Verordening tot wijziging van de ‘Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 gemeente Renkum 2015”, hierna te noemen: de wijzigingsverordening.

De raad van de gemeente Renkum;

 

  • 1.

    Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 februari 2016;

  • 2.

    Gezien het advies van de Commissie Inwoners van 14 maart 2016;

  • 3.

    Gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel a en e, van de Participatiewet, artikel 35 van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en artikel 35 van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ);

  • 4.

    Gelet op het vervallen van het boeten- en maatregelenregime van de Awb voor de zelfstandigen die gebruik maken van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen 2004 (Bbz 2004); 

  • 5.

    Gelet op artikel 18b van de Participatiewet ”Beheersing van de Nederlandse taal;

  

Besluit vast te stellen de navolgende verordening:

*

*

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van de raad van de gemeente Renkum van 30 maart 2016.

*  *

De wijziging van de Afstemmingsverordening is het gevolg van de inwerkingtreding van de Wet Taaleis per 1 januari 2016. Deze wet  is een uitvloeisel van een afspraak uit het regeerakkoord “Bruggen slaan”. Strekking van de Wet Taaleis is, dat bijstandsgerechtigden die de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheersen zich moeten inspannen om de taal in elk geval op een basisniveau onder de knie te krijgen. De Wet Taaleis, als ook het onderliggende Besluit taaltoets Participatiewet is op 1 januari 2016 in werking getreden. Aan de Participatiewet is daarmee een nieuw artikel 18b toegevoegd. Om ervoor te zorgen dat het mogelijk is om een uitkering te verlagen bij het niet meewerken aan de Wet Taaleis zijn een aantal artikelen of onderdelen daarvan aangepast. Daarnaast worden middels deze wijzigingsverordening een aantal juridisch technische omissies hersteld.

ARTIKEL I: WIJZIGINGEN

 

Artikel 2

In artikel 2 is een verwijzing naar artikel 9a, twaalfde lid van de Participatiewet toegevoegd.

Artikel 9a, twaalfde lid van de wet bevat de grondslag om een alleenstaande ouder die de volledige zorg heeft voor een tot zijn last komend kind tot vijf jaar en waarbij de ontheffing van de plicht tot arbeidsinschakeling was ingetrokken, een verlaging op te leggen.

Deze verwijzing was per abuis nog niet in de afstemmingsverordening opgenomen.

 

Artikel 5

Aan artikel 5 van de Afstemmingsverordening is een lid 5 toegevoegd. In lid 5 wordt geregeld dat een verlaging ten hoogste het bedrag aan uitkering kan bedragen waarop belanghebbende recht zou hebben gehad. Dit lid was in de vorige afstemmingsverordeningen wel toegevoegd, maar per abuis niet in de huidige afstemmingsverordening opgenomen.

 

Artikel 6

De Wet Taaleis voorziet niet in de situatie dat een belanghebbende niet verschijnt bij de taaltoets. Als een belanghebbende weigert medewerking te verlenen aan de taaltoets is sprake van schending van de medewerkingsverplichting (artikel 17 lid 2 Participatiewet). In die gevallen moet de bijstand worden verlaagd met toepassing van artikel 18 lid 2 Participatiewet. Dit vereist wel dat in de Afstemmingsverordening hiervoor een grondslag wordt opgenomen. Aan artikel 6 is daarom een verwijzing naar artikel 17, tweede lid van de Participatiewet toegevoegd. Daarnaast is in dit artikel onder b een 5de gedraging toegevoegd.

 

Artikel 10

In artikel 10 zijn lid 2 en 3 verwijderd. Deze twee leden zouden enkel van toepassing zijn als wij in artikel 9 van de verordening een onderscheid hadden gemaakt in de duur van de verlaging bij schending van de geüniformeerde arbeidsverplichtingen. Wij hebben ervoor gekozen om de duur van verlaging bij schending van alle geüniformeerde arbeidsverplichtingen te beperken tot 1 maand. Derhalve zijn lid 2 en 3 van artikel 10 in onze afstemmingsverordening niet van toepassing.

 

Artikel 14

In artikel 14 is in lid 1 t/m 4 een verwijzing toegevoegd naar artikel 18b van de Participatiewet.

Dit artikel 18b “Beheersing van de Nederlandse taal” is in verband met de Wet Taaleis per 1 januari 2016 aan de Participatiewet toegevoegd.

Bij ‘meerdaadse samenloop’ kan het voorkomen dat beide verlagingen samen meer dan 100% van de bijstandsnorm per maand bedragen. Bijvoorbeeld bij een gelijktijdige schending van een geüniformeerde arbeidsverplichting en een verplichting op grond van de Wet Taaleis. De toevoeging in het tweede lid regelt dat bij meerdaadse samenloop het deel van de verlaging dat boven 100% van de bijstandsnorm gedurende één maand uitstijgt niet wordt geeffectueerd.

 

Artikel 17

  • 1.

    Ten behoeve van de identificatie van de juiste versie van de verordening wordt het jaartal in de verordening gewijzigd naar ‘2016’.

  • 2.

    De inwerkingtreding van de artikelen in de wijzigingsverordening wordt vastgesteld op de dag van bekendmaking.  

Naar boven