Verordening tot wijziging van de Brandbeveiligingsverordening 2012 (1e wijziging)

De raad van de gemeente Bunschoten,

 

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 mei 2017, nr. 1098096;

 

Gelet op artikel 149 van de Gemeentewet:

Besluit

 

Vast te stellen de verordening tot wijziging van de Brandbeveiligingsverordening 2012 (1e wijziging).

 

De Brandbeveiligingsverordening wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 1

 

  • A

    Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

     

    Bestaande tekst:

    Artikel 8 Bestuurlijke boete

    Overtreding van de regels van deze verordening kan worden beboet met een bestuurlijke boete van maximaal het bedrag, genoemd in de Arbeidsomstandighedenwet artikel 34, vierde lid, onder 1.

    Aangepaste tekst:

    Artikel 8 Bestuurlijke boete

    Overtreding van de regels van deze verordening kan worden beboet met een bestuurlijke boete. De boete is niet hoger dan de geldboete, bedoeld in artikel 64, eerste lid, van de Wet veiligheidsregio’s.

     

    Huidige toelichting:

    Bestuurlijke boete

    De Wet veiligheidsregio’s geeft de raad van een gemeente de bevoegdheid om, indien de raad dat wenst, bij verordening te bepalen dat een bestuurlijke boete wordt opgelegd voor overtreding van regels gesteld krachtens artikel 3, tweede lid (brandbeveiligingsverordening) en derde lid (algemene maatregel van bestuur, deze is nog niet opgesteld) van de wet. Het maximum bedrag van de boete mag niet hoger zijn dan het bedrag, genoemd in de Arbeidsomstandighedenwet artikel 34, vierde lid onder 1. Het bedrag dat daar is genoemd, bedraagt in 2011 9.000 euro.

    De Wet veiligheidsregio’s geeft geen verdere beschrijving van de uitvoering van deze sanctie, zodat de gemeente alleen met de Awb rekening hoeft te houden.

    Een alternatief artikel is aan het model van de verordening toegevoegd.

    Aangepaste toelichting:

    Bestuurlijke boete

    De Wet veiligheidsregio’s geeft in artikel 64 de raad van een gemeente de bevoegdheid om, indien de raad dat wenst, bij verordening te bepalen dat een bestuurlijke boete wordt opgelegd voor overtreding van regels gesteld krachtens artikel 3, tweede lid (brandbeveiligingsverordening) en derde lid (algemene maatregel van bestuur, deze is in procedure) van de wet. Het maximum bedrag van de boete mag niet hoger zijn dan de geldboete van de derde categorie, conform artikel 23, vierde lid, van het Wetboek van strafrecht. Het bedrag dat daar is genoemd bedraagt per 1 januari 2016 € 8.200.

    De Wet veiligheidsregio’s geeft geen verdere beschrijving van de uitvoering van deze sanctie, zodat de gemeente alleen met de Awb rekening hoeft te houden.

    Een alternatief artikel is aan het model van de verordening toegevoegd.

Artikel 2

De verordening treedt in werking op de achtste dag na de datum van bekendmaking.

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Bunschoten van 6 juli 2017,

De griffier

Drs. E. Hoogstraten

de voorzitter

M. van de Groep

Naar boven