Aanwijzingsbesluit collectieve festiviteiten 2016

 

Aanleiding en doel

Conform artikel 4:2 van de Algemene Plaatselijke Verordening dient het college van burgemeester en wethouders per kalenderjaar dagen of dagdelen aan te wijzen voor collectieve festiviteiten. In een dergelijke aanwijzing kan het college bepalen dat de aanwijzing slechts geldt in een of meer delen van de gemeente. Deze regeling is gebaseerd op artikel 2.21 van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (hierna: het Activiteitenbesluit). Gedurende de collectieve festiviteiten geldt voor inrichtingen in het aangewezen gebied een geluidseis van 80 dB op de gevel van de dichtstbijzijnde woning.

Het aanwijzen van collectieve dagen geldt voor alle bedrijven (ook wel inrichtingen genoemd) in het aangewezen dorpsdeel, niet alleen voor horeca-inrichtingen.

Feesttenten vallen niet onder de collectieve dagen-regeling, omdat hierbij geen sprake is van een reguliere inrichting volgens het Activiteitenbesluit. De regeling heeft geen betrekking op evenementen. Voor het Noordzeezomerfestival, de Oranjefeesten, de Najaarsfeesten en alle andere evenementen die plaatsvinden in dezelfde periode als de aangewezen periode voor de collectieve festiviteiten gelden specifieke geluidsvoorschriften.

Conform lid 4 van artikel 4:2 APV dienen de collectieve festiviteiten jaarlijks minimaal 4 weken voor het nieuwe kalenderjaar te worden gepubliceerd. Het college dient hiervoor de collectieve feestdagen voor het kalenderjaar 2016 aan te wijzen. Hierbij wordt een onderverdeling gemaakt in de gebiedsdelen Katwijk aan Zee/Katwijk Noord, Katwijk aan den Rijn, Rijnsburg en Valkenburg. Een overzicht van deze gebieden is te vinden op de plattegrond in de bijlagen van dit voorstel.

De dagen die worden aangewezen zijn dezelfde dagen die voorgaande jaren zijn aangewezen, met uitzondering van Katwijk aan Zee. Voor Katwijk aan den Rijn worden 9 dagen aangewezen, voor Rijnsburg worden 9 dagen aangewezen en voor Valkenburg worden 10 dagen aangewezen.

Voor Katwijk aan Zee werden regulier 3 dagen aangewezen. Dit jaar worden er voor Katwijk aan Zee 2 dagen aangewezen. Dit komt omdat het onzeker is of het evenement ‘reuring aan zee’ zal plaatsvinden in 2016.

De dag waarop reuring aan zee plaats vindt werd t/m 2015 aangewezen als collectieve feestdag. Dit evenement werd georganiseerd door de verschillende strandpaviljoenhouders, die alle bij het eigen paviljoen een activiteit organiseerden. Door de jaren heen is dit evenement echter van karakter gewijzigd, waarbij steeds minder paviljoenhouders deel namen aan het evenement. De activiteiten bij de overgebleven paviljoenhouders werden steeds grootschaliger. Dit heeft er toe geleidt dat er bij de laatste editie van het evenement slechts bij een enkele paviljoenhouder activiteiten waren. Aanvullend is het evenement bij de laatste editie geteisterd door bijzonder slechte weersomstandigheden.

De paviljoenhouders hebben aangegeven nog niet te weten of men het evenement komend jaar wederom wil organiseren. Omdat er geen zekerheid is of de paviljoenhouders het evenement willen organiseren en er geen beoogde datum is, wordt er voor 2016 voor dit evenement vooralsnog geen collectieve feestdag aangewezen.

Collectieve festiviteiten 2016

De volgende dagen worden aangewezen voor het gebiedsdeel Katwijk aan Zee:

  • 27 april 2016, Koningsdag,

  • 5 mei 2016, Bevrijdingsdag.

De volgende dagen worden aangewezen voor het gebiedsdeel Rijnsburg:

  • 27 april 2016, Koningsdag,

  • 5 mei 2016, Bevrijdingsdag,

  • 8 juni 2016, paardenmarkt Rijnsburg,

  • 8, 9, 10, 11, 12 en 13 augustus, feestweek Rijnsburg.

De volgende dagen worden aangewezen voor het gebiedsdeel Valkenburg:

  • 26 en 27 april 2016, Koningsnacht en Koningsdag,

  • 5 mei 2016, Bevrijdingsdag,

  • 10, 12, 13, 14, 15,16, 17, september 2016, Feestweek en Paardenmarkt Valkenburg.

De volgende dagen worden aangewezen voor het gebiedsdeel Katwijk aan den Rijn:

  • 27 april 2016, Koningsdag,

  • 5 mei 2016, Bevrijdingsdag,

  • 19, 20, 23, 24, 25, 26 en 27 augustus 2016, Najaarsfeesten Katwijk aan den Rijn

Indicatoren (facultatief)

Motivering voorstel

Betreft een wettelijke verplichting

Kanttekeningen

Middelen

Uitvoering

Een overzicht van de collectieve dagen publiceren

Bijlage(n)

Plattegrond verdeling gebieden

Naar boven