Gemeente Sittard – Geleen Instellen stopverboden Huntstraat in Sittard

Registratienummer 2017/1951693

 

Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen:

1. Besluiten:

Voor:

  • 1.

    het omvormen van een bestaand parkeerverbod in de Huntstraat aan de speeltuinzijde in een stopverbod,

  • 2.

    het omvormen van een bestaand parkeerverbod in de Huntstraat tegenover de ingang van de speeltuin in een stopverbod,

  • 3.

    het verwijderen van een bestaand parkeerverbod aan beide zijden van een gedeelte van de Whitestraat,

de onderstaande voorgenomen verkeersmaatregelen bekend te maken zodat belanghebbenden zienswijzen in kunnen dienen:

  • Vervangen gele onderbroken markering door een gele doorgetrokken markering in de Huntstraat aan de speeltuinzijde en deze markering nog circa 5 meter verder doortrekken.

  • Vervangen gele onderbroken markering door een gele doorgetrokken markering in de Huntstraat tegenover de ingang van de speeltuin.

  • Verwijderen van de gele onderbroken markering aan beide zijden van een gedeelte van de Whitestraat (op foto aangegeven met rode kruisjes)

Volgens de bij het verkeersbesluit behorende foto.

2. Overwegingen

De huidige parkeerverboden kunnen tot verwarring leiden.

De Huntstraat is een blauwe parkeerschijfzone. In deze zone mag er van maandag tot en met zaterdag tussen 9 – 19 uur maximaal 2 uur geparkeerd worden met gebruikmaking van de blauwe parkeerschijf in de auto.

Vanwege de parkeerschijfzone is van maandag tot en met zaterdag tussen 9 – 19 uur parkeren buiten met een blauwe lijn aangegeven parkeerplekken verboden.

In de parkeerschijfzone liggen ook nog parkeerverboden aangeduid door een gele onderbroken markering.

Op tijdstippen dat de blauwe zone van kracht is, ligt er met andere woorden een dubbele maatregel die tot verwarring zou kunnen leiden. Het door de gele onderbroken markering aangeduide parkeerverbod zou immers de suggestie kunnen wekken dat daar waar de streep niet staat wel geparkeerd mag worden terwijl dat op grond van de blauwe zone niet is toegestaan. Om deze reden is het zinvol de parkeerverboden op te heffen.

De huidige parkeerverboden staan ongewenste laad- en losactiviteiten toe

Daarnaast is laden en lossen toegestaan binnen een parkeerverbod. Voor de veiligheid van speeltuinbezoekers zijn laad- en losactiviteiten bij de ingang van de speeltuin niet gewenst.

Op basis van het bovenstaande is het voornemen om het aanwezige parkeerverbod op de Huntstraat om te vormen in een stopverbod en de overbodige parkeerverboden op de Whitestraat op de kruising met de Huntstraat te verwijderen. Hier mag immers op grond van de blauwe zone al niet geparkeerd worden.

Uit het oogpunt van de bereikbaarheid, verkeersveiligheid, goede doorstroming op wegen, de bescherming van de weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en de bruikbaarheid daarvan, het waarborgen van de vrijheid van verkeer, evenals het voorkomen van door verkeer veroorzaakte overlast c.q. hinder en schade zoals bedoeld in artikel 2, lid 1, sub a t/m d, artikel 2, lid 2, sub a van de Wegenverkeerswet 1994 wordt het noodzakelijk geacht op de Beukenboomsweg een maatregel te nemen.

Deze weg is in beheer en onderhoud bij de gemeente Sittard-Geleen en ligt buiten de bebouwde kom, zoals bedoeld in de Wegenverkeerswet 1994.

3. Formeel kader

Verkeersbesluiten worden genomen op basis van de bepalingen van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer en de Algemene wet Bestuursrecht.

Tot het nemen van onderhavig besluit is ondergetekende bevoegd conform het op 1 oktober 2013 in werking getreden “Mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit van de gemeente Sittard-Geleen 2013-II” d.d. 17 september 2013, het “Mandaatbesluit hoofd Cluster Ruimtelijke Projecten en Beheer inzake verkeersbesluiten” van 8 juli 2014, en het op 14 mei 2015 in werking getreden “Ondermandaatbesluit Teammanager Beheer en Ontwerp, Cluster Ruimtelijke Projecten en Beheer” d.d. 28 april 2015 en het “Vervangingsbesluit Cluster Ruimtelijke Projecten en Beheer 2014” d.d. 4 juni 2014.

4. Advies

De Ambtelijke Werkgroep Verkeer, waarin onder meer verkeerskundigen en de regiopolitie zitting hebben, heeft op 07-06-2017 positief geadviseerd over de voorgestelde verkeersmaatregelen.

5. Ondertekening

Sittard-Geleen, 27-06-2017, 1951693

Namens Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen,

Teammanager Beheer en Ontwerp

Ing. A. Velderman

6. Inzage en zienswijzen

Het conceptverkeersbesluit met de bijbehorende stukken kan worden ingezien bij de receptie van de Stadswinkel, Markt 1 in Geleen. Van donderdag 06-07-2017 tot en met woensdag 19-07-2017.Over dit conceptverkeersbesluit kunnen belanghebbenden gedurende deze periode ook een zienswijze geven. Deze kan naar: College van B&W, Postbus 18, 6130 AA SITTARD

Naar boven