2e wijziging van de Handhavings- en maatregelenverordening inkomensvoorzieningen 2015

De raad van de gemeente Woensdrecht, in vergadering bijeen op 14 september 2017;

 

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 augustus 2017;

 

gelet op artikel 147 van de Gemeentewet en de bepalingen in de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers alsmede de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen;

 

overwegende dat vanwege wetswijzigingen de verordening aanpassing behoeft;

 

BESLUIT:

 

de Verordening tot 2e wijziging van de Handhavings- en maatregelenverordening inkomensvoorzieningen 2015 vast te stellen.

Artikel I  

De Handhavings- en maatregelenverordening inkomensvoorzieningen 2015 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

In de aanhef wordt ”gelet op artikel 147 van de Gemeentewet, artikel 8, lid 1, sub a, sub d en sub e, alsmede artikel 8b van de Participatiewet, artikel 35, lid 1, sub b t/m d, van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers, artikel 35, lid 1, sub b t/m d, van de Wet inkomens-voorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen;” vervangen door:

gelet op artikel 147 van de Gemeentewet, artikel 8, lid 1, sub a en sub d, alsmede artikel 8b van de Participatie- wet, artikel 35, lid 1, sub a t/m d, van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers, artikel 35, lid 1, sub a t/m d, van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen;

 

B

Artikel 23 vervalt.

Artikel II  

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na die van bekendmaking en heeft terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2017.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 14 september 2017.

De raad voornoemd,

de griffier, de voorzitter,

C. Adriaanse drs. J.J.C. Adriaansen

Algemene toelichting

In de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers alsmede de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen wordt aan de gemeenteraad de opdracht gegeven om een aantal onderdelen bij verordening te regelen.

In de raadsvergadering van 17 december 2014 heeft de raad verschillende verordeningen in het kader van deze wetten vastgesteld. Een van de verordeningen die is vastgesteld, is de Handhavings- en maatregelenverordening inkomensvoorzieningen 2015.

Op 1 januari 2017 zijn in werking getreden de Verzamelwet SZW 2017 en de Wet tot wijziging van de socialezekerheidswetten in verband met de regeling van de bestuurlijke boete.

Artikel 60b van de Participatiewet is hierbij komen te vervallen. Dit artikel - op 1 januari 2013 ingevoerd bij de Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving - gaat over de discretionaire bevoegdheid van het college tot verrekening van een recidiveboete met de uitkering zonder inachtneming van de beslagvrije voet gedurende een periode van maximaal drie maanden.

Ook is artikel 8, lid 1, onder d, van de Participatiewet (oud) komen te vervallen. Dit artikel betreft de grondslag voor de verordening waarin gemeenten verplicht waren nadere regels te stellen over de bevoegdheid om de beslagvrije voet tijdelijk buiten werking te stellen bij verrekening van de recidiveboete.

Met deze wijzigingen wordt de beslagvrije voet voortaan te allen tijde gerespecteerd.

Het bepaalde in de verordening (artikel 23) voor de verrekening van bestuurlijke boetes bij recidive komt daarmee van rechtswege te vervallen.

Naar boven