Verordening tot wijziging van de Huisvestingsverordening 2015

De raad der gemeente Elburg;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 juli 2017;

gelet op de artikelen 4, 11a en 11b van de Huisvestingswet 2014;

b e s l u i t :

De Huisvestingsverordening gemeente Elburg 2015 wordt als volgt gewijzigd:

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Artikel I  

A

Artikel 1g en 1k komen te luiden als volgt en een lid 1m wordt toegevoegd:

g. urgentiecategorie: een onderscheid op basis van type urgentie, waarbij twee typen worden onderscheiden:

A. –urgentiecategorie 1: vergunninghouders die onder de gemeentelijke taakstelling vallen, en,

B. –urgentiecategorie 2: woningzoekenden die voorrang hebben op basis van het bieden of ontvangen van mantelzorg, woningzoekenden die komen uit een voorziening tijdelijke opvang van personen die in verband met problemen van relationele aard of geweld hun woning hebben verlaten, op andere gronden door burgemeester en wethouders urgent verklaarden en woningzoekenden, die door burgemeester en wethouders urgent zijn verklaard, omdat zij vanwege stadsvernieuwing hun woning moeten verlaten;

k. woningmarktregio Noord – Veluwe: het grondgebied van de gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg en Oldebroek;

m. specifieke voorziening: een bouwkundig kenmerk van een woning (of een conceptuele aanpassing / conceptueel uitgangspunt) waardoor deze bij uitstek geschikt is voor woningzoekenden die veel baat hebben bij, dan wel aangewezen zijn op, de desbetreffende voorziening.

B

Aan artikel 3 worden twee leden toegevoegd, luidende:

6. Een inschrijving als woningzoekende vervalt niet indien een jongere als bedoeld in artikel 7:274c, tweede lid, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek een huurovereenkomst op grond van dat artikel is aangegaan.

7. Een inschrijving als woningzoekende vervalt eveneens niet indien een huurder een huurovereenkomst voor bepaalde tijd als bedoeld in artikel 271, eerste lid, tweede volzin, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek is aangegaan.

C

Aan artikel 6 worden 2 leden toegevoegd waardoor de leden 4, 5 en 6 komen te luiden als volgt:

 

4. De corporaties kunnen aan de verdeling van woningen, waaraan specifieke voorzieningen zijn getroffen, bijzondere voorwaarden verbinden, zodat deze woningen kunnen worden toegewezen aan woningzoekenden die met name op deze voorzieningen zijn aangewezen.

5. In de bekendmaking van het aanbod wordt duidelijk aangegeven of van de in lid 4 van dit artikel geboden mogelijkheid gebruik wordt gemaakt.

6. Van de in de leden 3 en 4 van dit artikel genoemde uitzonderingen wordt jaarlijks voor 1 maart verantwoording afgelegd aan burgemeester en wethouders.

D

Aan artikel 7 wordt een lid 2 toegevoegd:

2. Woningcorporaties zijn bevoegd om 25% van de vrijkomende woningen te classificeren als zijnde woningen waar lid 1 van dit artikel niet op van toepassing is en waarbij derhalve een urgentieverklaring niet tot voorrang bij toewijzing leidt. Een dergelijke classificatie dient vermeld te worden bij de bekendmaking op grond van artikel 6 van de desbetreffende woning.

E

Aan artikel 8 wordt een lid 6 toegevoegd:

6. In een beschikking tot indeling in een urgentiecategorie kan ten hoogste één woningcorporatie tot de verplichting van het verlenen van urgentie worden uitgesloten. De beschikking is in dat geval van toepassing voor woningen van alle andere woningcorporaties in de regio, zoals bedoeld in artikel 1 onder j en k.

F

De toelichting bij de Huisvestingsverordening gemeente Elburg 2015 is overeenkomstig aangepast.

 

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking.

 

Aldus besloten door de raad der gemeente Elburg

in zijn vergadering van 25 september 2017

de voorzitter, de griffier,

H. Dijksma. M.C. Luiting.

Naar boven