[AVOI Wijziging Algemene verordening ondergrondse infrastructuren gemeente Wijk bij Duurstede 27-06-2017]

 

[Voorstel aan de Raad

Zaaknummer:

19861

  

Onderwerp:

Convenant Aanleg glasvezel in het buitengebied

 

Onderdeel programmabegroting

Ruimtelijk domein

 

Portefeuillehouder:

Hans Marchal wethouder

 

Concept beslispunten

 

1. De verordening op de heffing en de invordering van leges 2017 als volgt te wijzigen:

 

Artikel I

De tarieventabel wordt als volgt gewijzigd vastgesteld:

 

Na onderdeel 3.7.1.4 wordt een onderdeel ingevoegd en dit komt als volgt te luiden:

3.7.1.5

De in 3.7.1.1 t/m 3.7.1.4 genoemde tarieven worden niet in rekening gebracht als de aanvraag meer dan 10.000 meter strekkende sleuflengte betreft. Dan wordt een bedrag in rekening gebracht als opgenomen in een ter zake opgestelde en door het college van B&W goedgekeurde projectbegroting, waarin de geraamde kosten voor de behandeling van de melding worden vastgesteld.

Indien een projectbegroting is uitgebracht wordt de aanvraag in behandeling genomen op de vijfde werkdag na de dag waarop de begroting aan de melder ter kennis is gebracht, tenzij de melding voor deze vijfde werkdag schriftelijk is ingetrokken.

Artikel II

a. Deze wijziging treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van bekendmaking.

  

2 . De Algemene verordening ondergrondse infrastructuren gemeente Wijk bij Duurstede (AVOI Wijk bij Duurstede) als volgt te wijzigen:

 

Artikel I

De AVOI gemeente Wijk bij Duurstede wordt als volgt gewijzigd vastgesteld:

 

Artikel 7 lid 6 wordt aangevuld met de tekst:

Bij grote projecten met meer dan 10 km tracélengte is het college bevoegd om maatwerkafspraken te maken voor de wijze van uitvoering bij aanleg, onderhoud, verplaatsing en opruiming van kabels en leidingen en medegebruik van voorzieningen.

 

Artikel 7 wordt aangevuld met een 10e lid met de tekst: De beheerder of exploitant van een kabel of leiding die niet langer in gebruik is, meldt dit terstond aan burgemeester en wethouders en is verplicht deze binnen een door hen gestelde termijn te verwijderen.

 

Artikel II

a. Deze wijziging treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van bekendmaking.

  

Samenvatting

De gemeente Wijk bij Duurstede streeft naar een vitaal buitengebied. Daarvoor is de beschikbaarheid van snel breedbandinternet essentieel. Het is moeilijk om breedband in het buitengebied aan te leggen omdat de aanleg weinig rendabel is voor marktpartijen.

Al enige tijd wordt, in samenwerking met gebiedscoöperatie O-gen en 8 regiogemeenten getracht om breedband in het buitengebied mogelijk te maken.

Recent heeft nu een marktpartij, Rabobank Bouwfonds Communication Infrastructure Fund (CIF), aangegeven in het buitengebied van de regio glasvezel te willen aanleggen. Om dit mogelijk te maken stelt CIF de voorwaarde dat de gemeenten akkoord gaan met gunstiger aanlegvoorschriften en lagere legesvergoedingen dan gebruikelijk waarmee belangrijke barrières voor een sluitende exploitatie worden weggenomen. Omdat het om aanleg in het buitengebied gaat is dit geen onredelijk eis.

De afgelopen maanden is er veel overlegd met CIF om tot goede afspraken te komen.

Eén en ander is nu vastgelegd in een concept convenant wat nu ondertekend kan worden. Voor de uitvoering is het ook nodig om de Legesverordening en de Algemene verordening ondergrondse infrastructuren (AVOI) beperkt aan te passen. De raad dient deze verordeningen aan te passen waarna het college het convenant kan ondertekenen. 

  

Beoogd effect/doel

De aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied mogelijk te maken ten behoeve van snel internet voor inwoners en bedrijven.

  

Voortraject en achtergronden

Aanleiding

Al geruime tijd leeft de wens naar de aanleg van breedband in het buitengebied. Het is moeilijk om breedband in het buitengebied aan te leggen. De aanleg is namelijk weinig rendabel voor marktpartijen omdat het in het buitengebied gaat om grote (graaf)afstanden met een relatief klein aantal aansluitingen.

Vanaf 2015 wordt, onder leiding van gebiedscoöperatie O-gen, samengewerkt met acht regiogemeenten (Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, Renswoude, Bunnik, Veenendaal, Rhenen, Leusden en Houten) om de aanleg van breedband in het buitengebied mogelijk te maken.

Recent heeft nu een marktpartij, Rabobank Bouwfonds Communication Infrastructure Fund (CIF) aangegeven glasvezel aan te leggen op basis van eigen investering en risico.

Om dit mogelijk te maken, stelt CIF de voorwaarde dat de gemeenten akkoord gaan met gunstiger aanlegvoorschriften en lagere legesvergoedingen dan gebruikelijk omdat het om aanleg in het buitengebied gaat. Hiermee worden voor CIF belangrijke barrières voor een sluitende exploitatie weggenomen.

De afgelopen maanden is er veel overlegd met CIF om tot goede afspraken te komen. Deze afspraken zijn verwerkt in een convenant tussen de gemeenten en CIF. Dit convenant is van toepassing op alle 9 samenwerkende gemeenten.

Voordat het convenant getekend kan worden is het nodig dat de raad de Legesverordening en de Algemene verordening ondergrondse infrastructuren (AVOI) beperkt aan past.

 

Argumenten per beslispunt

1.1 en 2.1 Breedbandinternet is belangrijk voor de economie en leefbaarheid.

Door de aanleg van glasvezel in het buitengebied is een veel betere digitale ontsluiting mogelijk. Dit draagt rechtstreeks bij aan verbetering van de economische potentie en leefbaarheid op het platteland. Werk, zorg, onderwijs en recreatie zijn enkele voorbeelden van werkgebieden waar steeds meer gebruik wordt gemaakt van digitale technieken die hoge bandbreedtes vereisen. Breedband in het buitengebied maakt dat voor bewoners en bedrijven in het buitengebied toegankelijk.

 

1.2 en 2.2 De raad is bevoegd tot het wijzigen van de Legesverordening.

Formeel ligt de bevoegdheid tot het intrekken, vaststellen en wijzigen van een belastingverordening, zoals de Legesverordening, bij de raad (art. 216 Gemeentewet).

 

1.3 Aanpassing van de legesverordening is noodzakelijk voor de aanleg.

Een belangrijk onderdeel van het convenant is dat CIF niet conform onze huidige legesverordening aangeslagen wil worden. Aanpassing van de legesverordening is daarom nodig om met CIF in zee te kunnen gaan.

In de huidige tarieventabel worden de leges en degeneratievergoedingen voor aanleg van ondergrondse kabels/leidingen per strekkende meter berekend. Buiten de bebouwde kom met grote afstanden, minder verharding en relatief weinig aansluitingen is deze werkwijze minder geschikt. In het buitengebied zijn de werkzaamheden van coördinatie en toezicht minder complex en vergen minder ambtelijke inzet dan bij uitrol in de bebouwde kom.

In de nieuwe tarieventabel wordt bij het vaststellen van de leges en degeneratievergoedingen bij projecten buiten de bebouwde kom met een tracélengte van meer dan 10 km uitgegaan van een ter zake opgestelde projectbegroting die het college van B&W kan vaststellen.

 

2.3 Aanpassing van de AVOI is noodzakelijk voor de aanleg.

Het convenant wijkt beperkt af van de AVOI omdat hiermee niet voor 100% het Handboek Kabels en Leidingen van de gemeente wordt gevolgd. Om kosten te besparen wordt de kabel grotendeels op een geringere diepte gelegd dan de gebruikelijke 60 cm. Ook is er een beperktere afstand tot verharding.

Deze wijze van aanleg hoeft in het buitengebied niet tot problemen te leiden. CIF accepteert zelf het risico van een ondiepere ligging en daar waar om uitvoeringstechnische reden de diepte onvoldoende blijkt, wordt een diepere ligging aangehouden. Met CIF zijn hierover in het convenant goede regels/afspraken vastgelegd.

De desbetreffende aanpassing van de AVOI houdt in dat voor grote projecten buiten de bebouwde kom met meer dan 10 km tracélengte maatwerkafspraken kunnen worden gemaakt voor de uitvoering.

 

2.4 Aanpassing van de AVOI is gewenst om oude netwerken te kunnen laten verwijderen.

Bij de aanpassing van de AVOI wordt ook als verbetering de volgende regel opgenomen: “De beheerder of exploitant van een kabel of leiding die niet langer in gebruik is, meldt dit terstond aan burgemeester en wethouders en is verplicht deze binnen een door hen gestelde termijn te verwijderen.”

Door oude netwerken te verwijderen ontstaat ruimte in de ondergrond voor nieuwe netwerken en dit houdt de ondergrondse infrastructuur overzichtelijk. Voor telecommunicatienetwerken is in de Telecommunicatiewet al een dergelijk opruimplicht vastgelegd (artikel 5.2 lid 8).

De nieuwe verplichting staat los van de aanleg van glasvezel in het buitengebied en geldt alleen voor netwerken die onder de nieuwe AVOI worden aangelegd.

 

Financiën

Niet van toepassing.

 

Vervolgprocedure

- Gezamenlijke ondertekening van het convenant door de betrokken wethouders van enkele regiogemeenten. Als inhoudelijk betrokken wethouder wordt Hans Marchal deze zomer hiervoor uitgenodigd.

- Eind 2017 onderzoekt CIF hoeveel adressen in het buitengebied van Wijk bij Duurstede willen meedoen (vraagbundeling).

- Begin 2018 maakt CIF een gedetailleerd ontwerp en verleent het college op basis van het ontwerp een instemmingsbesluit voor de aanleg van het breedband netwerk.

- Aanleg breedbandnetwerk medio 2018?

 

Communicatieparagraaf

Verordeningen

Op grond van artikel 139 Gemeentewet moeten verordeningen nadat zij zijn vastgesteld bekend worden gemaakt in het gemeenteblad. Pas na bekendmaking is een verordening bindend.

De uitgifte van het gemeenteblad geschiedt elektronisch en is digitaal raadpleegbaar.

De actuele verordeningen/regelingen zijn, op het moment van inwerkingtreding, digitaal raadpleegbaar via de Centrale Voorziening Decentrale Regelgeving (CVDR) op www.overheid.nl.

 

Aanleg glasvezel

- Gedurende het hele proces zijn de inwoners, bedrijven en de zogenaamde buurtambassadeurs (een groep bewoners die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de behoeftepeiling en informatieverstrekking onder de inwoners en bedrijven) in het gebied betrokken geweest. O-gen onderhoudt contact met de geïnteresseerden voor glasvezel, via email, een website en een loket voor vragen.

- Na ondertekening van het convenant verspreiden O-gen en CIF een persbericht. Wij zetten hierover een bericht op de website, facebook en twitter.

- O-gen zal de geïnteresseerden en de buurtambassadeurs op de hoogte houden van de voortgang in het algemeen.

 

Bijlagen

geen

 

Burgemeester en wethouders van Wijk bij Duurstede, 9 mei 2017

   

Gerben Karssenberg Tjapko Poppens

secretaris burgemeester

    

Raadsbesluit

 

De raad van de gemeente Wijk bij Duurstede;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

d.d. 9 mei 2017, nr. 19861

 

besluit:

 

1. De verordening op de heffing en de invordering van leges 2017 als volgt te wijzigen:

 

Artikel I

De tarieventabel wordt als volgt gewijzigd vastgesteld:

 

Na onderdeel 3.7.1.4 wordt een onderdeel ingevoegd en dit komt als volgt te luiden:

3.7.1.5

De in 3.7.1.1 t/m 3.7.1.4 genoemde tarieven worden niet in rekening gebracht als de aanvraag meer dan 10.000 meter strekkende sleuflengte betreft. Dan wordt een bedrag in rekening gebracht als opgenomen in een ter zake opgestelde en door het college van B&W goedgekeurde projectbegroting, waarin de geraamde kosten voor de behandeling van de melding worden vastgesteld.

Indien een projectbegroting is uitgebracht wordt de aanvraag in behandeling genomen op de vijfde werkdag na de dag waarop de begroting aan de melder ter kennis is gebracht, tenzij de melding voor deze vijfde werkdag schriftelijk is ingetrokken.

Artikel II

a. Deze wijziging treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van bekendmaking.

 

2. De Algemene verordening ondergrondse infrastructuren gemeente Wijk bij Duurstede (AVOI Wijk bij Duurstede) als volgt te wijzigen:

 

Artikel I

De AVOI gemeente Wijk bij Duurstede wordt als volgt gewijzigd vastgesteld:

 

Artikel 7 lid 6 wordt aangevuld met de tekst:

Bij grote projecten met meer dan 10 km tracélengte is het college bevoegd om maatwerkafspraken te maken voor de wijze van uitvoering bij aanleg, onderhoud, verplaatsing en opruiming van kabels en leidingen en medegebruik van voorzieningen.

 

Artikel 7 wordt aangevuld met een 10e lid met de tekst: De beheerder of exploitant van een kabel of leiding die niet langer in gebruik is, meldt dit terstond aan burgemeester en wethouders en is verplicht deze binnen een door hen gestelde termijn te verwijderen.

 

Artikel II

a. Deze wijziging treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van bekendmaking.

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 27 juni 2017

  

De raad voornoemd

 

griffier, voorzitter,

]

 

Namens deze,

Naar boven