Gemeente Nijkerk - Verordening jeugdhulp, wijziging januari 2017

Raadsbesluit nummer 2017-001-B

 

De raad van de gemeente Nijkerk;

 

gelezen het collegevoorstel van 6 december 2016;

 

gelet op de Jeugdwet;

 

b e s l u i t: vast te stellen de volgende

Verordening jeugdhulp, wijziging januari 2017

     

Artikel 1 Wijzigingen

De Verordening jeugdhulp wordt als volgt gewijzigd.

A

Het opschrift van artikel 1 wordt in de verordening en de artikelsgewijze toelichting vervangen door: Begripsbepalingen.

B

Artikel 4, eerste tot en met derde lid, komen te luiden als volgt:

  • 1.

    Jeugdigen en ouders kunnen een hulpvraag schriftelijk of mondeling melden bij het college.

  • 2.

    Het college zendt de melder binnen twee weken een ontvangstbevestiging, met daarbij zo mogelijk de uitnodiging voor een gesprek.

  • 3.

    In spoedeisende gevallen treft het college zo spoedig mogelijk een passende tijdelijke maatregel of vraagt het een machtiging voor gesloten jeugdhulp als bedoeld in hoofdstuk 6 van de wet.

C

In de artikelsgewijze toelichting wordt onder artikel 4 de alinea die begint met ‘Eerste lid:’ vervangen door de volgende drie alinea’s:

Eerste lid: Er worden geen vormvereisten gesteld aan de melding. Een melding kan mondeling plaatsvinden in een persoonlijk contact of telefonisch. Een schriftelijke melding kan per brief of per e-mail worden ingediend.

Tweede lid: Een schriftelijke ontvangstbevestiging kan zowel per brief plaatsvinden als elektronisch, mits de aanvrager/melder met laatstgenoemde wijze van verzending heeft ingestemd (artikel 2:14 Algemene wet bestuursrecht).

Derde lid: Deze bepaling regelt de toeleiding naar jeugdhulp in crisissituaties. In gevallen waar onmiddellijke start van de hulp nodig is (en het besluit niet kan worden afgewacht) kan het besluit tot inzet van een individuele voorziening genomen worden na de daadwerkelijke start van de hulp, of een machtiging worden gevraagd als bedoeld in hoofdstuk 6 van de wet. Dit hoofdstuk betreft gesloten jeugdhulp bij ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen.

D

Het opschrift van artikel 9 wordt in de verordening en de artikelsgewijze toelichting vervangen door: Beschikking.

E

Aan artikel 10, derde lid, wordt toegevoegd:

Het pgb bedraagt ten minste 75% van de kostprijs van de betreffende individuele voorziening in natura, berekend aan de hand van het tweede lid.

Aan artikel 10, vierde lid, onderdeel a, wordt toegevoegd:

, overeenkomstig het door het college in een nadere regeling vastgestelde tarief.

Artikel 2 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van publicatie van het gemeenteblad waarin het wordt bekendgemaakt, en heeft terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2017.

 

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering

van de raad van de gemeente Nijkerk op 26 januari 2017,

de griffier, mevrouw A.G. Verhoef-Franken.

de voorzitter, de heer mr. drs. G.D. Renkema.

Naar boven