Subsidieverordening Zeer Energiezuinige Nieuwbouw 2018

De gemeenteraad van de gemeente Zuidhorn;

Gelet op de algemene subsidieverordening van de gemeente Zuidhorn;

 

Besluit:

 

Vast te stellen de volgende subsidieverordening:

 

subsidieregeling Zeer Energiezuinige Nieuwbouw 2018

Artikel 1 Definities

1.In deze subsidieverordening wordt verstaan onder:

a.college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zuidhorn.

b.EPC-waarde: energieprestatiecoëfficiënt (EPC) berekend volgend de eisen in het Bouwbesluit;

c.nieuwbouwwoning: een woning die nog gebouwd moet worden op het moment dat deze regeling in werking is getreden;

d.Nul-op-de-Meter: energieconcept waarbij de energiemeters van de woning aan het einde van het jaar op nul staan.

e.energieprestatiecontract: een contractueel document waarin de bouwer de energieprestaties van de woning over een termijn van tenminste tien jaar garandeert.

f.woning: een tot bewoning bestemd gebouwd dat, vanuit bouwtechnisch oogpunt bezien, is bestemd voor permanente bewoning door één particulier huishouden;

g.vrijstaande woning: een woning die los staat van (eventueel) aanwezige andere objecten, met uitzondering van de garage;

h.2-onder-1-kap-woning: een woning waarvan het hoofdgebouw is verbonden met het hoofdgebouw van één andere gelijksoortige en gelijkvormige woning (niet zijnde een tussenwoning). Ook wanneer de woningen elk een afzonderlijke dakconstructie hebben, vallen deze onder de definitie van een 2-onder-kapwoning.

i.hoekwoning: een hoekwoning is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. De hoekwoning ligt op het begin of einde van de reeks woningen en heeft extra bij de woning behorende grond aan de zijkant van de woning.

j.tussenwoning: een tussenwoning is een eengezinswoning waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen en waarbij de woningen ten opzichte van elkaar in een gelijk vlak of lijn liggen. Ook de woning die de hoek vormt van een gesloten bouwblok (twee reeksen woningen zijn verbonden met elkaar) is een tussenwoning.

 

Artikel 2 Algemene subsidieverordening

Deze subsidieverordening is een verordening als bedoeld in artikel 3 van de Subsidieverordening Welzijn gemeente Zuidhorn 2009.

 

Artikel 3 Bevoegdheid college

Het college is bevoegd subsidie toe te kennen op grond van deze verordening.

 

Artikel 4 Doel

Het stimuleren van zeer energiezuinige, energieneutrale en energieleverende nieuwbouw, waarbij aanzienlijk verder wordt gegaan dan de vereiste uit het Bouwbesluit.

 

Artikel 5 Subsidiabele maatregelen

De subsidie op het gebied van duurzame maatregelen/investeringen kan worden verstrekt voor nieuwbouwwoningen met een EPC =0,0 of lager.

 

Artikel 6 Doelgroep

Subsidie op grond van deze verordening wordt uitsluitend verstrekt aan kopers van een nieuwbouwwoning in de gemeente. Deze kopers zijn:

1.natuurlijke personen die eigenaar zijn een perceel waarop een nieuwbouwwoning zal worden gebouwd of

2.een vereniging van eigenaren die gemachtigd is door natuurlijke personen die eigenaar zijn van een perceel waarop een nieuwbouwwoning zal worden gebouw of

3.een woningbouwcorporatie of projectontwikkelaar indien zij eigenaar is van de percelen waarop een nieuwbouwwoning zal worden gebouwd.

 

Artikel 7 Subsidiebedragen

De subsidie bedraagt:

€ 500 voor een vrijstaande, 2-onder-1-kap, hoek- of tussenwoning met een waarde van maximaal 0 tot en met minimaal -0,1;

€ 1.000 voor een vrijstaande, 2-onder -1kap, hoek- of tussenwoning met een EPC-waarde tussen -0,1 en -0,3;

€ 2.000 voor een vrijstaande, 2-onder -1kap, hoek- of tussenwoning uitgevoerd in Nul-op-de-Meter;

 

Artikel 8 Verdeling van het subsidieplafond

Wanneer het subsidieplafond, vastgesteld op €85.000, wordt overschreden, doordat aanvragen die voor toekenning van subsidie in aanmerking komen op dezelfde dag door het college zijn ontvangen, volgt verdeling van het restant naar rato over deze aanvragen.

Artikel 8 Aanvraagprocedure

1.Een aanvraag kan schriftelijk worden ingediend middels een Wabo-aanvraag (omgevingsvergunning) onderdeel bouw. Dit door aan te geven dat er sprake is van de nieuwbouw van een woning met een EPC-waarde van 0 of lager middels het aanvraagformulier “subsidie Zeer Energiezuinige Nieuwbouw 2018”. Op basis hiervan zal een verzoek om subsidie in behandeling worden genomen.

2.Een aanvraag die door het college is ontvangen, wordt alleen in behandeling genomen als door tekening van de subsidie het subsidieplafond niet overschreden wordt.

3.Over de verstrekking van subsidie wordt beslist in volgorde van ontvangst van complete aanvragen.

4.De subsidie wordt verstrekt indien blijkt dat de EPC-berekening correct is opgesteld en de EPC-waarde van woning 0 of lager is.

5.Om in aanmerking te komen voor het maximale subsidiebedrag (Nul-op-de-Meter) dient - naast de EPC-berekening - aanvullende documentatie te worden aangeleverd, waaruit blijkt dat energieprestaties van de woning worden gegarandeerd in de vorm van een energieprestatiecontract.

6.De subsidie wordt door het college direct vastgesteld zonder voorafgaande subsidieverlening.

7.De aanvraag wordt afgewezen indien niet wordt voldaan aan één of verschillende van de vereisten zoals genoemd in deze regeling.

 

Artikel 9 Verplichtingen van de subsidieontvanger

1.De nieuwe woning dient volledig te worden uitgevoerd conform de EPC-berekening voordat de subsidie wordt uitgekeerd.

2.Indien tijdens de controle van bouw en woningtoezicht blijkt dat de woning is uitgevoerd op een andere wijze dan de EPC-berekening aangeeft, kan de subsidievaststelling worden ingetrokken.

3.Het college kan bij de verlening van de subsidie onder deze uitvoeringsregeling nadere verplichtingen opnemen.

 

Artikel 10 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2018.

 

Artikel 11 Looptijd van de regeling

De verordening heeft een looptijd tot 31 december 2018.

 

Artikel 12 Citeertitel

Deze verordening kan aangehaald worden als ‘Subsidieverordening Zeer Energiezuinige Nieuwbouw 2018’.

Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Zuidhorn

in de openbare vergadering van 16 oktober 2017,

R.J. Westerhoff-Dijkinga, plv. voorzitter

M.J. Slopsema-Terpstra, griffier

Naar boven