Beleidsregel van de burgemeester van de gemeente Deventer houdende Beleidsregel aanvraag- en selectieprocedure exploitatievergunning/gedoogverklaring coffeeshop gemeente Deventer

De burgemeester van Deventer

 

gelet op de door het Openbaar Ministerie vastgestelde aanwijzing van de Opiumwet, bekend als de AHOJG-criteria, gelet op het besluit van de raad d.d. 25 februari 1997 tot vaststelling van het beleidskader voor coffeeshops in de gemeente Deventer

 

acht het wenselijk dat gelet op het maximaal toegestane aantal van vijf coffeeshops in de gemeente Deventer en de daarvoor te doorlopen procedure voor het aanvragen van een vergunning voor exploiteren van een openbareinrichting en een gedoogverklaring voor de verstrekking van softdrugs een beleidsregel wordt opgesteld. Deze beleidsregel biedt duidelijkheid over de wijze van behandeling van de aanvragen en de toetsingdaarvan aan de beleidsregels van de burgemeester,

 

stelt de volgende beleidsregel vast:

 

Beleidsregel aanvraag- en selectieprocedure exploitatievergunning/gedoogverklaring coffeeshop gemeente Deventer

De onderstaande procedure is van toepassing wanneer de exploitant van een coffeeshop de exploitatie beëindigt of moet beëindigen op grond van een besluitvan de burgemeester op basis van toepasselijke wet- en regelgeving en er daardoor conform het vigerende coffeeshopbeleid ruimte is om een nieuwe exploitatievergunning en gedoogverklaring voor een coffeeshop te verlenen. De procedure wordt gepubliceerd op de website van de gemeenteDeventer

Kenbaar maken belangstelling  

Gegadigden kunnen hun belangstelling kenbaarmaken door inzending van het daartoebeschikbaar gestelde, volledig ingevulde formulier.

Inzending dient te geschieden binnen1 maand na datum publicatie van de procedureop de website van de gemeenteDeventer. Van iedere gegadigde wordt maximaal een inzending geaccepteerd.

Indienen aanvraag  

Uit de gegadigden die tijdig het ingevulde formulier hebben ingezonden wordt door middel van loting de volgorde van behandeling bepaald.De loting geschiedt door de burgemeester onder toezicht van een notaris. De kandidaat die na loting op de eerste plaats staat zal verzocht worden een aanvraag in te dienen door middel van inzending van het ingevulde aanvraagformulier exploitatievergunning openbare inrichting met bijbehorende bescheiden.

Alle gegadigden worden geïnformeerd over hun plek op de plaatsingslijst na de loting. Als de aanvraag niet leidt tot vergunningverlening zal op volgordevan plaatsing de volgende gegadigde worden uitgenodigd een aanvraag in te dienen.

Aanvraagformulier  

De aanvrager maakt voor de aanvraag gebruikvan het aanvraagformulier voor een vergunning voor de exploitatie van een openbare inrichting en een gedoogverklaring voor de verstrekking van softdrugs en het daarbij beschikbaar gestelde Bibobvragenformulier.

Termijn van indiening  

Een aanvraag is uiterlijk 8 weken na de datum waarop de uitnodiging om een aanvraag in te dienen is verzonden in het bezit van de burgemeester.

Alleen de aanvraag die tijdigis ontvangen en die met volledige inachtneming van deze beleidsregels is ingediend komt in aanmerking voor verdere behandeling.

Indieningsvereisten  

Het volledig ingevuldeen ondertekende aanvraagformulier inclusief de bijlagenwordt conform artikel 4:1 en 4:2 van de Awb schriftelijk bij de burgemeester ingediend. De elektronische weg is niet geopend voor het indienen van een aanvraag.

 

Bij de aanvraag worden de volgende bescheiden en bewijsstukken overgelegd:

  • a.

    Het ingevulde Bibobvragenformulier voorzien van alle benodigde bijlagen

  • b.

    een plan waarin de vergunningsaanvrager aangeeft op welke wijze hij concreet de risico’s op drugsverslaving zal voorkomen en bestrijden

  • c.

    een plan waarinde vergunningaanvrager aangeefthoe het toezicht op de leeftijdcontrole zal plaatsvinden met inachtneming van de wettelijke vigerende privacyregels (Wet bescherming persoonsgegevens)

  • d.

    een plan waarinde vergunningaanvrager aangeeftwelke maatregelen wordengenomen om de mogelijke overlast van de coffeeshop in de directeomgeving te ondervangen

  • e.

    een bewijsstuk van een erkende instelling op het gebied van de verslavingszorg (IrisZorg), waaruit blijkt dat de exploitant en het personeelbeschikken over voldoende kennis en inzicht met gebruik van drugs en de daaraan verbonden risico´s van verslaving

  • f.

    een plan waarinde vergunningaanvrager aangeeftwelke maatregelen wordengetroffen om te voorkomen dat de coffeeshop bezocht wordt door niet ingezetenen

  • g.

    een nauwkeurige beschrijving van de inrichting, waarbij is opgenomen de oppervlakte daarvan, evenals een opstellingsplan (plattegrond), waarin is aangegeven waar de verkoop plaatsvindt en waar het publiek verblijft

  • h.

    een verklaring of bewijsstuk of een intentie daartoe waaruit blijkt dat hij gerechtigd is of zal zijn over de ruimte waarin de inrichting zal worden gevestigd, te beschikken; Bij vergunningverlening dient het huurcontract of aankoopbewijs overgelegd te worden

  • i.

    de beoogde inrichting heeft als huidige bestemming horeca categorie 2A conform het bestemmingsplan en het horecabeleidsplan,.

  • j.

    De locatie ligt in het centrum van de stad Deventer zoals begrensd op bijgevoegde kaart.

  • k.

    De locatie ligt minimaal 100 meter van een reedsbestaande coffeeshop.

  • l.

    een kopie van een geldig paspoort of verblijfsdocument van: de ondernemer dan wel, indien de ondernemer een rechtspersoon is, van degene(n)die de onderneming krachtens de bij te voegen statuten vertegenwoordigt (vertegenwoordigen), de beheerder(s) en de bedrijfsleider(s)

Ontvangstbevestiging  

De aanvrager ontvangteen bevestiging van ontvangst van de aanvraagmet daarbij aangegeven de datum van ontvangst van deaanvraag.

Bibob toets  

Bij elke aanvraag voor een vergunning/gedoogverklaring wordtconform de Bibobbeleidslijn een Bibob toets toegepast.

Volledigheidstoets  

De binnen de indieningstermijn ontvangenaanvraag wordt beoordeeld op volledigheid, dus op de aanwezigheid van alle hiervoor vermelde bescheiden en bewijsstukken.

Indien geen volledigeaanvraag is ontvangenwordt de aanvrager wiens aanvraag niet volledig was op grond van artikel 4:5 eerste lid onder c van de Awb in de gelegenheid gesteld om binnen een periode van 2 weken de aanvraag aan te vullen met de ontbrekende gegevens. Indien de aanvraag niet binnen de gestelde termijn is aangevuld met de ontbrekende gegevens wordt de aanvraag buiten behandeling gelaten.

Vervolgprocedure  

Als de eerste aanvraag niet leidt tot vergunningverlening en verlening van de gedoogverklaring, wordt de nummer 2 op de plaatsingslijst uitgenodigd een aanvraag in te dienen Een volgende aanvraag wordt pas in behandeling genomen als in rechte vaststaat dat de eerdere gevraagde vergunning op goede gronden is geweigerd. Deze procedure herhaalt zich totdat is beslist op een tijdig gevraagde vergunning. Indien deze procedure niet heeft geleid tot vergunningverlening, dan zal opnieuw een termijn van indiening wordenbekendgemaakt en herhaaltde hiervoor uiteengezette procedure zich.

Inhoudelijke toetsing aan de uitvoeringscriteria  

Als een aanvraag inhoudelijk in behandeling wordt genomen, worden de bescheiden en bewijsstukken die onder punt 1.3 van deze leidraad genoemd zijn getoetst aan de geldende criteria van het coffeeshopbeleid (waaronder het afstandscriterium, horecabestemming, leeftijdsvereiste, etc). Als er naar aanleiding van de overgelegde bescheiden en bewijsstukken vragen zijn, wordt de aanvrager daarover schriftelijk geïnformeerd en in de gelegenheid gesteld binnen een nader te stellen termijn deze vragen schriftelijk te beantwoorden.

Indien niet voldaanwordt aan de criteria van het coffeeshopbeleid wordt de gedoogverklaring geweigerd.

Tegen de weigering van de gedoogverklaring staan geen rechtsmiddelen open.

Het is aan de aanvrager of hij de aanvraag exploitatievergunning alcoholvrije horeca-inrichting voort wil zetten

Als geen weigeringsgronden op basis van het coffeeshopbeleid aanwezigzijn wordt de aanvraag getoetst aan de overige van toepassing zijnde wet- en regelgeving

Indien de gedoogverklaring en/of de exploitatievergunning is geweigerd wordt de eerstvolgende volledige aanvraag voor de exploitatievergunning van een openbare inrichting en een gedoogverklaring coffeeshop conform de hiervoor aangeven procedure in behandeling genomen.

Looptijd vergunning  

De exploitatievergunning en gedoogverklaring voor coffeeshops worden voor een periode van maximaal 10 jaar verleend en deze termijn kan voor maximaal 10 jaren worden verlengd. Deze procedure wordt toegepast in alle gevallen waarin een nieuwe vergunning/ gedoogverklaring is vereist.

Uitgebreide voorbereidingsprocedure  

In het geval geen van de weigeringsgronden aan vergunningverlening in de weg staan, zal het voornemen tot verlening van de gevraagde vergunning en gedoogverklaring conform afd.3.4 van de Algemene wet bestuursrecht bekendworden gemaakt. Geletop artikel 3.10 in samenhang met artikel 7:1 onder d van de Awb betekent dit dat tegen het uiteindelijke besluit geen bezwaar kan worden gemaakt, maar dat belanghebbenden de mogelijkheid hebben om tegen het besluit beroep in te stellen bij de rechtbank Overijssel.

In het geval een gevraagde exploitatievergunning wordt geweigerd, zal afd.3.4 van de Awb niet toegepast worden en kan tegen dit besluit door belanghebbenden bezwaar gemaakt worden. Tegen de weigeringvan een gedoogverklaring staan geen rechtsmiddelen open.

Legeskosten  

Voor iedere aanvraag voor een exploitatievergunning en een gedoogverklaring coffeeshop die in behandeling is genomenis het legesbedrag verschuldigd conformde tarieventabel, behorende bij de op dat moment van kracht zijnde legesverordening.

Inwerkingtreding  

Deze beleidsregel treedt in werking op de datum van bekendmaking.

 

Naar boven