Verordening tot wijziging van de Vrijstellingsverordening inrichtingen milieubeheer, gemeente Utrecht

 

De raad van de gemeente Utrecht;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 16 mei 2017,

overwegende dat de huidige “Vrijstellingsverordening inrichtingen milieubeheer gemeente Utrecht” regels bevat over onversterkte muziek waarmee onbedoeld de Utrechtse carillons onder de werking van deze vrijstellingsverordening vallen;

overwegende dat de gemeente Utrecht nauwelijks meldingen over onversterkte muziek in inrichtingen ontvangt waardoor het in relatie tot de regeldruk wenselijk is te komen tot minder regels,

besluit vast te stellen de volgende

Verordening tot wijziging van de Vrijstellingsverordening inrichtingen milieubeheer, gemeente Utrecht

ARTIKEL I

De Vrijstellingsverordening inrichtingen milieubeheer, gemeente Utrecht wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5 Regeling onversterkte muziek komt te vervallen.

B

In de toelichting op de Vrijstellingsverordening wordt de volgende tekst ingevoegd:

“Artikel 5 (regeling onversterkte muziek) in de geldende Verordening is van toepassing op de Utrechtse carillons. Bij het vaststellen van deze verordening in juni 2008 was dit effect niet in beeld en werd dit effect ook niet beoogd. Dit pleit ervoor om deze omissie te herstellen en vermeld artikel te laten vervallen.

De praktijk leert dat de gemeente Utrecht nauwelijks meldingen over onversterkte muziek in inrichtingen ontvangt. De omvang van de meldingen over overlast is zo gering, dat de overlast door onversterkte muziek in inrichtingen minimaal is. Bedrijven, instellingen en burgers komen er in de praktijk samen uit, wat de conclusie rechtvaardigt dat in Utrecht geen reden is voor het in stand houden van de in artikel 5 van de Vrijstellingsverordening inrichtingen milieubeheer opgenomen regeling voor onversterkte muziek. In extreme gevallen kan een beroep op het burgerlijk wetboek (artikel 5:37 BW in samenhang met artikel 6:162 BW) worden gedaan. Gezien de gemeentelijke wens om te komen tot deregulering is het wenselijk om artikel 5 (regeling onversterkte muziek in milieu inrichtingen) te laten vervallen”.

ARTIKEL II Overgangsbepaling

Besluiten, genomen krachtens de Vrijstellingsverordening inrichtingen milieubeheer, gemeente Utrecht, die golden op het moment van de inwerkingtreding van deze verordening en waarvoor deze verordening overeenkomstige besluiten kent, gelden als besluiten genomen krachtens deze verordening.

ARTIKEL III Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als “Verordening tot wijziging van de Vrijstellingsverordening inrichtingen milieubeheer, gemeente Utrecht”.

ARTIKEL IV Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 14 september 2017, de raad voornoemd,

de griffier,

mr. M. van Hall

de burgemeester,

mr. J.H.C. van Zanen

Naar boven