Wijziging verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs Rijssen-Holten 2010

De raad van de gemeente Rijssen-Holten

overwegingen:

  • dat het gewenst is de "Verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs gemeente Rijssen-Holten 2010" uit te breiden met een nieuwe voorziening duurzaamheidslening schoolgebouwen;

  • dat de voorziening toeslag HBC-scholen kan worden ingetrokken;

  • gezien het voorstel van het college van 24 december 2016;

  • gelet op het gevoerde overleg met de schoolbesturen;

  • gelet op de bepalingen in de Wet op het primair onderwijs en de Wet op het voortgezet onderwijs;

  • gezien de behandeling in de commissie Maatschappelijke Dienstverlening van 16 januari 2017;

besluit:

1. vast te stellen de volgende verordening tot wijziging van de "Verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs Rijssen-Holten 2010":

Artikel I Wijziging bijlage Voorzieningen

  • a.

    De bijlage Voorzieningen wordt met ingang van 1 januari 2017 uitgebreid met de voorziening duurzaamheidslening schoolgebouwen (voorziening H), zoals aangegeven in de bij dit besluit horende bijlage;

  • b.

    De in de bijlage Voorzieningen onder E opgenomen voorziening toeslag HBCscholen wordt ingetrokken met ingang van 1 januari 2017.

Artikel II Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag na die waarop het is bekendgemaakt en werkt terug tot 1 januari 2017.

besluit genomen in de vergadering van de raad van Rijssen-Holten op 2 februari 2017.

G.H. Veerman, A.C. Hofland,

griffier, voorzitter

Bijlage H Duurzaamheidslening schoolgebouwen

Bijlage behorende bij het besluit van de raad van Rijssen-Holten d.d. 2 februari 2017

H Duurzaamheidslening schoolgebouwen

I Aanduiding van de voorziening

Verstrekking van een lening voor nog te treffen fysieke maatregelen in of aan een schoolgebouw die leiden tot vermindering van de CO2-uitstoot.

II Indieningsdatum

Een indieningsdatum is niet van toepassing. De aanvraag moet worden ingediend voordat de duurzaamheidsmaatregelen worden getroffen.

III Tijdvak waarvoor de voorziening wordt toegekend

De duur van de lening is minimaal 2 jaar en wordt in principe gekoppeld aan de technische levensduur van de voorziening, maar ook de verwachte levensduur van het gebouw speelt een rol.

IV Toekenningscriteria waaronder een schoolbestuur in aanmerking komt voor een voorziening

IVa De voorziening staat open voor scholen voor primair en voortgezet onderwijs.

IVb De voorziening staat open voor een nevenvestiging van een hoofdvestiging in een andere gemeente.

IVc De voorziening staat open voor hoofdgebouwen, dislocaties en nevenvestigingen.

IVd De voorziening kan worden gecombineerd met nieuwbouw, uitbreiding of groot onderhoud/renovatie en dient aantoonbaar te leiden tot CO2-reductie. De aanvraag dient te zijn gemotiveerd en te zijn voorzien van een deugdelijke financiële onderbouwing. Ook dient het schoolbestuur aan te tonen dat de kosten van de lening kunnen worden gedragen. Aan het verstrekken van een lening kunnen voorwaarden worden verbonden.

V Wijze van toekenning met eventueel daarbij behorende berekeningseenheid

De minimumomvang van de lening is € 10.000 per aanvraag. De maximale omvang van de lening wordt bepaald aan de hand van door het schoolbestuur over te leggen begroting/offertes. De daadwerkelijke verstrekking van de lening hangt af van de gunning van de opdracht door het schoolbestuur. De lening wordt in principe in één keer verstrekt. Als rentepercentage wordt gehanteerd de van toepassing zijnde BNG-rente verhoogd met 0,5%, waarbij de BNG-rente op de eerste werkdag van januari geldt voor het gehele kalenderjaar. De datum waarop de lening wordt verstrekt is bepalend voor het van toepassing zijnde kalenderjaar. De rente van dat kalenderjaar geldt voor de hele looptijd van de lening. De lening wordt lineair afgelost. Als het betreffende schoolgebouw tussentijds buiten gebruik wordt gesteld, wordt het restant van de lening direct opeisbaar. De te treffen maatregelen dienen binnen 1 jaar na het verstrekken van de lening te zijn uitgevoerd. Binnen 3 maanden na realisatie van de maatregelen dient het schoolbestuur een bewijs van oplevering over te leggen of een verklaring dat de maatregelen conform de aanvraag zijn gerealiseerd. Verder zijn voor deze voorziening van toepassing de criteria en voorwaarden zoals neergelegd in de notitie “Duurzaamheidslening schoolgebouwen” van 29-8-2016.

VI Subsidieplafond

VIa Er is geen sprake van een subsidieplafond.

VIb Verdelingsregels zijn niet van toepassing.

Naar boven