VERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING GRONINGEN 2009

DE RAAD VAN DE GEMEENTE GRONINGEN;

 

gelezen het voorstel van de burgemeester en wethouders van Groningen,

BESLUIT:

 

vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Groningen 2009 met betrekking tot de invoering van de Wet aanpak woonoverlast.

Artikel I Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening Groningen, afdeling 11 Maatregelen tegen overlast en baldadigheid

Na artikel 2:49 wordt toegevoegd een nieuw artikel 2:49a dat als volgt komt te luiden:

Artikel 2:49a Woonoverlast als bedoeld in artikel 151d Gemeentewet

  • 1.

    Degene die een woning of een bij die woning behorend erf gebruikt, of tegen betaling in gebruik geeft aan een persoon die niet als ingezetene met een adres in de gemeente in de basisregistratie personen is ingeschreven, draagt er zorg voor dat door gedragingen in of vanuit die woning of dat erf of in de onmiddellijke nabijheid van die woning of dat erf geen ernstige en herhaaldelijke hinder voor omwonenden wordt veroorzaakt.

  • 2.

    Als de burgemeester een last onder dwangsom of onder bestuursdwang oplegt naar aanleiding van een schending van deze zorgplicht, kan hij daarbij aanwijzingen geven over wat de overtreder dient te doen of na te laten om verdere schending te voorkomen. De burgemeester stelt beleidsregels vast over het gebruik van deze bevoegdheid.

  • 3.

    De last kan in ieder geval worden opgelegd bij:

    • a.

      ernstige en herhaaldelijke geluid- of geurhinder;

    • b.

      ernstige en herhaaldelijke hinder van dieren;

    • c.

      ernstige en herhaaldelijke hinder van bezoekers of personen die tijdelijk in de woning of op het erf aanwezig zijn;

    • d.

      ernstige en herhaaldelijke intimidatie van derden vanuit de woning of het erf.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking.

 

Gedaan te Groningen ter openbare raadsvergadering van 27 september 2017

De burgemeester,

Peter den Oudsten

de griffier,

Toon Dashorst

Toelichting

Op 1 juli 2017 is de Wet aanpak woonoverlast in werking getreden. Met deze wet wordt in artikel 151d van de Gemeentewet een nieuwe mogelijkheid opgenomen voor het aanpakken van woonoverlast. Deze wijzigingsverordening creëert voor de burgemeester de mogelijkheid om een last onder bestuursdwang in de vorm van een gedragsaanwijzing op te leggen een degene die ernstige en herhaaldelijke hinder voor omwonenden veroorzaakt. Het instrument is zwaarder dan een waarschuwing maar gaat minder ver dan het sluiten van een woning. De gedragsaanwijzing is gericht op het aanbrengen van een verandering in het gedrag van de overlastveroorzaker en daarmee op het beëindigen van de overlast.

 

Toelichting per onderdeel:

2:49a, lid 1

In deze bepaling wordt de norm geformuleerd. Het gaat om gedragingen die ernstige en herhaaldelijke hinder voor omwonenden veroorzaken.

2:49a, lid 2

Op basis van het tweede lid kan de burgemeester een last onder bestuursdwang opleggen teneinde verdere hinder te voorkomen. Het hier geformuleerde artikel 2:49a biedt de burgemeester een nieuw instrument in de aanpak van woonoverlast.

2:49a, lid 3

In deze bepaling wordt aangegeven wat in ieder geval onder ernstige en herhaaldelijke hinder wordt verstaan. Deze bepaling geeft voorbeelden en is niet limitatief bedoeld.

Naar boven