Gemeente Raalte Wijziging Mandaatregeling en Mandaatregister

Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van Raalte, ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft,

overwegende dat het college en de burgemeester op 22 november 2016 de Mandaatregeling gemeente Raalte 2016 en het daarbij behorende Mandaatregister hebben vastgesteld;

gelet op de artikelen 59a, 160 en 171 van de Gemeentewet, hetgeen overigens in de Gemeentewet is bepaald en afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht;

besluiten vast te stellen de onderstaande

1 e wijziging Mandaatregeling gemeente Raalte 2016 en 1 e wijziging Mandaatregister

Artikel I

Artikel 6 van de Mandaatregeling gemeente Raalte 2016 komt te luiden:

Artikel 6 Ondermandaat

  • 1.

    Het is de gemeentesecretaris, de eenheidsmanagers en de teammanagers toegestaan (onder)gemandateerde bevoegdheden (verder) te ondermandateren. Ondermandatering vindt plaats aan een hiërarchisch direct ondergeschikte.

  • 2.

    In afwijking van het eerste lid is het de gemeentesecretaris, de eenheidsmanagers en de teammanagers toegestaan ondermandaat te verlenen aan een externe partij voor zover daarmee uitvoering gegeven wordt aan een met die partij gesloten overeenkomst, een gemeenschappelijke regeling of aan een wettelijke verplichting. Als de externe partij een orgaan of functionaris van een rechtspersoon is, is het dat orgaan en die functionaris toegestaan ondergemandateerde bevoegdheden verder te ondermandateren dan wel vervanging te regelen binnen de eigen organisatie.

 

Artikel II

Het Mandaatregister bij de Mandaatregeling gemeente Raalte 2016 wordt als volgt aangepast:

 

A

Aan de algemene bepalingen wordt een onderdeel 6 toegevoegd, luidende:

6.Voor zover in dit register aan een externe partij ondermandaat is verleend voor het nemen van besluiten, omvat dit ondermandaat mede de mandaten genoemd in tabel E, onderdelen 12 tot en met 15, voor zover dit voor de uitvoering van het verleende ondermandaat noodzakelijk is.

 

B

Tabel E, onderdeel 9, komt te luiden:

9.

Het besluiten tot het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen door de gemeente, waarbij al dan niet verplichtingen worden aangegaan, ten behoeve van activiteiten en projecten die vallen binnen het werkgebied van het team, en tot het verrichten van (rechts)-handelingen die voortvloeien uit gesloten overeenkomsten (mandaat van college) en het vertegenwoordigen van de gemeente bij het verrichten van deze (rechts)handelingen (opdracht van burgemeester).

Alle medewerkers

-Binnen het middels een goedgekeurde begroting beschikbaar gestelde budget en met inachtneming van de budgethoudersregeling;

-Onder het mandaat wordt mede begrepen de aanschaf van e-Herkenningsmiddelen, boeken en abonnementen, en het wijzigen en opzeggen van abonnementen;

-Onder het mandaat wordt voorts begrepen het sluiten van anterieure overeenkomsten ten behoeve van ruimtelijke ontwikkelingen.

 

C

Aan tabel E wordt een nieuw onderdeel 18, luidende:

 

Subsidieverlening ten behoeve van activiteiten die vallen binnen het werkgebied van het team.

 

-Binnen het middels een goedgekeurde begroting beschikbaar gestelde budget en met inachtneming van de budgethoudersregeling.

 

D

Tabel F.4, onderdeel 3, komt te luiden:

 

Het beslissen omtrent het verlenen van ontheffing van het RVV 1990 (art. 87 RVV 1990).

Dienstverlener B

Het mandaat betreft uitsluitend ontheffingen voor:

-parkeren in parkeerschijfzones;

-berijden van, en laden en lossen in, voetgangersgebied buiten venstertijden;

-berijden van, en parkeren in, voetgangersgebied buiten venstertijden.

 

E

Tabel F.5, onderdeel 4 en 5, komen te luiden:

 

Het beslissen omtrent

• het vaststellen van het recht op uitkering, en het opschorten, herzien of intrekken van een vaststelling van het recht op uitkering, en het weigeren en verlagen van een uitkering;

• het (afzien van het) opleggen van een al dan niet verlaagde bestuurlijke boete;

• het (afzien van het) terugvorderen van uitkeringen en het vorderen van daarop betrekking hebbende kosten;

• het verrichten van (rechts)handelingen ter uitvoering van een terugvordering of bestuurlijke boete (titel 4.4 Awb), waaronder in ieder geval begrepen het invorderen van bedragen, het aanmanen tot betaling en het geven van een dwangbevel;

• het verlenen van (tijdelijke) ontheffingen, en

• het nemen van overige besluiten, met uitzondering van het aanwijzen van toezichthouders,

op grond van het bepaalde bij of krachtens de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ).

Senior Dienstverlener Specialist Dienstverlening

Senior specialist Dienstverlening

Vakspecialist

Extern: Afdelingshoofd I van de gemeente Zwolle voor uitvoering door Regionaal bureau zelfstandigen (Rbz) in Zwolle.

-Van het ondermandaat aan het Rbz is uitgezonderd het opleggen van bestuurlijke boetes en het verrichten van (rechts)handelingen ter uitvoering van een bestuurlijke boete of terugvordering.

-Het ondermandaat aan de vakspecialist is beperkt tot het verrichten van (rechts)handelingen ter uitvoering van een bestuurlijke boete of terugvordering.

 

Het beslissen omtrent:

•het (nader) vaststellen van het recht op, en het verlenen van, bijstand, inclusief het opleggen en verbinden van verplichtingen;

•het vaststellen van de definitieve hoogte van bijstand;

•het omzetten van bijstand in een andere vorm;

•het (afzien van het) terugvorderen van bijstand;

•het verrichten van (rechts)handelingen ter uitvoering van een terugvordering (titel 4.4 Awb), waaronder in ieder geval begrepen het invorderen van bedragen en het aanmanen tot betaling;

•het verlenen van uitstel en verlaging van betaling;

•het vertegenwoordigen van de gemeente (opdracht van burgemeester) bij het aangaan van overeenkomsten met betrekking tot bijstand, bij het passeren of royeren bij de notaris van hypotheekakten die strekken tot zekerheid van betaling van een in de vorm van een geldlening verleende bijstand, en

•het nemen van overige besluiten

en het indienen van declaraties op grond van het bepaalde bij of krachtens het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004.

Senior Dienstverlener Specialist Dienstverlening

Senior specialist Dienstverlening

Vakspecialist

Extern: Afdelingshoofd I van de gemeente Zwolle voor uitvoering door Regionaal bureau zelfstandigen (Rbz) in Zwolle.

-Van het ondermandaat aan het Rbz is uitgezonderd het verrichten van (rechts)handelingen ter uitvoering van een terugvordering.

-Het ondermandaat aan de vakspecialist is beperkt tot het verrichten van (rechts)handelingen ter uitvoering van een terugvordering.

 

F

Tabel G.1, onderdeel 12, komt te luiden:

 

Het beslissen omtrent het verlenen, wijzigen, schorsen en intrekken van vergunningen voor het innemen van een standplaats; en het aanwijzen van standplaatsen (art. 5.18 APV en de daarop gebaseerde regelgeving).

 

Het mandaat ten aanzien van vergunningen beperkt zich tot vaste standplaatsen, incl. seizoensplaatsen.

 

G

Tabel G.1, onderdeel 17, komt te luiden:

 

Het indienen van een aangifte bij de politie van beschadiging en diefstal van eigendommen van de gemeente en het doen van een verzoek om voeging in een daarop volgende strafzaak.

Vakspecialist

Senior beheerder

Extern: Nederlandse Organisatie voor Debiteurenbeheer en Rechtsvordering B.V. (NODR)

Het mandaat omvat mede het nemen van een procesbesluit ten behoeve van het voegen in strafzaken.

 

H

Aan tabel G.1 wordt een nieuw onderdeel 30 toegevoegd, luidende:

 

Het besluiten om schade als gevolg van beschadiging en diefstal van eigendommen van de Gemeente in de openbare ruimte op derden te verhalen en alle daaruit voortvloeiende (rechts)handelingen (mandaat van college) en het vertegenwoordigen van de gemeente daarbij (opdracht van burgemeester).

Extern: Nederlandse Organisatie voor Debiteurenbeheer en Rechtsvordering B.V. (NODR)

Het mandaat omvat mede het aansprakelijk stellen van derden, het doen van schikkingsvoorstellen, het optreden als benadeelde partij bij politie en justitie, het innen van schadevergoedingen etc.

Het mandaat omvat voorts het voeren van civielrechtelijke rechtszaken, inclusief het nemen van procesbesluiten. Aan het ondermandaat aan NODR is de instructie verbonden dat rechtszaken niet worden gestart zonder voorafgaande toestemming door of namens de mandaatgever (teammanager B&O).

 

I

Tabel G.4, onderdeel 1, kolom ‘Ondermandaat aan’, komt te luiden:

Projectleider A

Projectleider B

Senior ontwikkelaar

Ontwikkelaar A

Ontwikkelaar B

Vakexpert

 

J

Aan onderdeel H wordt een nieuw onderdeel 9 toegevoegd, luidende:

9.de heer V. Breen, MSc

 

Artikel III

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking.

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte,

de secretaris,

Karin Cornelissen

de burgemeester,

Martijn Dadema

de burgemeester van de gemeente Raalte,

Martijn Dadema

Toelichting

Artikel I

Dit artikel brengt een wijziging aan in de Mandaatregeling gemeente Raalte 2016 op het punt van ondermandatering. In de mandaatregeling was tot nu toe alleen een mogelijkheid voor intern ondermandaat opgenomen. Met deze wijziging wordt deze mogelijkheid verruimd, zodat ook extern ondermandaat verleend kan worden. Voorwaarde daarvoor is dat dit nodig is ter uitvoering van een met de externe partij gesloten overeenkomst, een gemeenschappelijke regeling of een wettelijke verplichting. Als ondermandatering plaatsvindt aan een orgaan of functionaris van een rechtspersoon, dan hebben dat orgaan en die functionaris tevens toestemming om ondermandaat te verlenen binnen de eigen organisatie en om vervanging te regelen binnen de eigen organisatie.

Artikel II

Dit artikel brengt een aantal wijzigingen aan in het Mandaatregister, behorende bij de Mandaatregeling gemeente Raalte 2016.

 

A

Deze wijziging hangt samen met de mogelijkheid om ondermandaat aan externe partijen te verlenen. Met deze wijziging wordt een nieuwe algemene bepaling aan het Mandaatregister toegevoegd. Deze bepaling houdt in dat als aan een externe partij ondermandaat is verleend om besluiten te nemen, daarmee ook het mandaat gegeven is om bijbehorende besluiten te nemen, zoals het buiten behandeling laten van aanvragen, het verlengen van de beslistermijn etc.

 

B

Dit onderdeel bevat een verduidelijking van het mandaat ‘verplichtingen aangaan’. Alle medewerkers van de gemeente Raalte hebben het mandaat om te besluiten tot privaatrechtelijke rechtshandelingen van de gemeente waarbij verplichtingen worden aangegaan, en deze in opdracht van de burgemeester te verrichten.

In veel aldus gesloten overeenkomsten zijn nadere beslissingsbevoegdheden opgenomen. Bijvoorbeeld het verlenen van uitstel van de verplichting om een omgevingsvergunning aan te vragen (bij verkoopovereenkomsten van bouwkavels) of het verlenen van toestemming aan de wederpartij om zijn rechten en plichten aan een derde partij over te dragen (bij ontwikkelingsovereenkomsten). Dergelijke beslissingen waren niet expliciet onder het mandaat begrepen. Ook was niet expliciet dat het mandaat zich ook uitstrekt over privaatrechtelijke rechtshandelingen waarbij geen verplichtingen worden aangegaan.

Aangenomen mag worden dat wie het mandaat heeft om ertoe te besluiten overeenkomsten met verplichtingen aan te gaan, ook het mandaat heeft om daaruit voortvloeiende (rechts)handelingen te verrichten en om overeenkomsten aan te gaan waarbij geen verplichtingen worden aangegaan. Daarom is dit in het betreffende mandaat (tabel E, onderdeel 9, van het Mandaatregister) expliciet gemaakt.

 

C

In het kader van de verbijzonderde interne controle subsidieverlening en –vaststelling over 2015 en 2016 bleek dat in sommige gevallen budget beschikbaar was gesteld voor het verlenen van subsidies, terwijl de bevoegdheid om de subsidie te verlenen en vaststellen niet expliciet was gemandateerd. Dit heeft voor de interne controle niet tot onrechtmatigheden geleid omdat de subsidievaststelling in kwestie op een ander mandaat gebaseerd kon worden. Dit laatste mandaat is in 2016 echter aangepast zodat dit niet meer als grondslag kan worden gebruikt. Daarom is het wenselijk om een expliciet algemeen mandaat te verlenen voor subsidieverlening. Randvoorwaarde daarbij is, zoals bij sommige andere mandaten, dat er sprake moet zijn van een bij begroting beschikbaar gesteld budget en dat de Budgethoudersregeling in acht wordt genomen. Het mandaat wordt in laagste instantie toegekend aan de teammanagers van alle teams. Algemene bepaling 3 is van toepassing, met als gevolg dat de teammanagers slechts het mandaat hebben voor subsidieverlening die tot de werkzaamheden van hun teams behoort.

 

D

Onderdeel 3 van tabel F.4 (mandaten team KCC) bevat op dit moment een mandaat voor het verlenen van parkeervergunningen op grond van de Parkeerverordening. Parkeervergunningen zijn onderdeel van het stelsel van betaald parkeren.

In april 2017 wordt het betaald parkeren in Raalte afgeschaft. Als gevolg daarvan kan het mandaat voor het verlenen van parkeervergunningen op grond van de Parkeerverordening komen te vervallen.

Na afschaffing van het betaald parkeren wordt parkeren gereguleerd door middel van parkeerschijfzones, waarin slechts kort geparkeerd mag worden. Het is mogelijk om ontheffing te verlenen van het verbod om langer te parkeren in parkeerschijfzones. In dit onderdeel wordt mandaat verleend aan team KCC om deze ontheffingen te verlenen. In het kader van de besluitvorming rondom het afschaffen van het betaald parkeren worden beleidsregels vastgesteld voor het verlenen van deze ontheffingen.

In aanvulling hierop wordt mandaat verleend voor het verlenen van ontheffingen om onder andere te laden en lossen in voetgangersgebieden buiten de daarvoor geldende venstertijden. Het was al de praktijk dat team KCC dergelijke ontheffingen verleent, maar dit was nog niet in het Mandaatregister opgenomen.

 

E

Gemeente Raalte heeft sinds jaar en dag opdracht verleend aan het Regionaal bureau zelfstandigen (onderdeel van gemeente Zwolle) voor de uitvoering van enkele sociale wetten ten aanzien van zelfstandigen (de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen en het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004). Het ondermandaat was verleend aan het Afdelingshoofd Juridische Zaken van de gemeente Zwolle, maar deze functienaam is inmiddels gewijzigd. Met dit onderdeel wordt deze wijziging in het Mandaatregister verwerkt.

 

F

De teammanager Beheer & Onderhoud heeft op dit moment het mandaat om standplaatsvergunningen te verlenen. Daarbij is niet expliciet benoemd dat het mandaat ook betrekking heeft op het intrekken, wijzigen en schorsen van standplaatsvergunningen. Evenmin is het aanwijzen van incidentele en tijdelijke (seizoensgebonden) standplaatsen gemandateerd. Deze besluiten hangen zodanig met elkaar samen dat het wenselijk is deze alle onder het al verleende mandaat te brengen.

 

G en H

Het voornemen bestaat om het verhaal van schade aan gemeentelijke eigendommen in de openbare ruimte aan te besteden aan een externe partij, de Nederlandse Organisatie voor Debiteurenbeheer en Rechtsvordering (hierna: NODR). Hiervoor is vereist dat NODR het mandaat krijgt om de daarvoor benodigde (rechts)handelingen namens de gemeente Raalte uit te voeren, zoals het aansprakelijk stellen van partijen, het aangifte doen bij de politie etc.

Een dergelijk mandaat bestaat op dit moment niet. Onderdelen F en G voorzien daarin. Artikel I maakte al mogelijk dat ondermandaat aan een externe partij verleend wordt. Ten aanzien van het aanspannen van rechtszaken namens de gemeente geldt als instructie bij het ondermandaat aan NODR dat voorafgaande toestemming van de mandaatgever nodig is.

 

I

Bij de vaststelling van de Mandaatregeling gemeente Raalte 2016 was het Mandaatbesluit verplichtingen aangaan niet goed in het Mandaatregister verwerkt. Dit onderdeel strekt ertoe om dit te corrigeren.

 

J

Voor de dagelijkse praktijk is het wenselijk om de machtiging voor procesvertegenwoordiging te verruimen.

 

Artikel III

Dit artikel regelt de inwerkingtreding van het besluit, namelijk op de dag na de dag waarop het besluit is bekendgemaakt.

Naar boven