Algemene informatie week 49

 

VAN LEEUWARDERADEEL NAAR LEEUWARDEN

 

Op 1 januari 2018 bent u inwoner van de nieuwe gemeente Leeuwarden. De gemeente Leeuwarderadeel bestaat dan niet meer. Dat betekent dat er een aantal zaken voor u veranderen. Wij zetten zoveel mogelijk praktische informatie voor u op een rijtje.

 

Gemeentehuis in Stiens dicht vanaf 22 december

Het gemeentehuis aan de Ljipstrjitte is 22 december tot 12.00 uur voor het laatst open. Het gemeentehuis is ook niet meer bereikbaar via de telefoon of e-mail.

 

Tot wanneer kan ik een paspoort, ID-kaart of rijbewijs aanvragen?

U kunt tot 15 december 12.00 uur een paspoort, ID-kaart of rijbewijs aanvragen. U kunt dit alleen aanvragen als u zeker weet dat u het vóór 21 december kunt ophalen.

 

Hoe zit het met aangifte van geboorte en overlijden?

Op 27, 28 en 29 december is het mogelijk om aangifte van geboorte en overlijden te doen. Hiervoor belt u tussen 9.00 – 9.30 uur met (06) 12 83 20 49.

 

Aangifte geboorte

U dient binnen drie dagen aangifte van de geboorte van uw zoon of dochter in de geboortegemeente te doen. Wanneer dit door het weekend of de kerstdagen niet mogelijk is, dan doet u dit op de eerst volgende werkdag namelijk woensdag 27 december.

 

Welkom in Leeuwarden!

Vragen aan gemeente Leeuwarden? Voor al uw telefonische vragen van aan de gemeente kunt u bellen met 14 058. Het antwoord op de meest gestelde vragen en informatie over producten en diensten kunt u ook terugvinden op www.leeuwarden.nl. Met behulp van uw DigiD kunt u ook al veel zaken zelf regelen. U kunt natuurlijk ook langskomen bij het gemeentehuis. Gemeente Leeuwarden is ook via Whatsapp bereikbaar (06) 4336 5223.

 

Gemeentehuis Leeuwarden

Oldehoofsterkerkhof 2, Postbus 21000, 8900 JA Leeuwarden

Het gemeentehuis in het centrum huisvest de meeste afdelingen van de gemeente. Daar kunt u terecht voor de belangrijkste diensten en producten. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een paspoort, rijbewijs en ID-kaart of het doen van aangifte van een geboorte. Het gemeentehuis is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. Donderdag van 8.30 tot 19.30 uur. Wilt u direct geholpen worden? Maak dan vooraf een afspraak via www.leeuwarden.nl

 

Gemeente op Twitter en Facebook

De gemeente Leeuwarden staat ook voor u klaar op social media.

Twitter: @Gemeente_LWD

Facebook: gemeenteLeeuwarden

 

Wat staat er op de politieke agenda en wat is uw standpunt daarover? Praat mee met de raadsleden op Twitter en Facebook: Twitter: @RaadLeeuwarden, Tweet met met #Raad058 Facebook: GemeenteraadLeeuwarden.

 

Let op uw afval!

Voor u als nieuwe inwoner van de gemeente Leeuwarden blijft zoveel mogelijk gelijk, ook op het gebied van uw afval en de inzameling daarvan. Een paar dingen veranderen wel. Daarover informeren wij u de komende tijd. Hou daarom uw afvalkalender 2018 en de afvalwijzer, die u medio december van Omrin ontvangt, goed in de gaten. Daarin staat veel informatie over het legen van de containers, uw milieustraat en handige tips. De Milieustraat aan de Seerob te Stiens blijft gewoon open. Heeft u vragen over uw afval of wilt u een afspraakmaken? Bel dan met (0900) 2100215 of via www.omrin.nl

 

Afvalapp

Alle informatie staat ook in uw Omrin afvalapp. De afvalapp gaat automatische over in de nieuwe gemeente Leeuwarden.

 

Gladheidsbestrijding

Het aankomende winterseizoen wordt de gladheidsbestrijding in het gebied van Leeuwarderadeel al uitgevoerd door de gemeente Leeuwarden. De routes zijn overgenomen en daar waar wegen of fietspaden over de nieuwe gemeentegrenzen gaan, zijn er afspraken over de verdeling gemaakt. Bij zeer extreme weersomstandigheden kunnen er routes aangepast worden. Indien u bij gladheid vragen heeft, kunt u het beste de website van uw nieuwe gemeente raadplegen of daar telefonisch contact mee opnemen.

 

Heffingen en belastingen

Voor inwoners en ondernemers van de gemeente Leeuwarderadeel ontstaat een nieuwe situatie voor de lokale heffingen, met deels andere belastingsoorten en tarieven. Via leeuwarden.lokalelastenmeter.nl kunt u -op basis van de huidige belastingverordeningen en tarieven van gemeente Leeuwarden- ongeveer berekenen wat u gaat betalen aan gemeentelijke belastingen. Voor de inwoners en ondernemers van de gemeente Leeuwarden verandert er weinig.

 

Collectebussen

Het gemeentehuis aan de Ljipstrjitte was altijd het opslag- en uitgiftepunt voor de collectebussen. Dit wordt vanaf 1 december overgenomen door De Skalm, Pyter Jurjenstrjitte 17 in Stiens. De Skalm is telefonisch bereikbaar via (058) 3030920.

 

Rioolverstoppingen

Als inwoner van de gemeente Leeuwarden bent u bij een rioolverstopping zelf verantwoordelijk om het probleem te onderzoeken en op te lossen. U kunt hiervoor een rioolontstoppingsbedrijf naar eigen keuze inschakelen. Dit ontstoppingsbedrijf zal gaan onderzoeken wat het probleem is en waar het zich bevindt. De verstopping kan zich namelijk op eigen terrein of op gemeentelijk terrein bevinden. Is de oorzaak te wijten aan slecht rioolgebruik dan komen de kosten altijd voor uw eigen rekening. Alleen als de verstopping te wijten valt door mankementen aan de riolering in het gemeentelijke deel dan komen de kosten voor de gemeente. Het riool ontstoppingsbedrijf kan dit voor u aantonen. U of het ontstoppingsbedrijf kunt dan contact opnemen met telefoon 14 058. De gemeente zal dan langskomen om e.e.a. met u te bespreken en om het mankement in de riolering te herstellen.

 

 

Spreekuren gemeenteraadsfracties

 

Heeft u vragen of opmerkingen over het doen en laten van de gemeente? De raadsleden horen graag uw mening. Alle fracties houden op de dinsdag, in de week van de raadsvergadering, een spreekuur in het gemeentehuis. De eerstvolgende spreekuren worden gehouden op MAANDAG  4 december 2017.De tijden van de verschillende fracties zijn als volgt: Gemeentebelangen, FNP en CDA (19.00 - 19.30 uur) PvdA en VVD (19.30 - 20.00 uur). U bent van harte welkom!

 

Wurklist riedsgearkomste fan tongersdei 7 desimber 2017

 

De gearkomste wurdt hâlden yn de riedsseal yn it gemeentehûs te Stiens en

begjint om 19.30 oere. Njonken de standert agindapunten hat dizze wurklist noch dizze ynhâldlike punten:

Beslútfoarmend ûnderdiel

9 Notitie ‘Vangnetuitkering Participatiewet 2017 Leeuwarderadeel’

10 Recreatieve plus nabij de Spoardyk

11 Jaarrekening 2016 Onderwijsgroep Fier

12 Herinvulling Gemeentehuis

13 MEMO Financiële afwikkeling Aanleg Voet- en Fietspad Jelsum-Stiens

14 Belastingverordeningen 2018

15 MEMO Motie van de gemeenteraad over de Dorpshuizen

 

Taljochting: Wolle jo fan it ynsprekrjocht gebrûk meitsje, foar it opiniearjende en beslútfoarmjende part fan de gearkomste, dan moatte jo op syn lêst 24 oeren foar oanfang fan ‘e riedsgearkomste kontakt op nimme mei de riedsgriffier (j.olthof@leeuwarderadeel.nl / (058) 2576632).

 

Uitnodiging onthulling gedenkteken

 

Vanwege de overgang van gemeente Leeuwarderadeel naar Leeuwarden, is er een blijvende herinnering 'een gedenkteken' voor de gemeente gemaakt.

Dit gedenkteken, op het plein voor het gemeentehuis, wordt op 14 december om 16:00 uur onthuld door burgemeester J. Boertjens in Stiens.

U bent van harte uitgenodigd om hier bij aanwezig te zijn.

 

Tegearre oer

 

Op 21 november werd de glossy ' Tegearre Oer' onthuld in de Skalm in Stiens. Burgemeester Joop Boertjens bood de eerste exemplaren aan burgemeester Ferd Crone (Leeuwarden) en Ger Boersma (Documentatiestichting gemeente Leeuwarderadeel). In de glossy staan Leeuwarderadeel en de inwoners centraal, de glossy is gemaakt vanwege de overgang van Leeuwarderadeel naar de gemeente Leeuwarden op 1 januari a.s. Tegearre Oer is een afscheidscadeau van gemeente Leeuwarderadeel voor alle inwoners van de gemeente en is huis aan huis bezorgd.

 

 

Naar boven