Groenbeleidsplan 2017-2040 De Ronde Venen

Voorwoord

Duurzaam, kwaliteit, variatie en toegespitst op onze kernen. Dat is een aantal sleutelbegrippen die u tegenkomt in dit Groenbeleidsplan 2017 - 2040. In dit beleidsplan geven we onze visie op het groen in onze gemeente. Het geeft antwoord op vragen als: Waaraan moet het groen voldoen? Hoe willen we dat het zich ontwikkelt? Wat zijn onze ambities?

Het groen in onze gemeente (bomen, struiken, heesters, gras ) vervult een belangrijke rol. Misschien wel meer dan we in eerste instantie denken. Het belang staat bij de overgrote meerderheid buiten kijf. Hoe we met ons groen omgaan levert echter altijd veel discussie op. Dat is overigens niet iets van de laatste jaren. De Engelse dichter William Blake vatte het in de 17e eeuw al krachtig samen: Waar de ene inwoner een boom tot tranen kan ontroeren, ziet de ander toch vooral een groene sta-in-de-weg.

Dit Groenbeleidsplan bevat geen uniforme aanpak voor de hele gemeente. Nadrukkelijk zijn inwoners bij de totstandkoming ervan betrokken. In al onze kernen zijn adviesgroepen gevormd en is met inwoners gepraat over hoe zij tegen het groen in hun omgeving aankijken. Wat moeten we koesteren? Wat zijn aandachtspunten? Ook natuurverenigingen hebben hun input hiervoor geleverd.

De resultaten van de gesprekken zijn gebruikt om per kern aan te geven hoe het groen er in die kern uit moet zien, de zogenaamde streefbeelden. Op basis van die beelden geven we aan hoe het groen zich zou moeten ontwikkelen. Ook geeft het antwoorden op vragen als: waar willen we bomen? Welke type? Aan weerszijden van de weg of aan één kant?

Het Groenbeleidsplan geeft aan langs welke lijnen we de komende decennia met het groen in onze gemeente willen omgaan. Drie ontwikkelingen komen hierin nadrukkelijk naar voren:

  • We willen een duurzaam bomenbestand. Dat betekent dat we gaan voor kwaliteit en niet voor kwantiteit

  • We zetten in op de kwaliteit van het groen in de wijken, door meer variatie in beplanting, meer kleur en beheersbaar groen.

  • Hoe we omgaan met groen verschilt per kern. Elke kern is apart uitgewerkt aan de hand van specifieke speerpunten voor die kern. De speerpunten zijn het resultaat van de input van adviesgroepen. Voor elke kern was een adviesgroep gevormd.

Dit Groenbeleidsplan geeft niet alleen duidelijkheid over hoe we met het waardevolle groen in onze gemeente omgaan. Het geeft ook aan wat onze ambities zijn en hoe we de kwaliteit van het groen kunnen verbeteren. Kortom, het moet er toe leiden dat groen meer ontroering oproept dan dat het als sta-in-de-weg wordt gezien.

Alberta Schuurs

Wethouder Groen

De Ronde Venen

1 - Inleiding

De Ronde Venen is een landelijke gemeente in het Groene Hart. Het open landschap met verspreide dorpen is bepalend voor de identiteit van de gemeente. De kwaliteit van de gemeente wordt bepaald door het landschap met haar vitale, levendige dorpen en kernen waar mensen graag wonen, werken en recreëren. Het samenspel van wonen, werken en voorzieningen zorgt voor leefbaarheid in de gemeente. De gemeente zet breed in op leefbaarheid in het landelijk gebied, maar vooral ook in de kernen. Inwoners, bedrijven en overheid hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een leefbare samenleving.

De gemeente De Ronde Venen is een groene gemeente en bestaat uit 8 kernen ieder met zijn eigen groene inrichting. Deze kernen zijn: Abcoude, Amstelhoek, Baambrugge, De Hoef, Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen en Wilnis. De Ronde Venen hecht grote waarde aan het openbaar groen. Groen is beeldbepalend en belangrijk voor de beleving en de identiteit van de openbare ruimte. Groen draagt onder andere bij aan woongenot, gezondheid, de economische waarde van de woonomgeving, spelen en ontspanning. Om het openbaar groen zo goed mogelijk te ontwikkelen, in te richten, te gebruiken en te beheren is het noodzakelijk dat er een visie is op (de ontwikkeling van) het groen. Dit groenbeleidsplan biedt hiervoor de kaders (visie). Het groenbeleidsplan is een leidraad bij de ontwikkeling van nieuwe gebieden, de herinrichting van bestaand gebied en het beheer van het bestaande groen.

1.1 - Aanleiding

Er is op dit moment geen vastgestelde visie hoe we om willen gaan met het openbaar groen in onze gemeente. Dit groenbeleidsplan biedt deze kaders. Met deze kaders kunnen we o.a. beoordelen hoe we om willen gaan met de ‘oranje bomen’ die uit het meldpunt bomenoverlast (opgezet door VVD in december 2015) naar voren zijn gekomen. Uit de evaluatie van het ‘bomenbeleid; groener dan nu’ is tevens de aanbeveling gedaan om dit bomenbeleid bij te stellen en dit op te nemen in het groenbeleidsplan.

1.2 - Doel

Met het opstellen van het groenbeleidsplan moet duidelijk worden hoe we de komende 20 jaar om willen gaan met het openbaar groen in De Ronde Venen. Het groenbeleidsplan heeft tot doel kaders te stellen voor het duurzaam ontwikkelen, vernieuwen en in stand houden van het groen in De Ronde Venen, ter verbetering van het gebruik, de inrichting en de leefbaarheid. Dit groenbeleidsplan richt zich met name op het gemeentelijk groen in de bebouwde kom van de acht woonkernen. Het beleid voor het omliggende buitengebied (landschap) is opgenomen in de Structuurvisie De Ronde Venen (visie) 2030 en de Landschapsnota 2030 (toetsingskader).

Dit groenbeleidsplan bevat de kaders voor het beheerplan groen (vervangingsonderhoud en dagelijks onderhoud) dat hierna wordt opgesteld. Een groenbeheerplan wordt opgesteld voor een periode van vijf jaar. Eventuele beleidswijzigingen kunnen bij een periodieke aanpassing van het groenbeheerplan mee genomen worden.

Ook specifieke beleidsregels voor onder andere ‘bomen’, ‘groenadoptie’ en ‘groenuitgifte’ moeten in navolging van dit groenbeleidsplan bijgesteld worden.

1.3 - Werkwijze

In de huidige tijd vraagt de samenleving om een overheid die ruimte creëert voor het benutten van de eigen kracht van inwoners, ondernemers en organisaties. Een naar buiten gerichte en luisterende overheid. Bij het opstellen van dit groenbeleidsplan zijn de inwoners van de Ronde Venen betrokken. Voor het opstellen van dit groenbeleidsplan is er per kern een adviesgroep samengesteld (zie ook bijlage 5). De adviesgroepen zijn tot stand gekomen naar aanleiding van een uitnodiging naar de diverse wijk- en dorp comités en een oproep richting onze inwoners om deel te nemen in de adviesgroepen. Het groenbeleidsplan is mede tot stand gekomen met de bijdrage van deze adviesgroepen. De leden van de adviesgroepen waren de ervaringsdeskundigen van de wijk of kern en hadden een adviserende rol die zij tijdens een tweetal bijeenkomsten (november 2016 en maart 2017) hebben vervuld. Uit de bijeenkomsten met de adviesgroepen zijn de speerpunten gefilterd die de basis hebben gevormd voor de groenvisie en de streefbeelden.

Op 5 april 2017 hebben leden van de verschillende adviesgroepen de speerpunten die voor hun kern gelden gepresenteerd aan raadsleden tijdens een informele bijeenkomst (Figuur 1).

Figuur 1: informele raadsbijeenkomst op 5 april

2 - Kader en uitgangspunten

2.1 - Belang van groen

Groen heeft een belangrijke functie in onze leefomgeving. In deze paragraaf is het belang van groen op een rijtje gezet.

Architectonische waarde (Ruimtelijke kwaliteit)

Het gaat hierbij om de samenhang van de bebouwde omgeving en het omliggend landschap, de oriëntatie en herkenbaarheid die het samenspel van groen en bebouwing bieden. Het groen levert een bijdrage aan de sfeer, identiteit en de belevingswaarde van de bebouwde omgeving en zorgt voor oriëntatie en herkenbaarheid van die bebouwde omgeving.

Ecologische waarde

Openbaar (en particulier) groen leveren een belangrijke bijdrage aan de natuurwaarde in een stedelijke omgeving. Door onder andere diversiteit in de soortensamenstelling aan te brengen wordt de biodiversiteit gestimuleerd en ontstaan goede omstandigheden voor flora en fauna. Maar ook voor ons klimaat is groen belangrijk, denk aan waterberging, voorkomen van hittestress, opvang fijnstof en het levert een bijdrage aan de CO₂- reductie.

Publieke waarde

Openbaar groen heeft een belangrijke gebruiksfunctie, spelen, wandelen, fietsen en sporten. Kortom, we recreëren in het groen. Ook levert groen een bijdrage aan onze gezondheid. Het is wetenschappelijk bewezen dat kijken naar groen rust een ontspanning geeft. Dit geldt niet alleen voor openbaar groen. Ook particulier groen draagt bij aan de groene beleving.

Educatieve waarde

Het groen biedt een basis voor natuureducatie in de directe woonomgeving. Het vergroot het bewustzijn en ontwikkelt de waardering van de cultuurhistorische en natuurwaarde van het groen. Daarnaast draagt spelen in het groen bij aan de sociaal - emotionele en motorische ontwikkeling van het kind.

Economische waarde

Groen heeft een positieve invloed op een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor zowel wonen als werken. Betere inrichting en beter beheer van openbaar groen hebben directe en indirecte positieve economische effecten op de maatschappij. Economische winst door groen zorgt voor gezondere inwoners, lagere zorgkosten, hogere waarden van vastgoed (WOZ-waarde, lagere energiekosten en een hogere arbeidsproductiviteit. Dit positieve effect wordt vanuit diverse studies ondersteunt.

2.2 - Beleidskader en wet- en regelgeving

Bij het integraal benaderen van de openbare ruimte is het van belang het kader te schetsen waarbinnen het groenbeleidsplan opereert. Het groenbeleidsplan is een plan voor de lange termijn, een strategisch document. Bij het opstellen ervan is rekening gehouden en verbinding gezocht met andere visie- en beleidsdocumenten (die een relatie hebben met groen).

Nationaal

Nationaal Landschap Groene Hart

Gemeente De Ronde Venen ligt binnen het Nationaal Landschap Groene Hart. Een Nationaal Landschap is een gebied waarvan is aangegeven dat er zich een unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie bevindt. In de Nota Ruimte van het Ministerie van VROM uit 2004 zijn ze als zodanig aangewezen. Kenmerkend en daardoor beschermd in het Groene Hart is het open veenweide landschap.

Wet Natuurbescherming

Vanaf 1 januari 2017 is de nieuwe Wet natuurbescherming in werking getreden. Deze wet vervangt 3 wetten: de Natuurbeschermingswet 1998, de Boswet en de Flora- en faunawet. De inhoud van de wetten is nauwelijks veranderd. De verandering ligt met name bij de bevoegdheden. Met het van kracht worden van de Wet natuurbescherming komen vrijwel alle verantwoordelijkheden bij de provincies te liggen.

De Natuurbeschermingswetregelt de bescherming van Natura 2000-gebieden en Beschermde Natuurmonumenten. In de nieuwe Wet natuurbescherming blijft de bescherming van Natura 2000-gebieden vrijwel hetzelfde. De bescherming van Beschermde Natuurmonumenten komt te vervallen. In De Ronde Venen is Botshol een Natura 2000-gebied.

Zowel in de Flora- en faunawet als in de nieuwe Wet natuurbescherming staan verbodsbepalingen: activiteiten die schadelijk zijn voor beschermde dier- en plantsoorten zijn verboden. Voor De Ronde Venen is dit uitgewerkt in de gemeentelijke leidraad voor bestendig beheer.

De Boswet is van toepassing op houtopstanden met een oppervlakte groter dan 10 are of als het een rijbeplanting betreft die uit meer dan 20 bomen bestaat. Alleen houtopstanden die buiten de bebouwde kom liggen, vallen onder de Boswet. Voor houtopstanden die vallen onder de Boswet geldt een meldingsplicht en een herplantplicht. In eerste instantie was het zo dat de gemeente geen beleidsregels mocht opstellen voor houtopstanden die vallen onder de Boswet. Echter, uit een uitspraak van de Raad van State (5 oktober 2016) volgt dat de gemeenteraad bevoegd is om aanvullende regels te stellen over houtopstanden, indien die regels zijn opgesteld met het oog op een ander belang dan het belang van de instandhouding van het bosareaal in Nederland. Dat belang moet uiteraard wel zijn gelegen in de sfeer van de goede ruimtelijke ordening. Planologische regels voor beplantingen zijn opgenomen in de bestemmingsplannen en ook de Landschapsnota geeft hiervoor een kader.

Provinciaal

Provinciaal Ruimtelijke Structuurvisie (PRS)

Begin 2013 is de structuurvisie van de provincie Utrecht vastgesteld. In het beleid van de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie zijn de ruimtelijke ambities en doelstellingen van de provincie vastgelegd. Deze zijn vervolgens vertaald in de gemeentelijke structuurvisie. De laatste herziening van de PRS is van 2016.

Nationaal Natuur Netwerk (NNN) en Natura 2000

In De Ronde Venen zijn zowel bestaande natuurgebieden binnen het Nationaal Natuur Netwerk (voorheen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) genoemd) aanwezig, als nieuwe gebieden waar de natuur nog tot ontwikkeling moet komen. Grotere bestaande natuurgebieden zijn de Botshol, wat tevens een Natura 2000 gebied is, en de Vinkeveense Plassen. In figuur 2 zijn de NNN en het Natura 2000 gebied aangegeven. De bestaande en nieuwe natuur in de EHS beperkt zich tot de gebieden die écht noodzakelijk zijn voor het functioneren van de EHS. Of en hoe natuurontwikkeling in een bepaald gebied kan plaatsvinden is niet alleen afhankelijk van EHS-doelstellingen, maar wordt ook bepaald door de landschappelijke en cultuurhistorische toets die voorwaarde is voor natuurontwikkeling. EHS-doelstellingen voor De Ronde Venen zijn vooral gericht op moeras- en graslandecosystemen (o.a. kruiden- en faunarijk grasland). Deze zijn beschreven in het Natuurbeheerplan van de provincie.

De ontwikkeling van nieuwe EHS-natuur vindt plaats binnen vier gebiedsprocessen: Groot Wilnis Vinkeveen, De Wilnisse Bovenlanden, Groot Mijdrecht Noord en het oosten van Marickenland. (Agrarische) ondernemers verzorgen een belangrijk deel van de natuurontwikkeling.

Figuur 2: NNN en Natura 2000 in De Ronde Venen

Provinciale Landschapsverordening

Met de landschapsverordening wil de provincie landschappelijke gebieden of elementen beschermen.

Een van de onderdelen van de landschapsverordening is de waardenkaart Kleine Landschapselementen. Hierin zijn landschapselementen opgenomen die niet door wetgeving (Wet natuurbescherming) beschermd zijn. Voor De Ronde Venen zijn dit (delen van) knotwilgenrijen langs de Winkeldijk, De Horn, Uitweg, Velterslaan en Gein.

De Wet natuurbescherming zegt dat niet-geknotte en geknotte populieren en wilgen in één rij langs wegen en landbouwgronden niet vallen onder de meldingsplicht en dus niet wettelijk beschermd zijn. Deze specifiek benoemde houtopstanden worden nu dus beschermd door de provinciale landschapsverordening.

Gemeentelijk

Hieronder worden de belangrijkste gemeentelijke beleidstukken met per onderwerp de uitgangspunten die een relatie hebben met dit groenbeleidsplan weergegeven.

Beleidsstuk

Onderwerp

Uitgangspunten

Structuurvisie De Ronde Venen 2030

(2013)

Kernrandzones

Ruimtelijke kwaliteit van de kernrandzones verbeteren. Door realisatie van natuur, groen, aanleg en beheer van recreatieve voorzieningen, wordt verrommeling tegengegaan. Een kaart met de kernrandzones is opgenomen in de bijlage.

 

Leefbaarheid

Een prettige woon- en werkomgeving voor de inwoners van De Ronde Venen staat aan de basis van ons ruimtelijk beleid.

 

Landschap

Het open en groene karakter van het landelijke gebied is het ‘kapitaal’ van DRV.

 

Vitale dorpen er kernen

De inrichting van de openbare ruimte van jaren ’60, ’70 en ’80 wijken is veelal gedateerd. Dit is ook terug te zien in het groen (verkeerde soorten op de verkeerde plek).

 

 

DRV streeft ernaar om niet alle kernen als gelijke te zien.

 

Kernen landelijk gebied

Uitgangspunt is een zorgvuldige verweving van De Hoef en Waverveen met het historische landschap.

 

Groene netwerken

De gemeentelijke ambitie is om het netwerk voor wandelen en fietsen te versterken. Hiertoe worden:

- Ontbrekende schakels in het groene netwerk ingevuld en eventueel nieuwe routes aangelegd

- Historische structuren gebruikt

Een kaart met de kernrandzones is opgenomen in de bijlage.

Landschapsnota 2030

(2014)

Landschappelijke waarden

De landschapsbeleidskaart geeft de landschappelijke waarden aan:

- Openheid

- Verkaveling

- Legakkers

- Stelling van Amsterdam

- Lijnstructuren

- Molenbiotopen

- Kreek- en stroomruggen

- Kleine landschappelijke elementen

De landschapsbeleidskaart is weergegeven in de bijlage.

 

Openheid en Lijnstructuren

Lijnstructuren zoals dijken en infrastructuur zorgen voor contrasten in de beleving. Beplante lijnstructuren zoals wegen, kaden en dijken geven letterlijk richting aan de openheid.

 

Visie wegbeplantingen

Openheid van het polderlandschap bewaren. Dit betekent een spaarzame toepassing van openbare beplantingen.

Beleidsplan Verkeer 2017-2021

(2016)

Parkeren versus groen

Het uitgangspunt bij parkeren is: evenwicht tussen ‘groen’ en ‘grijs’.

Bomenbeleid; groener dan nu* (2013)

*Bomenbeleid; groener dan nu vervalt met dit groenbeleidsplan

 

Algemene uitgangspunten zijn:

- Een goede communicatie met de inwoners;

- Zo min mogelijk gemeentelijke bomen kappen;

- Het gemeentelijke bomenbestand blijft ten minste gelijk.

 

Nee, tenzij beleid

We kappen geen bomen, tenzij er sprake is van:

- Een onveilige situatie (doordat de boom bijvoorbeeld ziek of instabiel is);

- Onevenredig overlast.

 

Evaluatie bomenbeleid; groener dan nu

Uit de evaluatie komen de volgende aanbevelingen:

- Bomen beter beschermen;

- Meer aandacht voor de kwaliteit van bomen (duurzaam bomenbestand);

- Bijstellen bomenbeleid; groener dan nu en APV.

Duurzaamheid Dichtbij

(2013)

 

De gemeente stimuleert inwoners, ondernemers en organisaties een duurzame ontwikkeling na te streven door het geven van voorlichting en het organiseren van publiekgerichte activiteiten.

Dorpsvisie centrum Vinkeveen

(2014)

 

Visuele relatie met de Plassen versterken door (hoge) beplanting zoveel mogelijk weg te halen.

Viaduct N201 groener en sfeervoller aankleden.

Dorpsvisie Baambrugge

(2014)

 

Het is belangrijk om de kleinschaligheid en het groen van het dorp en de omgeving te beschermen.

Behouden en versterken visuele relatie dorp landschap.

Dorpsvisie Abcoude

(2014)

 

Kwaliteit van bestaande woonwijken verbeteren door te investeren in openbaar groen.

Beschermen van de groene ruimtes in het dorp.

Structuurvisie Amstelhoek

(2011)

 

De kwaliteiten van het groene open landschap, het fort en het slotenpatroon moeten versterkt worden, in functionele en in landschappelijke zin.

Verbetering looproutes met groene gebieden (i.r.t. honden uitlaatroutes)

Structuurvisie Wilnis-Dorp

(2008)

 

Het woonmilieu van Wilnis dorp is rustig en groen met een dorps karakter.

Zichtbaar maken van de historische structuur en het groen-blauwe karakter.

Verbeteren van recreatieve looproutes (ommetjes) in Wilnis Dorp.

Dorpsvisie De Hoef

(2016)

 

Het is belangrijk om de kleinschaligheid en het groen van het dorp en de omgeving te beschermen.

Behouden en versterken visuele relatie dorp/landschap.

3 - Groenstructuur

De inrichting, gebruik en het beheer van het openbaar groen verschilt, afhankelijk van functie, niveau, ligging van het groen. Groen draagt bij aan de herkenbaarheid en oriëntatie binnen de gemeente en zorgt voor ruimtelijke samenhang. De groene inrichting, “Groencategorieën”, zijn de bouwstenen die samen de groene structuur van een woonkern bepalen. Verschillen in aard, hoeveelheid en samenhang van deze categorieën dragen bij aan de karakteristieke kenmerken van de kern/wijk.

De verschijning van het groen in de kernen van De Ronde Venen wordt in eerste instantie bepaald door wat van oorsprong aan landschappelijk groen aanwezig is, zoals de dijken, vaarten en linten. Later, tussen 1950 en 1960, kwamen daar de wijken met ontsluitingswegen en fijnmazig groen bij, alsmede parken en sportparken.

In de quickscan groenstructuur (2008) is het groen in ‘oud De Ronde Venen’ onderscheiden in twee categorieën, de hoofdgroenstructuur (hoofdgroen) en de groenstructuur op wijkniveau (nevengroen). In dit groenbeleidsplan 2017-2040 hebben we deze groenstructuur herzien en nog twee categorieën toegevoegd, te weten landschappelijk groen en buurtgroen.

Het openbaar groen kan meerdere gebruiksfuncties hebben op meerdere schaalniveaus. Structuurgroen (hoofd- en wijkgroen) levert in eerste instantie een bijdrage aan de herkenbaarheid en identiteit van de kern. Daarnaast hebben de bermen en beplanting langs ontsluitingswegen ook een verkeer geleidende functie. De grotere groengebieden hebben voor de wijkbewoners een functie voor wandelen (ontspanning en bewegen), spelen en wijkactiviteiten. Binnen een buurt gaat het bijvoorbeeld om speelplekken en grasvelden.

Het openbaar groen in De Ronde Venen is onderverdeeld in drie niveaus. Het niveau waarop de desbetreffende groencategorie is ingedeeld zegt iets over het belang van het betreffende element, in hoeverre het gezichtsbepalend (beeld) is voor de afzonderlijke dorpen en de mate van invloed die bewoners en bedrijven op de inrichting en het onderhoud hebben.

  • Groen op dorpsniveau: hoofdstructuren die voor het dorp belangrijk zijn voor identiteit, herkenbaarheid, oriëntatie en behoudt van de cultuurhistorische waarde. Hieronder vallen de groen categorieën landschappelijk groen en hoofdgroen. De gemeente stelt een kader en informeert bewoners over het groen op dorpsniveau.

  • Groen op wijkniveau: structuren (langs water en wijkontsluitingswegen) en groenelementen (speelveldjes) die voor bewoners van een hele wijk van belang zijn voor ontspanning, bewegen en elkaar ontmoeten. Hieronder valt het wijkgroen. De gemeente stelt kaders, raadpleegt bewoners en vraagt hun advies bij het stellen van de kaders.

  • Groen op buurtniveau: groenelementen die alleen van belang zijn voor de direct aanwonenden voor de groene aankleding van de buurt en scheiding van functies (voet- en rijwegen). Hieronder valt de groencategorie buurtgroen. De gemeente geeft richtlijnen en bewoners hebben een belangrijke inbreng (coproductie) over hun groen op buurtniveau.

Binnen de drie niveaus onderscheiden we een aantal categorieën die hieronder zijn uitgewerkt:

  • Dorpsniveau: landschappelijk groen, hoofdgroen

  • Wijkniveau: wijkgroen

  • Buurtniveau: buurtgroen

3.1 - Landschappelijk groen

Landschappelijk groen is met name in het buitengebied te vinden. Onder landschappelijk groen in De Ronde Venen vallen:

  • -

    Historische lijnstructuren die vanuit het landschap de kern binnenkomen (historische linten, dijken en kaden); wel en niet beplant;

  • -

    Alle wegen in het buitengebied (rijks, provinciaal, gemeentelijk en particulier) met wegbeplantingen;

  • -

    Groen rondom de forten van de Stelling van Amsterdam;

  • -

    Recreatiegebiedjes in het buitengebied (o.a. Donkereindse- en Demmerikse bos, Heinoomsvaart;

  • -

    Voormalige spoorbaan tracé.

Karakteristiek:

Landschappelijk groen heeft een robuust karakter, wordt extensief beheerd en heeft relatief lage beheerkosten. In de kernen zijn dit met name de dijken.

Bestemming:

Landschappelijk groen komt voor binnen de bestemmingen verkeersdoeleinden, water, waterkering, natuur, agrarisch gebied.

3.2 - Hoofdgroen

Hoofdgroen is grootschalig groen en de boomstructuur en biedt mogelijkheden voor grote aaneengesloten delen van gazon en beplanting. Hieronder vallen:

  • -

    Alle grootschalige bomenlanen of bomenrijen, groen- en grasstroken en -gebieden (lijnvormig en vlakvormig), inclusief wateren, langs kernontsluitingswegen;

  • -

    Parken, sportparken en begraafplaatsen.

Karakteristiek:

Hoofdgroen is structureel groen en heeft een belangrijke functie in het kader van stedenbouwkundige structuur, gebruik en water. De hoofdstructuur zorgt voor herkenning en oriëntatie en is beeldbepalend voor het dorp. Deze structuur kenmerkt zich vaak door brede ruime profielen. Bij aanwezigheid van een breed profiel zijn er mogelijkheden voor grote aaneengesloten delen van gras en beplanting en bomen van de 1e grootte. De hoofdgroenstructuur wordt geaccentueerd door een herkenbare bomenrij- of laan.

Bestemming:

Het hoofdgroen komt voor binnen de bestemmingen groenvoorziening, recreatieve doeleinden, verkeersdoeleinden, water, waterkering.

3.3 - Wijkgroen

Wijkgroen is kleinschaliger dan hoofdgroen en structureert op wijkniveau. Het groen is verbonden aan wijkontsluitingswegen en watergangen. Hieronder vallen:

  • -

    Groenstroken langs wateren en wijkontsluitingswegen;

  • -

    Kleine parken, trapveldjes en de grotere speelveldjes.

Karakteristiek:

Deze groencategorie structureert wijken en watergangen. De wijkstructuur zorgt, net als de hoofdstructuur, voor de herkenbaarheid en oriëntatie in de kern, maar kenmerkt zich door minder brede profielen. Er is vaak ruimte voor een bomenrij aan één kant van de weg. Wijkgroen en grotere groengebieden hebben een waarde voor de hele wijk.

Bestemming:

Het wijkgroen komt voor binnen de bestemmingen groenvoorziening, verkeersdoeleinden, water, verblijfsgebied. Binnen de bestemming verblijfsgebied zijn toegelaten: parkeerplaatsen, groen- en speelvoorzieningen, waterpartijen, tuinen, voet- en fietspaden, wegen, bergingen en/of garageboxen.

3.4 - Buurtgroen

Buurtgroen is het meest kleinschalige groencategorie , grenzend aan woningen, onderdeel van (woon)erven en buurtstraatjes met de daarin liggende speelplekken. Kenmerkend zijn de lange randlengten (afscherming van tuinen) en verhoogde plantvakken, al dan niet met bomen. Hieronder vallen:

  • -

    Kleinschalig groen, grenzend aan woningen;

  • -

    Snippergroen;

  • -

    Plantenbakken

Karakteristiek:

Buurtgroen is het groen in de directe woonomgeving en heeft verschillende functies. Het zorgt voor de groene aankleding in de buurt en zijn groene plekjes, zoals speelveldjes (gebruiksgroen) waar buurtbewoners elkaar ontmoeten. Buurtgroen grenzend aan woningen is belangrijk om kop- en/of zijgevels en tuinen af te schermen. Dit bepaalt de groene aankleding van een straat.

Bestemming:

Het buurtgroen valt vrijwel geheel binnen de bestemming verblijfsgebied.

In hoofdstuk 5 zijn streefbeelden uitgewerkt per kern. Hier zijn de groenstructuurkaarten per kern en/of wijk weergegeven.

4 - Visie op Groen

4.1 - Speerpunten

Om het groen in de Ronde Venen zo goed mogelijk te blijven ontwikkelen, inrichten, beheren en aan te sluiten bij nieuwe trends benoemen wij samen met de adviesgroepen van de acht kernen de volgende algemene speerpunten. In de uitwerking per kern (hoofdstuk 5) worden de algemene speerpunten waar nodig nader omschreven en aangevuld met gebied specifieke speerpunten.

  • 1.

    Hoofd- en wijkgroenstructuur beschermen en versterken;

  • 2.

    Hoge bomen waar het kan, kleine bomen waar het moet;

  • 3.

    Versterken van biodiversiteit in de wijken/kernen;

  • 4.

    Behouden en versterken van groene pareltjes;

  • 5.

    Stimuleren van bewonersparticipatie in het groen;

Hieronder worden de speerpunten nader toegelicht en uitgewerkt.

1. Hoofd- en wijkgroenstructuur beschermen en versterken

De gemeente heeft ruim 26.000 bomen in eigendom en beheer. Bomen en boomstructuren bepalen voor een groot deel het groene karakter en de hoofd- en wijkgroenstructuur van De Ronde Venen en vervullen meerdere functies in de openbare ruimte, zoals verkeersgeleiding, oriëntatie, herkenning en verhoogde belevingswaarde.

In het vorige hoofdstuk (3. Groenstructuur) hebben we onderscheid gemaakt in verschillende groen categorieën. De hoofd- en wijkgroenstructuur wordt bepaald door het hoofdgroen en wijkgroen die gekoppeld zijn aan respectievelijk kernontsluitingswegen (dorpsniveau) en wijkontsluitingswegen en watergangen (wijkniveau). Het groen geeft structuur, ondersteunt de stedenbouwkundige opbouw, identiteit en herkenbaarheid. Het zijn de groene aders van de dorpen en zijn belangrijk voor het groene karakter van De Ronde Venen. Voor het behoud van dit groene karakter is het belangrijk om deze groenstructuren te behouden en te versterken. We streven ernaar deze te beschermen en versterken.

Dit doen we door:

  • Belangrijke hoofd- en wijkstructuren vast te leggen (zie hoofdstuk 3);

  • Een boomstructuur vast te leggen.

Bomen bepalen voor een groot deel de structuur van het gemeentelijk groen. Bomen die onderdeel uitmaken van het landschappelijk-, hoofd- , en wijkgroen, gekoppeld aan de belangrijke ontsluitingswegen en watergangen, zijn structuurbomen. En maken onderdeel uit van de boomstructuur. We maken dus onderscheid in structuurbepalende bomen en niet-structuurbepalende bomen.

Structuurbepalende bomen

Onder deze categorie vallen de bomen die onderdeel uitmaken van het landschappelijke groen, het hoofdgroen en het wijkgroen. Over het algemeen genomen zijn dit bomen die zijn aangeplant langs de (hoofd)wegenstructuur en de waterstructuur en hebben een beeldbepalende waarde met een structuurfunctie. Deze bomen maken onderdeel uit van de boomstructuur en zijn daarmee ‘beleidsmatig beschermd’.

Niet-structuurbepalende bomen

Onder deze categorie vallen bomen die onderdeel uitmaken van het niet-structurerende wijkgroen (parkzones en parken) en het buurtgroen. Het zijn de bomen die in de openbare ruimte een zekere sier- of beeldwaarde hebben zonder dat ze een structuurfunctie hebben.

De boomstructuur is aangegeven op de groenstructuurkaarten van de diverse kernen en wijken en zijn te vinden in hoofdstuk 5 en in bijlage 1.

2. Hoge bomen waar het kan, kleine bomen waar het moet

Uit de analyse van ons huidige bomenbestand1 komt onder andere naar voren dat er in De Ronde Venen veel bomen zijn die te groot zijn voor hun standplaats en veel overlast geven. Of bomen die te dicht op elkaar staan en daardoor elkaar in de weg zitten en instabiel worden2.

Bomen zijn er in diverse soorten en maten. We onderscheiden drie categorieën boomgroottes;

1e grootte bomen; een volwassen

boom wordt gemiddeld 15-30 meter hoog3. Voorbeelden zijn eiken, kastanjes, essen, elzen, haagbeuken en populieren;

Haagbeuk

2e grootte bomen; een volwassen boom worden gemiddeld 8-15 meter hoog. Voorbeeld is Pyrus (peer)

Peer

3e grootte bomen worden gemiddeld minder dan 8 meter hoog. Voorbeelden zijn fruitbomen als Malus (appel) en Prunus (kers), lijsterbes en veel vormbomen (knotwilg).

Kers

Bomen die niet goed groeien en geen volwaardige boom kunnen zijn door allerlei omstandigheden (verkeerde groeiplaats, gebrek aan ondergrondse- en/of bovengrondse ruimte) leveren vaak geen waardevolle bijdrage aan de kwaliteit van onze leefomgeving.

Om de levensduur van de nieuw te planten boom zo lang mogelijk te maken is een duurzame standplaats essentieel. De basis voor een duurzame standplaats is voldoende bovengrondse en ondergrondse ruimte. Een duurzame standplaats draagt eraan bij dat een boom kan uitgroeien tot een volwassen boom zonder overlast te geven en extra beheerkosten met zich mee te brengen. Door bomen een duurzame standplaats te geven, krijgen bomen een langere levensduur en ontstaat uiteindelijk een boombestand dat duurzaam is. We streven naar het bevorderen van een duurzaam boombestand.

Dit doen we door:

  • In te zetten op de kwaliteit van bomen in plaats van de kwantiteit. Kwantiteit is vaak gericht op kortdurend, snel effect en resultaat.

    Kwaliteit geeft effect en resultaat op de lange termijn, werkt veel langer door en is duurzamer.

  • De juiste boom op de juiste plek, oftewel hoge bomen waar het kan en kleine bomen waar het moet;

  • Een bomenbestand te ontwikkelen dat bestand is tegen ziekten en plagen, door onder andere meer variatie in soortkeuze toe te passen;

  • Nadere beleidsregels op te stellen voor de omgang met bomen;

  • Een beheerplan voor bomen op te stellen.

3. Versterken van de biodiversiteit in de wijken/kernen

Stedelijk groen heeft een ecologische waarde. Kleine bosjes bijvoorbeeld zijn bij uitstek aantrekkelijk voor vogels, egels, eekhoorns en andere kleine knaag- en zoogdieren. Zij vinden er voedsel- en schuilmogelijkheden. Bomenlanen kunnen potentieel belangrijke vliegroutes vormen voor vleermuizen. Diversiteit in beplanting en bomen zorgt ervoor dat de leefomgeving aantrekkelijk blijft voor zowel de bewoners als voor dieren en planten. Het versterken van de biodiversiteit vergroot ook de ecologische waarde. Speciale aandacht dient er te zijn voor de verbetering van de bijen – en vlinderstand.

Het versterken van de biodiversiteit in de wijken/kernen doen we door:

  • Meer bloemrijke (kleurrijke) beplanting toe te passen;

  • Meer bijenminnende plant soorten toe te passen ( eventueel in overleg met lokale imkers);

  • Bloemrijke gras(bermen) te ontwikkelen (indien mogelijk 4 );

  • Natuurvriendelijke oevers te ontwikkelen;

  • Meer diversiteit in de beplanting- en boomsoorten toepassen;

  • Toepassen van inheemse soorten, die van nature thuishoren in De Ronde Venen,

  • Meer ecologisch groen 5 toe te passen;

  • Het planten van fruit- en notenbomen.

  • Het uitvoeren van de aanbevolen beheermaatregelen uit de Leidraad bestendig beheer ten behoeve van de Flora- en Faunawet.

In hoofdstuk 5 is per kern uitgewerkt waar en op welke manier we de biodiversiteit willen versterken. Kernoverstijgend is de ‘voormalige spoorbaan’. Het tracé van Mijdrecht via Wilnis naar Vinkeveen leent zich goed voor het ontwikkelen van bloemrijk gras. Met de aanplant van bijenminnende struweel- en boomsoorten en de ontwikkeling van bloemrijk gras kan zich hier een ‘bijensnelweg’ ontwikkelen.

In het buitengebied liggen kansen om meer biodiversiteit in de bermen te ontwikkelen door ander maaibeheer toe te passen in samenwerking met agrariërs.

4. Behouden en versterken van groene pareltjes

Groene pareltjes zijn groene plekken die iets speciaals hebben en daarom verdienen om behouden te blijven en zelfs te verbeteren. Het zijn belangrijke ontmoetings- en verblijfplekken, zoals de parken. In hoofdstuk 5, de uitwerking per kern, zijn de groene pareltjes benoemd en uitgewerkt.

Het behouden en versterken van de groene pareltjes doen we door:

  • De groene pareltjes te benoemen door per kern de parken met hun eigen thema en functie te benoemen. Het thema voor het Hugo de Vriespark (Abcoude) is bijvoorbeeld botanische tuin in adoptie.

  • Een toekomstvisie (streefbeeld) te beschrijven voor de groene pareltjes. Voor het Hugo de Vriespark is de toekomstvisie gericht op het behoud van de stinzenbeplanting 6 en het behouden/stimuleren van de adoptie van het park.

5. Het stimuleren van bewonersparticipatie in het groen

Groen gaat veel bewoners en gebruikers aan het hart. Het is dan ook belangrijk om bewoners goed te informeren over het groen. De betrokkenheid van bewoners groeit als ze op de hoogte worden gesteld van beslissingen over het openbaar groen en waar mogelijk mogen meebeslissen. Betrokken bewoners voelen zich ook verantwoordelijk voor het groen in hun directe omgeving en willen zelf ook graag een bijdrage leveren aan het onderhoud. Bewoners en ondernemers willen een extra kwaliteit die uitstijgt boven het standaard onderhoud en de standaard inrichting die de gemeente kan bieden. Dit kan gelden voor buurtgroen in hofjes of binnentuinen maar ook voor de openbare ruimte bij winkels en bedrijven. Betrokkenen kunnen hiervoor groen adopteren en zelf zorgen voor het hogere kwaliteitsniveau. Niet al het openbaar groen komt in aanmerking voor adoptie.

De Ronde Venen wil ten aanzien van participatie in groen het volgende principe vasthouden:

“hoe dichter het openbaar groen bij de inwoners ligt, hoe groter de invloed van de inwoners”.

In onderstaand schema is de relatie tussen de groencategorie en groenadoptie weergegeven:

 

Landschappelijk - en Hoofdgroen

Wijkgroen

Buurtgroen

Groenadoptie

Geen groenadoptie mogelijk

Mogelijkheid groenadoptie per geval bekijken

Groenadoptie stimuleren

Beslissingsbevoegdheid

Gemeente neemt besluiten en beslissingen

Gemeente neemt besluit op basis van afgewogen argumenten

Inwoners hebben een belangrijke inbreng (coproductie) waarbij het algemeen belang boven het individueel belang gaat

De Ronde Venen hecht grote waarde aan de betrokkenheid van bewoners in het groen. En ook uit de bijeenkomsten met de adviesgroepen blijkt dat onze inwoners best bereid zijn om een bijdrage te leveren aan het groen.

Het stimuleren van participatie in het groen gaan we doen door:

  • Het buurtgroen beschikbaar te stellen voor adoptie;

  • Bewonersinitiatieven in het groen te faciliteren;

  • Inwoners die groen willen adopteren begeleiden in de uitvoering;

  • De inwoners te informeren over de mogelijkheden en de te nemen stappen om een stukje groen te adopteren;

  • Mogelijkheden te bieden om (delen van) parken te adopteren;

  • Renovatieprojecten (plantvakken die heringericht worden) eerst ter adoptie aanbieden;

  • Het promoten van adoptie van boomspiegels.

4.2 - Overige beleidsthema’s

Groen en Water

Dijken

De Ronde Venen is een waterrijke gemeente. Water betekent veelal ook dijken. Dijken hebben een waterkerende functie en bestaan vooral uit ruw gras (extensief beheer). Vanuit de Keur van het waterschap mogen er geen bomen op dijken staan, behalve onderaan de dijk (in de teen van de dijk), en dan alleen knotbomen. Echter, binnen de gemeente staan zowel binnen als buiten de bebouwde kom bomen op de kruin van dijken. Een deel hiervan maakt ook onderdeel uit van de boomstructuur, zoals het Proostdijlaantje. Het streven is om de boomstructuur te behouden, ook op dijken. Samen met het waterschap moet er gezocht worden naar maatwerkoplossingen.

Natuurvriendelijke oevers

Voor de ecologie is het belangrijk dat de oeverlijn zo gevarieerd mogelijk is om een breed scala aan verschillende leefgebieden te bieden. Daarnaast is een gevarieerde oeverbeplanting waardevol als voedselbron voor insecten. Natuurvriendelijke oevers dragen bij aan deze variatie. In de Ronde Venen liggen kansen om meer natuurvriendelijke oevers te creëren. Bij de streefbeelden wordt dieper ingegaan op waar deze kansen liggen. Naast het technisch aspect (is een natuurvriendelijke oever technisch mogelijk?) speelt ook de beeldkwaliteit een rol. Natuurvriendelijke oevers geven een heel ander beeld dan een oever met beschoeiing.

Figuur 3: Natuurvriendelijke oever in Gouda

Figuur 4: principeprofiel natuurvriendelijke oever

Ten behoeve van het versterken van de biodiversiteit in de kernen willen we natuurvriendelijke oevers toepassen die aansluiten bij het parkachtige karakter van bijvoorbeeld de parkzones en waar voldoende ruimte is. Waar en hoe de natuurvriendelijke oevers worden ontwikkeld wordt uitgewerkt in een beschoeiingsplan.

Groen en Klimaat

Kansen om in onze leefomgeving meer rekening te houden met het veranderende klimaat zitten in het verwerken van meer groen en water. Groen speelt een belangrijke rol bij klimaataanpassing en waterberging. Met de klimaatverandering hebben we te maken met steeds meer hevige regenbuien; in een korte tijd valt er veel regen. Regen die op onverhard oppervlak valt (lees: in het groen), dringt grotendeels in de bodem. Maar water dat op verhardingen terechtkomt, stroomt snel af richting riolen en oppervlaktewater. De Ronde Venen vindt dat ook de inwoners kunnen bijdragen aan een klimaatbestendiger woonomgeving, door bijvoorbeeld meer groen en minder tegels in de tuinen. Dit heeft diverse voordelen:

  • het regenwater wordt niet direct via het riool afgevoerd.

  • minder wateroverlast op straat

Vertraagde afvoer van hemelwater door opname in de grond is beter. Dit belast het watersysteem minder en draagt bij aan:

  • vergroting van biodiversiteit (vogels, insecten e.d.)

  • vermindering hittestress, een groene omgeving is koeler dan een versteende omgeving.

Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen hebben afgesproken waterveiligheid en klimaatbestendigheid integraal mee te wegen bij ruimtelijke ontwikkelingen. De ambitie daarbij is dat de overheden in 2020 klimaatbestendig handelen en waterrobuust inrichten een integraal onderdeel van hun beleid en handelen is, zodat Nederland in 2050 ook daadwerkelijk klimaatbestendig is ingericht.

Het is een belangrijk thema wat ook richting inwoners kenbaar gemaakt moet worden. Zij kunnen hier een bijdrage aan leveren door bijvoorbeeld hun tuin te vergroenen.

Dit doen we door:

  • De inwoners bewust te maken van het belang van groene tuinen;

  • Deel te nemen aan ‘Operatie Steenbreek’. Het doel van de actie ‘Operatie Steenbreek’ is om de inwoners te enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen. De landelijke stichting Operatie Steenbreek biedt gemeenten een activiteitenpakket aan waarmee zij in de eigen gemeente bewoners en ondernemers kunnen inspireren en enthousiasmeren om hun eigen tuin te vergroenen.

Groen en Duurzame energie

Ook in De Ronde Venen is duurzaamheid een belangrijk thema. De Ronde Venen vindt het belangrijk dat haar inwoners bewust zijn van de duurzaamheidsvraagstukken en stimuleert haar inwoners om daarnaar te handelen. Inwoners geven hier gehoor aan door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Dit is echter niet voor iedereen even aantrekkelijk, vanwege beperkte toegang tot zonlicht door hoge bomen in de omgeving. Hier willen we op in spelen door bij de herplant van bomen rekening te houden met de grootte van de boom en de stand van de zon. Hoe we een zorgvuldige afweging kunnen maken tussen zonnepanelen en bestaande bomen wordt verder uitgewerkt in beleidsregels voor de omgang met bomen.

Groen en Spelen

Bij speelplekken dient het groen in dienst te staan van de speelfunctie. Groen kan gebruikt worden om te spelen, maar kan ook een speelplek beschutting bieden. De beplanting rondom speelplekken moet tegen een stootje kunnen, veilig zijn en daarnaast voldoende bescherming bieden naar de openbare weg toe. Ook moet de speelplek overzichtelijk blijven, wat betekent dat de beplanting rondom een speelplek niet te hoog mag zijn.

Naast ingerichte speelplekken met speeltoestellen (formeel spelen) moet ook informeel spelen of natuurlijk spelen mogelijk zijn. Met natuurlijk spelen wordt bedoeld, spelen in een groene en natuurlijk ogende omgeving, bestaande uit bijvoorbeeld, gras, ruigte, bosjes, heuvels, bomen en water. Spelen in en met groen is belangrijk voor de cognitieve, motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. In een natuurlijke speelomgeving zijn natuurlijke speelaanleidingen aanwezig waar de kinderen mee spelen, zoals natuurlijke hoogteverschillen, beschutting of materialen uit de natuur (boomstammen/ keien). ‘Natuurlijk spelen’ is dus niet gebonden aan een specifiek hiervoor ingerichte plek (formele speelplaats).

Groen uitgifte

De Ronde Venen wil naar een ruimhartiger beleid voor de verkoop van openbaar groen in relatie tot het groenuitgiftebeleid 2008 (oud-De Ronde Venen) en de groenverkoopkaarten (2012) voor de voormalige gemeente Abcoude.

Het meeste verkoopbare groen ligt in woonwijken gebouwd vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw. Er zijn verschillen tussen oud- De Ronde Venen en de voormalige gemeente Abcoude als het gaat om wat mogelijk is binnen de bestemming ‘groenvoorziening’.

In oud- De Ronde Venen kan openbaar groen in de bestemming ‘groenvoorziening’ verkocht worden voor gebruik als tuin. In Abcoude is dat niet mogelijk.

Oud- De Ronde Venen

Het betreft de bestemmingsplannen Woongebied Mijdrecht Zuid (2003) en Woonkernen Wilnis, Mijdrecht, Vinkeveen (2006). In deze bestemmingsplannen ligt vast dat binnen de bestemming ‘groenvoorziening’ zijn toegelaten: gazons, beplantingen, tuinen, waterpartijen, paden, in- en uitritten, kunstwerken en bouwwerken; geen gebouwen zijnde.

 

Abcoude

Het betreft het bestemmingsplan Woongebied Abcoude (2006). Binnen de bestemming ‘groenvoorziening’ zijn toegelaten: beplantingen, speelvoorzieningen, voet- en fietspaden, waterpartijen, bermen, bermsloten en bouwwerken; geen gebouwen zijnde. In de bestemming ‘groenvoorziening’ zijn geen tuinen mogelijk. Dit is een aparte bestemming, ten behoeve van de op de aangrenzende gronden gelegen hoofdgebouwen.

Binnen dit planologische criterium hanteren we ook een aantal ruimtelijke criteria:

Buurtgroen: verkoop van groen (groenuitgifte) is mogelijk binnen deze groencategorie.

Wijkgroen: in wijkgroen zijn er geen mogelijkheden voor verkoop van groen (groenuitgifte).

Hoofdgroen en landschappelijk groen: in hoofdgroen en landschappelijk groen is geen verkoop van groen mogelijk.

In wijken waar weinig openbaar buurtgroen is, zal minder groen verkocht kunnen worden dan in een wijk waar meer openbaar groen aanwezig is. Aan de hand van een groennorm wordt bepaald of het buurtgroen in een bepaalde wijk verkocht gaat worden. Wat deze groennorm is en andere aanvullende voorwaarden voor groenuitgifte worden verder uitgewerkt in beleidsregels.

4.3 - Visie beplantingen buitengebied

Beplantingen markeren bepaalde dijken, veel wegen en linten. Ook zijn het losse elementen, zoals bosjes en recreatiegebiedjes. Beplantingen omzomen geheel of gedeeltelijk erven of bouwblokken. Ze structureren het landschap, laten zichtlijnen zien en zorgen voor perspectief. Daarmee dragen ze bij aan het ervaren van de openheid, een belangrijke waarde in het polderlandschap, beschermd via het bestemmingsplan. In De Ronde Venen is dat een goed evenwicht, vonden raad, bewoners en belangengroepen, toen zij samen de Structuurvisie (2013) opstelden. De basis voor de toekomst van het landschap en hoe bewoners hierover denken is beschreven in de Structuurvisie.

De Structuurvisie beschrijft landschappelijke kwaliteiten, die in de Landschapsnota (2014) zijn uitgewerkt. De Landschapsnota is dan ook geen landschapsvisie, maar een toetsingskader, waarin is beschreven hoe er moet worden omgegaan met landschappelijke waarden en ontwikkelingen of ingrepen. In deze paragraaf is uitgewerkt wat het landschapsbeleid uit de Structuurvisie en de Landschapsnota betekenen voor de beplantingen in het buitengebied.

Openheid en beplantingen

Ondanks de tendens naar gelijkvormigheid van het Nederlandse landschap zijn de uitersten in openheid nog te vinden. De meest open gebieden zijn de grote wateren, het noordelijke zeeklei- en veengebied en de IJsselmeerpolders. De meest gesloten en kleinschalige gebieden komen verspreid voor, voornamelijk op de zandgronden. De Ronde Venen zit wat betreft landschappelijke openheid in het middensegment en daaronder (Indicator 2012, Openheid landschap 2009, Compendium voor de Leefomgeving). Aan het begin van de 20e eeuw, maar ook nog in 1950, was de openheid van het Ronde Veense landschap een stuk groter dan ze nu is. Wat we zien is dat er openheid is verdwenen en de schaal van de open ruimten kleiner is geworden. Beplantingen zijn daar mede de oorzaak van. Aan de andere kant zorgen beplantingen er weer voor dat we openheid ervaren (zichtlijnen, randen).

De langste zichtlijn in de gemeente vinden we in Groot Wilnis Vinkeveen. Staande op het kruispunt N212-Geerkade is het mogelijk om 8 km ver te kijken, tot aan de N201. Andere open gebieden met langere zichtlijnen zijn de Eerste en Tweede Bedijking (zichtlijn 5 km), de polder Baambrugge Oostzijde (zichtlijn 4 km), Wilnisse Bovenlanden (zichtlijn 4 km).

Het huidige beplantingsbeeld is niet gebaseerd op een visie die men in 1950 had. Er was geen totaalvisie voor beplantingen. Wat we nu zien is tot stand gekomen door facetplannen, deelvisies of spontaan gegroeid. Voorbeelden zijn de wegbeplantingen langs de N212, N201 en A2; recreatiegebiedjes en wegbeplantingen in Groot Wilnis Vinkeveen (landschapsplan ruilverkaveling), wegbeplantingen in droogmakerijen, zandeilanden en legakkers in de Vinkeveense Plassen. Een toekomstvisie geven op beplantingen in het buitengebied is niet veel meer dan accepteren wat er in het verleden is ontstaan en dat nader beschouwen.

Van de beplantingen in het buitengebied is 40% particulier eigendom, 30% is van de gemeente en 30% behoort aan andere overheden en instanties (o.a. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat, provincie, recreatieschap)

Stelling van Amsterdam

De linie of kringstelling ligt op 15 tot 20 km rond Amsterdam, waar genoeg ruimte was om inundatie toe te passen. Binnen de provincie Utrecht, gelegen in De Ronde Venen, in essentie een reeks van polders, die elk in zijn geheel als inundatieveld konden worden gebruikt. Rivierlinten vormden de hoofdweerstandslijn. Dijken, kades en andere rivierlinten vormden accessen en werden verdedigd met forten gelegen langs de hoofdweerstandslijn. De beplanting van de Stelling van Amsterdam had in de oorspronkelijke vorm een militair-strategisch karakter. Deze beplanting werd namelijk zodanig aangelegd dat de nieuw aangelegde forten en dijken voor de vijand niet opvielen in het al bestaande omringende landschap (bijv. Velterslaan). De wijze van beplanting en de soorten beplanting waren dus maatwerk per gebied en per fort. Hoe dit precies per fort is aangelegd en in de oude staat teruggebracht, kwam naar voren op een symposium in 2009 over beplanting binnen de Stelling van Amsterdam (Landschapsbeheer Noord-Holland). Aan de andere kant werd genoemd dat er ook veel te zeggen is om de huidige, in de loop der tijd ontstane beplanting te behouden. Deze historisch ontwikkelde beplanting kan om meerdere redenen gewaardeerd worden en geeft op haar manier ook betekenis aan een gebied. Voor de zes forten en hun omgeving binnen De Ronde Venen is het streefbeeld om aan het landschapsbeeld en dan specifiek beplantingen, niets te veranderen.

Lijnstructuren

Het betreft historische wegen, dijken, kaden, watergangen en de voormalige spoorbaan. Het groenbeleid betrekt verschillende aspecten bij het wel of niet beplant willen zien van lijnstructuren: dit zijn de openheid van het landschap, verkaveling (middeleeuws of rationeel), wel of geen ontginningslint of -structuur en het gebruik van de lijnstructuur (wonen/ bedrijven, utilitair en recreatief verkeer). Dijken worden in het onderstaande nader beschreven.

Belangrijke lijnstructuren in de gemeente zijn dijken. Als deze ook een verkeersfunctie hebben zijn ze meestal beplant. Het kan gaan om tuinen en erven, en wegbeplantingen. We zien bomen op de kruin staan (wegberm), of onder aan de dijk, in de teen. Het kan gaan om bomen in rijen, verspreid voorkomende bomen, singels van bomen en struiken. Hoogten variëren van 15-18 meter, tot 5 meter (knotbomen). Bij dijkverbeteringen worden er meestal landschapsvisies gemaakt om het bestaande groenbeeld terug te krijgen.

Een wettelijke verplichting voor herplant op een dijk kan er liggen vanuit de Wet natuurbescherming (Wnb), onderdeel houtopstand (vroeger Boswet). De Wnb zegt enerzijds dat er niet op dezelfde locatie hoeft te worden herplant, maar het onderdeel ‘flora en fauna’ kan wel verlangen dat er op dezelfde locatie of in de directe nabijheid wordt herplant. Dit komt naar voren wanneer bomenrijen ook functioneren als fourageerroutes voor vleermuizen. De hoofdfunctie is echter ‘waterkering’, ook terug te vinden in het bestemmingsplan, zowel als functieaanduiding, als voor de landschappelijke waarde die een dijk kan hebben vanuit cultuurhistorie. Een dijkverbeteringsplan, voortkomend uit een technische beoordeling door het waterschap, dient te voldoen aan de Keur en wordt mede getoetst aan het bestemmingsplan en de Wnb. Het waterschap heeft regels voor beplanting op waterkeringen beschreven in de Keur. We kunnen te maken hebben met een spanningsveld tussen belangen (geen bomen op dijken versus de wens van beplante lijnstructuren) en regels (Keur versus Wnb versus Kabels en Leidingen). Dit maakt dat per geval gezocht moet worden naar maatwerkoplossingen.

Het kaartbeeld ‘beplantingen en open ruimte’ (figuur 5) laat zien waar de gemeente streeft naar beplanting op dijken, voor zowel openbaar als particulier terrein. In projectgebonden landschapsvisies, aan de orde komend bij conditionele vervanging van bomen en bij dijkverbeteringen, moet dit uitgewerkt worden.

Figuur 5: beplantingen en open ruimte

Wijzigingen op de beplantingsstructuur (figuur 6)

Broekzijdse Polder en Baambrugge Oostzijds (gebied oostelijk van A2), polder Holendrecht- Waardassacker en Botshol

Maatregelen:

  • Geen wijzigingen in het beplantingsbeeld.

Dit deelgebied kenmerkt zich door open ruimten van het weidegebied en de linten op de stroomruggen. De structuurlijnen van de Westkanaaldijk en A2 zijn beplant. Rivierlinten worden gekenmerkt door erfbeplantingen, wegbeplanting en open onbeplante delen, die zicht geven op het polderlandschap. De Indijkweg (langs het spoor) is een voorbeeld waar erfbeplantingen de westrand van een open polder accentueren. Ook de Rijksstraatweg, met plaatselijk oude erfbeplantingen, slingert zich door een open polder.

Botshol bestaat uit twee delen. Enerzijds de noordelijke polder Nellestein, een weidegebied waar het grasland de openheid garandeert. Anderzijds het zuidelijk gelegen Botshol, een natuurgebied, met daarbinnen de Groote Wije als open gebied. Het beheer van het natuurgebied (graslanden, rietlanden, bos) zorgt voor open en besloten delen en waardevolle zichtlijnen.

Plassengebied

Maatregelen:

  • Mogelijke wijzigingen in het beplantingsbeeld worden beschreven in het beeldkwaliteitsplan bestemmingsplan Vinkeveense Plassen

Doorsnijdende en omringende structuurlijnen, zoals de Baambrugse Zuwe, de twee kaden en de Botsholsedijk zijn particulier gebied. De boombeplanting langs het fietspad A2 is gemeentelijk openbaar terrein, wat ook geldt voor de Vinkenkade tot de afslag Abcoude. Langs de N201 vinden we vooral struweel in de bermen en oeverzone. Aan de zuidzijde grenzen de plassen aan het open weidegebied van Groot Wilnis Vinkeveen. De zandeilanden zijn beplant, een deel van de legakkers ook; andere legakkers zijn spontaan begroeid, ook te vinden in het gebied Achterbos West.

Het oppervlaktewater zorgt nu voor de grootste beleving van de openheid, maar is vanaf de dichte bebouwde randen echter niet goed zichtbaar. Varend op de plassen is echter goed te zien hoe de structuur van de legakkers voor veel afzonderlijke zichtlijnen zorgt.

Het beeldkwaliteitsplan bestemmingsplan Vinkeveense Plassen gaat richting geven aan de beplantingsstructuur van het plassengebied (legakkers en zandeilanden).

Veenweidegebied (bovenlandgebied westelijk van A2)

Maatregelen:

  • Verwijderen van een deel van de beplanting op de voormalige spoorbaan in Demmerik (met elders herinplant)

  • Verwijderen van wegbeplanting langs de N212 (met elders herinplant).

De randen van het veenweidegebied bestaan uit de linten van Vinkeveen, De Hoef en Amstelhoek en de Geerkade, oude Demmeriksekade, Veenkade en Geuzensloot. De vooral particuliere beplantingen zijn te vinden in de linten en langs de kaden.

Bijzonder aan dit deelgebied is de zichtlijn van 8 km, in stand gebleven ondanks enige landschappelijke verdichting (ruilverkaveling Oukoop-Kortrijk). Deze ruilverkaveling heeft in de jaren ’60-’70 van de vorige eeuw nieuwe wegen met boerderijen toegevoegd (Gagelweg, Demmeriksekade) en diverse recreatiegebiedjes en wegbeplantingen.

In het gebied wordt sinds 2010 integraal gewerkt aan verbetering van de landbouwstructuur, waterhuishouding, terugdringen bodemdaling, natuurontwikkeling en het maken van meer recreatieve mogelijkheden (Gebiedsprogramma Utrecht West). Het project Wilnisse Bovenlanden is gereed (2016), het project Groot Wilnis Vinkeveen in 2020. In het kader van het deelproject natuurplan Demmerik is 900 meter houtopstand verwijderd langs de voormalige spoorbaan, ten behoeve van de openheid van het weidevogelgebied. Dit is herplant aan de oostkant van het lint Demmerik. Langs de N212, ten zuiden van Wilnis, is de wegbeplanting uit veiligheidsoverwegingen verwijderd. Deze is voor een klein deel ter plaatse en voor het overige deel langs de Wilnisse Zuwe herplant.

Droogmakerijen

Maatregelen:

  • Enige aanvullende wegbeplantingen in Groot Mijdrecht Noord.

  • In Groot Mijdrecht Zuid aanvullende wegbeplanting langs de N201 tussen Mijdrecht en Vinkeveen.

  • Op de voormalige spoorbaan tussen Mijdrecht en N212 beplantingsblokken aanbrengen.

Droogmakerijen worden gekenmerkt door een rationele (rechthoekige) verkavelingsstructuur. Uitzondering daarom vormt Wilnis Veldzijde, waarin geen wegen liggen.

Het belangrijkste grondgebruik is grasland. In de oostelijke delen van Groot Mijdrecht Noord en – Zuid ligt natuur (EHS/NNN). In de Derde Bedijking en Groot Mijdrecht Zuid zijn ook andere functies te vinden dan grasland (woonwijken, glastuinbouw, bedrijventerrein). Gelet op deze meervoudigheid in functies kunnen wegbeplantingen zorgen voor een versterking van de rationele verkaveling. In de Derde Bedijking zijn alle wegen beplant.

In de Eerste en Tweede Bedijking, met vrijwel alleen grasland is de openheid een waardevol gegeven, goed beleefbaar vanaf de vrijwel onbeplante N201. Het gebruik als grasland versterkt de waarde van openheid. Er zijn hier geen wegbeplantingen nodig, de erfbeplantingen zorgen voor een losse, goed passende accentuering van de wegenstructuur en geven deze droogmakerijen een eigen karakter.

Elke droogmakerij heeft een eigen karakter, wat we ook zien in Groot Mijdrecht, waar de westelijke delen agrarisch gebied blijven. Het westelijk deel van Groot Mijdrecht Zuid is ook kernrandzone.

De oostelijke delen van deze droogmakerij worden natuur. De natuurdoelen zijn gericht op soorten van moerasnatuur met moerasvogels, en is niet gericht op weidevogels.

De aanwezige bomenrijen blijven bestaan en kunnen op enige plekken worden aangevuld. In het noordelijk deel langs drie wegen, in het zuidelijk deel langs de N201 en langs de voormalige spoorbaan.

De voormalige spoorbaan is een zone waar spontaan enig struweel is ontstaan. Deze zone komt door de bouw van de woonwijk De Maricken in een landschappelijk verdicht gebied te liggen en wordt daarmee belangrijker als wandel- en groenzone.

Dit kan versterkt worden door het aanbrengen beplantingsblokken, in de vorm van struweel met verspreide bomen. Geen gesloten lijn, maar variatie tussen beplante en onbeplante (onbegroeide) delen.

Figuur 6: wijzigingen beplantingsstructuur

Conclusies

In de Structuurvisie De Ronde Venen 2030, onderdeel Landschappelijke Kwaliteit, gaat in op de randen en linten, veenweidegebied, droogmakerijen, stroomruggen en plassen. Dit is hier niet herhaald. Dat wat in die onderdelen over beplanting is gezegd is terug te vinden op de twee kaartbeelden die in het groenbeleid over het buitengebied gaan. De Structuurvisie was al behoorlijk richtinggevend voor beplantingen, bijvoorbeeld wat er geschreven is over ‘randen en linten’: (….) zorgen voor scherpe begrenzingen van de open ruimte en op andere plaatsen accentueren ze juist de openheid. Beplanting is daarom niet op elke dijk, kade of zuwe gewenst. Onbeplante delen accentueren de weidsheid en zorgen voor zichtlijnen tussen wel en niet beplante delen.

Deze zinsnede laat zien wat bepalend is voor het Rondeveense landschap: de openheid is in 70 jaar verminderd en daardoor steeds waardevoller geworden. Beplantingen dragen bij aan het beleven van de openheid, maar bij het huidige landgebruik, bepalend voor het karakter van de gemeente, heeft meer beplanting geen toegevoegde waarde en doet afbreuk aan het beleven van de openheid. De voorgestelde wijzigingen aan de beplantingsstructuur zijn in overeenstemming met wat de Structuurvisie over de betreffende gebieden heeft geschreven.

5 - Uitwerking per kern

Dit hoofdstuk zoomt in op de acht kernen van De Ronde Venen. De kernen worden in alfabetische volgorde behandeld. Voor elke kern wordt er eerst een karakteristiek van het groen gegeven, waarna de sterke en zwakke punten die genoemd zijn door de adviesgroepen7 worden opgesomd. Daarna wordt de visie op het groen verder uitgewerkt op basis van de in hoofdstuk 4 genoemde speerpunten. Deze speerpunten gelden voor alle kernen.

  • 1.

    Hoofd- en wijkgroenstructuur beschermen en versterken;

  • 2.

    Hoge bomen waar het kan, kleine bomen waar het moet;

  • 3.

    Versterken van biodiversiteit in de wijken/kernen;

  • 4.

    Behouden en versterken van groene pareltjes;

  • 5.

    Stimuleren van bewonersparticipatie in het groen

Daar waar een speerpunt afwijkt is deze voor die specifieke kern verder uitgewerkt. Daarnaast zijn in de bijeenkomsten met de adviesgroep ook gebied specifieke speerpunten genoemd. Deze zijn per kern toegelicht en uitgewerkt.

De speerpunten zijn vervolgens verwerkt in de streefbeelden (hoofdstuk 6). De streefbeelden geven een gewenst toekomstbeeld weer met verbeterpunten en ambities om dit te bereiken.

5.1 - Abcoude

Groenkarakteristiek

De dorpskern van Abcoude is een beschermd dorpsgezicht op het knooppunt van Angstel en Gein. De begrenzing is op nevenstaande figuur aangegeven. Karakteristiek voor de dorpskern zijn de grote oude bomen rondom de kerk, aan de Kerkstraat , op ’t Markvelt en in het Hugo de Vriespark. Net als de leilindes aan de Voordijk en de Hoogstraat. Verder is hier weinig tot geen openbaar groen aanwezig. Bijzondere elementen zijn de drie bruggen en het fort Abcoude. Ten noordwesten van het fort ligt een wijkje uit de jaren ’50. Het openbaar groen in deze wijk bestaat voornamelijk uit bomen in verharding en bomen op de erfgrens (mandelige bomen).

Figuur 7: begrenzing beschermd dorpsgezicht

Dit is ook het geval in de uitbreidingswijkjes uit de jaren ’60 ten westen en zuidwesten van de dorpskern. Deze mandelige bomen zijn karakteristiek voor deze wijken in Abcoude en zorgen voor een fraai groen straatbeeld.

Vanaf de jaren ’60 is Abcoude verder in noordelijke richting uitgebreid.

Hier is aanzienlijk meer openbaar groen aanwezig, geconcentreerd langs de ontsluitingswegen en de watergangen. Grootschalig groen zien we in een zone langs de A2 en bij sport- en groengebied Hollandse Kade. Maar deze wijken bevatten ook veel kleinschalig groen (smalle stroken, kleine plantvakken, bloembakken).

Tussen 1997 en 2000 is de wijk Meerlanden gerealiseerd. Gebruikmakend van de waterlopen is ook deze wijk rijk aan groen. Kleinschaligheid is bij de inrichting zoveel mogelijk vermeden.

Bedrijventerrein Hollandse Kade is een voorbeeld van een goed gekozen inrichting met een groene uitstraling door de toepassing van hagen en bomen.

Analyse

Uit de bijeenkomst met de adviesgroep Abcoude zijn de volgende sterktes, waarderingen en kansen gekomen:

Sterktes, waarderingen en kansen

- Het eigen karakter van Abcoude; de oude hoge bomen dragen bij aan dat eigen karakter.

- Het oude historische cultuurlandschap is waardevol voor Abcoude.

- Het Hugo de Vriespark is belangrijk voor de inwoners en wordt ook deels door een groep inwoners beheerd.

- Er is een hoge bewoners betrokkenheid bij Abcoudenaren.

- Groene parels zijn het Hugo de Vriespark, het ‘schapenweitje’ en de begraafplaats.

- Ook Fort Abcoude is een groene parel (maar geen eigendom van de gemeente)

En de volgende zwaktes, bedreigingen en aandachtspunten kwamen naar voren:

Zwaktes, bedreigingen en aandachtspunten

- De leilindes langs de Voordijk zijn belangrijk voor het eigen karakter van Abcoude, maar dit zijn particuliere bomen. Er moet aandacht zijn voor het beschermen van deze bomen.

- Het ‘schapenweitje’ is een belangrijke strategische groene plek, namelijk bij de entree van het dorp. De gemeente is geen eigenaar dus aandachtspunt is dat dit een groene plek blijft door bijvoorbeeld te benoemen in bestemmingsplan.

- Er moet aandacht zijn voor verbeteren en meer verbinden van ommetjes; het pad achter Stationsstraat is daar een voorbeeld van.

- Men maakt zich zorgen over het ‘meldpunt bomenoverlast; dat er te veel bomen worden gekapt. En als er dan bomen gekapt worden, moet er aandacht zijn voor herplant.

Groenvisie

Uit de analyse komen de volgende speerpunten die invulling geven aan de visie op het groen, specifiek voor de kern Abcoude. Wat de algemene speerpunten inhouden is uitgewerkt in hoofdstuk 4 (Visie op groen). Hieronder is aangegeven hoe we hier specifiek voor Abcoude invulling aan willen geven.

Algemeen

  • -

    Hoofd- en wijkgroenstructuur beschermen en versterken;

     

    Op onderstaande kaart is de groenstructuur voor Abcoude weergegeven. De kaart is ook te vinden in de bijlage.

    Bomen bepalen voor een groot deel de structuur van het gemeentelijk groen. Daar waar de bomen een belangrijke functie hebben voor de hoofd- en wijkstructuur zijn deze opgenomen in de boomstructuur.

     

  • -

    Versterken van biodiversiteit in de wijken/kernen;

     

    Abcoude kent waardevol groen. De parkbeplanting en de beplanting rond de hoofdwegen vormen een belangrijk foerageergebied voor o.a. vleermuizen. Met name de oude bomen in het Hugo de Vriespark, op ’t Markvelt en de bomenlaan van de Burgemeester Des Tombesweg zijn hiervoor van belang.

    Om de biodiversiteit te versterken liggen er in Abcoude kansen om meer bloemrijke bermen te creëren. De slagingskans is afhankelijk van onder andere de grondsoort en beschaduwing. Bloemrijke bermen hebben het meeste kans op een voedselarme bodem. Onder andere langs het spoor, ter hoogte van het Indijkpad en Broekerpad. Langs de Velterslaan zijn ook bloemrijke bermen gewenst; de vraag is even of de bodem hiervoor geschikt is. Echter, door ander maaibeheer kunnen al aantrekkelijke bermen voor flora en fauna ontstaan.

    In deze waterrijke gemeente liggen er vooral kansen voor bloemrijke oevers door bijvoorbeeld het ontwikkelen van natuurvriendelijke oevers. Hier kunnen soorten als kattenstaart, gele lis, moerasspirea tot ontwikkeling komen. Kansen voor natuurvriendelijke oevers zijn er in de parkzones. Bij herinrichtingen en renovaties van plantvakken liggen kansen om meer bloemrijke beplanting (bijvoorbeeld bloemrijke heesters als Buddleja, Spirea) toe te passen in de parken en parkzones. Op accentplekken zoals bij de entrees van de dorpen liggen kansen voor het toepassen van vaste planten of bollen. De entrees van de dorpen zijn op de groenstructuurkaart aangegeven.

     

  • -

    Behouden en versterken van groene pareltje;

     

    De groene pareltjes van Abcoude zijn het Hugo de Vriespark, het ‘schapenweitje’ en de begraafplaats. Het ‘schapenweitje’ ligt aan één van de entrees van Abcoude (Burgemeester des Tombeweg) en kan een bijdrage leveren aan het verfraaien van deze entree. De gemeente is echter geen eigenaar van dit ‘schapenweitje’.

    De begraafplaats is onder andere waardevol vanwege de grote bomen en maakt ook onderdeel uit van het historisch groen. Het Hugo de Vriespark is historisch gezien ook belangrijk. Het is het overblijfsel van de botanische tuin van de wetenschapper/botanicus Hugo de Vries. Het streefbeeld met de verbeterpunten en ambities voor dit park wordt in het volgende hoofdstuk gegeven.

     

  • -

    Stimuleren van bewonersparticipatie in het groen.

     

    In Abcoude doen we dit door:

    • bewoners een rol te geven in het onderhoud van het Hugo de Vriespark;

    • Stimuleren van ondernemers en bewoners in de dorpskern om de dorpskern te vergroenen door bijvoorbeeld geveltuinen, hanging baskets.

Gebied specifiek:

  • -

    Groen versterkt het eigen unieke karakter van Abcoude;

    In de dorpskern van Abcoude staan nog een aantal grote oude bomen die belangrijk zijn voor het unieke karakter van Abcoude. Dit ‘historisch groen’ (Voordijk, Kerkplein, Kerkstraat, ’t Markvelt, Hoogstraat, Hugo de Vriespark en begraafplaats) zoveel mogelijk behouden en in stand laten. Er liggen kansen om de stenige openbare ruimte van de dorpskern verder te vergroenen. Dit is uitgewerkt in het ‘Initiatief Abcoude Centrum’. Hierin is onder andere de wens opgenomen om een ommetje te creëren van Hoogstraat, Brugstraat en Voordijk en deze met leilindes ‘aan te kleden’. De reeds aanwezige (particuliere) leilindes aan de Voordijk zijn opgenomen op de ‘Lijst waardevolle bomen’.

    Bij nieuwbouw in de kern (inbreidingslocaties) dient er extra aandacht te zijn voor een groene inpassing, zodat het groene karakter van Abcoude niet verloren gaat.

     

    Naast het zogenaamde ‘historisch groen’ wat bijdraagt aan het unieke groene karakter van Abcoude, zijn ook de bomen in de smalle straatjes van de jaren ’50 en ’60 wijken karakteristiek voor Abcoude. Doordat er in deze smalle straatjes weinig openbare ruimte is, staat de bomen veelal op de erfgrens. We spreken dan van mandelige bomen. Deze bomen zijn belangrijk voor het straatbeeld en hebben een beeldbepalende waarde. We willen deze bomen een hogere beschermingswaarde meegeven door:

    • Mandelige bomen in de jaren ’50 en ’60 wijken toe te voegen aan de ‘Lijst waardevolle bomen’.

    • Een inspanningsverplichting op te leggen om deze bomen bij herinrichtingen zoveel mogelijk te behouden.

  • Bij mandelige bomen hebben we te maken met twee eigenaren: de gemeente en de perceeleigenaar van het andere erf. Vanuit de Algemene Plaatselijke Verordening is gemeente verplicht om bomen minimaal een halve meter uit de erfgrens te planten. Omdat dit kan betekenen dat een boom bij herplant niet teruggeplaatst kan worden, willen we de Algemene Plaatselijke Verordening op zo’n manier wijzigen dat bij herplant van mandelige bomen van deze regel afgeweken kan worden. Dit doen we alleen wanneer de hieronder genoemde alternatieve oplossingsrichtingen geen uitkomst bieden:

    • Herplant in de openbare ruimte: er wordt gezocht naar een locatie in de openbare ruimte, dit kan verandering van de infrastructuur tot gevolg hebben.

    • Herplant op grond andere perceeleigenaar: wanneer er geen ruimte is voor een boom in de openbare ruimte, dan wordt een boom aangeboden aan de andere perceeleigenaar van de mandelige boom die is verwijderd. Deze kan de vervangende boom in de eigen tuin planten.’

  • -

    Dorpsranden inrichten als groene buffer;

    In de Structuurvisie De Ronde Venen 2030 zijn kernrandzones aangewezen. Voor Abcoude zijn dat het Abcoudermeer, noordrand Abcoude en de zuidrand Abcoude.

    Het beleid voor kernrandzones is gericht op verbetering van ruimtelijke kwaliteit en versterking van de recreatieve mogelijkheden, waar meer groen een onderdeel van kan zijn.

    Bestaande functies in de kernrandzones worden bij de ontwikkeling hiervan betrokken. Aanwezige (agrarische) bedrijven mogen hierdoor geen (onevenredige) hinder ondervinden. Bij de dorpsranden is het belangrijk dat er een evenwichtige overgang van bebouwing naar buitengebied plaatsvindt.

    Figuur 8: kernrandzones

     

  • -

    Eetbare stad: creëren van mogelijkheden voor eetbaar groen;

    Kansen voor eetbaar groen liggen bij het ontwikkelen van buurtmoestuinen. De gemeente heeft hierin een faciliterende rol. Daarnaast worden mogelijkheden benut om fruit- en notenbomen te planten. Er ligt al een wijkboomgaard rond de Jan Swinkelsbrug.

    Ook schooltuinen waarin schoolkinderen zelf een moestuintje kunnen bijhouden is een vorm van eetbaar groen, maar heeft vooral ook een educatieve functie. Bij de moestuinen van de moestuinvereniging liggen kansen om uit te breiden ten behoeve van een schooltuin.

     

  • -

    Groen zorgt voor beweging.

    Een groene omgeving draagt bij aan onze gezondheid, zo ook bewegen in het groen. Om dit te stimuleren worden ommetjes door het groen verbeterd en groene speelplekken gecreëerd. In de omgeving van de Witte Dame (oude stationsgebouw) liggen kansen om ommetjes te verbeteren en beter te verbinden, onder andere met Fort Abcoude. Ten noorden van het sportpark Hollandse Kade liggen mogelijkheden voor spelen in het groen. Het veldje tussen Bovenkamp en het station biedt kansen om ontwikkeld te worden tot speelplek/trapveld.

     

  • -

    Ontwikkelingen

     

    In Abcoude ligt de nieuwbouwwijk Land van Winkel. Bij het schrijven van dit groenbeleidsplan is deze wijk volop in ontwikkeling. Op het kaartje (figuur 9) hieronder is het groen weergegeven.

    Figuur 9: Inrichtingstekening Land van Winkel

     

    Als we kijken naar de groenstructuur van deze wijk zien we een wijkontsluitingsweg (wijkgroen) begeleidt met bomen, parkjes en speelveldjes(wijkgroen) en (wijk)groen langs watergangen. Het groen in de buurtstraatjes valt onder het buurtgroen.

Streefbeelden

De streefbeelden vormen een kader voor het duurzaam ontwikkelen, inrichten en beheren van het groen. Aan de hand van de volgende bouwstenen worden gewenste toekomst situaties geschetst. Per bouwsteen zijn de locaties aangegeven waarvoor deze geldt. De bouwstenen zelf met uitwerking van de gewenste toekomst situatie zijn weergegeven in hoofdstuk 6.

Bouwstenen

Locaties

Groendrager op dorpsniveau (hoofdgroenstructuur)

Burgemeester des Tombeweg

Piet van Wijngaerdtlaan

De Weert

Meerlandenweg

Broekzijdselaan

Nieuwe Amsterdamseweg

Hollandse Kade/Ruwelspad

Wijkgroenstructuur Water

Torenlaan

Piet van Wijngaerdtlaan

Van Gortellaan

Janshof

Bijdorplaan

Achter de Kerken

Starnheim

Slagenland

Molenwetering

Wijkgroenstructuur Parkzone

Haagwinde

Zilverschoon

Waterlelie/Ereprijs

Achter de Kerken

Historisch groen – Dorpskern

Kerkplein

Kerkstraat

Voordijk

Hoogstraat

’t Markvelt

Hugo de Vriespark8

Begraafplaats

Buurtgroen - Wonen

 

Buurtgroen – Bedrijventerrein

Hollandse Kade

Bovenkamp

Parken – Hugo de Vriespark

 

Parken – Sportpark Hollandse kade

 

5.2 - Amstelhoek

 

Groenkarakteristiek

Kenmerkend voor Amstelhoek is de ligging aan de Amstel, de voormalige N201 die het dorp in twee delen splitst en het nabij gelegen Fort bij Uithoorn. De kern ligt in het bovenland. Aan de oostzijde liggen de droogmakerijen Eerste- en Tweede Bedijking. De oudste bebouwing is een lintbebouwing langs de Amstel. Zuidelijk van de N201 is dit de buurtschap Mennonietenbuurt. Dit gedeelte grenst aan enige glastuinbouwbedrijven. Het openbaar groen is in geringe mate aanwezig en vinden we langs de Amstel in de vorm van grasbermen (met een wandelpad) en een grasveldje aan het water. Het lint werd in de jaren ’70 verder uitgebreid. In deze buurt is het openbaar groen te vinden in kopgevelstroken, een speelplek met toestellen en een trapveldje. Bij de brug ligt een iets groter stuk openbaar groen.

Het noordelijk deel heeft een groter bebouwingsoppervlak en is eerder gebouwd, voor 1960, dan de zuidelijke uitbreiding. Deze buurt heeft een rechtlijnig stratenpatroon en er is weinig openbaar groen aanwezig. Het openbaar groen is vooral geconcentreerd langs watergangen (van de vroegere structuur) in twee straten en aangrenzende groenstroken. Daarnaast is het verspreid en versnipperd in kleinere vakken. De Piet Heinlaan heeft rijen oudere platanen, die wel gekandelaberd worden om geen overlast te veroorzaken. Aan de Amstelkade zijn enkele openbare zit/verblijfsplekken aan het water, maar voor een groot deel private tuinen aan het water, waardoor de sfeer meer privaat is dan openbaar.

Analyse

Uit de bijeenkomst met de adviesgroep Amstelhoek zijn de volgende sterktes, waarderingen en kansen gekomen:

Sterktes, waarderingen en kansen

- Groen dorp in een mooi omringend open landschap

- Mooie boomstructuren; Piet Heinlaan en Engellaan

- Betrokken bewoners; ook betrekken bij groenonderhoud

- Verblijfplekken langs het water zijn waardevol en er liggen kansen voor nieuwe plekken; wel opletten dat het geen hangplekken voor jongeren worden.

- Fortterrein is een bijzonder gebied; ook voor flora en fauna

- Het wandelpad op de dijk langs de Amstel wordt erg gewaardeerd

- Er liggen kansen voor groenadoptie in de van Dijklaan en de Bruinlaan

- Verbinding houden met het fortterrein

En de volgende zwaktes, bedreigingen en aandachtspunten kwamen naar voren:

Zwaktes, bedreigingen en aandachtspunten

- Het openbaar groen is gering aanwezig en erg saai

- Openbaar groen bij de Prinses Irenebrug is erg rommelig; hier liggen wellicht kansen voor groenadoptie

Groenvisie

Uit de analyse komen de volgende speerpunten die invulling geven aan de visie op het groen, specifiek voor de kern Amstelhoek. Wat de algemene speerpunten inhouden is uitgewerkt in hoofdstuk 4 (Visie op groen). Hieronder is aangegeven hoe we hier specifiek voor Amstelhoek invulling aan willen geven.

Algemeen:

  • -

    Hoofd- en wijkgroenstructuur beschermen en versterken;

     

    Op onderstaande kaart is de groenstructuur voor Amstelhoek weergegeven. De kaart is tevens in de bijlage te vinden.

    Bomen bepalen voor een groot deel de structuur van het gemeentelijk groen. Daar waar de bomen een belangrijke functie hebben voor de hoofd- en wijkstructuur zijn deze opgenomen in de boomstructuur.

     

  • -

    Stimuleren van meer biodiversiteit voor de vlinders, bijen en vogels;

    Dit doen we door:

    • Stimuleren bloemrijke bermen op de dijk langs de Amstel;

    • Toepassen bloemrijke beplanting bij entrees en in de parkzone;

    • Meer diversiteit in soorten toepassen;

    • In combinatie met groenadoptie kunnen buurten meer kleur krijgen door het toepassen van bloemrijke beplanting.

Gebied specifiek:

  • -

    Behoud van de weidse open overgang bebouwd gebied en buitengebied;

    De zichtlijnen op het weidse buitengebied behouden en versterken. Dit is met name van belang in de omgeving van het Fort. Hier moet open zicht op het open inundatielandschap zijn vanaf de hoofdweerstandslijn.

     

  • -

    Stimuleren adoptie;

    Bewoners van Amstelhoek zijn erg betrokken en er liggen kansen om bewoners deel te laten nemen aan het groenonderhoud door delen (buurtgroen) in adoptie te nemen. Kleine plantvakken en/of plantenbakken bieden kansen voor groenadoptie in de van Dijklaan en de Bruinlaan. Communicatie over groenadoptie kan zich specifiek richten op de bewoners van Amstelhoek door een oproep te doen in de nieuwsbrief van het wijkcomité Amstelhoek.

     

  • -

    Opwaarderen van verblijfsplekken langs het water.

    Kenmerkend aan Amstelhoek is het wonen aan de Amstel. De Amstel heeft een belangrijke recreatieve functie wat verblijfsplekken langs het water belangrijk maakt. Het wijkcomité ziet graag dat dit aantrekkelijke groene plekken aan het water worden.

Streefbeelden

De streefbeelden vormen een kader voor het duurzaam ontwikkelen, inrichten en beheren van het groen. Aan de hand van de volgende bouwstenen worden gewenste toekomst situaties geschetst. Per bouwsteen zijn de locaties aangegeven waarvoor deze geldt. De bouwstenen zelf met uitwerking van de gewenste toekomst situatie zijn weergegeven in hoofdstuk 6.

Bouwstenen

Locaties

Hoofdgroen – Entree

Rotonde Mijdrechtse Zuwe

Hoofdgroen – Parkzone

Mijdrechtse Zuwe

Wijkgroenstructuur Water

Engellaan

Van Dijklaan

De Bruinlaan

Wijkgroenstructuur wijkontsluiting

Mijdrechtse Zuwe

Ringdijk Tweede Bedijking

Buurtgroen – wonen

 

Ontwikkelingen en ambities

Er staat de komende jaren veel te gebeuren in Amstelhoek wat ook allerlei kansen bied voor het groen. Algemene uitgangspunten voor deze ontwikkelingen zijn uitgewerkt in de Structuurvisie Amstelhoek (2011 vastgesteld door de raad). Zie ook onderstaande kaartje (figuur 10).

Figuur 10: Structuurvisie Amstelhoek

Voor de stedenbouwkundige structuur biedt de huidige structuur van zowel binnen als buiten de bebouwde kom goede aanknopingspunten. Er moet worden gezocht naar mogelijkheden om de slotenstructuur, zoals die nog herkenbaar is buiten de bebouwde kom terug te laten komen binnen de bebouwde kom. Eén van de mogelijkheden om de waterstructuur te versterken is de ringvaart langs de Ringdijk 1e Bedijking en langs de Ringdijk 2e Bedijking weer zichtbaar te koppelen.

5.3 - Baambrugge

Groenkarakteristiek

De dorpskern van Baambrugge is, net als Abcoude, aangewezen als een beschermd dorpsgezicht. De gezichtsbescherming richt zich op de stedenbouwkundige en cultuurhistorische waardering van een gebied en wil het toekomstig functioneren daarvan veiligstellen. De leilindes in de dorpsstraat en naast de kerk zijn een toegevoegde waarde voor het beschermd dorpsgezicht en dienen zo veel mogelijk behouden te blijven.

De oudste bebouwing bevindt zich in een lint langs de Angsteloevers. Het Zand- en Jaagpad langs de Angstel wordt begeleid door een bomenrij. Verder bevindt het groen zich hier op particulier terrein. Baambrugge kent twee uitbreidingswijken, welke worden gescheiden door de Rijksstraatweg. Aan de westkant van deze weg is er de jaren ’60 en ’70 uitgebreid. Het openbaar groen is kleinschalig en bestaat uit verspreid liggende beplantingsvakken met bomen. Aan de oostkant vinden we de IJsvogelbuurt welke dateert uit de jaren ’90 en later. Hier is het groen grootschaliger en bevindt zich langs watergangen en in de vorm van een grasveldje en een parkje.

Analyse

Uit de bijeenkomst met de adviesgroep Baambrugge zijn de volgende sterktes, waarderingen en kansen gekomen:

Sterktes, waarderingen en kansen

- Het karakteristieke open landschap en de verbinding met de bebouwde kom is waardevol.

- Hoge bewonersbetrokkenheid en veel zelfbeheer van groen (IJsvogelbuurt).

- Veel streekeigen bomen; zoals knotwilgen.

- Leilindes in de Dorpsstraat en naast de kerk zijn mooi en beeldbepalend.

- Buiten de bebouwde kom is belangrijk voor de natuur en natuurontwikkeling.

- Bloemrijke bermen creëren in samenwerking met boeren.

- Mooie entree aan de noordzijde van de Kleiweg; beleving alsof je door een bos rijdt.

En de volgende zwaktes, bedreigingen en aandachtspunten kwamen naar voren:

Zwaktes, bedreigingen en aandachtspunten

- Er staan grote bomen op locaties waar het niet kan en kleine bomen op plekken waar ruimte is voor grotere bomen.

- Het is een aandachtspunt om in de toekomst een goede afweging te maken tussen onderhoudsintensief, duurzaam en divers groen.

- Door het kleppelen van de bermen verruigen deze.

- Bij renovatie van plantvakken rekening houden met het aanplanten van insectvriendelijke plantensoorten voor o.a. bijen.

- In de Wethouder Oostveenstraat en de Alexanderstraat staan weinig/geen bomen. Ook de Prinses Beatrixstraat oogt kaal.

Groenvisie

Uit de analyse komen de volgende speerpunten die invulling geven aan de visie op het groen, specifiek voor de kern Baambrugge. Wat de algemene speerpunten inhouden is uitgewerkt in hoofdstuk 4 (Visie op groen). Hieronder is aangegeven hoe we hier specifiek voor Baambrugge invulling aan willen geven.

Algemeen:

  • -

    Hoofd- en wijkgroenstructuur behouden en versterken;

     

    Op onderstaande kaart is de groenstructuur voor Baambrugge weergegeven. Deze kaart is tevens in de bijlage te vinden.

  • Bomen bepalen voor een groot deel de structuur van het gemeentelijk groen. Daar waar de bomen een belangrijke functie hebben voor de hoofd- en wijkstructuur zijn deze opgenomen in de boomstructuur.

     

  • -

    Stimuleren van meer biodiversiteit (voor o.a. de vlinders, bijen en vogels)

     

    Dit doen we in Baambrugge door:

    • Het stimuleren van een bloemrijk gras op het ‘dijkje achter de IJsbaan’;

    • Stimuleren van kruidenrijke bermen/ander maaibeheer toepassen langs de Zuwe en het Achtervlietpad;

    • Bij herinrichting en renovatie van plantvakken, bijenminnende beplanting toepassen

  • -

    Groen biedt kansen voor participatie en bewonersinitiatieven;

    Dit doen we in Baambrugge door:

    • Stimuleren van groenadoptie;

    • Samenwerken met agrariërs ten aanzien van het bermbeheer

Gebied specifiek:

  • -

    Op markante plekken hoge bomen die duurzaam kunnen uitgroeien;

    Ook in Baambrugge staan grote bomen op locaties waar weinig (ondergrondse- en/of bovengrondse) ruimte is, waardoor de bomen overlast geven. Bepaalde beheermaatregelen, zoals kandelaberen, kunnen de boom behouden, maar is geen duurzame oplossing. Beter is om te kiezen om op markante plekken waar ruimte is, grote bomen te planten die duurzaam kunnen uitgroeien tot een volwassen boom. Deze markante plekken zijn bijvoorbeeld bij grasveldjes of op kruispunten van wegen (zie ook de groenstructuurkaart).

     

  • -

    Behouden en toepassen van streekeigen (boom)soorten;

    Een streekeigen boomsoort die veel terug is te vinden in Baambrugge is de knotwilg. Deze boom is vooral passend langs water en op de overgang van de bebouwde kom naar het open omliggende landschap.

     

  • -

    Natuur van buiten naar binnen brengen;

    Het buitengebied van Baambrugge is één van de kwaliteiten van Baambrugge. Dit is niet alleen de weidsheid van het landschap, maar ook de natuur (flora en fauna). De natuur hoort niet te stoppen bij de bebouwde omgeving, maar dient ook in de bebouwde omgeving een plek te krijgen, zodat verbindingen ontstaan. Dit doen we door:

    • Stimuleren van het aanbrengen van houtrillen, bijvoorbeeld op particulierterrein en langs de sportvelden/moestuinen;

    • Meer diversiteit aan brengen in beplanting;

    • Stimuleren particulieren om stenige tuinen te vergroenen (operatie Steenbreek);

    • Ontwikkelen van kruidenrijke bermen.

  • -

    Verbinding aangaan met het omringende landschap en eigenaren van deze gebieden;

    Om verbindingen te maken met het omringende landschap en natuur van buiten naar binnen te brengen hebben we de hulp nodig van particulieren. Met elkaar bezitten zij de meeste grond en door informatievoorziening en voorlichting over hoe zij een steentje kunnen bijdragen kunnen deze verbindingen wellicht tot stand komen.

     

  • -

    Behoud van weidse open overgang bebouwd gebied en buitengebied;

    Het buitengebied is een belangrijke kwaliteit van Baambrugge. Dit maakt dat er aandacht moet zijn voor de visuele relatie tussen de bebouwde kom en het buitengebied. Het open houden van de overgang en het gebruik van streekeigen soorten, zoals de knotwilg, dragen hieraan bij.

    Aan de Rijkstraatweg, de Zuwe, de IJsvogel, de tennisbanen en het Zand- en Jaagpad zijn plekken waar goed zicht is op het buitengebied. Deze visuele relatie behoort tot de kernkwaliteiten van Baambrugge en dient zoveel mogelijk behouden worden.

Streefbeelden

De streefbeelden vormen een kader voor het duurzaam ontwikkelen, inrichten en beheren van het groen. Aan de hand van de volgende bouwstenen worden gewenste toekomst situaties geschetst. Per bouwsteen zijn de locaties aangegeven waarvoor deze geldt. De bouwstenen zelf met uitwerking van de gewenste toekomst situatie zijn weergegeven in hoofdstuk 6.

Bouwstenen

Locaties

Groendrager op dorpsniveau (hoofdgroenstructuur)

Rijksstraatweg

Wijkgroenstructuur Water

IJsbaan

Grevenstukstraat

Doorloper

Wijkgroenstructuur Park

Toertocht

Wijkgroenstructuur Ontsluitingswegen

Kleiweg

Buurtgroen – Wonen

 

5.4 - De Hoef

 

Groen karakteristiek

De Hoef is een landelijke kern, met een klein gebied dat in de rode contour valt. Hierin ligt de straat Merelslag, waarin enig openbaar groen ligt. Landschappelijk zien we De Hoef vooral als een lintdorp. Aan beide zijden van de Kromme Mijdrecht is bebouwing te vinden, vooral woonbebouwing. Het bovenland van De Hoef is een middeleeuwse opstrekkende verkaveling, die we ook zien in de polders Groot Wilnis Vinkeveen, Blokland en de Wilnisse Bovenlanden.

Het bovenland heeft de functie van agrarisch gebied met landschappelijke en/of natuurwaarden. In het zuiden van de polder Blokland, aan de Hoge Dijk, ligt een klein natuurgebied, ontstaan door lokale vervening, waar enige jaren geleden beheersmaatregelen hebben plaatsgevonden (Stichting De Bovenlanden). Aan de noordzijde van de Oude Spoorbaan, aan beide kanten van de Kromme Mijdrecht, liggen enige bosjes. Aan de westzijde is dit een langgerekte strook, waarin gewandeld kan worden. De Oude Spoorbaan wordt begeleid met populieren.

Analyse

Uit de bijeenkomst met de adviesgroep De Hoef zijn de volgende sterktes, waarderingen en kansen gekomen:

Sterktes, waarderingen en kansen

- Het landschap met het uitzicht op het water (Kromme Mijdrecht) wordt bijzonder gewaardeerd.

- Belang wordt gehecht aan:

○ Het landelijke karakter;

○ De weidsheid van de polder;

○ De populierenlaan aan de Oude Spoorbaan;

○ Het grasveldje aan de Kromme Mijdrecht wat in de zomer veel gebruikt wordt als er gezwommen wordt.

- In De Hoef heerst een hechte gemeenschap met een hoge bewonersbetrokkenheid.

- Er zijn kansen om een crossterrein en/of een speelbos aan te leggen in het ‘bosje’ aan de Oude Spoorbaan.

- Er zijn mogelijkheden om nieuwe verblijfplekjes aan het water te maken.

En de volgende zwaktes, bedreigingen en aandachtspunten kwamen naar voren:

Zwaktes, bedreigingen en aandachtspunten

- Entree is erg rommelig.

Groenvisie

Uit de analyse komen de volgende speerpunten die invulling geven aan de visie op het groen, specifiek voor de kern De Hoef. Wat de algemene speerpunten inhouden is uitgewerkt in hoofdstuk 4 (Visie op groen). Hieronder is aangegeven hoe we hier specifiek voor De Hoef invulling aan willen geven.

Algemeen:

  • -

    Landschappelijke groenstructuur beschermen en versterken;

     

    Op onderstaande kaart is de groenstructuur voor De Hoef weergegeven. Deze kaart is tevens te vinden in de bijlage.

  • Bomen bepalen voor een groot deel de structuur van het gemeentelijk groen. Daar waar de bomen een belangrijke functie hebben voor de structuur zijn deze opgenomen in de boomstructuur.

Gebied specifiek:

  • -

    Behoud en versterken boomstructuur langs de Oude Spoorbaan;

    De boomstructuur langs de Oude Spoorbaan moet behouden blijven. De Oude Spoorbaan is een belangrijk structuurlijn die de landschappelijke openheid, beschermd in de Landschapsnota 2030, omkaderd. De Oude Spoorbaan is ook een dijk. Met een eventuele dijkverbetering van de Oude Spoorbaan, is als onderdeel van het dijkverbeteringsplan een landschapsvisie gewenst waarin de landschappelijke waarde van de Oude Spoorbaan wordt gewaarborgd.

     

  • -

    Behouden van het karakteristieke groen en dorpse karakter;

    Het karakteristieke groen van De Hoef ervaren we als landschappelijk groen. De weidsheid van de polder en uitzicht hierop is waardevol voor het dorp, maar ook voor dagjesmensen en moet behouden worden voor de toekomst. Doorzichten vanaf de dijk naar het achterland moeten open blijven en de verkavelingsstructuur in stand blijven.

     

  • -

    Behouden van de huidige recreatieve routes en herstel van het ommetje langs achterkant;

    Nabij of grenzend aan het rode contourgebied zou een speel- en wandelbos (8-10 ha) een functie kunnen vervullen. Dit zou dan particulier initiatief moeten zijn. De gemeente heeft daar geen eigendommen. Er liggen kansen om de mooie weidse polder te beleven door het realiseren en/of herstellen van ommetjes vanuit het dorp door het buitengebied.

     

  • -

    Versterken entree De Hoef;

    De entree van De Hoef kan versterkt worden door het aanbrengen van accentbeplanting langs de Oude Spoorbaan (binnen de bebouwde kom). Het grasveldje aan de Eerste Hoefweg-Westerlandweg (gemeente verhuurt dit aan een particulier) biedt potentie om de entree van De Hoef op te waarderen. Het is aan te bevelen om dit grasveldje uit de verhuur te halen en te benutten om de entree van De Hoef te versterken.

Streefbeelden

De streefbeelden vormen een kader voor het duurzaam ontwikkelen, inrichten en beheren van het groen. Aan de hand van de volgende bouwstenen worden gewenste toekomst situaties geschetst. Per bouwsteen zijn de locaties aangegeven waarvoor deze geldt. De bouwstenen zelf met uitwerking van de gewenste toekomst situatie zijn weergegeven in hoofdstuk 6.

Bouwstenen

Locaties

Landschappelijk groen – Historisch lint

De Hoef Oostzijde

Buurtgroen – Wonen

 

5.5 - Mijdrecht

 

Groenkarakteristiek

Mijdrecht; jaren ’60 – ’70

Mijdrecht is de grootste kern van De Ronde Venen en bestaat uit diverse wijken. In de jaren ’60 – ’70 zijn de eerste grote, planmatige uitbreidingen in de droogmakerijen rond de kern Mijdrecht gebouwd. Dit waren Proostdijland en Hofland Zuid. Kenmerkend voor deze periode is de rechtlijnige structuur, zowel in straten als in watergangen. Het groen is gekoppeld aan watergangen en ontsluitingswegen (wijk- of hoofdgroen), maar ook in een enkel park (Park De Meijert), binnen clusters(hofjes) van woningen (buurtgroen) en kopgevelgroen langs straten (wijk- of buurtgroen). De rechtlijnige structuur van de wijken maakt dat het kopgevelgroen een behoorlijke lengte en breedte kan hebben. Dit groen is dan ook als beeldbepalend te beschouwen en vormt een eenheid met de bebouwing. Het groen en de bebouwing versterken elkaar. Dit is met name zichtbaar in Proostdijland Zuid.

Mijdrecht; jaren ’80

De woongebieden uit de jaren ’80 bestaan uit buurtjes, geclusterde rijen, geschakelde of vrijstaande woningen langs meestal meanderende straten of (woon)erven. Het zijn stedenbouwkundige eenheden met heldere randen, gevormd door een dijk, tocht of ontsluitingsweg. In Mijdrecht zijn dit de wijken Molenland,Twistvlied en Hofland Noord.

De wijken worden gekenmerkt door het meer of minder herkenbaar zijn van de ontsluitingswegen, de meanderende watergangen en het verspreid liggende gebruiksgroen in de vorm van trapvelden. De watergangen zijn belangrijke structuurdragers, ook omdat er aan één of twee zijden groenzones met voetpaden naast zijn gesitueerd. In vergelijking met de wijken Proostdijland en Hofland Zuid is er meer kleinschalig groen, als gevolg van de woonerfverkaveling.

Mijdrecht; jaren ‘90

De wijk Wickelhof stamt uit de jaren ’90 – ’00 en heeft een duidelijke structuur met veel aandacht voor architectuur en de openbare ruimte. Het openbaar groen is niet tegen particuliere percelen gelegen, afgezien van de appartementen. Vanwege het nabij gelegen park hoefde het groen in Wickelhof uit niet meer te bestaan dan speelvoorzieningen voor kinderen tot 12 jaar, taluds langs watergangen en grasvelden rond appartementen. Hier is dus relatief weinig kleinschalig snippergroen aanwezig.

Bedrijventerrein Mijdrecht

In 1950 is het bedrijventerrein van Mijdrecht aangelegd. Er is veel variatie in bedrijfstypen, waardoor het beeld heel rommelig oogt. Het is functioneel ingericht en er is een beperkte openbare ruimte aanwezig. Doordat de ondernemers het groenonderhoud onder de maat vonden, met name het maaien van de bermen, hebben sommigen het initiatief genomen om zelf delen te maaien. Ook zijn delen in gebruik genomen door bedrijven. Dit versterkt het rommelige beeld.

Er hebben in het verleden relatief veel bomen langs de wegen gestaan. Nadat deze zijn verwijderd, is herplant onmogelijk gebleken vanwege de aanwezigheid van kabels en leidingen.

Analyse

Uit de bijeenkomst met de adviesgroep Mijdrecht zijn de volgende sterktes, waarderingen en kansen gekomen:

Sterktes, waarderingen en kansen

Wijken

- In de jaren ’80 wijken Molenland, Hofland-Noord en Twistvlied wordt het volgende gewaardeerd:

○ Veel groen en ruim opgezet;

○ Mooie bomenrijen langs hoofdontsluitingswegen en wijkontsluitingswegen;

○ De meanderende watergangen door de wijk;

○ De natuurvriendelijke oevers langs het water op een aantal locaties;

○ De open ruimtes met speel- en trapveldjes.

- Mooie overgang van bebouwd gebied naar het omliggende landschap

- De vele parken in de wijken: Haitsmapark, De Meijert, Wickelhofpark, de Vijver, Hertenkamp zijn belangrijk en dus groene parels.

- De platanen aan de Proostdijstraat geven een heel mooi beeld.

- In Proostdijland is het speelveldje aan de Borsaliastraat mooi en een waardevolle ontmoetingsplek.

- Er lopen mooie wandelroutes door de wijken en over dijken.

- De wijk Wickelhof heeft een heldere structuur waarin het groen goed is ingepast.

Bedrijventerrein

- De hagen langs de Industrieweg zorgen voor een uniform beeld.

- In een deel van het bedrijventerrein zijn nog bomen aanwezig.

En de volgende zwaktes, bedreigingen en aandachtspunten kwamen naar voren:

Zwaktes, bedreigingen en aandachtspunten

Wijken

- Er staan te grote bomen op locaties waar te weinig ruimte is; waardoor overlastsituaties ontstaan bij o.a.:

○ Barnsteensloot

○ Aquamarijn

○ Molenwiek

○ Beltmolen

○ Houtzaagmolen

○ Ambachtsherensingel

- Het groenonderhoud is matig en er is veel achterstallig onderhoud:

○ Het Haitsmapark is heel rommelig, park De Meijert is heel donker en somber;

○ Op kruispunten is de beplanting vaak te hoog; hierdoor ontstaat een verkeersonveilige situatie;

○ Veel ruigte langs waterkanten. Dit belemmert het gebruik, onder andere vissen;

○ Het Proostdijlaantje oogt rommelig en is overwoekerd;

○ Veel overhangende groen, o.a. rondom Gijsbert van Stoutenborgstraat en Steven van Rumelaerstraat;

○ Trapveld bij de Hoofdweg is te nat en daardoor slecht bruikbaar.

- De achterkanten van de tuinen langs de Oosterlandweg is heel divers in uitstraling, waardoor een rommelig beeld ontstaat.

- Er is weinig variatie in beplanting.

- Op de Anselmusstraat is zijn beplantingsvakken omgevormd naar gras; saaie uitstraling.

- Er is weinig groen aanwezig in het dorpscentrum (Dorpsstraat).

Bedrijventerrein

- Te weinig uniformiteit in het groen, onder andere in het maaibeheer van de bermen.

- Weinig voet/wandelpaden; geen mogelijkheden voor een lunchommetje.

- Harde overgang van het industrieterrein naar het omliggende landschap.

Groenvisie

Uit de analyse komen de volgende speerpunten die invulling geven aan de visie op het groen, specifiek voor de kern Mijdrecht. Wat de algemene speerpunten inhouden is uitgewerkt in hoofdstuk 4 (Visie op groen). Hieronder is aangegeven hoe we hier specifiek voor Mijdrecht invulling aan willen geven.

Algemeen:

  • -

    Hoofd- en wijkgroenstructuur beschermen en versterken;

     

    Op onderstaande kaarten is de groenstructuur voor de verschillende wijken in Mijdrecht en het bedrijventerrein Mijdrecht weergegeven. De kaarten zijn tevens in de bijlage te vinden.

    Bomen bepalen voor een groot deel de structuur van het gemeentelijk groen. Daar waar de bomen een belangrijke functie hebben voor de hoofd- en wijkstructuur zijn deze opgenomen in de boomstructuur.

     

  • -

    Hoge bomen waar het kan, kleine bomen waar het moet;

     

    In Mijdrecht, met name in de wijk Hofland, zijn bij de aanleg veel en snelgroeiende bomen geplant om snel een groen beeld te krijgen. In de jaren ’80 waren de es en de els populaire soorten en deze grote bomen (1e grootte) zijn dus massaal geplant in de uitbreidingswijken van de jaren ’80. Deze bomen zijn nu, na ruim 30 jaar, te groot geworden voor hun standplaats in de wijken. In de nieuwe situatie moeten we rekening houden met de grootte van de boom in relatie tot z’n standplaats en geldt: ‘hoge bomen waar het kan, kleine bomen waar het moet’.

     

  • -

    Versterken van biodiversiteit in de wijken/kernen;

     

    Het groen in de wijken heeft een betekenis voor diverse flora en fauna. De parkbeplanting en de beplanting rond de hoofdwegen vormen een belangrijk foerageergebied voor o.a. vleermuizen. Bijvoorbeeld langs de Hoofdweg en het Proosdijlaantje. Voor de waterflora en – fauna is variatie in de oevervegetatie van belang. Specifieke beheermaatregelen worden genoemd in de Leidraad voor bestendig beheer ten behoeve van de Flora – en Faunawet.

     

  • -

    Behouden en versterken van groene pareltjes;

     

    De groene parels van Mijdrecht zijn de parken, te weten het Haitsmapark (Hofland), Wickelhofpark (Wickelhof), Park De Meijert (Wickelhof/Proostdijland), het Hertenkamp (Proostdijland) en de Vijver (Proostdijland). In het volgende hoofdstuk zijn de gewenste toekomstbeelden met de ambities en verbeterpunten voor de parken uitgewerkt.

     

  • -

    Stimuleren van bewonersparticipatie in het groen;

     

    Gebleken9 is dat inwoners best graag een stukje groen in hun straat zouden willen opknappen en willen adopteren, maar niet weten hoe en waar ze moeten beginnen. Hier ligt een kans om als gemeente actief de bewoners hierin bij te staan. Dit doen we door:

    • De inwoners te informeren over de mogelijkheden en de te nemen stappen om een stukje groen te adopteren;

    • De inwoners te begeleiden bij de uitvoering;

    • De inwoners te adviseren (over bijvoorbeeld de beplantingskeuze).

Gebied specifiek wijken:

  • -

    Meer kleur en fleur in de beplanting toepassen;

     

    De bezuinigingen van de laatste jaren hebben versobering van de beplanting te weeg gebracht. Veel beplantingsvakken zijn omgevormd naar gras en bij nieuwe beplantingskeuzes zijn de beheerkosten leidend geweest en niet het beeld. We willen meer kleur en fleur terug laten komen op accentplekken. In de wijken (buurtgroen) liggen kansen om de kleinere beplantingsvakken en de beplantingsbakken in te planten met bijvoorbeeld vaste planten of kleurrijke heesters als hortensia’s en in adoptie te geven.

    Accentplekken waar aandacht is voor meer kleur en fleur, zijn:

    • Entrees van de kern (zie groenstructuurkaart)

    • De parkzones en de parken

  • -

    Selectieve kap en herplant voor duurzame groene beleving;

     

    Net als in de overige kernen zijn in Mijdrecht ook straten te vinden waar de bomen te hoog zijn voor de locatie. Gefaseerd kappen en vervangen van de bomen door een geschikter formaat draagt bij aan een duurzaam boombestand. Hiertoe dienen bomenvervangingsplannen te worden opgesteld.

     

  • -

    Ruimte voor duurzame energie; bij herplant bomen hier rekening mee houden;

     

    Ook in De Ronde Venen is duurzaamheid een belangrijk thema. De Ronde Venen vindt het belangrijk dat haar inwoners bewust zijn van de duurzaamheidsvraagstukken en stimuleert haar inwoners om daarnaar te handelen. Inwoners geven hier gehoor aan door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Dit is echter niet voor iedereen even aantrekkelijk, vanwege beperkte toegang tot zonlicht door hoge bomen in de omgeving. Hier willen we op in spelen door bij de herplant van bomen hier rekening mee te houden.

     

  • -

    Behoud van de weidse open overgang bebouwd gebied en buitengebied;

     

    De zichtlijnen op het weidse buitengebied behouden en versterken. Deze overgangsgebieden liggen ter hoogte van de Oosterlandweg (Twistvlied, Molenland) en de Tweede Zijweg (Hofland). Het is passend om bij deze overgangen gebiedseigen beplanting te gebruiken die aansluiten bij het omliggende landschap.

     

  • -

    Communiceren met bewoners over ontwikkeling en groei van het groen; bewustwording;

     

    Het openbaar groen is eigenlijk van ons allemaal. Zeker het groen bij ons voor de deur. We willen dan ook weten waarom bepaalde maatregelen genomen moeten worden. Communiceren met inwoners daarover is heel belangrijk om begrip te krijgen voor de keuzes die gemaakt zijn/moeten worden. Dit gaan we doen door:

    • Vooraf aan grootschalige onderhoudsmaatregelen inwoners hierover te berichten via de website, Witte Weekblad en de wijknieuwsbrieven;

    • Wijknieuwsbrieven te gebruiken voor informatieve artikelen over een bepaald groen onderwerp (bijvoorbeeld het snoeien van bomen of het maken van een bijenvriendelijke tuin)

  • -

    Beleefbaarheid van het water behouden en versterken;

     

    Karakteristiek voor de jaren ’80 wijken zijn de meanderende waterpartijen door de wijk. Dit wordt ook erg gewaardeerd door de inwoners van deze wijken. Het versterken van de beleefbaarheid doen we door:

    • Het zicht op het water te vergroten door bomen op verschillende afstanden van elkaar te zetten;

    • Natuurvriendelijke oevers af te wisselen met ‘harde oevers’;

    • Af te wisselen met open en dichte stukken met oeverbeplanting. Zie foto’s hieronder.

  • Niet zo:

    Maar zo:

  • -

    Beheersbaar groen creëren

     

    Om snel groene wijken te krijgen zijn in de jaren ’70 en ’80 veel beplantingsstroken ingeplant met snel groeiende struweelmengsels. Denk aan soorten als Kornoelje (Cornus), Forsythia en Sneeuwbes (Viburnum). Vaak zijn deze soorten geplant op te smalle stukken ter afscherming van achterkanten van woningen en tuinen. Naast het voordeel van snel een groen beeld, hebben we nu te maken met het nadeel, namelijk veel overhangend groen en een onverzorgd beeld omdat het niet meer te beheren is. We willen meer aandacht voor beheersbaar groen.

    Dit doen we door:

    • De beplanting af te stemmen op de beschikbare ruimte;

    • De juiste boom op de juiste plek te planten

Gebied specifiek bedrijventerrein:

  • -

    Versterken uniformiteit en het bevorderen van een verzorgde uitstraling (orde en netheid);

     

    Ook uit eerdere studies10 is gebleken dat het openbaar groen erg rommelig oogt door verschil in maaibeheer en de verscheidenheid aan beplanting doordat sommige bedrijven op eigen initiatief zelf beplanting heeft aangebracht. Of delen zijn verkocht aan bedrijven die dit vervolgens naar eigen inzicht hebben ingericht. Door meer eenheid in het groen aan te brengen willen we de uniformiteit versterken.

    Dit doen we door :

    • Meer eenheid in het maaibeheer van de bermen;

    • Structuurbeplanting (hagen) aan te brengen.

  • -

    Meer kleur en fleur in de beplanting toepassen;

     

    Er is weinig openbaar groen op het bedrijventerrein en het openbaar groen wat er is, zijn grasbermen. Om het bedrijventerrein toch wat meer aan te kleden willen we meer kleur een fleur toevoegen. Dit doen we door:

    • Bij de entrees (zie groenstructuurkaart) kleur aanbrengen door bijvoorbeeld bollen in gazon of groepsgewijs bloemrijke heesters aan te brengen.

  • -

    Mogelijkheden creëren voor een ommetje;

     

    Op dit moment zijn er weinig mogelijkheden voor werknemers van het bedrijventerrein om tijdens de lunch een ommetje te maken. Over het voormalige spoorbaan tracé loopt een wandelpad, maar deze is slecht bereikbaar vanuit het bedrijventerrein. Ten oosten van het bedrijventerrein ligt de kernrandzone Marickenland West. Dit is een gepland natuur- en recreatiegebied. Hier liggen kansen voor recreatieve ontwikkelingen gericht op de beleving van natuur en landschap. Het realiseren van een wandelroute past hier prima in.

Streefbeelden

De streefbeelden vormen een kader voor het duurzaam ontwikkelen, inrichten en beheren van het groen. Aan de hand van de volgende bouwstenen worden gewenste toekomst situaties geschetst. Per bouwsteen zijn de locaties aangegeven waarvoor deze geldt. De bouwstenen zelf met uitwerking van de gewenste toekomst situatie zijn weergegeven in hoofdstuk 6.

Wijk Molenland

Bouwstenen

Locaties

Wijkgroenstructuur Water

Wipmolen/Proostdijstraat

Korenmolen

Scheprad/Kruiwiel

Vijzelmolen

Buitenkruier/Boezemmolen

Stellingmolen

Wijkgroenstructuur Parkzone

Molenwiek

Paltrok

Vijzelmolen

Beltmolen

Trasmolen/Bonkelaar

Windmolen

Wijkgroenstructuur Ontsluitingswegen

Viergang

Buurtgroen – Wonen

 

Landschappelijk groen – Dijk

Molenland

Parken – Sportpark Argon

 

Wijk Hofland

Bouwstenen

Locaties

Groendrager op dorpsniveau (hoofdgroenstructuur)

Dukaton

Dr. Van de Berglaan

Hofland

Rondweg

De Rondweg

Wijkgroenstructuur Water

Kogger

Florijn

Frank

Alexandriet

Wijkgroenstructuur Parkzone

Barnsteensloot

Turkoois/Jade

Toermalijn/Spinel

Granaat

Zirkoon

Maansteen

Tweede Zijweg

Wijkgroenstructuur Ontsluitingswegen

Aquamarijn

Buurtgroen – Wonen

 

Landschappelijk groen – Dijk

Hofland

Rondweg

Kerkvaart

Parken - Haitsmapark

 

Wijk Proostdijland

Bouwstenen

Locaties

Groendrager op dorpsniveau (hoofdgroenstructuur)

Ambachtsherensingel

Hoofdgroenstructuur

Anselmusstraat

Prinses Margrietstraat

Wijkgroenstructuur Water

Proostdijstraat

Midrethstraat

Gijsbert van Stoutenborchstraat

Maarschalkstraat/Ambachtsherensingel

Heemraadsingel/Gouwenstraat

Wijkgroenstructuur Ontsluitingswegen

Hoofdweg

Buurtgroen – Wonen

 

Parken – Hertenkamp

 

Parken – Vijver

 

Wijk Twistvlied – Wickelhof

Bouwstenen

Locaties

Groendrager op dorpsniveau (hoofdgroenstructuur)

Dr. J. van der Haarlaan

Wijkgroenstructuur Water

Brunel

Pimpernel

Meerkoet

Wijkgroenstructuur Parkzone

Klaproos/Bolderik

Lepelaar

Kievit

Karekiet/Kwikstaart

Taling

Watersnip

Wijkgroenstructuur Ontsluitingswegen

Roerdomp

Buurtgroen – Wonen

 

Parken – De Meijert

 

Parken – Wickelhofpark

 

Bedrijventerrein Mijdrecht

Bouwstenen

Locaties

Hoofdgroenstructuur Industrieweg

Industrieweg

Hoofdgroenstructuur Veenweg

Veenweg

Wijk- en buurtgroen bedrijven

 

5.6 - Vinkeveen

Groenkarakteristiek

Vinkeveen bestaat uit de lintbebouwing Demmerik-Achterbosch en de wijken Westerheul, Zuiderwaard en Kerkelanden. De openbare ruimte van de historische lintstructuur is enigszins stenig. Het openbaar groen ligt verspreid en er is weinig samenhang in te vinden. De watergang langs de lintbebouwing is kenmerkend. Dit geldt voor de Herenweg, Achterbos, Demmerik en Donkereind.

Meer groen is te vinden langs de linten Donkereind, Groenlandse- en Vinkenkade. Dit ligt buiten de huidige bebouwde kom.

In de jaren ’60 en ’70 werden de uitbreidingswijken Zuiderwaard en Westerheul I gebouwd. Een rechtlijnige verkaveling is karakteristiek voor deze wijken. Het groen is hier gekoppeld aan watergangen en ontsluitingswegen en langs kopgevels.In Zuiderwaard is een wijkpark (’t Zwanenpark) gevestigd.

De wijk Westerheul II dateert uit de jaren ’80 en hier is naast de rechtlijnige verkaveling ook het woonerfprincipe terug te vinden. In de delen met (woon)erven ligt meer kleinschalig (kopgevel) groen, dan in de delen met een rechtlijnige verkaveling. Verder wordt deze wijk gekenmerkt door verspreid liggend gebruiksgroen in de vorm van trapvelden. Watergangen zijn belangrijke structuurdragers en het aanliggende (wijk)groen draagt bij aan de wijkstructuur.

Kerkelanden, tot slot, is een uitbreidingswijk uit de jaren ’90 en vanaf 2000. Het is een kleine wijk met weinig openbaar groen.

Analyse

Uit de bijeenkomst met de adviesgroep Vinkeveen/Waverveen zijn de volgende sterktes, waarderingen en kansen gekomen:

Sterktes, waarderingen en kansen

- Gewaardeerd wordt:

○ Het gebruik van streekeigen bomen, zoals knotwilgen;

○ Het beeld van de Dodaarslaan met de groene hofjes;

○ Het fietspad (bij Mariaoord) langs de legakkers met knotbomen;

○ Het riet langs de watergangen (Ringvaart).

- De boomstructuur (gekandelaberde platanen) aan de Kievitslaan is erg mooi. Ook de rij knotwilgen langs het Molmpad en de boomstructuur van de Reigerstraat zijn waardevol.

- Bewoners zijn erg betrokken bij het groen en er vinden allerlei activiteiten plaats (Goud in je Wijk).

- De overgang van het stedelijk gebied en de weidse openheid door de knotwilgen is waardevol.

- De afscherming van de kopgevels door groenstroken (buurtgroen) is heel waardevol voor de groene beleving.

En de volgende zwaktes, bedreigingen en aandachtspunten kwamen naar voren:

Zwaktes, bedreigingen en aandachtspunten

- Het groenonderhoud is matig; veel achterstallig onderhoud. Bewoners maken zich zorgen over de vele bomen die gekapt worden. Tevens wordt er slecht gecommuniceerd of er wel of geen herplant van de bomen plaats gaat vinden.

- Aandachtspunten zijn:

○ Hoge grondwaterstand waardoor bomen ondiep wortelen en instabiel worden;

○ Het onderhoud van de bosplantsoenvakken waar geen wijker/bijver beheer is toegepast;

○ Bomen zijn te groot voor hun plek en staan te dicht op elkaar (Reigerstraat);

○ Er is veel sprake van ingebruikname van grond (Hoge Biezenpad).

- Het Zwanenpark is verwaarloosd.

- Het Boeiplein is heel kaal en er is geen groene aankleding bij het sportgebouw.

- Bewoners hebben te veel invloed op de boomkeuze. Hierdoor wordt er vaak een te kleine boom herplant, ook op plekken waar grote bomen hadden kunnen staan. Dit geldt met name voor de Bonkestekersweg en Kerkelanden.

Groenvisie

Uit de analyse komen de volgende speerpunten die invulling geven aan de visie op het groen, specifiek voor de kern Vinkeveen. Wat de algemene speerpunten inhouden is uitgewerkt in hoofdstuk 4 (Visie op groen). Hieronder is aangegeven hoe we hier specifiek voor Vinkeveen invulling aan willen geven.

Algemeen:

  • -

    Hoofd- en wijkgroenstructuur beschermen en versterken

     

    Op onderstaande kaart is de groenstructuur voor Vinkeveen weergegeven.

    Bomen bepalen voor een groot deel de structuur van het gemeentelijk groen. Daar waar de bomen een belangrijke functie hebben voor de hoofd- en wijkstructuur zijn deze opgenomen in de boomstructuur.

     

  • -

    Hoge bomen waar het kan en kleine bomen waar het moet;

     

    Bij de herplant van bomen moet er aandacht zijn voor de juiste boom op de juiste plek. Waar meestal te grote bomen voor die plek zijn geplant, zien we in Vinkeveen ook voorbeelden waarbij juist te kleine bomen zijn herplant op locaties waar ruimte is voor een grotere boom. Bewoners krijgen soms te veel invloed op de boomkeuze. Dit is onder andere het geval geweest aan de Bonkestekersweg. De Bonkesterkersweg maakt onderdeel uit van de hoofdgroenstructuur. Het is een ontsluitingsweg op dorpsniveau en heeft een breed profiel waar ruimte is voor 1e of 2e grootte bomen. Dit gaan we in de toekomst voorkomen door:

    • Bij groen op dorpsniveau de inwoners geen invloed te geven, maar te informeren;

    • Bij groen op wijkniveau de inwoners te consulteren;

    • Bij groen op buurtniveau de inwoners een belangrijk inbreng te geven.

  • Het onderscheid in deze groenniveaus is verder uitgewerkt in hoofdstuk 3.

     

  • -

    Versterking van biodiversiteit in de wijken/kernen;

     

    In Vinkeveen doen we dit door:

    • Stimuleren van bloemrijke/kruidenrijke bermen en/of ander maaibeheer toepassen. Dit is o.a. kansrijk langs het Molmpad. Dit kan worden doorgezet langs het voetpad, tevens begeleid door knotwilgen, langs de Bonkestekersweg.

    • Ontwikkelen van natuurvriendelijke oevers in de parken en parkzones;

    • Behouden en verder stimuleren van de bloemrijke berm aan de Ter Aase Zuwe;

Behouden en versterken van de groene parels;

De groene parels van Vinkeveen zijn het Zwanenpark, het Molmpad met de knotwilgen en de boomstructuur van de Reigerstraat.

Het streefbeeld met de verbeterpunten en ambities voor het Zwanenpark wordt in het volgende hoofdstuk gegeven. Het Molmpad is een mooi wandelpad begeleid door knotwilgen met uitzicht op het open landschap. De aanwezigheid van de knotwilgen versterkt de kwaliteit van deze overgangszone naar het buitengebied.

Deze groene parel behouden en versterken we door:

  • Beschermen van de knotwilgen structuur langs het Molmpad door deze op te nemen in de boomstructuur;

  • Stimuleren van bloemrijk/kruidenrijk gras door het toepassen van ander maaibeheer.

De Reigerstraat maakt onderdeel uit van de hoofdgroenstructuur en wordt begeleidt door een prachtige groene laan.

Deze parel behouden en versterken we door:

  • De bomen aan de Reigerstraat aan te wijzen als onderdeel van de boomstructuur;

  • Aandacht te hebben voor de kwaliteit van de bomen ter bevordering van de duurzaamheid.

Gebied specifiek:

  • -

    Selectieve kap en herplant voor duurzame groene beleving;

    Net als in de overige kernen zijn in Vinkeveen ook straten te vinden waar de bomen te hoog zijn voor de locatie. Gefaseerd kappen en vervangen van de bomen door een geschikter formaat draagt bij aan een duurzaam boombestand. Hiertoe dienen bomenvervangingsplannen te worden opgesteld.

     

  • -

    Toon lef en durf keuzes te maken;

    Om een duurzaam boombestand te realiseren is het belangrijk om naar de lange termijn te kijken en hierop de keuzes af te stemmen. Zie tevens bovenstaand speerpunt.

     

  • -

    Behouden en toepassen van streekeigen (boom)soorten;

    Vinkeveen ligt deels in het veenweidegebied en deels in een droogmakerij. Dit betekent dat het vooral nat is. Karakteristieke beplanting hierbij zijn o.a. knotwilgen die ook massaal terug te vinden zijn langs water in de wijken.

     

  • -

    Natuurlijk spelen bevorderen in het groen;

    Spelen in en met groen is belangrijk voor de cognitieve, motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. In Vinkeveen liggen kansen om natuurlijk spelen te bevorderen in het groen van en rondom het sportpark en in het Zwanenpark.

     

  • -

    Behoud van weidse open overgang bebouwd gebied en buitengebied;

    De zichtlijnen op het weidse buitengebied behouden en versterken. Deze overgangsgebieden liggen ter hoogte van het Molmpad. Het is passend om bij deze overgangen gebiedseigen beplanting te gebruiken die aansluiten bij het omliggende landschap.

Ontwikkelingen

In Vinkeveen ligt de nieuwbouwwijk Vinkeveld. Bij het schrijven van dit groenbeleidsplan is deze wijk volop in ontwikkeling. Op het kaartje (figuur 11) hieronder is het groen weergegeven.

Figuur 11: groenplan Vinkeveld

Als we kijken naar de groenstructuur van deze wijk zien we een wijkontsluitingsweg (wijkgroen) begeleidt met bomen. De wijk is als het ware in vieren gedeeld door een parkzone (wijkgroen) met verspreid staande bomen en heestervakken.

Streefbeelden

De streefbeelden vormen een kader voor het duurzaam ontwikkelen, inrichten en beheren van het groen. Aan de hand van de volgende bouwstenen worden gewenste toekomst situaties geschetst. Per bouwsteen zijn de locaties aangegeven waarvoor deze geldt. De bouwstenen zelf met uitwerking van de gewenste toekomst situatie zijn weergegeven in hoofdstuk 6.

Bouwstenen

Locaties

Groendrager op dorpsniveau (hoofdgroenstructuur)

Bonkestekersweg

Reigerstraat

Plevierenlaan

Roerdompstraat

Kerklaan

Wijkgroenstructuur Water

Heulweg

Waterhoenlaan

Dodaarslaan/Pijlstaartlijn/Meerkoetlaan

Reigerstraat

Wijkgroenstructuur Parkzone

Scholeksterlaan

Hogebiezenpad

Lageweidepad

Lagebiezenpad

Aetsveld

Groenland

Reigerstraat

Wijkgroenstructuur Ontsluitingswegen

Loopveltweg

Wijkgroenstructuur wijkontsluitingswegen wonen jaren ’60 en ‘70

Waverbancken

Buurtgroen – Wonen

 

Landschappelijk groen – Historische lint

Herenweg

Landschappelijk groen - Dijk

Ringdijk

Parken – Zwanenpark

 

Parken – Sportpark Hertha

 

5.7 - Waverveen

Groenkarakteristiek

Waverveen is een landelijke kern, bestaande uit lintbebouwing langs de Cliffordweg en kleine uitbreidingen uit de jaren ’80 (Selijnsweg) en 2011 (Kreekrug). De kern Waverveen kent relatief weinig openbaar groen. Voor de beleving is het particulier groen hier belangrijk. Met name de grote particuliere bomen langs de Cliffordweg. Samen met de gemeentelijke bomen vormt dit een groene ader door Waverveen. In de twee nieuwere woongebieden zijn wat snippergroen en speelveldjes te vinden.

Analyse

Uit de bijeenkomst met de adviesgroep Vinkeveen/Waverveen zijn de volgende sterktes, waarderingen en kansen gekomen:

Sterktes, waarderingen en kansen

- In Waverveen heerst een hechte gemeenschap met een hoge bewonersbetrokkenheid. Bewoners dragen ook een steentje bij aan het onderhoud, zo worden de grasbermen langs de Cliffordweg door bewoners zelf gemaaid.

- Het speeltuintje aan de Kreekrug is een belangrijke ontmoetingsplek voor de buurt.

- Mooie entree met hortensia’s en een grote boom (herkenbaar punt).

- Mooie grote bomen langs de Cliffordweg, zowel op gemeentelijk- als op particulier terrein.

En de volgende zwaktes, bedreigingen en aandachtspunten kwamen naar voren:

Zwaktes, bedreigingen en aandachtspunten

- Speelplekje aan de Selijnsweg ziet er kaal en onaantrekkelijk uit.

Groenvisie

Uit de analyse komen de volgende speerpunten die invulling geven aan de visie op het groen, specifiek voor de kern Waverveen. Wat de algemene speerpunten inhouden is uitgewerkt in hoofdstuk 4 (Visie op groen). Hieronder is aangegeven hoe we hier specifiek voor Waverveen invulling aan willen geven.

  • -

    De hoofd groen structuur beschermen en versterken;

    De hoge bomen langs de Cliffordweg vormen een groene ader door de kern Waverveen. Zowel de particuliere bomen als de gemeentelijke bomen zijn belangrijk voor de beleving van dit groene lint en dienen beschermd te worden. Dit doen we door:

    • De gemeentelijke bomen te benoemen tot structuurbomen.

    • De particuliere bomen aan te wijzen als waardevol en op de ‘Lijst waardevolle bomen’ te plaatsen.

  • De groenstructuur is op onderstaande kaart weergegeven. Deze kaart is tevens te vinden in de bijlage.

  • -

    Versterking van biodiversiteit in de wijken/kernen;

    Dit doen we door:

    • Bij de entrees van het dorp bloemrijke beplanting toe te passen;

    • Bij de speelplekken bloemrijke beplanting toe te passen.

  • -

    Behoud van weidse open overgang bebouwd gebied en buitengebied;

    Vanaf de Cliffordweg zijn er doorzichten op het omliggende open landschap die behouden moeten worden. Met het behouden en versterken van de boomstructuur aan de Cliffordweg is het zicht op het omliggende landschap een aandachtspunt.

     

  • -

    Behouden en versterken van de groene parels.

    Waverveen heeft geen park waar mensen elkaar ontmoeten en waar ze kunnen verblijven. Wel is het speeltuintje aan de Kreekrug een belangrijke ontmoetingsplek en een parel voor Waverveen. Versterken van deze parel doen we door het toepassen van bloemrijke beplanting.

Streefbeelden

De streefbeelden vormen een kader voor het duurzaam ontwikkelen, inrichten en beheren van het groen. Aan de hand van de volgende bouwstenen worden gewenste toekomst situaties geschetst. Per bouwsteen zijn de locaties aangegeven waarvoor deze geldt. De bouwstenen zelf met uitwerking van de gewenste toekomst situatie zijn weergegeven in hoofdstuk 6.

Bouwstenen

Locaties

Groendrager op dorpsniveau (hoofdgroenstructuur)

Cliffordweg

Buurtgroen – Wonen

 

5.8 - Wilnis

Groenkarakteristiek

Naast Mijdrecht en Vinkeveen is ook Wilnis van oorsprong een lintdorp. Het lint heeft twee woonbuurten uit de jaren ‘50-’60. Hier is weinig openbaar groen aanwezig.

Vanaf ca. 1960 tot 1995 is er gebouwd aan de wijk Veenzijde. Veenzijde I is gebouwd in de jaren ’60 en ’70 en heeft een rechtlijnige verkaveling. Het groen is gekoppeld aan de watergangen en de ontsluitingswegen, waarvan de Pastoor Kannelaan en Pieter Joostenlaan de belangrijkste zijn. Verder vinden we in enige straten groene hofjes, typerend voor de betreffende bouwperiode. Veenzijde II stamt uit de jaren ’80 en heeft ook een rechtlijnige verkaveling. Het groen is hier tevens gekoppeld aan de watergangen en de wijkontsluitingsweg Veenweg.

Veenzijde III is een woonerfbuurt. De ontsluitingswegen zijn in woonerfgebieden minder herkenbaar. Het gebruiksgroen, in de vorm van trapvelden ligt verspreid in de wijk. Veenzijde IIIA heeft weer een rechtlijnige verkaveling. Aan de randen van de wijk zijn grootschalige groenvoorzieningen gesitueerd. Langs particuliere percelen zijn bredere en smallere groenstroken aangelegd, waarvan de bredere groenstroken van belang zijn voor de groenstructuur. Het gedeelte Veenzijde IIIA sluit nu aan op de nieuwe wijk De Maricken.

Analyse

Uit de bijeenkomst met de adviesgroep Wilnis zijn de volgende sterktes, waarderingen en kansen gekomen:

Sterktes, waarderingen en kansen

- Mogelijkheid om te wandelen op de Ringdijk; wens om wandelpad door te trekken richting Mijdrecht.

- Parkomgeving sportpark en park Het Speelwoud zijn belangrijke groene ruimtes.

- Groene buffer tussen Wilnis en N212; hier liggen kansen voor ‘spelen in het groen’

- Het uitzicht op de open polder vanaf de Burgemeester Padmosweg.

- De ‘voormalige spoorbaan’ biedt kansen voor ontwikkeling van bloemrijke gras ter bevordering van de bijen en de vlinders.

- Kansen voor natuurvriendelijke oevers; bevorderen biodiversiteit.

En de volgende zwaktes, bedreigingen en aandachtspunten kwamen naar voren:

Zwaktes, bedreigingen en aandachtspunten

- Het openbaar groen is saai en het onderhoud matig.

- Pastoor Kannelaan is erg donker door de hoge bomen.

- Van de hoge bomen wordt veel overlast ervaren; Raaigras, Burgemeester Padmosweg.

Groenvisie

Uit de analyse komen de volgende speerpunten die invulling geven aan de visie op het groen, specifiek voor de kern Wilnis. Wat de algemene speerpunten inhouden is uitgewerkt in hoofdstuk 4 (Visie op groen). Hieronder is aangegeven hoe we hier specifiek voor Wilnis invulling aan willen geven.

Algemeen:

  • -

    Hoofd- en wijkgroenstructuur beschermen en versterken

    Op onderstaande kaart is de groenstructuur voor Wilnis weergegeven. De kaart is tevens te vinden in de bijlage.

    Bomen bepalen voor een groot deel de structuur van het gemeentelijk groen. Daar waar de bomen een belangrijke functie hebben voor de hoofd- en wijkstructuur zijn deze opgenomen in de boomstructuur.

  • -

    Versterking van biodiversiteit in de wijken/kernen;

    In Wilnis doen we dit door:

    • Stimuleren bloemrijk gras op het ‘voormalige spoorbaan tracé;

    • Toepassen bloemrijke beplanting bij entrees van de kern en in de parkzones;

    • Creëren natuurvriendelijke oevers in de parken (Speelwoud en Sportpark) en parkzones.

  • -

    Behouden en versterken van de groene parels ;

    De groene parel voor Wilnis is het Speelwoud. Met het streefbeeld in het volgende hoofdstuk worden de verbeterpunten en ambities voor het Speelwoud gegeven.

Gebied specifiek:

  • -

    Natuurlijk spelen in het groen bevorderen;

    De bufferzone langs de N212 is een locatie waar kansen liggen voor natuurlijk spelen en struinnatuur.

     

  • -

    Eetbare stad: plukfruit op locaties waar het kan;

    Eetbaar groen in stedelijk gebied, bijvoorbeeld buurtmoestuintjes en fruitbomen met fruit voor algemeen gebruik, maakt mensen en vooral kinderen meer bewust over waar ons voedsel vandaan komt. Maar ook is men zich weer bewust van de jaargetijden en van de natuurlijke ritmes van zaaien, groeien en oogsten. Naast bewustwording heeft het ook een educatieve functie.

    Kansen voor eetbaar groen in Wilnis zijn:

    • Stimuleren tot stand komen buurtmoestuintjes door groenadoptie;

    • Ontwikkelen boomgaard. Mogelijke locaties zijn in het Speelwoud en het trapveldje bij het sportpark.

  • -

    Behoud van weidse open overgang bebouwd gebied en buitengebied;

    De bomenrij aan de Burgemeester Padmosweg vormen een mooie overgang van het bebouwd gebied naar het open polderlandschap en moeten voor de toekomst behouden blijven.

     

  • -

    Meer wandelmogelijkheden creëren

    De historische structuren (Voormalige spoorbaan, dijk Ringvaart) die door Wilnis lopen bieden al wandelmogelijkheden. Dit kan uitgebreid worden door:

    • Verbinding te maken tussen wandelpad Ringdijk met voormalige spoorbaan tracé in Mijdrecht. Deze kans kan benut worden bij de ontwikkeling van de ‘Driehoek Mijdrecht – Wilnis;

    • De intensivering van recreatieve mogelijkheden tussen Mijdrecht, Vinkeveen, Wilnis en Waverveen bij de ontwikkeling van Marickenland. Marickenland is een gepland natuur- en recreatiegebied van ongeveer 450 ha tussen Mijdrecht, Vinkeveen, Wilnis en Waverveen;

  • -

    Meer kleur en fleur door aanbrengen van vaste planten of andere kleurrijke beplanting op accentplekken.

    Accentplekken waar aandacht is voor meer kleur en fleur, zijn:

    • Entrees van de kern (zie groenstructuurkaart);

    • Park het Speelwoud.

Streefbeelden

De streefbeelden vormen een kader voor het duurzaam ontwikkelen, inrichten en beheren van het groen. Aan de hand van de volgende bouwstenen worden gewenste toekomst situaties geschetst. Per bouwsteen zijn de locaties aangegeven waarvoor deze geldt. De bouwstenen zelf met uitwerking van de gewenste toekomst situatie zijn weergegeven in hoofdstuk 6.

Bouwstenen

Locaties

Groendrager op dorpsniveau (hoofdgroenstructuur)

Pieter Joostenlaan

Pastoor Kannelaan

Wijkgroenstructuur Water

Kamgras

Pastoor Kannelaan (andere kant watergang)

Burgemeester de Voogdlaan

Wethouder van Damlaan

Wagenmaker

Wijkgroenstructuur Parkzones

Blauwe Zegge – Zwenkgras

Timotheegras – Trilgras

Vossestaart - Zorggras

Wijkgroenstructuur Ontsluitingswegen

Veenweg

Veenman

Buurtgroen – Wonen

 

Landschappelijk groen – Historisch lint

Herenweg

Landschappelijk groen – Dijk

Ringvaart

Parken – Speelwoud

 

Parken – Sportpark CSW

 

Ontwikkelingen

In Wilnis ligt de nieuwbouwwijk De Maricken. Bij het schrijven van dit groenbeleidsplan is deze wijk volop in ontwikkeling. Op het kaartje (figuur 12) hieronder is het groen weergegeven.

Figuur 12: groenplan De Maricken

Als we kijken naar de groenstructuur van deze wijk zien we een wijkontsluitingsweg (wijkgroen) begeleid met bomen die de wijk ontsluit vanaf de Mijdrechtse Dwarsweg. Hiervoor geldt het streefbeeld ‘Wijkgroenstructuur ontsluitingswegen’.

6 - Streefbeelden

Uit de groenstructuurkaarten zijn bouwstenen te herleiden. Een bouwsteen is een stedenbouwkundig profiel waaraan het groen is gekoppeld. Per bouwsteen is een streefbeeld beschreven bestaande uit een karakteristiek, verbeterpunten en ambities en inrichtings- en beheeruitgangspunten. In dit hoofdstuk worden de bouwstenen met het bijbehorende streefbeeld weergegeven. Er zijn bouwstenen die in meerdere kernen terugkomen en bouwstenen die specifiek voor een kern gelden. In het schema hieronder is dit weergegeven.

Bouwstenen

Abc

Ams

Bb

DH

Mij

Vv

Wv

Wil

Algemeen

Landschappelijk groen – Historische lint

 

 

 

x

 

x

 

x

Landschappelijk groen – Dijk

 

 

 

 

x

x

 

x

Hoofdgroenstructuur - Groendrager op dorpsniveau

x

 

 

 

 

x

 

x

Wijkgroenstructuur Water

x

x

x

 

x

x

 

x

Wijkgroenstructuur Parkzone

x

 

 

 

x

x

 

x

Wijkgroenstructuur Ontsluitingsweg

 

x

x

 

x

x

 

x

Buurtgroen - Wonen

x

x

x

x

x

x

x

x

Parken – Sportpark

x

 

 

 

x

x

 

x

Afbeelding 28 hoofdstuk 4

Historisch groen – Dorpskern

x

 

 

 

 

 

 

 

Buurtgroen - Bedrijventerrein

x

 

 

 

 

 

 

 

Parken – Hugo de Vriespark

x

 

 

 

 

 

 

 

Gebied specifiek – Amstelhoek

Hoofdgroen - Entree

 

x

 

 

 

 

 

 

Hoofdgroen - Park

 

x

 

 

 

 

 

 

Gebied specifiek - Baambrugge

Hoofdgroenstructuur – Groendrager op dorpsniveau

 

 

x

 

 

 

 

 

Wijkgroen - Park

 

 

x

 

 

 

 

 

Gebied specifiek – Mijdrecht

Hoofdgroenstructuur – Groendrager op dorpsniveau

 

 

 

 

x

 

 

 

Hoofdgroenstructuur

 

 

 

 

x

 

 

 

Hoofdgroenstructuur Industrieweg

 

 

 

 

x

 

 

 

Hoofdgroenstructuur Veenweg

 

 

 

 

x

 

 

 

Wijk- en buurtgroen – Bedrijven

 

 

 

 

x

 

 

 

Parken – Haitsmapark

 

 

 

 

x

 

 

 

Parken – Park de Meijert

 

 

 

 

x

 

 

 

Parken – Wickelhofpark

 

 

 

 

x

 

 

 

Parken – Hertenkamp

 

 

 

 

x

 

 

 

Parken – De Vijver

 

 

 

 

x

 

 

 

Parken – Sportpark Argon

 

 

 

 

x

 

 

 

Gebied specifiek - Vinkeveen

Wijkgroenstructuur ontsluitingsweg – wonen jaren ’60 en ‘70

 

 

 

 

 

x

 

 

Parken – Zwanenpark

 

 

 

 

 

x

 

 

Gebied specifiek - Waverveen

Hoofdgroenstructuur – Historisch lint

 

 

 

 

 

 

x

 

Gebiedspecifiek - Wilnis

Parken - Speelwoud

 

 

 

 

 

 

 

x

Abc=Abcoude, Ams=Amstelhoek, Bb=Baambrugge, DH=De Hoef, Mij=Mijdrecht, Vv=Vinkeveen, Wv=Waverveen, Wil=Wilnis

Hierna volgende de streefbeelden voor de bovengenoemde bouwstenen. Bij een aantal streefbeelden zijn schetsjes opgenomen die een principebeeld geven van de gewenste situatie. Deze schetsjes zijn ook opgenomen in bijlage 4.

6.1 - Algemeen

Landschappelijk groen – Historisch lint

Er is weinig openbaar groen aanwezig door het smalle profiel van de lintbebouwing. Het historische lint wordt gekenmerkt door een watergang begeleid met een grastalud/grasberm. Eventueel kan her en der een knotwilg langs het water staan. Er is diversiteit in oeverbeplanting met doorzichten op het water.

Verbeterpunten en ambities

- De juiste boom op de juiste plek

- Doorzichten op het water creëren

- Beplanting afstemmen op beschikbare ruimte

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Grasberm

Oeverbeplanting

Functie

Herkenning / accentuering

N.v.t

N.v.t.

Begeleidend / natuurwaarde

Identiteit / natuurwaarde

- Mooie oude solitaire bomen en/of boomgroepen of knotwilgen die historische object/element versterkt, verfraait.

- Bomen staan zoveel mogelijk in een grasberm of beplantingsvakken.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen/boomgroepen.

- Bloemrijke grasberm (indien mogelijk) met enigszins natuurwaarde. Voorkomt eentonig beeld en bevordert biodiversiteit.

- Afwisselende oeverbeplanting met enigszins natuurwaarde en doorzichten op het water.

Beheerprincipes

Kernwoorden: redelijk schoon, landschappelijk stimuleren van de natuurwaarde, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een redelijke schone uitstraling heeft. Hier en daar ligt zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Hier en daar zwerfafval.

- Hier en daar onkruid met enigszins natuurwaarde.

- Beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Veilige verkeersituaties.

- Zorgplicht bij bomen

- Incidenteel overhangende takken.

- Uitzichthoeken goed zichtbaar zijn en blijven.

Landschappelijk groen - Dijk

Bij de dijken binnen de bebouwde kom kan onderscheid gemaakt worden tussen particulier gebied en openbaar gebied. Het particuliere deel is veelal onbeplant en wordt gebruikt om vee te laten grazen. Voor het openbaar gebied geldt daar waar de dijk samenvalt met een weg, een wandelroute of met de functie afscherming of parkzone is beplanting op de dijk gewenst.

Verbeterpunten en ambities

- Bij dijkverbeteringen streefbeeld (zie ook bijlage 3) nastreven

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Grasberm

Oeverbeplanting

Functie

Begeleiding/

accentuering

n.v.t

Kijkgroen /

Afscherming

Begeleiding / natuur

N.v.t.

Een dijk heeft in eerste instantie een waterkerende functie waarbij we te maken hebben met de Keur. Bij herinrichting van dijktracés, bijvoorbeeld bij dijkverbeteringen, wordt een landschapsvisie opgesteld waarbij de volgende inrichtingsprincipes worden nagestreefd:

- Bomen staan zoveel mogelijk in een grasberm of beplantingsvakken.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen/boomgroepen.

- Beplanting voornamelijk struweel van inheemse struiken met afwisselende hoogte met kruidlaag.

- Bloemrijke grasberm (indien mogelijk) met enigszins natuurwaarde. Voorkomt eentonig beeld en bevordert biodiversiteit.

- Ruimte voor een ommetje.

Beheerprincipes

Kernwoorden: redelijk schoon, landschappelijk stimuleren van de natuurwaarde, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een redelijke schone uitstraling heeft. Hier en daar ligt zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Hier en daar zwerfafval.

- Hier en daar onkruid met enigszins natuurwaarde.

- Beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Veilige verkeersituaties.

- Zorgplicht bij bomen

- Incidenteel overhangende takken.

- Uitzichthoeken goed zichtbaar zijn en blijven.

Groendrager op dorpsniveau (hoofdgroenstructuur)

Aaneengesloten groen lint met enige body van herkenbare boombeplanting. Uniform in beeld. Duurzaam boombestand is structuurdrager voor de hoofdstructuur.

Waar mogelijk staan bomen, van diverse soorten, van de 1e grootte. Waar geen (ondergrondse of bovengrondse) ruimte is voor 1e grootte bomen staan bomen van de 2e grootte. Achterkanten woningen/tuinen zoveel mogelijk afschermen met beplanting. De entrees van de kern zijn versterkt met accentbeplanting.

Verbeterpunten en ambities

- Het versterken van een uniform beeld

- De juiste boom op de juiste plek

- Zo veel mogelijk kiezen voor inheemse soorten

- Vergroten belevingswaarde door meer variatie in soortkeuze aan te brengen

- Beplanting afstemmen op beschikbare ruimte

- Accentbeplanting (bomen, kleurrijke heesters of bollen) toepassen bij entrees

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Grasberm

Oeverbeplanting

Functie

Structuur /

Identiteit

Structuur

Accent /

Afscherming

Begeleiding

n.v.t.

- Bomenrij eenzijdig of weerzijde van de weg, afhankelijk van beschikbare ruimte.

- Bomen 1e grootte, indien mogelijk, met een diversiteit aan boomsoorten.

- Bomen staan in grasbermen en af en toe in beplantingsvakken.

- Plantafstand tussen de bomen (eindbeeld) is 15-20m, zodat de kronen elkaar net raken.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Beplanting bestaat uit inheemse struiken met afwisselende hoogte met indien mogelijk een kruidlaag.

- Achterkanten woningen/tuinen worden zoveel mogelijk afgeschermd met beplanting.

- Grasberm voldoende overzicht in de direct aangrenzende 1m strook en bij kruisingen.

- Kleurrijke beplanting, zoals bijvoorbeeld vaste planten of bloeiende lage heesters, toepassen op de rotondes en bij de entrees van de kernen.

Beheerprincipes

Kernwoorden: Netjes, goed verzorgd, functioneel, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een nette uitstraling heeft. Af en toe ligt er zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit.

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Af en toe zwerfafval.

- Af en toe onkruid.

- Grasbermen, beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Veilige verkeersituaties

- Zorgplicht bij bomen

- Incidenteel overhangende takken.

- Verkeersaanduiding en uitzichthoeken goed zichtbaar.

Wijkgroenstructuur Water*

Herkenbare lintbeplanting van bomen, geconcentreerd in de groenstrook langs het water. Duurzaam boombestand is structuurdrager voor de wijkstructuur.

Doorzichten op water creëren door te variëren met plantafstanden van bomen. Diversiteit aan boomsoorten van de 1e of 2e grootte.

Waar achtertuinen grenzen aan watergang deze afschermen met behoud van doorkijkjes op het water. Diversiteit in oeverbeplanting met doorzichten op het water.

Verbeterpunten en ambities

- Doorzichten op water creëren

- De juiste boom op de juiste plek

- Zo veel mogelijk kiezen voor inheemse soorten

- Meer diversiteit in soortkeuze

- Beplanting afstemmen op beschikbare ruimte

- De doorbroken slootstructuur visueel met elkaar verbinden (Amstelhoek)

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Gazon

Oeverbeplanting

Functie

Structuur / identiteit

Afscherming

Kijkgroen /

Afscherming

Begeleiding

Afwisseling

- Bomen of boomgroepen geconcentreerd langs het water.

- Bomen 1e grootte of 2e grootte, afhankelijk van de boven- en ondergrondse groeiruimte.

- Diversiteit aan boomsoorten.

- Bomen staan in grasbermen en af en toe in beplantingsvakken.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen/boomgroepen.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Beplanting voornamelijk inheemse struiken, met afwisselende hoogte met kruidlaag.

- Afwisselende oeverbeplanting met enigszins natuurwaarde en doorzichten op het water.

Beheerprincipes

Kernwoorden: Netjes, goed verzorgd, functioneel, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een nette uitstraling heeft. Af en toe ligt er zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit.

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Af en toe zwerfafval

- Af en toe onkruid

- Grasbermen, beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Zorgplicht bij bomen

- Incidenteel overhangende takken.

* Woningen met de voorkant gericht naar de watergang; incidenteel met achter-of zijkanten.

Wijkgroenstructuur Parkzones

Deze parkzones bestaan uit brede groenstroken, een watergang en voetpaden en zijn vaak ingesloten door de achtertuinen van woningen. Ze hebben een parkachtig karakter met verspreid staande bomen van diverse groottes in gazon of beplanting. Variatie in open (gazon) en dichte ruimtes(beplanting). Waar mogelijk worden bomen van de 1e grootte toegepast. Een diversiteit aan boomsoorten is mogelijk.

Achtertuinen worden zoveel mogelijk afgeschermd door een groene buffer ter bevordering van het parkachtige karakter.

Verbeterpunten en ambities

- De juiste boom op de juiste plek

- Parkachtige inrichting; variatie in open en dicht

- Meer diversiteit in soortkeuze

- Zo veel mogelijk kiezen voor streekeigen soorten

- Beplanting afstemmen op beschikbare ruimte

- Meer bloemrijke beplanting toepassen

- Creëren van natuurvriendelijke oevers

- Stimuleren van bloemrijk/kruidenrijk gras

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Gazon

Oeverbeplanting

Functie

Park/ kijkgroen

n.v.t.

Kijkgroen/

Afscherming

Gebruik / spelen / natuur

Afwisseling

- Diversiteit aan boomsoorten, waar mogelijk bomen van de 1e grootte.

- Bomen staan in gras en in beplantingsvakken.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen/boomgroepen.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Beplanting voornamelijk kleurrijk en fleurig, met afwisselende hoogte.

- Achterkanten woningen/tuinen worden zoveel mogelijk afgeschermd met beplanting.

- Afwisselende oeverbeplanting met enigszins natuurwaarde en doorzichten op het water.

- Behoud van de afwisseling en variatie gazon, beplanting en bomen/boomgroepen.

Beheerprincipes

Kernwoorden: redelijk schoon, parksfeer, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een redelijke schone uitstraling heeft. Hier en daar ligt zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Hier en daar zwerfafval.

- Hier en daar onkruid met enigszins natuurwaarde.

- Beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Zorgplicht bij bomen

- Incidenteel overhangende takken.

Wijkgroenstructuur Ontsluitingswegen

Herkenbare lintbeplanting van bomen en boomvormers. Duurzaam boombestand is structuurdrager voor de wijkstructuur. Veel diversiteit in soort, boomgrootte en plantafstand. Achterkanten van woningen/tuinen zijn afgeschermd met beplanting.

Verbeterpunten en ambities

- Juiste boom op de juiste plek

- Vergroten belevingswaarde en herkenbaarheid

- Beplanting afstemmen op beschikbare ruimte

- Meer diversiteit in soortkeuze

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Gazon

Oeverbeplanting

Functie

Structuur / oriëntatie

Afscherming

Kijkgroen/

Afscherming

Gebruik / begeleiding

n.v.t.

- Bomen of boomgroepen eenzijdig of weerzijde van de weg, afhankelijk van de beschikbare ruimte.

- Boomgrootte afgestemd op de beschikbare boven- en ondergrondse groeiruimte.

- Daar waar geen ruimte is voor bomen, worden boomvormers/heesters toegepast.

- Diversiteit aan boomsoorten.

- Bomen staan in grasbermen en af en toe in beplantingsvakken.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen/boomgroepen.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Beplanting voornamelijk kleurrijk en fleurig, met afwisselende hoogte.

- Woningen/tuinen worden zoveel mogelijk afgeschermd met beplanting.

Beheerprincipes

Kernwoorden: Netjes, goed verzorgd, functioneel, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een nette uitstraling heeft. Af en toe ligt er zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit.

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Af en toe zwerfafval.

- Af en toe onkruid.

- Grasbermen, beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Veilige verkeersituaties

- Zorgplicht bij bomen

- Incidenteel overhangende takken.

- Verkeersaanduiding en uitzichthoeken goed zichtbaar.

Buurtgroen - Wonen

Kleinschalig kijkgroen en gebruiksgroen in de vorm van beplantingsvakken met hierin her en der bomen van de 2e of 3e grootte. Verspreid liggende gras-, en/of speelveldjes met bomen van de 1e, 2e of 3e grootte, afhankelijk van de beschikbare ruimte, en (sier)heestervakken. Kopgevels en achterkanten van bebouwing en/of tuinen zijn afgeschermd met beplanting. Veel diversiteit in het groen. Gebruiksgroen voornamelijk geconcentreerd rondom speelplekken.

Verbeterpunten en ambities

- De juiste boom op de juiste plek

- Kwarrende bomen in verharding verwijderen

- Beplanting afstemmen op beschikbare ruimte

- Meer diversiteit in soortkeuze

- Meer bloemrijke beplanting toepassen in combinatie met groenadoptie

- Stimuleren zelfbeheer (groenadoptie)

- Toename snippergroen voorkomen

- Geen herplant bomen op erfgrens (Abcoude)

- Versnippering beplantingsstroken die kop- en zijgevels afschermen zoveel mogelijk voorkomen

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Gazon

Oeverbeplanting

Functie

Kijkgroen

Afscherming

Kijkgroen/

Afscherming

Gebruik / spelen

n.v.t.

- Bomen 2e of 3egrootte, afhankelijk van de boven- en ondergrondse groeiruimte.

- Waar mogelijk (speelveldjes) bomen van de 1e grootte.

- Diversiteit aan boomsoorten.

- Bomen staan in gazon en in beplantingsvakken.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen/boomgroepen.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Beplanting voornamelijk kleurrijk en fleurig met afwisselende hoogte.

- Kopgevels en achterkanten van bebouwing en/of tuinen zijn afgeschermd met beplanting; versnippering van beplantingsstroken zoveel mogelijk voorkomen.

Beheerprincipes

Kernwoorden: redelijk schoon, functioneel, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een redelijke schone uitstraling heeft. Hier en daar ligt zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Hier en daar zwerfafval.

- Hier en daar onkruid.

- Beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Veilige verkeersituaties.

- Zorgplicht bij bomen

- Incidenteel overhangende takken.

- Uitzichthoeken goed zichtbaar zijn en blijven.

Parken – Sportpark

De sportvelden liggen in een parkachtige omgeving met verspreid staande bomen van de 1e en 2e grootte. Rondom wordt het park omzoomd door een groene singel.

Verbeterpunten en ambities

- Sportvelden meer vrij leggen

- Voldoende afstand tussen bomen en sportveld

Inrichtingsuitgangspunten

- Zoveel mogelijk rekening houden met schaduwwerking van bomen op de sportvelden

- Bomen op voldoende afstand van de velden plaatsen

- Singel bestaat uit zowel bomen als struiken

- Mogelijkheden creëren voor natuurlijk spelen (Vinkeveen)

- Mogelijkheden creëren voor eetbaar groen (Wilnis)

Beheerprincipes

Kernwoorden: redelijk schoon, functioneel, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt is vooral gericht op dat het groen voldoet aan zijn functie en een redelijke schone uitstraling heeft. Hier en daar ligt zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit.

6.2 Gebied specifiek – Abcoude

Historisch groen - Dorpskern

Historisch groen

Historisch waardevol groen. De bomen dragen bij aan het kenmerkende karakter van het beschermd dorpsgezicht van Abcoude. De focus ligt op het behouden van deze (oude) bomen.

Verbeterpunten en ambities

- Beeldbepalende waardevolle bomen zo lang mogelijk behouden

- Vergroenen van de dorpskern

- Zo nodig (bij ziekte) gefaseerd kappen en vervangen bomen

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Gazon

Oeverbeplanting

Functie

Beeldbepalend

n.v.t

Kijkgroen

n.v.t.

n.v.t.

- Mooie oude solitaire bomen en/of boomlanen/groepen die historische object/element versterkt, verfraait.

- Bomen staan zoveel mogelijk in een grasberm of beplantingsvakken.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen/boomgroepen.

- Beplanting voornamelijk struweel inheemse struiken met afwisselende hoogte met kruidlaag.

Beheerprincipes

Kernwoorden: redelijk schoon, historische waarde behouden, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een redelijke schone uitstraling heeft. Hier en daar ligt zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Hier en daar zwerfafval.

- Hier en daar onkruid met enigszins natuurwaarde.

- Beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Veilige verkeersituaties.

- Zorgplicht bij bomen

- Incidenteel overhangende takken.

- Uitzichthoeken goed zichtbaar zijn en blijven.

Buurtgroen - Bedrijventerrein

Strak en herkenbaar uiterlijk van hagen en bomen die structuur en richting geven. Uniform beeld.

Waar ruimte is bomen van de 1e grootte, anders 2e grootte.

Verbeterpunten en ambities

- De juiste boom op de juiste plek

- Beplanting afstemmen op de beschikbare ruimte

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Grasberm

Oeverbeplanting

Functie

Structuur

Oriëntatie / begeleiding

Structuur / aankleding

Begeleiding

n.v.t

- Bomenlaan eenzijdig of weerzijde van de weg, afhankelijk van de beschikbare ruimte.

- Bomen 1e grootte, indien mogelijk met een diversiteit aan boomsoorten.

- Bomen staan in grasbermen en af en toe in beplantingsvakken.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Waar ruimte aanwezig is haag toepassen als structuurdrager en oriëntatie.

- Grasberm verzorgt met voldoende overzicht in de direct aangrenzende 1m strook en bij kruisingen.

Beheerprincipes

Kernwoorden: Netjes, goed verzorgd, functioneel, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een nette uitstraling heeft. Af en toe ligt er zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit.

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Af en toe zwerfafval.

- Af en toe onkruid.

- Grasbermen, beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Veilige verkeersituaties

- Zorgplicht bij bomen

- Incidenteel overhangende takken.

- Verkeersaanduiding en uitzichthoeken goed zichtbaar.

Parken – Hugo de Vriespark

Thema: Botanische tuin in adoptie

De wens is om de oude situatie, met de rijkdom aan stinzenplanten, zoveel mogelijk terug te brengen. Het park bevat oude waardevolle bomen die zo lang mogelijk behouden dienen te worden. Het Hugo de Vriespark kent een rijke historie wat het park waardevol maakt voor de gemeenschap van Abcoude, die hier ook een bijdrage aan willen leveren.

Verbeterpunten en ambities

- Oude waardevolle bomen zo lang mogelijk behouden.

- Soortkeuze aansluiten bij oorspronkelijke beplanting.

- Aandacht voor het behoud van de stinzenbeplanting

- Straatmeubilair aanpassen aan het karakter van het park

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

- Solitaire bomen, boomgroepen; grootte afhankelijk van de aanwezige boven- ondergrondse groeiruimte.

- Diversiteit aan boomsoorten.

- Bomen staan in gras en in beplantingsvakken.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen/boomgroepen.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Beplanting voornamelijk kleurrijk en fleurig, met afwisselende hoogte.

- Behoud en stimuleren van Stinzenflora.

- Behoud van de afwisseling en variatie gazon, beplanting en bomen/boomgroepen.

Beheerprincipes

Kernwoorden: redelijk schoon, parksfeer, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een redelijke schone uitstraling heeft. Hier en daar ligt zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Hier en daar zwerfafval.

- Hier en daar onkruid met enigszins natuurwaarde.

- Beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Zorgplicht bij bomen

6.3 Gebied specifiek - Amstelhoek

Hoofdgroen - Entree

De entree van het dorp is geaccentueerd met bomen en bloemrijke beplanting. De rotonde maakt hier onderdeel vanuit en vormt tevens een schakel in de groene verbinding tussen de parkzone en het Fortterrein.

Verbeterpunten en ambities

- De juiste boom op de juiste plek

- Vergroten belevingswaarde door meer variatie in soortkeuze aan te brengen

- Beplanting afstemmen op beschikbare ruimte

- Entree versterken en accentueren met bomen en kleurrijke beplanting

- Bevorderen groene verbinding tussen de parkzone en het Fort.

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Gazon

Oeverbeplanting

Functie

Herkenning

Accent

Accent

Accent

Begeleiding

n.v.t.

- Solitaire bomen, boomgroepen of bomenrij; grootte afhankelijk van de aanwezige boven- ondergrondse groeiruimte.

- Diversiteit aan boomsoorten.

- Bomen staan in gazon en in beplantingsvakken.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen/boomgroepen.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen

- Kleurrijke beplanting, zoals bijvoorbeeld vaste planten of bloeiende lage heesters, toepassen op de rotondes en bij de entrees van de kernen.

Beheerprincipes

Kernwoorden: Netjes, goed verzorgd, functioneel, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een nette uitstraling heeft. Af en toe ligt er zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit.

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Nagenoeg geen zwerfafval.

- Nagenoeg geen onkruid.

- Gazon, beplantingvakken en bomen vertonen nagenoeg geen schade.

- Veilige verkeersituaties

- Zorgplicht bij bomen

- Verkeersaanduiding en uitzichthoeken goed zichtbaar.

Hoofdgroen - Park

In de Structuurvisie Amstelhoek (2011) wordt dit de centrale zone genoemd. Het heeft een parkachtige inrichting met verspreid staande bomen van de 1e of 2e grootte afhankelijk van de beschikbare ruimte.

Verbeterpunten en ambities

- De juiste boom op de juiste plek

- Vergroten belevingswaarde door variatie in soortkeuze aan te brengen

- Beplanting afstemmen op de beschikbare ruimte

- Bloemrijke beplanting toepassen

- Stimuleren bloemrijk gras

- Versterken verbinding noordelijk en zuidelijk deel van het dorp

- In stand houden zichtlijn van de Stelling van Amsterdam

- Versterken verbinding met het Fortterrein

- Kansen benutten voor een recreatieve verbinding tussen Uithoorn en het Fort.

- Rekening houden met mogelijkheid van vleermuisroutes

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Gazon

Oeverbeplanting

Functie

Beeldbepalend

n.v.t.

Kijkgroen /

Afscherming

Gebruik / spelen

n.v.t.

- Solitaire bomen, boomgroepen; grootte afhankelijk van de aanwezige boven- ondergrondse groeiruimte.

- Diversiteit aan boomsoorten.

- Bomen staan in gras en in beplantingsvakken.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen/boomgroepen.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Beplanting voornamelijk kleurrijk en fleurig, met afwisselende hoogte.

- Achterkanten woningen/tuinen worden zoveel mogelijk afgeschermd met beplanting.

- Behoud van de afwisseling en variatie gazon, beplanting en bomen/boomgroepen.

Beheerprincipes

Kernwoorden: redelijk schoon, parksfeer, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een redelijke schone uitstraling heeft. Hier en daar ligt zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Hier en daar zwerfafval.

- Hier en daar onkruid met enigszins natuurwaarde.

- Beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Zorgplicht bij bomen

- Incidenteel overhangende takken.

6.4 Gebied specifiek – Baambrugge

Groendrager op dorpsniveau (hoofdgroenstructuur)

Begeleidend groen lint van zowel bomen als heesterbeplanting. De visuele relatie met het buitengebied versterken door doorzichten te creëren.

Waar mogelijk staan bomen, van diverse soorten, van de 1e grootte. Waar geen (ondergrondse of bovengrondse) ruimte is voor 1e grootte bomen staan bomen van de 2e grootte of heesterbeplanting. Achterkanten woningen/tuinen zoveel mogelijk afschermen met beplanting.

Verbeterpunten en ambities

- Het creëren van een begeleidend groen lint met doorzichten

- De juiste boom op de juiste plek

- Vergroten belevingswaarde door meer variatie in soortkeuze aan te brengen

- Toepassen streekeigen (boom)soorten

- Beplanting afstemmen op beschikbare ruimte

- Accentbeplanting toepassen bij entrees dorpskern

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Grasberm

Oeverbeplanting

Functie

Structuur /

Identiteit

Structuur

Accent /

Afscherming

Begeleiding

n.v.t.

- Bomen, bomenrij eenzijdig of weerzijde van de weg, afhankelijk van de beschikbare ruimte.

- Bomen 1e grootte, indien mogelijk met een diversiteit aan boomsoorten.

- Bomen staan in grasbermen en af en toe in beplantingsvakken.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Beplanting bestaat uit inheemse struiken met afwisselende hoogte met indien mogelijk een kruidlaag.

- Achterkanten woningen/tuinen worden zoveel mogelijk afgeschermd met beplanting.

- Grasberm voldoende overzicht in de direct aangrenzende 1m strook en bij kruisingen.

- Kleurrijke beplanting, zoals bijvoorbeeld vaste planten of bloeiende lage heesters, toepassen op de rotondes en bij de entrees van de kernen.

Beheerprincipes

Kernwoorden: Netjes, goed verzorgd, functioneel, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een nette uitstraling heeft. Af en toe ligt er zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit.

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Af en toe zwerfafval.

- Af en toe onkruid.

- Grasbermen, beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Veilige verkeersituaties

- Zorgplicht bij bomen

- Incidenteel overhangende takken.

- Verkeersaanduiding en uitzichthoeken goed zichtbaar

Wijkgroen - Park

Klein parkje (Toertocht) bestaande uit brede groenstroken, water en voetpaden. Het heeft een landschappelijk karakter met verspreid staande streekeigen bomen van de 2e of 3e grootte in gazon. Waar mogelijk worden bomen van de 1e grootte toegepast.

Verbeterpunten en ambities

- De juiste boom op de juiste plek

- Creëren van natuurvriendelijke oevers

- Meer diversiteit in soortkeuze

- Kiezen voor streekeigen soorten

- Beplanting afstemmen op beschikbare ruimte

- Natuur van buiten naar binnen brengen

- Stimuleren bloemrijk gras

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Gazon

Oeverbeplanting

Functie

Beeldbepalend

n.v.t.

Kijkgroen/

Biodiversiteit

Gebruik / spelen

Natuurwaarde

- Solitaire bomen, boomgroepen; grootte afhankelijk van de aanwezige boven- ondergrondse groeiruimte.

- Diversiteit aan boomsoorten.

- Bomen staan in gras en in beplantingsvakken.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen/boomgroepen.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Beplanting voornamelijk kleurrijk en fleurig, met afwisselende hoogte.

- Afwisselende oeverbeplanting met enigszins natuurwaarde en doorzichten op het water.

- Behoud van de afwisseling en variatie gazon, beplanting en bomen/boomgroepen.

Beheerprincipes

Kernwoorden: redelijk schoon, parksfeer, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een redelijke schone uitstraling heeft. Hier en daar ligt zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Hier en daar zwerfafval.

- Hier en daar onkruid met enigszins natuurwaarde.

- Beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Zorgplicht bij bomen

6.5 Gebied specifiek – Mijdrecht

Groendrager op dorpsniveau (hoofdgroenstructuur)

Aaneengesloten groen lint. Combinatie van herkenbare boombeplanting en struweelstroken. Achterkanten van woningen en tuinen worden afgeschermd met een groene buffer van beplanting en waar mogelijk bomen. Duurzaam boombestand is structuurdrager voor de hoofdstructuur.

Waar mogelijk staan bomen, van diverse soorten, van de 1e grootte. Waar geen (ondergrondse of bovengrondse) ruimte is voor 1e grootte bomen staan bomen van de 2e grootte.

Verbeterpunten en ambities

- De juiste boom op de juiste plek

- Vergroten belevingswaarde door meer variatie in soortkeuze aan te brengen

- Beplanting afstemmen op beschikbare ruimte

- Accentbeplanting toepassen bij entrees dorpskern

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Heesters

Struweel

Gazon

Functie

Structuur

Identiteit

Structuur

Accent

Afscherming

Afscherming

Begeleiding

- Bomenrij eenzijdig of weerzijde van de weg; afhankelijk van de beschikbare ruimte.

- Bomen 1e grootte, indien mogelijk, met een diversiteit aan boomsoorten.

- Bomen staan in grasbermen en af en toe in beplantingsvakken.

- Plantafstand tussen de bomen is 15-20m (eindbeeld), zodat de kronen elkaar net raken.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Beplanting bestaat uit inheemse struiken met afwisselende hoogte met indien mogelijk een kruidlaag.

- Achterkanten woningen/tuinen worden zoveel mogelijk afgeschermd met beplanting.

- Grasberm voldoende overzicht in de direct aangrenzende 1m strook en bij kruisingen.

- Kleurrijke beplanting, zoals bijvoorbeeld vaste planten of bloeiende lage heesters, toepassen op de rotondes en bij de entrees van de kernen.

Beheerprincipes

Kernwoorden: Netjes, goed verzorgd, functioneel, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een nette uitstraling heeft. Af en toe ligt er zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit.

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Af en toe zwerfafval.

- Af en toe onkruid.

- Grasbermen, beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Veilige verkeersituaties

- Zorgplicht bij bomen

- Incidenteel overhangende takken.

- Verkeersaanduiding en uitzichthoeken goed zichtbaar

Hoofdgroenstructuur

Stenig karakter en weinig openbaar groen. Beplantingsstroken ter afscherming van de kopgevels en achterkanten van woningen en tuinen gebruiken als structuurdrager. De beplantingsstroken zien er strak en verzorgd uit en hebben een uniform beeld. Waar mogelijk dragen bomen van de 1e of 2e grootte in gazon of beplanting bij aan de structuur.

Verbeterpunten en ambities

- De juiste boom op de juiste plek

- Versterken uniform beeld

- Vergroten belevingswaarde door meer variatie in soortkeuze aan te brengen

- Beplanting afstemmen op beschikbare ruimte

- Bloemrijke beplanting toepassen

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Heesters

Struweel

Gazon

Functie

Structuur

Identiteit

Structuur

Structuur

Afscherming

Afscherming

Begeleiding

- Bomen, bomenrij of boomgroep eenzijdig of weerzijde van de weg, afhankelijk van de beschikbare ruimte.

- Bomen 1e grootte, indien mogelijk, met een diversiteit aan boomsoorten.

- Bomen staan in grasbermen en af en toe in beplantingsvakken.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Beplanting bestaat uit inheemse struiken met afwisselende hoogte met indien mogelijk een kruidlaag.

- Achterkanten woningen/tuinen worden zoveel mogelijk afgeschermd met beplanting.

- Grasberm voldoende overzicht in de direct aangrenzende 1m strook en bij kruisingen.

Beheerprincipes

Kernwoorden: Netjes, goed verzorgd, functioneel, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een nette uitstraling heeft. Af en toe ligt er zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Af en toe zwerfafval.

- Af en toe onkruid.

- Grasbermen, beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Veilige verkeersituaties

- Zorgplicht bij bomen

- Incidenteel overhangende takken.

- Verkeersaanduiding en uitzichthoeken goed zichtbaar

Hoofdgroenstructuur Industrieweg

Smal profiel, geen leidingvrije strook (ca. 5.00 meter), waardoor er geen ruimte is voor een boomstructuur. Begeleidende lage hagen aan beide zijden zorgen voor structuur, behalve langs slootkanten. Er is zoveel mogelijk eenheid in beplanting en beheer. Uniform en verzorgd beeld. De rotonde op de kruising Industrieweg-Veenweg gaat uit de adoptie, valt onder gemeentelijk beheer en krijgt een lage, eenvormige (accent) beplantin g.

Verbeterpunten en ambities

- Uniformiteit versterken; hagen zoveel mogelijk aan twee zijden van de weg

- Maaibeheer op elkaar afstemmen

- Rotonde uit de adoptie, gemeentelijk beheer (accentbeplanting)

Sfeerbeelden

Hoofdgroenstructuur Veenweg

Valt uiteen in drie delen door verschillen in functievervulling en profielen:

  • 1.

    Ter hoogte van Veenzijde 3A

    Achterkanten: afschermende bosstrook en laanbeplanting

  • 2.

    Tussen Mijdrechtsedwarsweg en Vermogenweg

    Voorkanten: brede grasberm, brede watergang, infiltratiegebied en laanbeplanting

  • 3.

    Tussen Vermogenweg en N201

    Voorkanten: brede grasbermen, watergangen, rietoevers en parkachtige boombeplanting

Accent ligt op behoud van sferen in de drie delen. Geen aanpassing van de inrichting.

De toegang vanaf de N201 meer in beeld brengen: accent geven met bijvoorbeeld bloembollen in de bermen.

Verbeterpunten en ambities

- Duidelijk beheers- en onderhoudsbeeld neerzetten van de bosstrook ter hoogte van Veenzijde 3A. Niet te ruig laten worden.

- Deelgebieden 2 en 3 liggen aan voorkanten van bedrijven. Streven naar een eenvormig maaibeheer. In het infiltratiegebied zal het beheer gezien de functie extensief moeten blijven.

- Accent geven aan toegang vanaf N201 met bijv. bloembollen in de grasbermen.

- Rotonde uit de adoptie, gemeentelijk beheer (accentbeplanting).

Wijk- en buurtgroen Bedrijven

Verzorgd beeld van strakke openbare gazonbermen. Uniform beeld. Geen verhardingen in bermen, behalve in/uitritten. Een boomstructuur is niet mogelijk gezien leidingen in de bermen.

Verbeterpunten en ambities

- Versterken uniformiteit

- Maaibeheer op elkaar afstemmen

- Geen groenuitgifte en groenadoptie

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Gazon

Oeverbeplanting

Functie

Kijkgroen

n.v.t.

Kijkgroen

Begeleiding

n.v.t.

- Bomen 1e grootte of 2e grootte, afhankelijk van de boven- en ondergrondse groeiruimte.

- Diversiteit aan boomsoorten.

- Bomen staan in grasbermen en af en toe in beplantingsvakken.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Grasbermen zien er strak en verzorgd uit.

Beheerprincipes

Kernwoorden: Netjes, goed verzorgd, functioneel, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een nette uitstraling heeft. Af en toe ligt er zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit.

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Af en toe zwerfafval.

- Af en toe onkruid.

- Grasbermen, beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Veilige verkeersituaties

- Zorgplicht bij bomen

- Incidenteel overhangende takken.

- Verkeersaanduiding en uitzichthoeken goed zichtbaar.

Parken - Haitsmapark

Thema: spelen in en met het groen

Spelen staat centraal, zowel met de aanwezige speeltoestellen als in het groen. Het park is open met enkele bossages en grote bomen.

Verbeterpunten en ambities

- Meer licht en ruimte creëren in het park; meer openheid

- Creëren natuurvriendelijke oevers

- Spelen in het groen toestaan en aanleidingen voor spelen in het groen creëren.

- Delen van het park in adoptie geven (zelfbeheer)

- Meer bloemrijke beplanting toepassen

- Beter communiceren met omwonenden over werkzaamheden in het park

Voorbeelden en sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Gazon

Oeverbeplanting

Functie

Beeldbepalend

n.v.t.

Kijkgroen /

Afscherming

Gebruik / spelen

Natuurwaarde

- Solitaire bomen, boomgroepen; grootte afhankelijk van de aanwezige boven- ondergrondse groeiruimte.

- Diversiteit aan boomsoorten.

- Bomen staan in gras en in beplantingsvakken.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen/boomgroepen.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Beplanting voornamelijk kleurrijk en fleurig, met afwisselende hoogte.

- Behoud van de afwisseling en variatie gazon, beplanting en bomen/boomgroepen.

- Afwisselende oeverbeplanting met enigszins natuurwaarde en doorzichten op het water.

- Ruimte voor natuurlijk spelen met natuurlijke speelobjecten.

Beheerprincipes

Kernwoorden: redelijk schoon, parksfeer, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een redelijke schone uitstraling heeft. Hier en daar ligt zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Hier en daar zwerfafval.

- Hier en daar onkruid met enigszins natuurwaarde.

- Beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Zorgplicht bij bomen

Parken – Park De Meijert

In ontwikkeling

Park de Meijert maakt onderdeel uit van de herontwikkeling van het terrein De Meijert. De adviesgroep Mijdrecht heeft de volgende wensen en potenties voor het park benoemd:

- Het park heeft veel natuurwaarde en educatieve waarde

- Het park biedt kansen voor natuurlijk spelen

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Gazon

Oeverbeplanting

Functie

Beeldbepalend

n.v.t.

Kijkgroen /

natuurwaarde

Gebruik / spelen

n.v.t.

- Solitaire bomen, boomgroepen; grootte afhankelijk van de aanwezige boven- ondergrondse groeiruimte.

- Diversiteit aan boomsoorten.

- Bomen staan in gras en in beplantingsvakken.

-Wisselende plantafstanden tussen de bomen/boomgroepen.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Beplanting bestaat uit inheemse struiken (kleurrijk) met afwisselende hoogte met indien mogelijk een kruidlaag.

- Behoud van de afwisseling en variatie gazon, beplanting en bomen/boomgroepen.

- Ruimte voor natuurlijk spelen met natuurlijke speelobjecten.

Beheerprincipes

Kernwoorden: redelijk schoon, parksfeer, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een redelijke schone uitstraling heeft. Hier en daar ligt zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Hier en daar zwerfafval.

- Hier en daar onkruid met enigszins natuurwaarde.

- Beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Zorgplicht bij bomen

Parken - Wickelhofpark

Thema: Landschappelijk park

Het park heeft een landschappelijk (polder) karakter met kenmerken van extensief agrarisch gebruik (schapenweide, boomgaard) en ecologisch beheer. Het park heeft een waterbergingsfunctie en het gehele park is een informeel speelgebied (natuurlijk spelen).

Verbeterpunten en ambities

- Uitbreiden en verplaatsen hondenlosloopgebied

- Creëren natuurvriendelijke oevers

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Gazon

Oeverbeplanting

Functie

Beeldbepalend

n.v.t.

Landschappelijk /

natuur

Gebruik / spelen

Natuurwaarde

- Solitaire bomen, boomgroepen; grootte afhankelijk van de aanwezige boven- ondergrondse groeiruimte.

- Diversiteit aan boomsoorten.

- Bomen staan in gras en in beplantingsvakken.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen/boomgroepen.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Behoud van de afwisseling en variatie gazon, beplanting en bomen/boomgroepen.

- Afwisselende oeverbeplanting met enigszins natuurwaarde en doorzichten op het water.

- Ruimte voor natuurlijk spelen met natuurlijke speelobjecten.

Beheerprincipes

Kernwoorden: redelijk schoon, parksfeer, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een redelijke schone uitstraling heeft. Hier en daar ligt zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Hier en daar zwerfafval.

- Hier en daar onkruid met enigszins natuurwaarde.

- Beplantingsvakken en bomenvertonen soms lichte schade.

- Zorgplicht bij bomen

Parken - Hertenkamp

Thema: boerderijpark

Centraal is het park staan de dieren (herten). Er liggen kansen om rondom de hertenweide uit te b ereiden met een verblijffunctie (extensief).

Verbeterpunten en ambities

- Vergroten belevingswaarden door meer variatie in beplanting toe te passen

- Waterhuishouding grasveldje verbeteren.

- Met beplanting beschutte plekken creëren op het grasveldje

Voorbeelden en sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Gazon

Oeverbeplanting

Functie

Beeldbepalend

n.v.t.

Kijkgroen /

Afscherming

Gebruik / spelen

n.v.t.

- Solitaire bomen, boomgroepen; grootte afhankelijk van de aanwezige boven- ondergrondse groeiruimte.

- Diversiteit aan boomsoorten.

- Bomen staan in gras en in beplantingsvakken.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen/boomgroepen.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Beplanting voornamelijk kleurrijk en fleurig, met afwisselende hoogte.

- Behoud van de afwisseling en variatie gazon, beplanting en bomen/boomgroepen.

Beheerprincipes

Kernwoorden: redelijk schoon, parksfeer, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een redelijke schone uitstraling heeft. Hier en daar ligt zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Hier en daar zwerfafval.

- Hier en daar onkruid met enigszins natuurwaarde.

- Beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Zorgplicht bij bomen

Parken – De Vijver

Thema: tuinpark

Het park is een belangrijke ontmoetingsplek waar vooral volop kan worden genoten van de vele bloemrijke beplanting.

Verbeterpunten en ambities

- Meer bloemrijke beplanting toepassen

- Intensief beheer toepassen

- Creëren van een verzorgde uitstraling

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Gazon

Oeverbeplanting

Functie

Beeldbepalend

n.v.t.

Kijkgroen/

sierwaarde

Gebruik / spelen

n.v.t.

- Solitaire bomen, boomgroepen; grootte afhankelijk van de aanwezige boven- ondergrondse groeiruimte.

- Diversiteit aan boomsoorten.

- Bomen staan in gras en in beplantingsvakken.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen/boomgroepen.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Beplanting voornamelijk kleurrijk en fleurig, met afwisselende hoogte.

- Behoud van de afwisseling en variatie gazon, beplanting en bomen/boomgroepen.

Beheerprincipes

Kernwoorden: redelijk schoon, parksfeer, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een redelijke schone uitstraling heeft. Hier en daar ligt zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Hier en daar zwerfafval.

- Hier en daar onkruid met enigszins natuurwaarde.

- Beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Zorgplicht bij bomen

Parken – Sportpark Argon

Thema: sport- en recreatiepark

Het park heeft duidelijk twee functies. Diverse sportverenigingen zijn er gevestigd met hun sportvelden. De sportvelden wordt omsloten door een parkachtige zone waar recreëren (wandelen, fietsen, verblijven) centraal staat. Voor de parkzone wordt ingezet op het aanbrengen van meer kleur.

Verbeterpunten en ambities

- Voldoende afstand tussen bomen en sportvelden

- Vergroten belevingswaarden door meer variatie in beplanting toe te passen

- Creëren natuurvriendelijke oevers

- Meer bloemrijke beplanting toepassen

- Creëren van een hondenspeelplek

Inrichtingsprincipes

- Zoveel mogelijk rekening houden met schaduwwerking van bomen op de sportvelden.

- Bomen op voldoende afstand van de velden plaatsen.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Behoud van de afwisseling en variatie gazon, beplanting en boom/boomgroepen.

- Beplanting voornamelijk kleurrijk en fleurig, met afwisselende hoogte.

- Afwisselende oeverbeplanting met enigszins natuurwaarde en doorzichten op het water.

Beheerprincipes

Kernwoorden: redelijk schoon, functioneel, instandhouding

Het beheer en onderhoud is vooral gericht op dat het groen voldoet aan zijn functie en een redelijke schone uitstraling heeft. Hier en daar ligt zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit.

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Hier en daar zwerfafval

- Hier en daar onkruid met enigszins natuurwaarde

- Beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade

- Zorgplicht bij bomen

6.6 Gebied specifiek – Vinkeveen

Wijkgroenstructuur Ontsluiting - wonen jaren ’60 en ‘70

Weinig openbare ruimte voor structuurgroen. Beplantingsstroken ter afscherming van de kopgevels en achterkanten van woningen en tuinen gebruiken als structuurdrager. De beplantingsstroken zien er strak en verzorgd uit en hebben een uniform beeld. Waar mogelijk dragen bomen van de 1e of 2e grootte in gazon of beplanting bij aan de structuur.

Verbeterpunten en ambities

- De juiste boom op de juiste plek

- Versterken van een uniform beeld

- Vergroten belevingswaarde en herkenbaarheid

- Beplanting afstemmen op beschikbare ruimte

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Heesters

Struweel

Gazon

Functie

Structuur

Afscherming

Structuur

Afscherming

Structuur

n.v.t.

Begeleiding

- Bomen of boomgroepen eenzijdig of weerzijde van de weg, afhankelijk van de beschikbare ruimte.

- Boomgrootte afgestemd op de beschikbare boven- en ondergrondse groeiruimte.

- Daar waar geen ruimte is voor bomen, worden boomvormers/heesters toegepast.

- Diversiteit aan boomsoorten.

- Bomen staan in grasbermen en af en toe in beplantingsvakken.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen/boomgroepen.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Beplanting voornamelijk kleurrijk en fleurig.

- Woningen/tuinen worden zoveel mogelijk afgeschermd met beplanting.

Beheerprincipes

Kernwoorden: Netjes, goed verzorgd, functioneel, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een nette uitstraling heeft. Af en toe ligt er zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit.

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Af en toe zwerfafval.

- Af en toe onkruid.

Grasbermen, beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade

- Veilige verkeersituaties

- Zorgplicht bij bomen

- Incidenteel overhangende takken.

-Verkeersaanduiding en uitzichthoeken goed zichtbaar.

Parken - Zwanenpark

Thema: Multifunctioneel park

Een multifunctioneel park met een diversiteit aan functies, waaronder spelen, hondenlosloopgebied, wandelen, verblijven, educatie. In het park is ruimte voor het toepassen van eetbaar groen.

Verbeterpunten en ambities

- Meer licht en ruimte creëren in het park; meer openheid

- Meer bloemrijke beplanting toepassen

- Variatie in gebruik en beleving vergroten voor diverse leeftijdsgroepen

- Overlast honden terugdringen

- Verbeteren waterhuishouding

- Creëren natuurvriendelijke oevers

- Spelen in het groen toestaan en aanleidingen voor spelen in het groen creëren.

- Stimuleren eetbaar groen (moestuin)

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Gazon

Oeverbeplanting

Functie

Beeldbepalend

n.v.t.

Kijkgroen /

Afscherming / Gebruik

Gebruik / spelen

Natuurwaarde

- Solitaire bomen, boomgroepen; grootte afhankelijk van de aanwezige boven- ondergrondse groeiruimte.

- Diversiteit aan boomsoorten.

- Bomen staan in gras en in beplantingsvakken.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen/boomgroepen.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Beplanting voornamelijk kleurrijk en fleurig, met afwisselende hoogte.

- Behoud van de afwisseling en variatie gazon, beplanting en bomen/boomgroepen.

- Afwisselende oeverbeplanting met enigszins natuurwaarde en doorzichten op het water.

- Ruimte voor natuurlijk spelen met natuurlijke speelobjecten..

Beheerprincipes

Kernwoorden: redelijk schoon, parksfeer, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een redelijke schone uitstraling heeft. Hier en daar ligt zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Hier en daar zwerfafval.

- Hier en daar onkruid met enigszins natuurwaarde.

- Beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Zorgplicht bij bomen

6.7 Gebied specifiek – Waverveen

Hoofdgroen – Historisch lint

Er is weinig openbaar groen aanwezig. Particulier groen en particuliere bomen hebben een belangrijk aandeel in de beleving van een groen lint ( Cliffordweg ). Proberen dit zoveel mogelijk te behouden. Accentbeplanting toepassen bij de entree van het dorp.

Verbeterpunten en ambities

- De juiste boom op de juiste plek

- Meer diversiteit in soortkeuze

- Waardevolle particuliere bomen zo veel mogelijk behouden

- Entrees versterken en accentueren met bomen en kleurrijke beplanting

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Grasberm

Functie

Herkenning / accentuering

N.v.t

Begeleidend /

accentuering

Begeleidend

- Mooie oude solitaire bomen en/of boomrijen/groepen die historische object/element versterkt, verfraait.

- Bomen staan zoveel mogelijk in een grasberm of beplantingsvakken.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen/boomgroepen is.

- Beplanting voornamelijk struweel inheemse struiken met afwisselende hoogte met kruidlaag.

Beheerprincipes

Kernwoorden: redelijk schoon, functioneel , instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een redelijke schone uitstraling heeft. Hier en daar ligt zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Hier en daar zwerfafval.

- Hier en daar onkruid met enigszins natuurwaarde.

- Beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Veilige verkeersituaties.

- Zorgplicht bij bomen

- Incidenteel overhangende takken.

- Uitzichthoeken goed zichtbaar zijn en blijven.

6.8 Gebied specifiek – Wilnis

Parken - Speelwoud

Thema: Multifunctioneel park. Een multifunctioneel park met een diversiteit aan functies:

- Wandel- en speelgebied - Eetbaar groen (fruitbomen)

- Natuurlijk spelen - Biodiversiteit

- Natuureducatie - Hondenlosloopgebied

- Evenemententerrein

- Eetbaar groen (fruitbomen)

- Biodiversiteit

- Hondenlosloopgebied

Verbeterpunten en ambities

- De juiste boom op de juiste plek

- Beplanting afstemmen op de beschikbare ruimte

- Meer bloemrijke beplanting toepassen

- Vergroten belevingswaarde door meer variatie in soortkeuze aan te brengen

- Creëren natuurvriendelijke oevers

- Creëren mogelijkheden voor natuurlijk spelen

- Ontwikkelen van een boomgaard

- Inrichten hondenlosloopgebied

Sfeerbeelden

Inrichtingsprincipes

Groentype

Bomen

Haag

Beplanting

Gazon

Oeverbeplanting

Functie

Beeldbepalend

n.v.t.

Gebruik /

afscherming

Gebruik / spelen

Natuurwaarde

- Solitaire bomen, boomgroepen; grootte afhankelijk van de aanwezige boven- ondergrondse groeiruimte.

- Diversiteit aan boomsoorten.

- Bomen staan in gras en in beplantingsvakken.

- Wisselende plantafstanden tussen de bomen/boomgroepen.

- Voldoende bovengrondse als ondergrondse groeiruimte, zodat de boom zich duurzaam kan ontwikkelen.

- Beplanting voornamelijk kleurrijk en fleurig, met afwisselende hoogte.

- Afwisselende oeverbeplanting met enigszins natuurwaarde en doorzichten op het water.

- Behoud van de afwisseling en variatie gazon, beplanting en bomen/boomgroepen.

- Ruimte voor natuurlijk spelen met natuurlijke speelobjecten.

- Ruimte voor fruit- boomgaard.

Beheerprincipes

Kernwoorden: redelijk schoon, parksfeer, instandhouding

Het beheer en onderhoud zorgt ervoor dat het groen voldoet aan zijn functie en een redelijke schone uitstraling heeft. Hier en daar ligt zwerfafval en onkruid. Schade aan het groen heeft geen invloed op de veiligheid en functionaliteit

Uitgangspunten

Schoon

Heel

Veilig

 

- Hier en daar zwerfafval.

- Hier en daar onkruid met enigszins natuurwaarde.

- Beplantingsvakken en bomen vertonen soms lichte schade.

- Zorgplicht bij bomen

7 - Literatuur

  • 1.

    Handboek Bomen 2014, Norminstituut Bomen,

  • 2.

    Groenplan Diemen, gemeente Diemen

  • 3.

    Bomenbeleidsplan, Lelystad, 2008

  • 4.

    Groenbeheerplan parken – streefbeelden, Lelystad, 2015

  • 5.

    Natuurlijk Groene Kernen; groenbeleidsplan gemeente Castricum 2007-2020, Cyber

  • 6.

    Structuurvisie De Ronde Venen 2030 (2013)

  • 7.

    Landschapsnota De Ronde Venen, 2014

  • 8.

    Bestemmingsplannen binnen en buiten de kom De Ronde Venen

  • 9.

    Groenbeheerplan 2015-2025 Hof van Twente, LiSadvies, 2015

Bijlage 1: groenstructuurkaarten

Bijlage 2: visie beplanting buitengebied

Bijlage 3: uitwerking streefbeeld ‘landschappelijk groen – dijk’

Bijlage 4: principeschetsen bouwstenen

Algemeen: Groendrager op dorpsniveau (hoofdgroenstructuur)

Algemeen: Wijkgroenstructuur water

Algemeen: Wijkgroenstructuur Parkzone

Algemeen: Wijkgroenstructuur Ontsluitingsweg

Algemeen: Buurtgroen – wonen

Bijlage 5: landschapsbeleidskaart

Bijlage 6: kernrandzones

Bijlage 7: projectstructuur

 

Het groenbeleidsplan is tot stand gekomen met de bijdrage van de volgende personen:

 

Projectleider:

Marloes Pikkemaat

Projectgroep:

Marloes Pikkemaat

Leo Hulst

Ties Boeve

Extern procesbegeleider:

Annet Muller, LiS Advies

 

Adviesgroep Abcoude:

Hans van Kessel

Wim Verbree

Gay Janette Walen (Abcoude Groen)

Moon Wolters (Abcoude Groen)

Ellen van Donk (Abcoude Groen)

Bart Vreeken (Abcoude Groen)

Liesbeth Boswijk

Tjebbe de Boer (Spaar het Gein)

Antoinette Mulder

Pascale George

Arie Fokker

 

Adviesgroep Amstelhoek

Bob Bouwhuis (wijkcomité Amstelhoek)

Cok Buskermolen (wijkcomité Amstelhoek)

 

Adviesgroep Baambrugge

Bert van Walbeek (Vereniging Dorpsbelangen Baambrugge)

Joost de Groot (Vereniging Dorpsbelangen Baambrugge)

Albert de Brauw (Vereniging Dorpsbelangen Baambrugge)

Denhard de Smit

 

Adviesgroep De Hoef

Thomas ten Kortenaar (Dorpscomité De Hoef)

Bram Keizer (Dorpscomité De Hoef)

Hans van Vliet

 

Adviesgroep Mijdrecht

Henk van Corler

Fam. Rietveld

Fam. Keers

Marion Raymakers

Ad van Uchelen

Henk Visser

René Appelman

Arthur Aalders

Anita van Amerongen

Saskia van den Bor

 

Annemieke Groen

Lydia Graveland

Bart van Baarsen

Johan van Buuren

Job van der Hagen

Robbert Peppinck

Ton de Jong

Wim van der Laan

Wiebe Mulder

Stef Spaans

 

Adviesgroep Vinkeveen/Waverveen

Nico Veenman (Dorpscomité In Vinkeveen)

Nel Bouwhuijzen

Dick Jonkers

Charlotte Smit (De Groene Venen)

Cees Koper (De Groene Venen)

Inge Hafkamp

Jan Peeters

Monique Kokken

Elly Ernestus

Fam. Bouwmeester

Christa Langelaar

 

Adviesgroep Wilnis

Gerard de Kuijer

Ellen Hilbers-Modderman

Erika den Daas

Riet de Bruijn

Han de Graaff

Bij de ‘Visie beplantingen buitengebied hebben personen van de volgende organisaties meegedacht:

IVN De Ronde Venen & Uithoorn

Fort Nigtevecht

Abcoude Groen

De Groene Venen

Vereniging Spaar het Gein

Stichting De Bovenlanden

Landschapswerkgroep Abcoude

LTO

Natuurmonumenten

Provincie Utrecht

Waternet

Naar boven