Verordening tot 2de wijziging Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015 – Gemeente Montfoort

 

De raad van de gemeente Montfoort;

 

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 mei 2017;

 

Gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

 

BESLUIT:

 

vast te stellen de verordening tot 2de wijziging van de Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015 - Gemeente Montfoort:

 

Artikel I

De Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015 - Gemeente Montfoort wordt gewijzigd als volgt:

 

A. Artikel 1.1, Begripsbepalingen worden de volgende wijzigingen aangebracht:

 

  • a.

    Lid 11 Groepswonen wordt verwijderd.

  • b.

    De leden 12 tot en met 18 worden vernummerd tot 11 tot en met 17.

  • c.

    Lid 18, 29, 37 en 38 worden toegevoegd.

  • d.

    De leden 29 tot en met 36 worden vernummerd tot 30 tot en met 37 en de leden 37 tot en met 49 worden vernummerd 39 tot en met 51.

 

B. Artikel 1.1, Begripsbepalingen, lid 8, 16, 17, 22, 25, 37, 43 komt te luiden:

 

8

Economische Binding:

Een woningzoekende is economisch gebonden als bedoeld in artikel 14 lid 3 van de Wet.

16

Inkomen

Gezamenlijke verzamelinkomens als bedoeld in artikel 2.3 2.18 van de Wet op de inkomstenbelasting 2001 …

17

Inkomensgrens van de doelgroep

De grens van de doelgroep volgens Regeling Toegelaten Instellingen Volkshuisvesting (RTIV). De inkomensgrens wordt jaarlijks aangepast.

22

Koopprijsgrens

Maximale koopprijs € 300.000 (peiljaar 2017) is opgenomen in de beleidsregels, vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders.

25

Lokaal woningzoekenden

  • -

    Woningzoekenden met een maatschappelijke of economische binding aan het omschreven gebied in hoofdstuk 3, gemeentelijk woonbeleid, lid 3 en

- …

37

Student

Woningzoekende die een voltijdsdopleiding volgt aan een instelling voor middelbaar- of hoger beroepsonderwijs of universitair onderwijs of deze opleiding niet langer dan 2 jaar geleden heeft afgerond en niet ouder is dan 30 jaar.

 

43

Woningtype

  • -

    ……

  • -

    maisonnette, verder te onderscheiden in een ondermaisonnette (vanaf begane grond) of bovenmaisonnette (vanaf 1e verdieping).

 

 

C. Ar tikel 1.1, Begripsbepalingen, lid 18, 29 wordt toegevoegd, dat luidt:

 

18

Inschrijfduur

De tijd die verstreken is na de daadwerkelijke inschrijving van een woningzoekende in het register van woningzoekenden.

29

Onttrekken

Hieronder wordt mede begrepen het deels onttrekken van woonruimte in een pand waardoor de gehele woonruimte niet langer geschikt is voor bewoning door een huishouden van dezelfde omvang als waarvoor deze zonder zodanige onttrekking geschikt is.

37

Student

Woningzoekende die een voltijdsopleiding volgt aan een instelling voor middelbaar- of hoger beroepsonderwijs of universitair onderwijs of deze opleiding niet langer dan 2 jaar geleden heeft afgerond en niet ouder dan 30 jaar.

38

Studentenwoning

Woonruimte met een vloeroppervlakte van 12m2 tot 45 m2, bestemd voor studenten en verhuurd met een campuscontract of verhuurd door een toegelaten instelling.

 

D. Artikel 2.2.3 Eisen voor verlening huisvestingsvergunning, lid 2, komt te luiden:

  • 2.

    Het in lid 1 c. genoemde inkomen is niet van toepassing op urgenten met een volkshuisvestelijke indicatie, maatschappelijke indicatie en woningzoekenden die uitgezonderd zijn van de inkomenstoets zoals vermeld in Regeling toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015, bijlage 1A.

 

E. Artikel 2.2.5 Intrekking, sub c toegevoegd, dat luidt:

  • c.

    ernstig gevaar bestaat dat de vergunning mede zal worden gebruikt om:

    • -

      Uit gepleegde strafbare feiten verkregen of te verkrijgen, op geld waardeerbare voordelen te benutten, of

    • -

      Strafbare feiten te plegen.

 

F. Artikel 2.3.1 Register van woningzoekenden, sub e toegevoegd, dat luidt:

  • e.

    Wordt een inschrijving beëindigd als de woningzoekende via het toewijzingssysteem woonruimte krijgt toegewezen, met uitzondering van een tijdelijk huurcontract.

 

G. Artikel 2.5.1 Urgent woningzoekenden, lid 3A sociale indicatie, sub b relatie beëindiging, komt te luiden:

In geval van relatiebeëindiging, waaronder begrepen: echtscheiding, verbreking geregistreerd partnerschap, verbreking samenlevingscontract en beëindiging samenwoning zonder overeenkomst wordt slechts urgentie verleend, wanneer:

  • -

    de partners gedurende minimaal twee aaneengesloten jaren samen op één adres wo(o)n(d)en en tot minimaal drie maanden voor de aanvraagdatum werd samengewoond; en

  • -

    er minimaal één minderjarig kind in het geding is; en

  • -

    geen van de ouders en/of verzorgers op enigerlei wijze in de woningbehoefte kan of had kunnen voorzien

     

H. Artikel 2.5.1 Urgent woningzoekenden, lid 3C mantelzorgindicatie, sub1, komt te luiden:

Burgemeester en wethouders kunnen een urgentie verlenen aan mantelzorgverleners of mantelzorgontvangers. Hierbij zijn de volgende voorwaarden alle van toepassing:

  • a.

    burgemeester en wethouders bepalen de zorgvraag en dat de zorgvraag kan worden beantwoord met mantelzorg;

  • b.

    de aanvrager dient ingeschreven te staan als woningzoekende;

  • c.

    de aanvrager heeft in de huidige woonsituatie geen huurschulden en heeft geen overlast veroorzaakt;

  • d.

    de reisafstand tussen mantelzorg en mantelzorgontvanger is meer dan vijf kilometer en wordt na verhuizing minder dan vijf kilometer, gemeten volgens de kortst mogelijke route;

  • e.

    er is sprake van langdurige zorg, dat wil zeggen dat de mantelzorg voor minimaal acht uur per week is, verdeeld over minimaal vier dagen per week en naar verwachting nog enkele jaren wordt verstrekt en

  • f.

    per mantelzorgsituatie wordt eenmalig één urgentie afgegeven.

     

I. Artikel 2.5.1 Urgent woningzoekenden, lid 3E maatschappelijke indicatie worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  • a.

    sub 1 wordt sub 2.

  • b.

    sub 2 wordt sub 3.

  • c.

    sub 1 wordt toegevoegd en luidt: Huiselijk geweld: woningzoekenden die verblijven in een voorziening voor tijdelijke opvang van personen die in verband met problemen van relationele aard of geweld hun woonruimte hebben verlaten, kunnen in aanmerking komen voor een urgentie.

  • d.

    sub 2 komt te luiden: Uitstroom hulp- en dienstverleningsinstelling: woningzoekenden die dringend woonruimte nodig hebben omdat zij verblijven in een van gemeentewege erkend opvangtehuis in de woningmarktregio of uit een van gemeentewege erkende hulp- en dienstverleningsinstellingen in de woningmarktregio, over wie met betrekking tot de doorstroming naar zelfstandige woonruimte in regionaal of lokaal verband afspraken zijn gemaakt, kunnen in aanmerking komen voor een urgentie. Onder deze cliënten worden in ieder geval verstaan vrouwen die vanwege huiselijk geweld tijdelijk zijn opgenomen in een “Blijf van mijn lijf” huis.

  • e.

    sub 3 komt te luiden: Burgemeesters en wethouders kunnen afspraken maken met instellingen over een jaarlijks contingent voordrachten voor doorstroming. De afspraken maken onderdeel uit van de huisvestingsverordening.

 

J. Artikel 2.5.1 Urgent woningzoekenden, lid 3F indicatie statushouders indicatie worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  • a.

    sub 1 en sub 2 toegevoegd.

  • b.

    sub 1 komt te luiden: Op grond van de landelijke taakstelling van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties huisvest de gemeente statushouders.

  • c.

    sub 2 komt te luiden: Toewijzing vindt plaats door middel van bemiddeling. Ook na een tijdelijke huisvesting kan toewijzing via bemiddeling plaats vinden.

 

K. Artikel 2.5.2 Aanvraag en besluitvorming tot urgentie lid 3 worden de volgende wijzigingen aangebracht:

 

  • a.

    de tekst wordt onderverdeeld in een sub a en b.

  • b.

    sub a komt te luiden: Een aanvraag kan slechts voor één indicatiegrond tegelijk worden ingediend.

  • c.

    sub b komt te luiden: Een aanvraag om toekenning van een indicatie voor urgentie waarover in het verleden reeds is beslist, wordt alleen dan in behandeling genomen indien er sprake is van gewijzigde feiten en omstandigheden.

 

L. Artikel 2.5.3 Beperkte keuzemogelijkheid urgenten, sub 2 komt te luiden:

 

Urgent woningzoekenden met een sociale, medische, mantelzorg- of maatschappelijke indicatie, kunnen met hun status "urgent" uitsluitend reageren op het regionale aanbod van appartementen vanaf de 1e verdieping. In geval van een medische en mantelzorgindicatie kan hiervan worden afgeweken indien in het advies van de adviseur als bedoeld in artikel 2.5.2 lid 1c uitdrukkelijk een ander woningtype wordt geadviseerd.

 

M. Bijlage 1 Artikelsgewijze toelichting worden de volgende wijzigingen aangebracht:

 

  • a.

    Artikel 1.1 wijziging lidnummers 17 en 47

  • b.

    Artikel 1.1 wordt lid 29 toegevoegd

    Lid 29 Onttrekken

    Deze toevoeging geeft verduidelijking in het geval woonruimte voor een deel wordt onttrokken. Bijvoorbeeld als één of meerdere kamers in een woning worden gebruikt voor hennepteelt.

  • c.

    Artikel 2.2.3 lid 2 komt te luiden:

    Hiermee wordt het mogelijk dat ook bijvoorbeeld urgenten met een volkshuisvestelijke indicatie (zogeheten stadsvernieuwingsurgenten) gebruik kunnen maken van het aanbod, ongeacht het inkomen.

    Voor bepaalde huishoudens wordt een uitzondering gemaakt op de inkomenstoets die bepalend is voor de toegang tot sociale huurwoningen. Eén van deze uitzondering betreft de statushouders die al waren opgenomen in lid 2 als uitzondering. Voornaamste aanvulling zijn de huishoudens met een bepaalde zorgindicatie, namelijk als er:

  • -

    recht is op verpleging en verzorging van ten minste 10 uur zorg per week gedurende ten minste een jaar (o.g.v. de zorgverzekering), of

  • -

    sprake is van een indicatie voor verblijf (o.g.v. de Wet langdurige zorg), of

  • -

    sprake is van een indicatie voor ADL-assistentie (o.g.v. de Wet langdurige zorg)

Een ruimere omschrijving wordt gegeven in de ‘Regeling toegelaten instellingen volkshuisvesting bijlage 1A’.

 

Artikel II

Deze verordening treedt in werking op 1 juli 2017.

 

Artikel III

Deze verordening wordt aangehaald als de 2de verordening tot wijziging van de Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2015 – Gemeente Montfoort.

 

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Montfoort, gehouden op 26 juni 2017.

 

De griffie,

mr. C.G.M. Bus

De voorzitter,

mr. P.J. van Hartskamp-de Jong

Naar boven