Wijzigingsverordening re-integratieverordening Participatiewet gemeente Vlaardingen 2017

Besluit van de gemeenteraad van Vlaardingen

 

De gemeenteraad van Vlaardingen,

 

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 23 mei 2017, R.nr. 1583589 ;

 

Overwegende dat:

  • het gewenst is in artikel 9 van re-integratieverordening Participatiewet gemeente Vlaardingen 2015 wijzingen aan te brengen conform de wijziging van de Participatiewet in het kader van de verplichting tot het aanbieden van de voorziening beschut werk;

 

Gelet op de artikelen 149 en 156 van de Gemeentewet en artikel 8a, eerste lid, aanhef en onder a, c, d en e, en tweede lid artikel 10b, zevende lid, van de Participatiewet;

Besluit vast te stellen de volgende:

 

Wijzigingsverordening re-integratieverordening Participatiewet gemeente Vlaardingen 2017

Artikel I  

Artikel 9 wordt vervangen door:

 

Artikel 9. Participatievoorziening beschut werk

  • 1.

    Het college biedt de voorziening beschut werk aan een persoon van wie is vastgesteld dat deze alleen in een beschutte omgeving onder aangepaste omstandigheden mogelijkheden tot arbeidsparticipatie heeft en deze persoon:

    • a.

      behoort tot de doelgroep; of

    • b.

      een persoon is aan wie het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen een uitkering verstrekt.

  • 2.

    Om de in artikel 10b, eerste lid, van de wet, bedoelde werkzaamheden mogelijk te maken worden de volgende voorzieningen gericht op de arbeidsinschakeling aangeboden:

    • a.

      fysieke aanpassingen van de werkplek of de werkomgeving;

    • b.

      uitsplitsing van taken, of

    • c.

      aanpassingen in de wijze van werkbegeleiding, werktempo of arbeidsduur.

  • 3.

    Het college biedt indien noodzakelijk de volgende voorzieningen gericht op arbeidsinschakeling aan tot dat de dienstbetrekking beschut werk aanvangt:

    • a.

      Werkleertraject binnen het Werkleerbedrijf van Stroomopwaarts MVS;

    • b.

      sociale activering / participatietrajecten als bedoeld in artikel 5;

    • c.

      trainingen en scholing als bedoeld in artikel 7;

    • d.

      persoonlijke ondersteuning als bedoeld in artikel 11;

Artikel II  

De Toelichting op artikel 9 wordt vervangen door:

 

Artikel 9. Participatievoorziening beschut werk

Artikel 9, eerste lid:

Het college biedt ambtshalve of op verzoek de voorziening beschut werk aan aan een persoon van wie is vastgesteld dat deze alleen in een beschutte omgeving onder aangepaste omstandigheden mogelijkheden tot arbeidsparticipatie heeft en deze persoon behoort tot de doelgroep van artikel 7, eerste lid, onderdeel a, van de Participatiewet of een persoon is aan wie het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen een uitkering verstrekt. Het college is verplicht om iemand de voorziening beschut werk aan te bieden wanneer die persoon daarop aangewezen is (artikel 10b, eerste lid, van de Participatiewet).Deze verplichting geldt tot wanneer de vastgestelde aantallen beschut werkplekken zijn bereikt (artikel 10b, zesde lid, van de Participatiewet).

 

Artikel 9, tweede lid:

In dit artikel is tot uitdrukking gebracht dat aanspraak bestaat op de genoemde ondersteunende voorzieningen (op de arbeidsinschakeling). Daarmee wordt uitvoering gegeven aan artikel 10b, zevende lid, van de Participatiewet.

 

Artikel 9, tweede lid:

Nadat het college heeft vastgesteld, dat iemand tot de doelgroep voor beschut werk behoort, dient deze persoon geplaatst te worden op een beschut werkplek. In de wetenschap dat een plaatsing afgestemd dient te worden op de persoonlijke eigenschappen en omstandigheden van betrokkene, dient dit een vorm van maatwerk te zijn, die niet altijd direct tot plaatsing op een geschikte werkplek zal leiden. Het college is verplicht om ter overbrugging van de periode tot de plaatsing betrokkene voorzieningen (op de arbeidsinschakeling) aan te bieden die bijdragen aan een succesvolle plaatsing. De voorzieningen die hiervoor aangeboden worden zijn genoemd in het tweede lid. Welke (combinatie van) voorziening(en) in een concreet geval ingezet wordt zal gezien het maatwerkkarakter van dat geval afhangen.

Artikel III Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 juli 2017.

 

Aldus besloten in de openbare vergadering van de gemeenteraad van Vlaardingen, gehouden op 29 juni 2017.

De voorzitter,

Mr. A.M.M. Jetten MSc

De griffier,

Drs. E.W.K Meurs

Naar boven