fractie niet deelneemt aan de beoordelingscommissie en geen vervanging door een andere fractie wenst. Per criterium worden door hen punten toegekend. Het totaal van de punten wordt gedeeld door het aantal beoordelaars. Aanvragen welke middels het toetsingsmodel gemiddeld minder dan 60 punten scoren, komen niet in aanmerking voor een subsidie. Uiteindelijk geldt dat de aanvragen met de meeste punten als eerste subsidie ontvangen. Er wordt dus als het ware een rangorde bepaald, waarbij de beste aanvragen als eerste subsidie ontvangen totdat het subsidieplafond bereikt is.

Een mondeling toelichting door de aanvragers aan de leden van de gemeenteraad en/of leden van de beoordelingscommissie kan onderdeel van de beoordeling uitmaken

 

 

Nadere regel 2.3.4 Gezonde Leefstijlartikel 7, wordt gewijzigd als volgt:

Bestaande tekst

Nieuwe t ekst

A rtikel 7 Subsidieplafond

Het subsidieplafond voor 2018 bedraagt

€ 311.250,- (onder voorbehoud van vaststelling van de begroting door de gemeenteraad).

A rtikel 7 Subsidieplafond

Het subsidieplafond voor 2018 bedraagt

€ 327.917.

 

 

B

De Nadere regels voor subsidieverstrekking 2018 worden gewijzigd door toevoeging van de volgende Nadere regels:

 

2.1.10 Harmonieën en orkesten 2018-2019

 

Artikel 1 Beleidsdoelstellingen

  • a.

    Het in standhouden van de harmonieën en orkesten voor de gemeente en hun bijdrage aan evenementen, vieringen en herdenkingen en daarmee de cultuurhistorische waarde en uitstraling van de gemeente .

  • b.

    Door te verbinden, te inspireren en te presteren biedt Roosendaal blijvend kansen om talenten en sterktes van ieder van haar inwoners te ontwikkelen en in te zetten.

  • c.

    Harmonieën en orkesten te ondersteunen om nieuwe aspirant(leden) te werven.

  • d.

    Harmonieën en orkesten moeten voor hun bestaansrechten op de langere termijn de jeugd kunnen betrekken.

  • e.

    Aantoonbaar nieuwe leden voor harmonieën en orkesten eind 2019.

 

Artikel 2 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

  • a.

    Het geven van oriëntatie cursussen op scholen, buitenschoolse opvang of andere locaties met professionele muziekleraren ten behoeve van het werven van nieuwe (aspirant)leden.

  • b.

    Het geven van opleidingen en workshops aan (aspirant)leden en zij-instromers.

  • c.

    Het samenstellen van een oefenorkest.

 

Artikel 3 Weigeringsgronden

Onverminderd het bepaalde in artikel 8 van de Algemene subsidieverordening Roosendaal wordt de subsidie in ieder geval geweigerd indien de aanvrager geen rechtspersoon is.

 

Artikel 4 Subsidievorm

Jaarlijkse subsidie voor een periode van twee jaar.

 

Artikel 5 Doelgroep

Subsidie op grond van deze regeling wordt verstrekt aan amateurverenigingen (harmonieën/orkesten) op het grondgebied van de gemeente Roosendaal die langer dan 3 jaar actief zijn en als zodanig ingeschreven staan bij de kamer van koophandel.

 

Artikel 6 Procedurebepalingen

  • 1.

    In afwijking van artikel 6, eerste lid, van de Algemene subsidieverordening Roosendaal dient subsidie aangevraagd te worden tussen 1 januari en 1 maart 2018.

  • 2.

    In afwijking van artikel 7, tweede lid, van de Algemene subsidieverordening Roosendaal beslist het college op deze aanvraag voor jaarlijkse subsidie binnen 13 weken gerekend vanaf de uiterste indieningsdatum.

  • 3.

    Subsidieaanvragen kunnen digitaal worden ingediend via de gemeentelijke website www.roosendaal.nl waar een link staat geplaatst voor het aanvragen van de subsidie.

 

Artikel 7 Subsidieplafond

Het subsidieplafond bedraagt voor de jaren 2018 en 2019 jaarlijks € 30.000,- (onder voorbehoud van jaarlijkse vaststelling van de begroting door de gemeenteraad).

 

Artikel 8 Berekening van de subsidie

Bovenstaand subsidieplafond is het maximale beschikbare subsidiebedrag. Subsidie wordt verleend op basis van een door een vereniging in te dienen aanvraag.

 

Artikel 9 Beoordeling en verdeling van het subsidieplafond

  • 1.

    Aanvragen worden allemaal gelijktijdig beoordeeld door een onafhankelijke beoordelingscommissie bestaande uit 4 deskundigen vanuit de cultuursector aangevuld met een beleidsadviseur.

  • 2.

    Het totaal beschikbare subsidiebedrag wordt verdeeld over de subsidieaanvragen die voldoen aan de beleidsdoelstellingen en voldoen aan de algemene en specifieke subsidievoorwaarden. Bij de verdeling wordt rekening gehouden met de grootte van de vereniging en het aantal activiteiten.

  • 3.

    Bij overschrijding van het subsidieplafond vindt een korting plaats op alle subsidies die we in verhouding toepassen op alle subsidieontvangers.

 

Artikel 10 Specifieke subsidievoorwaarden

  • a.

    Activiteiten richten zich op jeugd en/of volwassenen (aspirant)leden, (zij-instromers), voor alle harmonieën en amateurorkesten in Roosendaal.

  • b.

    Bij het organiseren van oriëntatiecursussen en opleidingen voor scholieren, in samenwerking met scholen of buitenschoolse opvang, wordt afgestemd en zo mogelijk samengewerkt met Cultuurcompaan. Cultuurcompaan heeft als taak Cultuureducatie op scholen en in de naschoolse periode te realiseren. Dit om dubbelingen te voorkomen en elkaar juist aan te vullen.

  • c.

    Een begroting en dekkingsplan van de kosten van de activiteiten waarvoor de subsidie wordt aangevraagd. Het dekkingsplan (inkomsten) bevat een opgave van de bij andere bestuursorganen of private organisaties of personen aangevraagde subsidies of vergoedingen ten behoeve van dezelfde activiteiten, onder vermelding van de stand van zaken daarvan.

  • d.

    Voor 1 november 2018 sturen de harmonieën en orkesten een tussentijdse rapportage in. Daarin geven zij aan hoe het project inhoudelijk en financieel verloopt en of de plannen hetzelfde blijven.

 

 

2.2.30 Vrij toegankelijke zorg Abbeyfieldhuys 2018

 

Artikel 1 Beleidsdoelstellingen

Het bevorderen van maatschappelijke participatie en zelfredzaamheid, met bijzondere aandacht voor kwetsbare groepen. Iedere inwoner dient naar eigen tevredenheid, op eigen kracht actief deel te nemen aan de samenleving.

We streven naar een toename van het aantal hulp- en ondersteuningsvragen die in het voorliggend veld opgelost worden. Daarnaast willen we dat signalen over onveilige of andere zorgwekkende situaties op de juiste plaats terecht komen en adequaat worden opgepakt.

 

Artikel 2 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

Het bieden van collectieve en individuele zorg en ondersteuning op het gebied van begeleiding aan de bewoners van het Abbeyfieldhuis alsmede een inloopfunctie in het Abbeyfieldhuis waar inwoners terecht kunnen voor informatie, advies en lichte ondersteuning op het gebied van de GGZ.

 

Artikel 3 Weigeringsgronden

Onverminderd het bepaalde in artikel 8 van de Algemene subsidieverordening Roosendaal wordt de subsidie in ieder geval geweigerd indien de aanvrager niet door middel van een onderbouwde, sluitende begroting kan aantonen dat hij, met inbegrip van de gemeentelijks subsidie, over voldoende middelen beschikt om de activiteit(en), waarvoor subsidie wordt aangevraagd, te realiseren.

 

Artikel 4 Subsidievorm

Jaarlijkse subsidie (zonder Programma van Eisen) voor een periode van één jaar, behorend bij het beleidsterrein sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening.

 

Artikel 5 Doelgroep

Jaarlijkse subsidie op grond van deze regeling wordt verstrekt aan Stichting Groenhuysen.

 

Artikel 6 procedurebepalingen

  • 1.

    In afwijking van artikel 6, eerste lid, van de Algemene subsidieverordening Roosendaal dient subsidie aangevraagd te worden tussen 1 januari en 1 maart 2018.

  • 2.

    In afwijking van artikel 7, tweede lid, van de Algemene subsidieverordening Roosendaal beslist het college op deze aanvraag voor jaarlijkse subsidie binnen 13 weken gerekend vanaf de uiterste indieningsdatum.

  • 3.

    Subsidieaanvragen kunnen digitaal worden ingediend via de gemeentelijke website www.roosendaal.nl waar een link staat geplaatst voor het aanvragen van de subsidie.

 

Artikel 7 Subsidieplafond

Het subsidieplafond voor 2018 bedraagt € 198.481,-.

 

Artikel 8 Berekening van de subsidie

Bovenstaand subsidieplafond is de maximale beschikbare subsidie. Subsidie wordt verleend op basis van een door een instelling in te dienen aanvraag.

 

Artikel 9 Verdeling van het subsidieplafond

Subsidie wordt verdeeld over de uit te voeren activiteit(en) zoals deze worden opgenomen in de verleningsbeschikking.

 

Artikel 10 Specifieke subsidievoorwaarden

Geen.

 

 

2.2.31 Voedselbank 2018

 

Artikel 1 Beleidsdoelstellingen

Het voorkomen van (sociale) uitsluiting voor de huishoudens die van een inkomen op of rond het sociaal minimum moeten rondkomen.

 

Artikel 2 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

Bieden van noodhulp door verstrekking van voedselpakketten aan minima(gezinnen).

 

Artikel 3 Weigeringsgronden

Onverminderd het bepaalde in artikel 8 van de Algemene subsidieverordening Roosendaal wordt de subsidie in ieder geval geweigerd indien de aanvrager niet door middel van een onderbouwde, sluitende begroting kan aantonen dat hij, met inbegrip van de gemeentelijks subsidie, over voldoende middelen beschikt om de activiteit(en), waarvoor subsidie wordt aangevraagd, te realiseren.

 

Artikel 4 Subsidievorm

Jaarlijkse subsidie (zonder Programma van Eisen) voor een periode van één jaar, behorend bij het beleidsterrein sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening.

 

Artikel 5 Doelgroep

Jaarlijkse subsidie op grond van deze regeling wordt verstrekt aan de volgende organisatie Stichting Goed Ontmoet.

 

Artikel 6 procedurebepalingen

  • 1.

    In afwijking van artikel 6, eerste lid van de Algemene subsidieverordening Roosendaal dient deze subsidie aangevraagd te worden tussen 1 januari en 1 maart 2018.

  • 2.

    In afwijking van artikel 7, tweede lid van de Algemene subsidieverordening Roosendaal beslist het college op deze aanvraag om een jaarlijkse subsidie binnen 13 weken na ontvangst van de aanvraag.

  • 3.

    Subsidieaanvragen kunnen digitaal worden ingediend via de gemeentelijke website www.roosendaal.nl waar een link staat geplaatst voor het aanvragen van de subsidie.

 

Artikel 7 Subsidieplafond

Het subsidieplafond voor 2018 bedraagt € 20.000,- .

 

Artikel 8 Berekening van de subsidie

Bovenstaand subsidieplafond is de maximale beschikbare subsidie. Subsidie wordt verleend op basis van een door een instelling in te dienen aanvraag.

 

Artikel 9 Verdeling van het subsidieplafond

Subsidie wordt verdeeld over de uit te voeren activiteit(en) zoals deze worden opgenomen in de verleningsbeschikking.

 

Artikel 10 Specifieke subsidievoorwaarden

Geen.

 

 

2.2.32 Respijtzorg op maat 2018

 

Artikel 1 Beleidsdoelstellingen

Het realiseren dat burgers zich maximaal in (kunnen) zetten voor het verlenen van zorg die rechtstreeks voortvloeit uit de onderlinge sociale relatie en die gebruikelijke zorg van huisgenoten overstijgt. Draagkracht en draaglast zijn daarbij in verhouding.

 

Artikel 2 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

Het organiseren/inregelen en bekostiging van mogelijkheden voor acute respijtzorg op maat zonder indicatie.

 

Artikel 3 Nadere weigeringsgronden

Onverminderd het bepaalde in artikel 8 van de Algemene subsidieverordening Roosendaal wordt de subsidie in ieder geval geweigerd indien de aanvrager niet door middel van een onderbouwde, sluitende begroting kan aantonen dat hij, met inbegrip van de gemeentelijke subsidie, over voldoende middelen beschikt om de activiteit, waarvoor subsidie is aangevraagd, te realiseren.

 

Artikel 4 Subsidievorm

Jaarlijkse subsidie (zonder Programma van Eisen) voor een periode van één jaar, behorend bij het beleidsterrein sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening.

 

Artikel 5 Doelgroep

Jaarlijkse subsidie op grond van deze regeling wordt verstrekt aan Stichting Groenhuysen (Wmo BV).

 

Artikel 6 Procedurebepalingen

  • 1.

    In afwijking van artikel 6, eerste lid van de Algemene subsidieverordening Roosendaal dient deze subsidie aangevraagd te worden voor 31 december 2017.

  • 2.

    In afwijking van artikel 7, tweede lid van de Algemene subsidieverordening Roosendaal beslist het college op deze aanvraag om een jaarlijkse subsidie binnen 13 weken gerekend vanaf de uiterste indieningsdatum.

  • 3.

    Subsidieaanvragen kunnen digitaal worden ingediend via de gemeentelijke website www.roosendaal.nl waar een link staat geplaatst voor het aanvragen van de subsidie.

 

Artikel 7 Subsidieplafond

Het subsidieplafond voor 2018 bedraagt € 100.000,- (onder voorbehoud van goedkeuring van de jaarrekening 2017 door de Raad).

 

Artikel 8 Berekening van de subsidie

Bovenstaand subsidieplafond is de maximale beschikbare subsidie. Subsidie wordt verleend op basis van een door de aanvrager in te dienen subsidieaanvraag inclusief een activiteitenplan. Voor de berekening van het subsidiebedrag geldt de gestandaardiseerde berekeningsmethode “op basis van integrale kosten”. Zie hiervoor hoofdstuk 1.6 van de nadere regels.

 

Artikel 9 Verdeling van het subsidieplafond

Subsidie wordt verdeeld over de uit te voeren activiteit(en) zoals deze worden opgenomen in de verleningsbeschikking.

 

Artikel 10 Specifieke subsidievoorwaarden

De begroting dient inzicht te geven in de berekening van de kostprijs per activiteit waarvoor subsidie wordt aangevraagd (zie hoofdstuk 1.6 van de Nadere regels).

 

 

Artikel II Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de derde dag na bekendmaking in het Gemeenteblad.

 

Aldus besloten door burgemeester en wethouders van Roosendaal op 12 december 2017,

de secretaris, de burgemeester,

Naar boven