1e Wijziging van de Verordening op de raadscommissies Schouwen-Duiveland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AMENDEMENT

(artikel 147b Gemeentewet en artikel 35 Reglement van Orde)

Datum raadsvergadering: 30 juni 2016

Agendapunt: 20. Continuering burgercommissieleden

Onderwerp: mogelijkheid wijziging aantal commissieleden per fractie

Amendement

Het voorstel wijzigen in

  • 1.

    Niet overgaan tot het beëindigen dan wel beperken van het aantal burgercommissieleden .

  • 2.

    Artikel 4, lid 1 van De ‘Verordening raadscommissie Schouwen-Duiveland’te wijzigen, zodat het als volgt komt te luiden: “

Een raadscommissie bestaat uit ten hoogste drie commissieleden per fractie, met dien verstande dat per fractie voor elke raadscommissie niet meer commissieleden worden aangewezen dan het aantal leden dat de betreffende fractie in de gemeenteraad telt.Het staat de fracties vrij minder personen als commissielid aan te wijzen dan waar zij aanspraak op kunnen maken.

Toelichting

In de huidige commissieverordening is opgenomen dat een raadscommissie bestaat uit ten minste één en ten hoogste twee leden per fractie naar evenredigheid van het aantal zetels in de raad. Daarbij wordt het volgende criterium gehanteerd: fracties met één of twee leden: één commissielid, fracties met drie of meer leden: twee commissieleden.

De achterliggende tijd heeft een gedachtewisseling plaatsgevonden over de vergaderstructuur. Afgesproken is om binnen de huidige vergaderstructuur optimalisaties door te voeren. Eén van de verbeterpunten is dat raads- en commissieleden meer dan tot nu toe gebeurt het debat met elkaar aangaan, een ‘bredere’ commissie kan dit bevorderen.

De huidige afspraak dat er per agendapunt één woordvoerder per fractie is blijft gehandhaafd.

Tijdens de commissievergaderingen vinden geen stemmingen plaats en worden geen besluiten genomen. Het aantal deelnemende leden per fractie (1, 2 of 3) heeft daar dus geen invloed op.

Voorstel

Dit amendement voorziet er in dat de fracties meer vrijheid hebben in het bepalen van hun afvaardiging in de commissies terwijl de samenstelling van de commies toch ook in verhouding is / blijft met het aantal raadszetels per fractie.

Ingediend namens de fracties van de PvdA en Leefbaar Schouwen-Duiveland door Petri d’Anjou, mede ingediend namens de fracties van de CU en VVD.

Besluit gemeenteraad op 30 juni 2016:

Dit amendement is met algemene stemmen aangenomen.

griffier voorzitter

Naar boven