Verordening tot 1e wijziging van de Algemene plaatselijke verordening 2015

De raad van de gemeente Schouwen-Duiveland;

 

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 18 april 2017;

 

overwegende dat het hondenbeleid nader wordt ingevuld als gevolg waarvan een wijziging van de Algemene plaatselijke verordening noodzakelijk is;

 

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

 

besluit :

 

De Verordening tot eerste wijziging van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Schouwen-Duiveland 2015 vast te stellen.

Artikel I Wijziging verordening

 

Artikel 2:57 komt als volgt te luiden:

 

Artikel 2:57 Loslopende honden

1. Het is de eigenaar of houder van een hond verboden die hond te laten verblijven of te laten lopen:

a op een voor het publiek toegankelijke en kennelijk als zodanig ingerichte kinderspeelplaats, zandbak of speelweide of op een andere door het college aangewezen plaats;

b binnen de bebouwde kom op de weg indien de hond niet is aangelijnd;

c op de weg indien de hond niet is voorzien van een halsband of een ander identificatiemerk dat de eigenaar of houder duidelijk doet kennen; of

d op een voor recreatief gebruik opengesteld gedeelte van de zeedijk, strand, duin, bos of ander natuurterrein, speel- of ligweide, in zee of op een ander voor recreatief gebruik bestemd terrein zonder dat die hond aangelijnd is;

2. Het verbod in het eerste lid, aanhef en onder b, is niet van toepassing op door het college aangewezen plaatsen;

3. De verboden in het eerste lid aanhef en onder a, b en d zijn niet van toepassing op de eigenaar of houder van een hond:

a die zich vanwege zijn handicap door een geleidehond of sociale hulphond laat begeleiden; of

b die deze hond aantoonbaar gekwalificeerd opleidt tot geleidehond of sociale hulphond.

4. Het verbod genoemd in het eerste lid aanhef en onder d, geldt voor zover dat betrekking heeft op “strand” en “in zee”, uitsluitend gedurende de periode van 1 mei tot 1 oktober tussen 10.00 en 19.00 uur.

 

Artikel 2:58 komt als volgt te luiden:

 

Artikel 2:58 Verontreiniging door honden en paarden

1. Degene die zich met een hond of een paard op een openbare plaats, voor zover gelegen binnen de bebouwde kom begeeft of bevindt, is verplicht ervoor te zorgen dat de uitwerpselen van die hond of dat paard onmiddellijk worden verwijderd.

2. De verplichting als genoemd in het eerste lid geldt ook voor een openbare plaats, gelegen buiten de bebouwde kom, voor zover het betreft:

a een voor het publiek toegankelijke en kennelijk als zodanig ingerichte kinderspeelplaats, zandbak, speelweide, ligweide, park of plantsoen;

b op een voor recreatief gebruik opengesteld gedeelte van de zeedijk, strand, duin, bos, natuurterrein of enig ander voor recreatief gebruik bestemd terrein;

3. De verplichting als genoemd in het eerste en tweede lid is niet van toepassing op de eigenaar of houder van een hond:

a die zich vanwege zijn handicap door een geleidehond of sociale hulphond laat begeleiden, of

b die deze hond aantoonbaar gekwalificeerd opleidt tot geleidehond of sociale hulphond.

4. De verplichting als genoemd in het eerste lid is niet van toepassing op door het college aangewezen plaatsen.

5. Degene die zich met een hond op een openbare plaats als genoemd in het eerste of tweede lid begeeft of bevindt, is verplicht een doeltreffend hulpmiddel bij zich te hebben dat geschikt is voor het verwijderen van de uitwerpselen van de hond. De eigenaar of de houder van de hond is verplicht dit hulpmiddel op eerste vordering van een toezichthoudend ambtenaar te laten zien.

6. Het bepaalde in het vijfde lid is niet van toepassing op de eigenaar of houder van een hond als bedoeld in het derde lid.

 

 

Artikel II Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na die van bekendmaking.

 

Artikel III Citeertitel

De verordening wordt aangehaald als “Verordening tot eerste wijziging van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Schouwen-Duiveland 2015”.

 

 

Vastgesteld door de raad van de gemeente Schouwen-Duiveland in zijn openbare vergadering van 1 juni 2017.

T. van Oostenbrugge, G.C.G.M. Rabelink

Griffier, Voorzitter

Naar boven