Beleidsregels Jeugdsportfonds & Jeugdcultuurfonds gemeente Twenterand

Het Jeugdsportfonds en het jeugdcultuurfonds zijn particuliere organisaties die vinden dat alle kinderen moeten kunnen sporten en / of zich moeten kunnen ontwikkelen in een kunstdiscipline. Het jeugdsportfonds en het jeugdcultuurfonds hebben beide als doel om snel, effectief en laagdrempelig jeugdigen van financieel minder draagkrachtige gezinnen een kans te bieden om deel te nemen aan sportieve of anderszins vormende culturele activiteiten om zich positief te ontwikkelen en mee te doen aan de samenleving.

Artikel 1 Jeugdsportfonds

Kinderen die deelnemen aan het Jeugdsportfonds kunnen gebruik maken van een vergoeding van maximaal € 225,00 per jaar.

 

Artikel 2 Jeugdcultuurfonds

Kinderen die deelnemen aan het Jeugdcultuurfonds kunnen gebruik maken van een vergoeding van maximaal € 425,00 per jaar.

 

Artikel 3 Toelatingseisen

Om deel te kunnen nemen aan het jeugdsportfonds of het jeugdcultuurfonds dient voldaan te worden aan de volgende voorwaarden:

a. Het gezinsinkomen bedraagt maximaal 120% van het wettelijke sociaal minimum: De regeling is bedoeld voor jeugdigen van financieel minder draagkrachtige gezinnen. In de gemeente Twenterand wordt de inkomensgrens van 120% van het wettelijk sociaal minimum gehanteerd. Met het jeugdsportfonds en het jeugdcultuurfonds wordt bij deze inkomensgrens aangesloten.

b. De leeftijdscategorie: 6 tot 18 jaar: Vanaf 18 jaar wordt iemand aangemerkt als volwassen. Hiermee zijn het jeugdsportfonds en het jeugdcultuurfonds beschikbaar voor jeugdigen van 6 tot 18 jaar.

c. Voorwaarde is een NOC*NSF sportvereniging of sporten in georganiseerd groepsverband: Om in aanmerking te komen voor een bijdrage uit het jeugdsportfonds moet een jeugdige lid worden van een door NOC*NSF erkende sportvereniging of anders in georganiseerd groepsverband gaan deelnemen aan sport, bijvoorbeeld dansen.

 

Artikel 4 Uitzonderingen

Om deel te nemen aan het jeugdsportfonds of het jeugdcultuurfonds moet voldaan worden aan een aantal voorwaarden. Uitzonderingen op bovenstaande regels zijn:

a. Scouting wordt wel vergoed vanuit het jeugdsportfonds: Scouting is bij uitstek een groepsaangelegenheid die een goede bijdrage levert aan de ontwikkeling van jeugdigen. De kosten van scouting passen over het algemeen ook binnen de middelen die vanuit het jeugdsportfonds beschikbaar is voor een jeugdige.

b. Een vergoeding voor zwemles is mogelijk vanaf 5 jaar: De leeftijd van 5 jaar wordt gekozen omdat kinderen over het algemeen starten met zwemlessen voor hun 6e jaar. Jeugdigen uit financieel minder draagkrachtige gezinnen nemen vaak niet deel aan zwemlessen. Hierdoor heeft een deel van deze jeugdigen geen zwemdiploma. Voor zwemlessen wordt een uitzondering gemaakt op de leeftijdsgrens. De mogelijkheid wordt geboden om vanaf het vijfde jaar te starten met zwemlessen.

 

Artikel 5 Professionele intermediaire organisaties

a. Uitsluitend intermediairs kunnen een aanvraag indienen bij het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds. Intermediairs zijn professionals uit het maatschappelijke veld die betrokken zijn bij (de begeleiding van) een kind en die zelf geen direct belang hebben bij de aanvraag. Ouders, (sport)verenigingen en vrijwilligers(organisaties) kunnen dus geen aanvraag indienen. Wel kunnen zij contact leggen met een van de intermediaire organisaties wanneer zij vanuit hun signaleringsfunctie problemen voorzien bij een kind. Op deze manier wordt ook de integrale werkwijze tussen professionals en vrijwilligers(organisaties) bevorderd.

Intermediairs zijn:

- (Jeugd)hulpverleners van bijvoorbeeld JGZ, AMW

- Jeugdhulpconsulenten gemeente Twenterand

- Medewerkers van welzijnsinstellingen als ZorgSaam

- LOES-coördinator

- Combinatiefunctionarissen

- Leerkrachten, Interne begeleiders of directeuren van scholen: basis-en voortgezet onderwijs

b. Intermediars moeten erkend worden door het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds voordat zij een aanvraag kunnen indienen.

c. Het indienen van een aanvraag geschiedt via de website www.allekinderendoenmee.nl.

 

Artikel 6 Aanvullende regels

a. Het toegekende bedrag kan niet gebruikt worden voor openstaande rekeningen / oude schulden.

b. Het toegekende bedrag wordt rechtstreeks overgemaakt voor contributie en / of in de vorm van een waardebon (indien het gaat om aanschaf van attributen e.d.) uitgekeerd aan de intermediair.

c. Na ontvangst van de factuur van de vereniging of de winkels zorgt het Jeugdsportfonds of het Jeugdcultuurfonds binnen 4 weken voor betaling aan de vereniging.

d. Sportattributen kunnen via de (sport)winkels waar het Jeugdsportfonds Twenterand afspraken mee heeft gemaakt, worden aangeschaft (dit mag echter niet zorgen voor gedwongen winkelnering). De intermediair ontvangt een waardebon waarmee de sportattributen kunnen worden aangeschaft. Vooraf gekochte artikelen en attributen worden niet vergoed.

e. Nadat de contributie is overgemaakt wordt er verwacht dat het kind regelmatig sport of deelneemt aan gekozen activiteit en zich houdt aan de geldende regels.

f. Tweemaal per jaar (na 4 en na 8 maanden) ontvangt de intermediair het verzoek om een update te geven over de ontwikkeling van het kind. Indien hier herhaaldelijk niet op gereageerd wordt kan besloten worden de intermediair en het kind uit te sluiten.

g. Indien het kind tussentijds stopt bestaat de verplichting dit te melden bij het Jeugdsportfonds en / of het Jeugdcultuurfonds. De ouder / verzorger is zelf verantwoordelijk voor de afmelding bij de vereniging.

h. Voor het einde van de aanvraag ontvangt de intermediair bericht waarin staat dat de toekenning afloopt. Er kan dan een nieuwe aanvraag ingediend worden.

 

Artikel 7 Hardheidsclausule

a. De inkomensgrens wordt als basis gehanteerd, maar is geen harde grens. Het jeugdsportfonds en het jeugdcultuurfonds komt tegemoet aan de individuele situatie van het kind en is hiermee geen gemeentelijke minimaregeling. Er kunnen bijzondere omstandigheden van een jeugdige zijn op basis waarvan toch het jeugdsportfonds en het jeugdcultuurfonds wordt toegekend. Bijzondere omstandigheden zijn: alleenstaande ouders, schulden, meerdere jeugdigen per gezin, medische achtergronden, pleegkinderen etc. De intermediair geeft een brede motivatie van de aanvraag en begeleidt het kind richting de activiteiten.

b. Mochten er goede redenen zijn dan is het uiteraard mogelijk om nog andere organisaties intermediair te laten zijn. Hiervoor is een goede onderbouwing nodig.

c. Op basis van artikel 4:84 Awb kan de uitvoerende partij van genoemde voorwaarden afwijken indien er bijzondere omstandigheden zijn. Deze dienen met duidelijke redenen onderbouwd te worden.

 

Artikel 8 Inwerkingtreding en citeertitel

a. Deze beleidsregels worden aangehaald als: Beleidsregels Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds Gemeente Twenterand.

b. Deze beleidsregels treden onder gelijktijdige intrekking van de Beleidsregels Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds Gemeente Twenterand welke zijn vastgesteld op 28 april 2015 in werking op de dag na datum van bekendmaking.

 

 

 

 

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand,

De secretaris, de burgemeester,

H.J. ten Brinke drs. A.E.H. van der Kolk

Naar boven