Wijziging Ambtenarenreglement en Uitvoeringsregeling salaris, vergoedingen, toelagen en uitkeringen 2016

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van de wethouder Financiën, Organisatie, Haven, Buitenruimte en Sport van 5 juli 2016 met kenmerk: 1948376;

 

gelet op artikel 125 van de Ambtenarenwet;

besluit vast te stellen:

 

Wijziging Ambtenarenreglement en Uitvoeringsregeling salaris, vergoedingen, toelagen en uitkeringen 2016

Artikel I

Het Ambtenarenreglement wordt als volgt gewijzigd.

 

Artikel 1, eerste lid, onderdeel g, komt te luiden:

 

  • g.

    salaristoelage: de in paragraaf 3 van het Besluit salaris, vergoedingen, toelagen en uitkeringen 2016 genoemde toelagen, te weten: de functioneringstoelage, de waarnemingstoelage, de toelage onregelmatige dienst, de toelage beschikbaarheidsdienst, de inconveniëntentoelage, de arbeidsmarkttoelage, de garantietoelage en de afbouwtoelage die aan de ambtenaar zijn toegekend, alsmede de toelagen die tot 1 januari 2016 tot de bezoldiging werden gerekend;

Artikel II

De Uitvoeringsregeling salaris, vergoedingen, toelagen en uitkeringen 2016 wordt als volgt gewijzigd.

 

Artikel 12 wordt als volgt gewijzigd:

  • a.

    In het vierde lid vervalt de laatste volzin;

  • b.

    Het negende lid vervalt.

Artikel III

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na de dagtekening van het Gemeenteblad waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2016.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van 5 juli 2016.

De secretaris,

Ph.F.M. Raets

De burgemeester,

A. Aboutaleb

Toelichting

De definitie van de term ‘salaristoelage’ bleek in de praktijk iets te beperkt.

In de Uitvoeringsregeling salaris, vergoedingen, toelagen en uitkeringen 2016 wordt al een iets bredere invulling gegeven aan deze term. Zo wordt bijvoorbeeld in het kader van het overgangsrecht m.b.t. de nieuwe beloningsregeling een persoonlijke prestatietoelage (PPT) als een salaristoelage behandeld, terwijl het naar de letter van de definitie van het begrip ‘salaristoelage’ geen salaristoelage is.

Dit betekent dat er vakantietoelage over de PPT wordt opgebouwd.

 

Het overgangsrecht in de Uitvoeringsregeling salaris, vergoedingen, toelagen en uitkeringen 2016 werkt echter niet direct door in bepalingen die in het Ambtenarenreglement (AR) of daarop gebaseerde regelingen zijn opgenomen.

Dit zou, formeel gezien, onder meer betekenen dat bijvoorbeeld in geval van langdurige ziekte het recht op doorbetaling van het salaris en de salaristoelagen (artikel 52 AR) geen betrekking zou hebben op een PPT, omdat dit formeel geen salaristoelage is. Hetzelfde geldt voor een tijdelijke prestatietoelage.

Dit is niet beoogd.

 

Om deze reden is besloten de definitie van de term ‘salaristoelage’ zodanig aan te passen dat ‘oude’ salaristoelagen die vóór 1 januari 2016 aan medewerkers zijn toegekend en daarna nog doorlopen, maar die niet zijn opgenomen in het Besluit salaris, vergoedingen, toelagen en uitkeringen 2016, als ‘salaristoelage’ worden beschouwd. Uiteraard slechts voor zolang er aanspraak is op deze ‘oude’ salaristoelage.

 

Dit heeft mede tot gevolg dat een aantal bepalingen van de Uitvoeringsregeling salaris, vergoedingen, toelagen en uitkeringen 2016 aangepast kan worden, dan wel kan vervallen, om doublures te voorkómen.

Dit gemeenteblad 2016, nummer 123, is uitgegeven op 6 juli 2016 en ligt op werkdagen van 8.30 tot 16.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Stadswinkel Centrum, Coolsingel 40 (zijde Doelwater, tegenover hoofdbureau politie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)

Naar boven