NOODVERORDENING 16, 17 EN 18 SEPTEMBER 2017

DE BURGEMEESTER VAN ENSCHEDE

 

OVERWEGENDE

 

Dat de organisatie “Fortress Europe” op zondag 17 september 2017 van 14:00 uur tot 16:30 uur een betoging (hierna ook: demonstratie) organiseert; dat het aantal te verwachten deelnemers 500-1000 bedraagt; dat het doel van de demonstratie is: “tegen de islamisering en asielbeleid”; dat de Duitse band “Kategorie C” onderdeel uitmaakt van het programma; dat de locatie van de demonstratie ‘Villa de Bank’ is aan de Gronausestraat, en dat de deelnemers een route in de omgeving daarvan lopen; Dat Fortress Europe een internationale koepelorganisatie is waar meerdere groeperingen onder vallen, waaronder de organisatie Pegida;

 

Dat de organisaties AFA Fryslan en No-Hogesa (tegen)demonstraties hebben gemeld (kennisgevingen ingediend) voor 17 september 2017;

 

Dat er ernstige vrees is voor het ontstaan van ernstige wanordelijkheden bij deze demonstraties:

  • Bij verschillende eerdere demonstraties van Pegida in andere steden proberen tegendemonstranten (waaronder de Anti-Fascistische Aktie - AFA) de confrontatie aan te gaan met de demonstranten van Pegida, al dan niet met geweld. Politieoptreden is regelmatig noodzakelijk om confrontaties tussen beide groepen te voorkomen. Dit is ook het geval als voor de tegendemonstraties vooraf een andere locatie is aangewezen om deze te scheiden van de Pegida-demonstratie. Voorbeelden hiervan zijn een demonstratie van Pegida op 9-4-2017 in Groningen en op 7-5-2017 in Tilburg.

  • De demonstratie van Fortress Europe krijgt, in afwijking van eerdere Pegida-demonstraties in Nederland, een internationaal karakter. Fortress Europe heeft als beweging een internationaal karakter. Tevens zullen ook meerdere buitenlandse sprekers speechen. De organisator verwacht 500 tot 1000 deelnemers.

  • Kategorie C is een band is met een grote aanhang onder Duitse voetbalhooligans. Deze band wordt als rechts extremistisch aangeduid. Enkele optredens van deze band zijn in het verleden verboden vanwege het gedrag van de band en haar publiek, de aanzuigende werking op andersdenkenden en het daarmee gepaard gaande risico op openbare orde verstoringen. In 2014 heeft een optreden van de band in Keulen tot ernstige openbare ordeproblemen geleid met confrontaties tussen duizenden linkse en rechtse activisten. Een optreden van Kategorie C in Enschede, nabij de grens van Duitsland zal fans trekken uit zowel Nederland als Duitsland (Duitse voetbalhooligans met rechts-extreme ideologie), waarbij nog onbekend hoeveel fans er verwacht kunnen worden.

  • Er zijn 2 andere demonstraties bij de gemeente gemeld voor 17 september 2017 van AFA Fryslan en No-Hogesa, o.a. om een tegengeluid te laten horen tegen de demonstratie van Fortress Europe.

  • Per mail heeft Antifa 053 laten weten op deze dag te demonstreren direct tegenover de locatie van de demonstratie van Fortress Europe.

  • Voor de demonstratie van Fortress Europe is internationale belangstelling van diverse linkse en rechtse groeperingen die geweld niet schuwen en in het verleden grote openbare ordeverstoringen hebben veroorzaakt. Er zijn oproepen van groepen die geen melding hebben gedaan voor een demonstratie.

  • AFA Nederland heeft op haar website opgeroepen om in verzet te komen tegen de als ‘neo-nazi demonstratie’ betitelde demonstratie van Fortress Europe en om deze te stoppen.

  • De wedstrijd FC Twente – FC Utrecht staat ook gepland op zondag 17 september om 14.30 uur in de Grolsch Veste in Enschede. De wedstrijd heeft een aantrekkingskracht op fans en de harde kern voetbalhooligans. Harde kern hooligans zijn dus aanwezig in Enschede. Volgens het huidige tijdschema is de wedstrijd om 16.15 uur afgelopen. Dan is de demonstratie nog gaande. Op dit moment hebben 70 Twentesupporters een stadionverbod.

  • Er bestaat een risico van kruisende bewegingen: personen uit verschillende tegengestelde demonstrerende groeperingen, en fans/harde kern voetbalhooligans kunnen met elkaar in aanraking komen tijdens het reizen van en naar Enschede. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de groeperingen elkaar gaan opzoeken in de binnenstad van Enschede voorafgaand en na afloop van de demonstraties, voorafgaand of na afloop van de voetbalwedstrijd. FC Twente (harde kern) supporters dulden geen demonstranten in ‘hun’ stad. FC Twente supporters hebben zich reeds eerder gemengd in demonstraties waarbij openbare orde optreden noodzakelijk bleek (2015). De stand op de ranglijst en de uitslag van de wedstrijd wordt als risico aangemerkt.

  • Uit informatie van de politie is af te leiden dat een grote groep ‘harde kern’ voetbal ‘hooligans ’ wil samenkomen in het centrum van Enschede op 17 september 2017.

  • De vervoersbewegingen van de rechtse en linkse aanhangers, de bandleden van Kategorie C, de fans van de band, de (internationale) sprekers/gasten met eventueel gevolg en de harde kern van FC Twente zijn complex en moeilijk in kaart te brengen.

 

Dat ter voorkoming van mogelijke ordeverstoringen de locaties van de demonstratie van Fortress Europe enerzijds en de andere (tegen)demonstraties anderzijds zijn gescheiden, waarbij de andere (tegen)demonstraties kunnen plaatsvinden in het Volkspark in Enschede; dat de demonstraties van Fortress Europe en de andere (tegen)demonstraties gelijktijdig zullen plaatsvinden; dat hierover met de betrokken organisaties afspraken zijn gemaakt dan wel een besluit tot het opleggen van voorschriften en beperkingen is genomen op grond van de Wet openbare manifestaties;

 

Dat desondanks een vermenging of kruisende beweging kan ontstaan van demonstranten en eventueel voetbalsupporters, met name in de trein, op het station, in de binnenstad en rond de demonstratieterreinen of op andere locaties in de stad; Dat diverse organisaties hebben opgeroepen tot verstoring van de demonstratie van Fortress Europe;

 

Dat er dan ook ondanks de reeds getroffen maatregelen ernstige vrees bestaat voor ernstige wanordelijkheden door confrontaties tussen verschillende groepen demonstranten op of rondom 17 september 2017;

 

Dat er gezien het voorgaande sprake is van ernstige vrees voor het ontstaan van oproerige beweging of van andere ernstige wanordelijkheden op diverse plaatsen in Enschede;

 

Dat de beschikbare reguliere juridische instrumenten ontoereikend zijn om bedoelde wanordelijkheden te voorkomen of tegen te gaan;

 

Dat inzet van de maatregelen uit de Wet openbare manifestaties in de onderhavige situatie geen afdoende oplossing biedt, aangezien een tijdelijk generiek demonstratieverbod, geldend buiten de locaties van de demonstraties, op grond van deze wet niet tot de mogelijke maatregelen behoort, evenmin als het preventief optreden tegen personen die (de intentie hebben om) andere demonstraties te verstoren of (de intentie hebben om te) demonstreren buiten de daarvoor bestemde locaties en tijden, maar dergelijke maatregelen gelet op de aard en omvang van de verwachte wanordelijkheden en de hoeveelheid daarbij mogelijk betrokken groeperingen wel noodzakelijk worden geacht;

 

Dat het daarom noodzakelijk is maatregelen te treffen ter voorkoming dan wel beëindiging van bedoelde ernstige wanordelijkheden;

 

Dat overleg heeft plaatsgevonden in het lokale driehoeksoverleg, alvorens tot de vaststelling van deze verordening is overgegaan;

 

Gelet op

 

Artikel 176 van de Gemeentewet

 

BESLUIT

 

Vast te stellen de volgende algemeen verbindende voorschriften ter handhaving van de openbare orde of ter beperking van gevaar:

Artikel 1

Deze noodverordening geldt op het grondgebied van de gemeente Enschede.

Artikel 2

Het is een ieder ten aanzien van wie aannemelijk is dat hij betogingen verhindert, verstoort, of anderszins de openbare orde verstoort, of ten aanzien van wie aannemelijk is dat hij de intentie heeft om betogingen te verhinderen, te verstoren, of anderszins de openbare orde te verstoren, al hetgeen bijvoorbeeld kan worden afgeleid uit uitingen of andere gedragingen, kleding, uitrusting, meegevoerde voorwerpen of andere informatie, verboden zich in het gebied als bedoeld in artikel 1 te begeven of daarin aanwezig te zijn.

Artikel 3
  • 1.

    Het is een ieder verboden in het gebied als bedoeld in artikel 1 een betoging te houden of daaraan deel te nemen.

  • 2.

    Dit verbod geldt niet voor het houden van of deelnemen aan de door de organisatie Fortress Europe gemelde betoging, voor het houden van of deelnemen aan de gemelde andere (tegen)betogingen van de AFA Fryslan en No-Hogesa en voor het houden van of deelnemen aan eventuele andere betogingen die tijdig worden gemeld, op de daarvoor bestemde locaties en routes en gedurende de daarvoor bestemde tijden.

  • 3.

    De in lid 2 bedoelde locaties, route(s) en tijden zijn vastgelegd in de ontvangstbevestiging(en) naar aanleiding van de melding(en) van de betoging(en) dan wel, indien van toepassing, in een besluit of besluiten tot het opleggen van voorschriften en beperkingen op grond de Wet openbare manifestaties, en worden als volgt omschreven:

    • a.

      betoging Fortress Europe:

      locatie: Villa de Bank

      route:

      - start bij het grasveld nabij Villa de Bank aan de Espoortstraat 182 te Enschede;

      - via het voetpad langs de Boulevard 1945 in westelijke richting;

      - vervolgens rechtsaf de C.F. Klaarstraat;

      - vervolgens rechts af de Espoortstraat;

      - eindpunt bij het grasveld nabij Villa de Bank aan de Espoortstraat 182;

      tijdstip: zondag 17 september 2017 14.00 – 16.30 uur;

    • b.

      andere (tegen)betogingen:

      locatie: Volkspark

      route: geen

      tijdstip: zondag 17 september 2017 14.00 – 16.30 uur.

      Deze locaties en route zijn eveneens aangegeven op de bij deze verordening behorende kaarten.

  • 4.

    Het verbod van lid 1 geldt eveneens niet voor het houden van of deelnemen aan een demonstratie ten aanzien waarvan uit een rechterlijke uitspraak volgt dat deze gehouden mag worden.

Artikel 4

Een ieder die handelt in strijd met de in de artikelen 2 of 3 genoemde verboden is verplicht om op eerste aanzegging van de politie stil te staan, zijn weg te vervolgen, zich in de door de politie aangegeven richting te verwijderen of zich te verwijderen uit een door de politie aangegeven gebied, een en ander op de daarbij aangegeven wijze.

Artikel 5

In het gebied als bedoeld in artikel 1 is het een ieder verboden vermommingen zoals helmen, maskers, shawls, bivakmutsen of andere middelen van vermomming te dragen of te gebruiken met het kennelijke doel om herkenning te voorkomen of te bemoeilijken.

Artikel 6

In het gebied als bedoeld in artikel 1 dienen alle aanwijzingen, gegeven door de politie in het belang van de openbare orde en/of veiligheid van personen en goederen, stipt te worden nagekomen.

Artikel 7

Overtreding van één of meer bepalingen van deze verordening is strafbaar op grond van artikel 443 van het Wetboek van Strafrecht.

Artikel 8

Deze noodverordening treedt in werking op zaterdag 16 september 2017 om 22:00 uur en geldt tot maandag 18 september 2017 07.00 uur.

 

Bijlagen:

- kaart locatie demonstratie Fortress Europe

- kaart locatie overige demonstraties

Aldus op 13 september 2017 vastgesteld

De burgemeester van Enschede,

dr. G.O. van Veldhuizen

Bijlage: kaart locatie demonstratie Fortress Europe 17-9-2017

 

Bijlage: kaart locatie overige demonstraties 17-9-2017

Naar boven