Wijziging van de Beleidsregel verblijfsontzegging Alkmaar

De burgemeester van Alkmaar,

 

overwegende;

 

dat ik op 28 september 2016, op grond van artikel 2:2, vierde lid, van de Algemene plaatselijke verordening (Apv), de Beleidsregel verblijfsontzegging Alkmaar heb vastgesteld;

 

dat de Beleidsregel verblijfsontzegging Alkmaar geactualiseerd dient te worden omdat agressie en geweld tegen functionarissen met een publieke taak (zoals politieambtenaren, ambulancepersoneel, brandweerpersoneel en medewerkers van gemeentelijke diensten) steeds vaker voorkomt. Geweld op zich betekent reeds een verstoring van de openbare orde, maar geweld tegen functionarissen met een publieke taak tast daarnaast ook het openbare gezag en de openbare veiligheid aan. In dergelijke gevallen dient dan ook direct, zonder voorafgaande waarschuwing, een verblijfsontzegging te kunnen worden opgelegd. Dit om de kans op recidive te voorkomen als de plegers van dergelijk geweld binnen afzienbare tijd opnieuw in de nabijheid van slachtoffers en hun collega’s komen;

 

dat daarnaast ook enkele voor de uitvoeringspraktijk relevante wijzigingen zijn doorgevoerd;

 

gelet op het bepaalde in artikel 2:2, vierde lid, van de Apv;

 

b e s l u i t :

Vast te stellen de navolgende wijziging van de Beleidsregel verblijfsontzegging Alkmaar;

 

Artikel I  

De Beleidsregel verblijfsontzegging Alkmaar wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 1 wordt gewijzigd als volgt:

  • 1.

    Het tweede lid komt te luiden:

    2. Voordat een verblijfsontzegging wordt opgelegd, ontvangt de betrokkene die zich voor de eerste keer schuldig heeft gemaakt aan een gedraging als genoemd in artikel 8, een waarschuwing. De waarschuwing wordt één keer gegeven en geldt uitsluitend voor de aangewezen gebieden binnen de gemeente Alkmaar. De waarschuwing en de bekendmaking daarvan worden door de politie vastgelegd in hun registratiesysteem.

 

  • 2.

    Onder vernummering van het derde en vierde lid tot vierde en vijfde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

    3. In afwijking van het tweede lid legt de burgemeester bij agressie en geweld ten aanzien van functionarissen met een publieke taak direct een verblijfsontzegging voor de duur van 12 weken op. Deze verblijfsontzegging kan ook worden opgelegd voor een gebied buiten de aangewezen gebieden binnen de gemeente Alkmaar. Onder agressie en geweld wordt verstaan: lichamelijk en verbale geweldplegingen, belaging, intimidatie of bedreiging gepleegd in of door omstandigheden die verband houden met de uitvoering van de publieke taak (al dan niet door middel van, of gepaard gaande met beschadiging van goederen). Functionarissen met een publieke taak zijn onder andere politieambtenaren, ambulancepersoneel, brandweerpersoneel en medewerkers van gemeentelijke diensten.

 

  • 3.

    In het vierde lid (nieuw) wordt na «Indien ten aanzien van de betrokkene» ingevoegd: binnen één jaar na de waarschuwing.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking.

 

Aldus vastgesteld op 8 augustus 2017

 

P.M. Bruinooge,

burgemeester

Naar boven