1e wijziging Rechtspositieregeling voor de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand

Burgemeester en wethouders van de gemeente Kampen;

overwegende dat door de vele wijzigingen van de Collectieve- en lokale arbeidsvoorwaardenregeling (CAR-LAR) de Rechtspositieregeling voor de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand ook aanpassing behoeft;

gelet op het bepaalde in artikel 160 van de Gemeentewet;

gelet op de verkregen overeenstemming met de commissie voor georganiseerd overleg d.d. 21 juni 2017;

besluiten de Rechtspositieregeling voor de buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand van de gemeente Kampen te wijzigen als volgt:

Artikel 1  

  • A.

    Artikel 1 sub a wordt gewijzigd als volgt:

    • a.

      buitengewoon ambtenaar: de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand met een vergoeding voor zijn werkzaamheden, zoals bedoeld in het Reglement op de burgerlijke stand.

  • B.

    Artikel 2 lid 1 wordt gewijzigd als volgt:

    • 1.

      Aanstelling geschiedt voor bepaalde of onbepaalde tijd.

      In de toelichting wordt de tekst tussen haakjes “(doorbetaling bezoldiging, re-integratie)” gewijzigd in “(doorbetaling salaris, re-integratie)”.

  • C.

    Artikel 3 wordt gewijzigd als volgt:

    Artikel 3 Salaris

    De buitengewoon ambtenaar ontvangt een salaris in de vorm van een vergoeding per voltrokken huwelijk of geregistreerd partnerschap gelijk aan viermaal het uurloon behorende bij het hoogste bedrag van schaal 8, bijlage IIa van de CAR-LAR, vermeerderd met 23,02%.

    De toelichting op artikel 3 wordt gelezen als volgt:

    Toelichting artikel 3 Salaris

    In de vergoeding per huwelijk of geregistreerd partnerschap zit verdisconteerd de voormalige vakantietoelage (8%), de voormalige eindejaarsuitkering (6%), zoals die tot 1-1-2016 in de CAR-LAR waren opgenomen alsmede de afkoop niet genoten vakantie (9,02%).

    Omdat de vakantie-uitkering en de eindejaarsuitkering in de CAR-LAR zijn opgegaan in het Individueel Keuze Budget (IKB) en de babs geen IKB heeft wordt hier e.e.a. als één percentage van 23,02% genoemd.

    Afkopen niet genoten vakantie.

    Vakantie aanspraken worden afgekocht vanwege het oproepkarakter van de werkzaamheden. De vergoeding bedraagt 9,02% en is gebaseerd op de breuk tussen het aantal vakantie-uren per jaar (144 uur wettelijk verlof, 14,4 uur bovenwettelijk verlof en 7,2 uur compensatieverlof Bid- en Dankdag, totaal 165,6 uur) en de arbeidsduur per jaar (1836 uren).

    Het aanspraak maken op wettelijke vakantiedagen in het uurloon is niet meer toegestaan na de uitspraak van het Europese Hof van 16 maart 2006. In deze rechtspositieregeling babs is de afkoop van vakantie toch gehandhaafd. Reden daarvoor is dat de babs in verband met zijn hoofdfunctie al gebonden zal zijn aan het opnemen van het wettelijk minimum aan vakantie. In de praktijk zijn babsen bovendien veelal vrij om huwelijken in te plannen. In de meeste gemeenten zal op basis van het bovenstaande gekozen kunnen worden voor handhaven van de afkoop. Per verrichting (gelijkgesteld aan 4 uur) wordt 0,36 uur vakantie opgebouwd.

  • D.

    In artikel 4 lid 1 wordt de zinsnede “jonger dan 65 jaar” gewijzigd in “jonger dan de AOW gerechtigde leeftijd” en worden de woorden “bezoldiging”(2X) gewijzigd in “salaris”.

    In lid 2 wordt, in de eerste zin, het woord “bezoldiging” gewijzigd in “salaris”.

    De toelichting op artikel 4 wordt gewijzigd.

    • -

      De eerste regel wordt gelezen als volgt:

      De regeling verklaart de CAR/LAR op het punt van doorbetaling van het salaris bij ziekte van toepassing op de babs jonger dan de AOW gerechtigde leeftijd.

    • -

      In de tweede alinea wordt het woord “bezoldiging” (3X) gewijzigd in “salaris”.

    • -

      De eerste volzin van de vijfde alinea wordt gelezen als volgt:

      Naast het recht op doorbetaling van salaris staat de verplichting van werkgever en werknemer (jonger dan de AOW gerechtigde leeftijd) zich in te spannen tot re-integratie in het arbeidsproces.

  • E.

    In artikel 5 lid 1 wordt het gestelde tussen haakjes “(na ouderdomspensioen)” gewijzigd in “(na bereiken AOW gerechtigde leeftijd)” en wordt de zinsnede “8:11 (wegens FPU)” geschrapt.

    In de toelichting op artikel 5 worden de laatste 3 volzinnen gewijzigd als volgt:

    Opgemerkt wordt dat ontslag na het bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd niet verplicht is. Artikel 8:2 lid 2 en 8:2a bieden de mogelijkheid om een ambtenaar die de AOW gerechtigde leeftijd heeft bereikt in dienst te houden dan wel te nemen. Het dienstverband is op grond van artikel 8:2a eenvoudig te beëindigen.

  • F.

    In artikel 6, eerste zin, wordt tussen de woorden “De artikelen ……. en 15:1” de zinsnede “3:21 (reis- en verblijfskostenvergoeding),” geplaatst en komt de zinsnede “15:1:22 (reis- en verblijfskosten)” te vervallen.

Artikel 2 Inwerkingtreding

De wijzigingen treden in werking op de dag na bekendmaking en werken terug tot en met 1 januari 2017.

 

Aldus besloten in de vergadering van burgemeester en wethouders van de gemeente Kampen d.d. 4 juli 2017.

de secretaris,

J.F. Goedegebure

de burgemeester,

drs. mr. B. Koelewijn

Naar boven