2e wijziging van de verordening commissie bezwaarschriften

 

De raad van de gemeente Dalfsen;

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 17 oktober 2017, nummer 674;

 

overwegende dat er geen (politieke) noodzaak meer is, dat de raad bij de benoeming, schorsing of ontslag van de voorzitter en de leden van de onafhankelijke bezwaarschriftencommissie vooraf moet worden gehoord;

 

gelet op artikel 84, tweede lid, van de Gemeentewet en artikel 7:13 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

b e s l u i t:

 

vast te stellen de “2e wijziging van de verordening commissie bezwaarschriften”

 

Artikel I  

In artikel 3, derde lid wordt de zinsnede “, na de raad te hebben gehoord,” verwijderd.

 

In de toelichting bij artikel 3 vervalt de tekst:

“In artikel 84, tweede lid van de Gemeentewet is een uitzondering opgenomen voor bezwaar- en klachtcommissies voor wat betreft het uitgangspunt dat leden van de raad geen lid mogen zijn van een door het college of de burgemeester ingestelde commissie.

 

Het is dus mogelijk dat een raadslid voorzitter of lid is van een bezwaarschriftencommissie. Wel staat dit ter discussie. In een dualistisch stelsel ligt het niet voor de hand dat een raadslid onderdeel uitmaakt van een adviescommissie welke voornamelijk adviseert over genomen collegebesluiten. Begin 2009 heeft de staatssecretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de 'Staat van de dualisering' aan de Tweede Kamer aangeboden. Daarin wordt een stand van zaken geschetst rond het proces van dualisering in het lokaal bestuur. De staatssecretaris geeft hierin aan dat zij de mogelijkheid dat raadsleden lid kunnen zijn van een adviescommissie bezwaarschriften uit de Gemeentewet wil schrappen. De staatssecretaris vindt dit een onzuiver element in de verhouding tussen raad en college, omdat het geen raadswerk betreft. Raadsleden krijgen op deze manier indirect de kans om op de stoel van het bestuur te gaan zitten, terwijl de politieke verantwoording en controle via de raad hoort te lopen.”

Tevens vervalt in de toelichting bij artikel 3 het cursieve tekstonderdeel:

 

"Door de bepaling in het derde lid delegeert de raad de benoeming, de schorsing en het ontslag van commissieleden aan het college, mits de raad hierover van tevoren is gehoord."

 

Artikel II Slotbepaling

  • 1.

    Deze regeling wordt aangehaald als ‘2e wijziging verordening commissie bezwaarschriften”.

  • 2.

    De regeling treedt de dag na bekendmaking in werking.

 

 

Aldus besloten door de raad van de gemeente Dalfsen in zijn openbare vergadering van 30 oktober 2017

De raad voornoemd,

de voorzitter, de griffier,

drs. H.C.P. Noten drs. J. Leegwater

Naar boven