Burgemeester en wethouders van Nuenen c.a. maken bekend dat de gemeenteraad op 6 juli 2017 het bestemmingsplan ‘Nuenen Centrum, 1e herziening 2017’ gewijzigd heeft vastgesteld.
Het bestemmingsplan
Het betreft een herziening van het bestemmingsplan ‘Nuenen Centrum 2012’. Via deze herziening wordt in dat bestemmingsplan een expliciet verbod opgenomen op de vestiging van uitvaarthuizen, uitvaartcentra en/of begrafenisondernemingen, begrafenisondernemers, voor zover het gaat om het opbaren en/of verzorgen van overledenen en het bieden van gelegenheid tot het nemen van afscheid van overledenen.
Op die manier wordt het verbod voortgezet, dat eerder was opgenomen in het voorbereidingsbesluit ‘uitvaarthuizen Nuenen Centrum’ van 3 maart 2016.
Wijzigingen
Bij de vaststelling zijn de volgende wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerp:
a. aan artikel 2 van de regels ('Begrippen') wordt de volgende bepaling toegevoegd:
"...
2.4 begripsbepaling uitvaarthuis
Aan artikel 1 van het bestemmingsplan 'Nuenen Centrum 2012' (Begrippen) wordt de volgende begripsbepaling toegevoegd:
62 uitvaarthuis:
een gebouw, waarin een uitvaartondernemer gelegenheid biedt aan nabestaanden om overledenen op te baren, met de daarbij behorende functies, zoals bijvoorbeeld de verzorging van de overledene en het ontvangen van rouwbezoek, maar met uitzondering van het houden van uitvaartplechtigheden of condoleancebijeenkomsten.
..."·
b. in verband hiermee wordt in paragraaf 2.2 van de toelichting bij de herziening tevens vermeld dat aan de begripsbepaling het begrip 'uitvaarthuis' is toegevoegd. Tevens wordt in paragraaf 2.1 een nadere toelichting op het begrip 'uitvaarthuis' opgenomen;
c. de in artikel 3 (Algemene gebruiksregels) van de planregels opgenomen omschrijving van het verboden gebruik komt als volgt te luiden: ' ... c. het gebruiken, waaronder mede begrepen het doen of laten gebruiken, van de gronden en de daarop voorkomende bouwwerken c.q . gebouwen of delen daarvan ten behoeve van uitvaarthuizen, uitvaartcentra en/of begrafenisondernemers, voor zover het gaat om het opbaren en/of verzorgen van overledenen en het bieden van gelegenheid tot het nemen van afscheid van overledenen.'
d. artikel 4 (Overgangsrecht) van de regels van de herziening wordt volledig in overeenstemming gebracht met de standaard bepalingen, zoals voorgeschreven in de artikelen
3.2.1 en 3.2.2 van het Besluit ruimtelijke ordening. De verwijzing naar subleden wordt afgestemd op de wijze van opsomming van subleden van het artikel (verwijzing naar 'het bepaalde onder a' in plaats van naar 'het eerste lid');
e. artikel 4.3 (Hardheidsclausule) van de regels van de herziening wordt in verband hiermee geschrapt;
f. regels en toelichting worden met elkaar in overeenstemming gebracht door de laatste alinea van paragraaf 2.1 van de toelichting te vervangen door de volgende tekst: "Het gebruik van grond en bouwwerken, dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van dit bestemmingsplan en in strijd is met de verbodsbepaling uit deze bestemmingsplanherziening, mag conform artikel 4 ('Overgangsrecht') worden voortgezet. Het overgangsrecht is geredigeerd overeenkomstig het bepaalde in de artikelen 3.2.1 en 3.2.2 van het Besluit ruimtelijke ordening."
Het bestemmingsplan, het raadsbesluit en de overige daarop betrekking hebbende stukken liggen met ingang van 21 juli 2017 gedurende zes weken (tijdens kantooruren of op afspraak) op de gemeentesecretarie, Jan van Schijnveltlaan 2 te Nuenen, voor eenieder ter inzage.
Tevens is het plan in te zien via de landelijke internetsite Externe link: www.ruimtelijkeplannen.nl en kan rechtstreeks worden geraadpleegd via de volgende link:
Externe link: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0820.BPNuenen1eherz2017-D001
Beroep
Tegen het besluit tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan kan binnen de termijn van terinzageligging beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.
Beroep kan worden ingesteld door:
- 1.
belanghebbenden die tijdig zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan aan de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt;
- 2.
belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te hebben gemaakt;
- 3.
belanghebbenden, voorzover het betreft de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerp.
Het besluit tot vaststelling van een bestemmingsplan treedt niet in werking dan met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Een beroep schorst niet de werking van het plan. Daarvoor moet naast het beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, op bovenstaand adres.
Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.