2e wijziging van de Re-integratieverordening Participatiewet

De raad van de gemeente Woensdrecht, in vergadering bijeen op 14 september 2017;

 

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 augustus 2017;

 

gelet op artikel 147 van de Gemeentewet, artikel 8a, lid 1, sub d en e, juncto artikel 10a, lid 6, en artikel 10b, lid 5 en lid 7, van de Participatiewet;

 

overwegende dat vanwege wetswijzigingen de verordening aanpassing behoeft;

 

BESLUIT:

 

de Verordening tot 2e wijziging van de Re-integratieverordening Participatiewet vast te stellen.

Artikel I  

De Re-integratieverordening Participatiewet wordt als volgt gewijzigd:

 

A

 

In de aanhef wordt na artikel 10b “lid 4” vervangen door: lid 5 en lid 7.

 

 

B

 

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

 

Lid 2 komt te luiden:

De voorzieningen als vermeld in de artikelen 11, 12 en 16 van deze verordening worden niet ingezet voor niet-uitkeringsgerechtigden.

 

Onder vernummering van lid 3 tot lid 4 wordt een lid ingevoegd, luidende:

In afwijking van het bepaalde in lid 2 kan het college besluiten de voorziening als vermeld in artikel 11 in te zetten voor de niet-uitkeringsgerechtigde jonger dan 27 jaar afkomstig uit:

  • a.

    het praktijkonderwijs als bedoeld in artikel 10f van de Wet op het voortgezet onderwijs;

  • b.

    het voortgezet speciaal onderwijs als bedoeld in artikel 2 van de Wet op de expertisecentra; of

  • c.

    de entreeopleiding als bedoeld in artikel 7.2.2., onderdeel a, van de Wet educatie en beroepsonderwijs, en die niet in staat wordt geacht uit ’s Rijks kas bekostigd onderwijs te kunnen volgen.

 

C

 

Artikel 13 komt te luiden:

 

Artikel 13. Beschut werk

  • 1.

    Het college biedt de participatievoorziening beschut werk aan een persoon die door een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking een zodanige mate van begeleiding op en aanpassing van de werkplek nodig heeft, dat van een reguliere werkgever redelijkerwijs niet kan worden verwacht dat hij deze persoon in dienst neemt, en deze persoon:

    • a.

      behoort tot de doelgroep, of

    • b.

      een persoon is aan wie het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen een uitkering verstrekt.

  • 2.

    Het college biedt alleen een voorziening beschut werk aan, wanneer het Uitvoeringsinstituut Werknemers verzekeringen heeft vastgesteld, dat de persoon uitsluitend in een beschutte omgeving onder aangepaste omstandigheden mogelijkheden tot arbeidsparticipatie heeft.

  • 3.

    Om de in artikel 10b, lid 1, van de wet, bedoelde werkzaamheden mogelijk te maken kan het college de volgende ondersteunende voorzieningen inzetten:

    • a.

      fysieke aanpassingen van de werkplek of de werkomgeving;

    • b.

      uitsplitsing van taken;

    • c.

      aanpassingen in de wijze van werkbegeleiding, werktempo of arbeidsduur.

  • 4.

    Het college biedt niet meer plaatsen beschut werk aan dan het aantal waarvoor de gemeente financiële middelen uit het Participatiebudget van het Rijk ontvangt en zoals dit aantal wordt vastgesteld bij ministeriële regeling als vermeld in artikel 10b, lid 4, van de wet.

  • 5.

    Indien het maximum aantal plaatsen beschut werk als bedoeld in het vorige lid is bereikt en een persoon die is aangewezen op de participatievoorziening beschut werk verzoekt om plaatsing in deze voorziening, plaatst het college deze persoon op een wachtlijst.

  • 6.

    Indien een plaats beschut werk beschikbaar komt, wordt de persoon die het langst op de wachtlijst als vermeld in lid 5 staat, op deze beschikbare werkplek geplaatst.

  • 7.

    Van het bepaalde in lid 6 kan worden afgeweken, indien er voor de persoon die het langst op de wachtlijst staat, geen beschut werkplek beschikbaar is die past binnen de arbeidsmogelijkheden van deze persoon.

  • 8.

    Het college kan nadere regels vaststellen ten aanzien van de wijze van uitvoering van de voorziening beschut werk en de voorwaarden die hieraan verbonden worden.

 

D

 

In artikel 17, lid 2, onderdeel a, wordt na “van de wet” toegevoegd: of tot de doelgroep van de participatie- voorziening beschut werk als bedoeld in artikel 10b van de wet

 

E

 

Aan artikel 18 wordt onder vervanging van de punt aan het slot van het artikel door een puntkomma een lid 3 toegevoegd, luidende:

In afwijking van lid 1 kan het college met de werkgever overeenkomen, dat gedurende de eerste zes maanden van het dienstverband toepassing wordt gegeven aan artikel 10d, lid 1, onderdeel b, van de wet en de loonkostensubsidie overeenkomstig het bepaalde in artikel 10d, lid 5, van de wet wordt verstrekt.

 

F

 

Artikel 12 wordt als volgt gewijzigd:

In lid 3 wordt € 100,00 vervangen door: € 300,00.

Artikel II

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na die van bekendmaking en heeft terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2017.

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 14 september 2017.

De raad voornoemd,

de griffier, de voorzitter,

C. Adriaanse drs. J.J.C. Adriaansen

Algemene toelichting

De Verzamelwet SZW 2017 (Staatsblad 471 d.d. 14 november 2016), de Wet van 14 december 2016 tot wijziging van Participatiewet en enkele andere wetten in verband met het verplichten van beschut werk en met betrekking tot het quotum van arbeidsbeperkten en het openstellen van de Praktijkroute (Staatsblad 519), alsmede de Wet van 17 november 2016 tot wijziging van de Participatiewet, de Wet tegemoetkomingen loondomein, de Wet financiering sociale verzekeringen en de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten in verband met stroomlijning van de loonkostensubsidie op grond van de Participatiewet

en enkele andere wijzigingen (Staatsblad 444) brengen op verschillende onderdelen aanpassingen aan in de Participatiewet.

Een groot deel van deze wijzigingen van de Participatiewet is op 1 januari 2017 in werking getreden. Een deel van de wijzigingen treedt op 1 februari 2017 in werking maar van deze onderdelen heeft weer een gedeelte terugwerkende kracht tot 4 juli 2016.

Deze wetswijzigingen maken het noodzakelijk om de Re-integratieverordening aan te passen. Met deze wijzigingsverordening wordt hierin voorzien.

 

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I

 

A

 

Door wijzigingen in de wet dient de verwijzing naar het wetsartikel te worden aangepast.

 

B

 

Door toevoeging van een nieuw lid 3 wordt de mogelijkheid geopend om kwetsbare jongeren die tot de categorie niet-uitkeringsgerechtigden behoren, tijdelijk een detacheringsbaan aan te bieden. Hiermee kan de jongere werkervaring opdoen en zijn kansen op een duurzame plaats op de arbeidsmarkt vergroten.

 

C

 

Met de wijziging van de Participatiewet wordt de inzet van de participatievoorziening beschut werk verplicht gesteld. Vanwege deze wijziging wordt artikel 13 van de re-integratieverordening vervangen door een nieuw artikel 13. Hierbij worden de bepalingen over beschut werk in lijn gebracht met de gewijzigde wetgeving.

 

Met de wetswijziging krijgt een individuele burger tevens de mogelijkheid om zelfstandig een advies beschut werk bij het UWV aan te vragen. Als het UWV een advies beschut werk afgeeft, is de gemeente vervolgens verantwoordelijk voor het realiseren van het beschut werk totdat het aantal plaatsen bereikt is waarvoor de gemeente budget van het rijk ontvangt. Indien dit aantal is bereikt, kan zich de situatie voordoen dat er een wachtlijst ontstaat. Dit is in lid 5 van artikel 13 opgenomen. Als er sprake is van een wachtlijst en er komt weer een plaats beschut werk beschikbaar dan is in lid 6 geregeld, dat de persoon die het langst op de wachtlijst staat als eerste in aanmerking komt voor de plaats die beschikbaar is gekomen.

In lid 7 is bepaald dat kan worden afgeweken van lid 6. Er kan zich namelijk een situatie voordoen dat de plek beschut werk die beschikbaar komt, niet past bij de arbeidsmogelijkheden van de betrokken persoon. Uiteraard moet terughoudend omgegaan worden met deze uitzonderingsbepaling. Indien het in eerste instantie nog niet mogelijk is om tot plaatsing over te gaan, zal gezocht moeten worden naar een werkplek die wel aansluit bij de arbeidsmogelijkheden van betrokkene. Indien noodzakelijk kan dit betekenen, dat overgegaan moet worden tot functiecreatie.

 

D

 

Met de wijziging van de wettelijke bepalingen over beschut werk staat de participatievoorziening beschut werk ook open voor personen moet een uitkering van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen. Dit betekent, dat voor deze groep ook structurele loonkostensubsidie op grond van de Participatiewet kan worden verstrekt.

 

E

 

Indien een structurele loonkostensubsidie wordt verstrekt, wordt de hoogte hiervan bepaald op basis van de loonwaarde van de werknemer. Met de wijziging van de wet biedt de wetgever de mogelijkheid om gedurende de eerste zes maanden van het dienstverband een forfaitaire loonkostensubsidie van 50% te verstrekken en daarna pas de loonwaarde van de werknemer vast te stellen. Vanwege deze wetswijziging wordt lid 3 aan artikel 18 toegevoegd.

 

F

 

Participatieplaatsen onderscheiden zich van andere re-integratie instrumenten door de grote afstand van de betrokkene tot de arbeidsmarkt, het tijdsbeslag van de activiteiten en de duur van het traject. Dit onderscheid is voor de wetgever aanleiding geweest om nadere invulling te geven aan het bestaande kader voor de premie die behoort tot de voorzieningen als bedoeld in artikel 7, lid 1, sub a, van de Participatiewet.

In artikel 10a, lid 6, van de wet is bepaald, dat degene die werkzaamheden verricht op een participatieplaats voor het eerst na zes maanden en vervolgens iedere zes maanden na aanvang van die werkzaamheden recht heeft op een premie, indien hij naar het oordeel van het college voldoende heeft meegewerkt aan het vergroten van zijn kansen op de arbeidsmarkt.

In artikel 8, lid 1, sub d, van de Participatiewet is bepaald, dat de gemeenteraad bij verordening regels stelt met betrekking tot het verstrekken van een premie aan deelnemers aan een participatieplaats. In de verordening (artikel 12, lid 3) is de hoogte van de premie vastgesteld op € 100,00.

Om de stimulatie te vergroten gelet op het tijdsbeslag van de activiteiten is vanuit de praktijk het verzoek gekomen de premie te verhogen.

 

 

Artikel II

 

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.

 

Naar boven