Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder bestemmingsplan Spooronderdoorgangen Voorpoort-Nieuweweg Noord Heiveldweg 2, 3905NB Veenendaal

In het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) worden de gelijkvloerse spoorwegovergangen ‘Nieuweweg Noord’ en ‘Heiveldweg’ vervangen door twee ongelijkvloerse spoorkruisingen met aansluitende nieuwe weggedeelten. De nieuwe onderdoorgang ‘Nieuweweg Noord - Klompersteeg’ wordt bestemd voor langzaam verkeer (fiets en voetgangers) en de nieuwe onderdoorgang ‘Voorpoort - Heiveldweg - Klompersteeg’ wordt bestemd voor autoverkeer. Hierdoor zal de doorgaande route vanaf de A12 (afslag Veenendaal West) naar de N224 (De Klomp) niet meer via de Nieuweweg Noord, maar via de Voorpoort, lopen.

Door de aanleg van de onderdoorgangen worden onder andere de dichtligtijden van de spoorwegovergangen opgeheven en de ontsluiting van het bedrijventerrein De Batterijen verbeterd.

 

De onderdoorgangen kunnen niet gerealiseerd worden binnen de vigerende bestemmingsplannen. Om de voorgenomen ontwikkelingen mogelijk te maken is het bestemmingsplan ‘Spooronderdoorgangen Voorpoort-Nieuweweg Noord’ opgesteld.

 

Bouwplan

Het bestemmingsplan maakt de bouw van twee onderdoorgangen met aansluitende nieuwe weggedeelten mogelijk.

 

Ligging plangebied

Het plangebied ligt aan de noordrand van de bebouwde kom van Veenendaal en valt in twee delen uiteen. Het sluit aan op het recent ontwikkelde bedrijventerrein De Batterijen gelegen ten noorden van de A12, tussen de Nieuweweg Noord en het bebouwde gebied van De Klomp.

 

Ontwerpbesluit hogere waarden

Het bestemmingsplan is getoetst aan de Wet geluidhinder. Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat het geluidsniveau op de gevels van de woning Heiveldweg 2 in Veenendaal, vanwege de aanleg van de nieuwe weg tussen de Voorpoort en de Klompersteeg, hoger is dan de wettelijke voorkeurswaarde die genoemd is in de Wet geluidhinder. De Wet geluidhinder biedt de mogelijkheid om, onder voorwaarden, ontheffing te verlenen van deze voorkeurswaarde. Het college van burgemeester en wethouders wil voor het plan gebruik maken van deze mogelijkheid en heeft het ontwerp van het besluit hogere waarden opgesteld. De gemeente kan het bestemmingsplan pas vaststellen, nadat de ontheffing van de voorkeurswaarde is verleend.

 

Stukken ter inzage

U kunt het ontwerp van het besluit met bijbehorende stukken inzien met ingang van 28 januari 2016 gedurende zes weken bij het Omgevingsloket in het gemeentehuis, Raadhuisplein 1 te Veenendaal.

 

Indienen van zienswijzen

Op grond van de Wet geluidhinder kunnen belanghebbenden gedurende de genoemde termijn schriftelijk, via e-mail of mondeling zienswijzen aan het college van burgemeester en wethouders kenbaar maken. Uw zienswijze sturen aan: burgemeester en wethouders van Veenendaal, Postbus 1100, 3900 BC Veenendaal. Of e-mail: info@veenendaal.nl. Voor het mondeling indienen van uw zienswijze kunt u een afspraak maken met de heer B. Dijkman Dulkes van de afdeling Wonen en Leven, telefoonnummer (0318) 538 538.

Naar boven