Verordening tot wijziging van de Re-integratieverordening Participatiewet Zaanstad 2015 (no-risk polis, werkvoorzieningen, premie arbeidsinschakeling, detacheringsbanen en innovatie)

 

De raad van de gemeente Zaanstad;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 26 april 2016, nr. 2016/94149;

gelet op de artikelen 8a, eerste lid, aanhef en onder a, c, d en e, en tweede lid, en 10b, vierde lid, van de Participatiewet;

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

gezien het advies van de Cliëntenraad Werk en Inkomen Zaanstad-Oostzaan;

 

besluit vast te stellen de volgende verordening tot wijziging van de Re-integratieverordening Participatiewet Zaanstad 2015 (no-risk polis, werkvoorzieningen, premie arbeidsinschakeling, detacheringsbanen en innovatie).

Artikel I Wijziging verordening

De Re-integratieverordening Participatiewet Zaanstad 2015 wordt als volgt gewijzigd:

  • A.

    Artikel 12 no-risk polis vervalt.

  • B.

    Een nieuw artikel 12 wordt ingevoegd en komt te luiden aldus:

Artikel 12 Werkvoorzieningen
  • 1.

    Het college kan aan een persoon behorend tot de doelgroep, die arbeid verricht of gaat verrichten, werkvoorzieningen toekennen die strekken tot behoud, herstel of bevordering van de mogelijkheid tot het verrichten van arbeid. Onder werkvoorzieningen worden verstaan:

    • a.

      vervoersvoorzieningen die er toe strekken dat de belanghebbende zijn werkplek kan bereiken;

    • b.

      aard- en nagelvaste werkplekaanpassingen bij de werkgever ten behoeve van arbeidsgehandicapten,

  • 2.

    Het college kan bij nadere regels bepalen dat voor een voorziening een eigen bijdrage is verschuldigd of dat een voorziening niet wordt verstrekt of wordt beëindigd indien het (gezins)inkomen of vermogen van de belanghebbende meer bedraagt dan een door het college vast te stellen bedrag.

  • 3.

    Het college stelt nadere regels inzake de voorwaarden, aard, inhoud en omvang van de voorzieningen.

     

  • C.

    Artikelen 17 en 18 worden omgenummerd naar 21 en 22. Artikel 17 komt te luiden aldus:

Artikel 17 Premie arbeidsinschakeling

  • 1.

    Het college kan een of twee maal per jaar een premie toekennen aan iemand van de doelgroep, voor zover dit naar het oordeel van het college bijdraagt aan zijn arbeidsinschakeling.

  • 2.

    Het college stelt nadere regels vast voor de hoogte en de voorwaarden die aan de premie worden verbonden.

     

  • D.

    Artikel 18 komt te luiden aldus:

Artikel 18 Detacheringsbanen

  • 1.

    Het college kan aan een persoon die behoort tot de doelgroep een dienstverband aanbieden, gericht op arbeidsinschakeling.

  • 2.

    Het college kan een organisatie aanwijzen die in opdracht van of namens de gemeente het werkgeverschap voor de banen, zoals bedoeld in het eerste lid, uitvoert.

  • 3.

    De werknemer wordt voor het verrichten van arbeid gedetacheerd bij een organisatie. De detachering wordt vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst tussen zowel de werkgever en de inlenende organisatie, als tussen de werknemer en de inlenende organisatie.

     

  • E.

    Een nieuw artikel 19 wordt toegevoegd luidende:

Artikel 19. Overige voorzieningen

  • 1.

    Het college kan een persoon uit de doelgroep een vergoeding verstrekken voor noodzakelijke extra kosten die gemaakt worden in het kader van een traject gericht op arbeidsinschakeling.

     

  • F.

    Een nieuw artikel 20 wordt toegevoegd luidende:

Artikel 20. Innovatie

  • 1.

    Het college kan, als experiment in het kader van het onderzoeken en toepassen van mogelijkheden om de participatie te bevorderen, afwijken van het bepaalde in deze verordening.

  • 2.

    De duur van een experiment als bedoeld in het eerste lid is ten hoogste drie jaar.

  • 3.

    Indien het experiment noodzaakt tot bijstelling van deze verordening kan de periode zoals genoemd in het tweede lid worden verlengd tot aan het moment van inwerkingtreding van de bijstelling.

     

Artikel II Inwerkingtreding

Deze wijzigingsverordening wordt bekendgemaakt in het Gemeenteblad en treedt met terugwerkende kracht in werking op 1 april 2016.

 

  • G.

    De toelichting op artikel 12 komt te luiden aldus:

Toelichting

Werkvoorzieningen zijn bedoeld voor belanghebbenden met een arbeidshandicap, die een voorziening nodig hebben om te kunnen werken. Hierbij kan men denken aan:

  • a.

    vervoersvoorzieningen die er toe strekken dat de belanghebbende zijn werkplek kan bereiken;

  • b.

    werkplekaanpassingen arbeidsgehandicapten, aard en nagelvast;

  • c.

    landelijk geregelde intermediaire voorzieningen (zoals doventolk of voor visueel en motorisch gehandicapten).

  • d.

    landelijk geregelde meeneembare voorzieningen voor de werknemer voor het geschikt maken van de arbeidsplaats, op het individu afgestemde hulpmiddelen;

     

De verstrekking van c. de intermediaire voorziening ‘doventolk’ en d. de meeneembare voorzieningen voor de werknemer worden landelijk uitgevoerd door het UWV. De aanspraak is niet jegens het college, het college toetst niet en neemt geen besluit. Een persoon kan zich wel wenden tot de gemeente en kan in samenspraak met de gemeente een aanvraag indienen bij het UWV. Voorbeelden van meeneembare voorzieningen zijn: brailleleesregel bij computer; aangepast bureau of speciale bureaustoel.

 

Eerste lid, onder b:

Voorbeelden van een werkplekaanpassing zijn een rolstoeltoegankelijke werkruimte of een traplift of aangepast toilet.

 

  • H.

    De toelichting op artikel 17 komt te luiden aldus:

Toelichting

De gemeente kan een kandidaat een een- of tweemalige premie geven met een door de wet gesteld maximum (€ 2.366,00 in 2016) per kalenderjaar. Dit kan voor zover de premie naar het oordeel van het college bijdraagt aan de arbeidsinschakeling. De premie is onbelast als aan voorwaarden (o.a. belastingregelgeving) wordt voldaan: 1. het gaat om een eenmalige betaling en 2. de bijstandsgerechtigde heeft geen vrijwilligersvergoeding. Een premie kan bijvoorbeeld verstrekt worden om werkaanvaarding te stimuleren.

Wettelijk gezien is de doelgroep: personen van 27 jaar of ouder.

 

  • I.

    De toelichting op artikel 18 komt te luiden aldus:

Toelichting

Dit artikel regelt dat de gemeenten op basis van de verordening de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van het aanbieden van dienstverbanden en het detacheren van werkzoekenden met een Participatiewetuitkering.

 

  • J.

    De toelichting op artikel 19 komt te luiden aldus:

Toelichting

Gedurende de periode dat een uitkeringsgerechtigde gebruik maakt van een voorziening gericht op arbeidsinschakeling en er in verband hiermee extra kosten opkomen die niet op een andere manier worden vergoed, zoals bijvoorbeeld reiskosten, kan het college hiervoor een vergoeding verstrekken. Deze vergoeding voorkomt dat het besteedbaar inkomen van een persoon daalt wanneer hij gebruik maakt van een voorziening in het kader van de arbeidsinschakeling.

 

  • K.

    De toelichting op artikel 20 komt te luiden aldus:

Toelichting

Omdat de transities in het sociale domein kansen bieden voor innovatie, gaat de gemeente samen met partners; o.a. de sociale wijkteams, onderwijs, het SW bedrijf en aanbieders van dagbesteding kijken naar nieuwe vormen van ondersteuning. We willen leren om optimaal gebruik te maken van de decentralisaties zodat we het als partners mogelijk maken dat meer mensen kunnen participeren.

Er wordt met deze werkwijze geïnvesteerd in lokale vormen van maatwerkbegeleiding die liggen op snijvlakken van de drie decentralisaties.

 

Aldus besloten in de raadsvergadering van 14 juli 2016.

De voorzitter,

De griffier,

Naar boven