Openbare bekendmaking vaststelling Omgevingsvisie 2016 Sittard-Geleen.

Burgemeester en Wethouders van Sittard-Geleen maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 2.4 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro), juncto artikel 3:42, van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat de gemeenteraad op 15 december 2016 de Omgevingsvisie Sittard-Geleen 2016 heeft vastgesteld. De omgevingsvisie geldt als de gemeentelijke structuurvisie als bedoeld in artikel 2.1 lid 1 Wro.

De afgelopen jaren hebben we als gemeente met veel shareholders en andere overheden gewerkt aan het samen vormgeven van de ontwikkeling van Sittard-Geleen en de regio. In de Omgevingsvisie hebben we dit met onze politiek bestuurlijke keuzes en prioriteiten verbonden. Met de Omgevingsvisie kiezen we nadrukkelijk voor de lijn ‘ruimte waar mogelijk, sturing waar nodig’. We spelen hiermee ook al in op de doelstellingen en uitgangspunten van de omgevingswet (die naar verwachting in 2019 van kracht zal worden), die als hoofdmotto heeft: ruimte voor ontwikkeling, waarborgen voor kwaliteit. De Omgevingsvisie Sittard-Geleen 2016 is de opvolger van de Structuurvisie uit 2010.

In de Omgevingsvisie geven we aan welke koers we nastreven voor de fysieke ontwikkeling van Sittard-Geleen. Hiermee maken we helder welke ontwikkelingen we willen faciliteren en wat hierbij ons fysieke afwegingskader is. Met de Omgevingsvisie willen we een uitnodiging doen aan al onze partners om met ons de gemeente blijvend te ontwikkelen naar een gemeente waar het goed wonen, leven en werken is.

In de Omgevingsvisie maken we ook helder welke instrumenten we zullen inzetten om de komende periode richting te geven aan de uitvoering van onze doelen en prioriteiten. We relateren de doelbestemming voor het kostenverhaal ruimtelijke ontwikkelingen aan de doelen van de Omgevingsvisie. Ook maken we een start met het creëren van voorzienbaarheid in verband met een overaanbod van wonen, detailhandel en kantoren. De komende periode wordt een nieuwe woningbouwprogrammering opgesteld, passend bij de afspraken uit de Structuurvisie Wonen Zuid-Limburg. Hierbij vindt een heroverweging plaats van een aantal bestaande woningbouwplannen (benoemd op pagina 68 van de Omgevingsvisie) en van directe bouwtitels van particulieren. Ten aanzien van detailhandel, kantoren en bedrijventerreinen vindt in 2017 een nadere uitwerking plaats in de regionale Structuurvisie Ruimtelijke Economie Zuid-Limburg. De kaders zijn hiervoor op hoofdlijnen ook geschetst in de Omgevingsvisie.

De Omgevingsvisie 2016 Sittard-Geleen heeft de fasen doorlopen van ontwerp, met mogelijkheid voor indienen zienswijzen bij wijze van inspraak, naar definitief plan en is op 15 december 2016 door de gemeenteraad vastgesteld.

Het ontwerp van de Omgevingsvisie 2016 Sittard-Geleen heeft vanaf 3 augustus tot en met 28 september 2016 ter inzage gelegen met de mogelijkheid om zienswijzen omtrent het ontwerp naar voren te brengen bij burgemeester en wethouders. Tijdens deze inspraakperiode zijn 18 reacties ontvangen. Een aantal hiervan hebben geleid tot aanpassing van de structuurvisie. De reacties en aanpassingen zijn opgenomen in de ‘Bundeling van zienswijzen en nota van beantwoording ontwerp Omgevingsvisie Sittard-Geleen 2016’. Deze nota is digitaal raadpleegbaar via www.sittard-geleen.nl.

Tegen het raadsbesluit tot vaststelling van de Omgevingsvisie kan geen bezwaar worden gemaakt of beroep worden ingediend.

De Omgevingsvisie 2016 Sittard-Geleen is digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl of www.sittard-geleen.nl.

Voor nadere informatie over de Omgevingsvisie kunt u contact opnemen met mevr. M. Nieuwenhuijzen van het team Ruimtelijke Ontwikkeling. Zij is per mail bereikbaar via Marion.Nieuwenhuijzen@Sittard-Geleen.nl.

Naar boven