Gemeente Leek gaat Duurzaamheidsleningen verstrekken

De inwoners van het Westerkwartier zijn in de afgelopen jaren regelmatig gestimuleerd om energiebesparende maatregelen te treffen. In het kader van het project Slim Wonen Westerkwartier zijn er verschillende activiteiten georganiseerd om eigenaren te informeren over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Ondanks de positieve resultaten zijn de doelstellingen uit het gemeentelijke Masterplan Duurzaamheid 2016-2020 nog niet gehaald.

De gemeente Leek heeft mede daarom besloten een Duurzaamheidslening in te voeren, waardoor het voor particuliere woningeigenaren financieel eerder haalbaar is om grotere investeringen te doen op het gebied van energiebesparing. Er kunnen leningen van minimaal € 2.500 en maximaal € 15.000 worden verstrekt tegen een lage rente, die nu slechts 1,6% bedraagt.

De gemeente stelt een fonds in van € 500.000. De gemeente Leek wil overigens maximaal € 200.000 uittrekken voor leningen voor zonnepanelen, omdat anders een onevenredig deel aan panelen wordt besteed, terwijl er veel andere energiebesparende toepassingen (zoals het isoleren van oudere woningen) mogelijk zijn. De leningen zijn beschikbaar voor alle bestaande woningen in de gemeente Leek en komen beschikbaar per 1 december 2017.

Tot duurzaamheidsmaatregelen worden onder meer gerekend de isolatie van dak, vloer, gevel, muur en glas, de plaatsing van een HRe-ketel of luchtverwarming, zonnepanelen, -collectoren en –boiler, pelletkachel, een kleine windturbine, of technieken voor warmteterugwinning.

 

Naar boven