Gemeenteblad van Utrecht
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Utrecht | Gemeenteblad 2016, 80395 | Beleidsregels |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Utrecht | Gemeenteblad 2016, 80395 | Beleidsregels |
Beleidsregel Verslavingszorg en –preventie gemeente Utrecht 2017
(Besluit van b. en w. d.d. 14 juni 2016)
Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht;
-artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3 lid 2 van de Algemene subsidieverordening 2014 (ASV 2014);
Gelet op de aan deze beleidsregel ten grondslag liggende onderstaande regelgeving en beleidskaders:
vast te stellen de volgende beleidsregel:
Verslavingszorg en –preventie, gemeente Utrecht 2017
Artikel 1 Begripsbepalingen (reikwijdte en definities)
In deze beleidsregel wordt verstaan onder:
Artikel 2 Beleidsdoelstellingen
De beleidsregel is geënt op het huidige beleid omtrent Volksgezondheid, zoals verwoord in ‘Bouwen aan een gezonde toekomst’, Volksgezondheidsbeleid 2015-2018, waarin de gemeente Utrecht een stad wil zijn waar inwoners gezond en veerkrachtig zijn en waar inwoners zelf en veel partijen in de stad aan bijdragen.
(Overmatig) gebruik van drugs, tabak en/of alcohol is één van de risico's voor de gezondheid dan wel oorzaak van gezondheidsachterstanden waar de gemeente het beleid op richt.
De gemeente Utrecht subsidieert activiteiten die bijdragen aan de vermindering van deze risico's.
Bovenstaande resulteert in twee specifieke subsidiedoelstellingen:
Artikel 3 Definitie aanvrager subsidie
De subsidie kan worden aangevraagd door een rechtspersoon met volledige rechtsbevoegdheid.
Artikel 4 Vaststelling subsidieplafond
Het college stelt jaarlijks het maximaal beschikbare budget per subsidiedoelstelling vast middels de subsidiestaat.
Artikel 5 Subsidiabele activiteiten
De gemeente Utrecht verwacht dat u als subsidie-aanvrager zelf bij de in de wijken actief zijnde organisaties ophaalt aan welke inzet behoefte is. Hiermee sluit u met uw aanbod zoveel als mogelijk aan op de daadwerkelijke behoefte.
Het is tevens zaak dat u uw bijdrage (zoveel als mogelijk) inbedt in de wijken zodat men de activiteit in de toekomst waar mogelijk zelfstandig kan voortzetten.
In het kader van verslavingszorg en –preventie subsidieert de gemeente de volgende activiteiten:
In het kader van subsidiedoelstelling 1.
Het verzorgen van voorlichting aan jongeren, hun peers, ouders en intermediairs als ook het vroegtijdig signaleren van problematisch middelengebruik bij jongeren en volwassenen. Bijvoorbeeld in de vorm van voorlichting op scholen, adviesgesprekken, interventies, drugstestservice, online informatieverstrekking, netwerkvorming en faciliteren van samenwerking.
In het kader van subsidiedoelstelling 2.
Het opsporen en toeleiden naar zorg van zeer sociaal kwetsbaren/OGGZ, het bieden van een heroïnebehandeling, het verspreiden en ophalen van spuiten en spuithulpmiddelen en het afhandelen van spuitmeldingen.
Artikel 6 Eisen aan de subsidieaanvraag
Om voor subsidieverlening in aanmerking te komen moet de aanvraag aan een aantal algemene eisen voldoen.
Bij uw subsidieaanvraag verwachten we een beschrijving van uw visie op de wijze waarop de activiteiten en het bereik bijdragen aan één of meerdere subsidiedoelstellingen. U laat daarin zien hoe u aansluit bij de gemeentelijke speerpunten van beleid en relevante actuele vraagstukken en maatschappelijke ontwikkelingen,
In het activiteitenplan verwachten wij verder een beschrijving van:
In de begroting verwachten wij dat inzichtelijk is gemaakt wat de begrote kosten per activiteit zijn. De activiteiten welke in de begroting zijn opgenomen komen 1 op 1 overeen met de activiteiten in het activiteitenplan.
Daarnaast moeten de volgende documenten worden meegezonden bij een eerste aanvraag: statuten, een uittreksel van de Kamer van Koophandel, een financiële verantwoording, een opgave van gelieerde rechtspersonen, een kopie bankafschrift.
Artikel 7 Indiening subsidieaanvraag
De aanvraag voor subsidie dient voor 1 september van het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor men subsidie aanvraagt te worden ingediend.
Alle aanvragen moeten worden ingediend bij het college va n B&W via www.utrecht.nl/subsidie door middel van een elektronisch aanvraagformulier.
Voor aanvragen in het kader van verslavingszorg –en –preventie is een apart e-formulier ontwikkeld. Aanvragen die op een andere wijze worden ingediend, worden niet in behandeling genomen.
Het college stelt jaarlijks het maximaal beschikbare budget per subsidiedoelstelling vast middels de subsidiestaat.
In het geval er meerdere aanbieders zijn worden de aanvragen op basis van prijs-kwaliteit-bereik vergeleken met andere ontvangen aanbiedingen voor dezelfde activiteit(en).
Bij een gelijke prijs-kwaliteit-bereik (bijvoorbeeld wat betreft doelgroep, bereik , inzet van vergelijkbare type activiteiten) verhouding tussen verschillende aanvragers kan de beschikbare subsidie voor de activiteit over de aanvragers verdeeld worden. De subsidie kan worden gemaximeerd in relatie tot het behalen van de subsidiedoelstellingen.
Artikel 9 Verplichtingen ten aanzien van de te subsidiëren activiteiten
Om voor subsidie in aanmerking te komen moeten de activiteiten aan een aantal verplichtingen voldoen.
Ten aanzien van activiteiten in het kader van subsidiedoelstelling 1:
Ten aanzien van activiteiten in het kader van subsidiedoelstelling 2:
Artikel 10 Beoordelingscriteria
Om de subdoelstellingen te kunnen realiseren is de behoefte welke vanuit de wijken wordt opgehaald, leidend voor de te ontplooien activiteiten en de te bereiken doelgroepen.
U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld de volgende activiteiten (niet uitputtend)
De aanvragen worden onderling vergeleken op de verhouding prijs-kwaliteit-bereik. De voorkeur gaat uit naar één aanvrager met een samenhangend aanbod voor meerdere interventies.
In de beoordeling van de aanvragen worden onderstaande criteria meegewogen:
Artikel 11 Verplichtingen aan subsidieverlening
Ten behoeve van de monitoring en vaststelling kunnen in de verleningsbeschikking nadere verplichtingen worden geformuleerd aan de subsidieaanvrager over het inzichtelijk maken van en de verantwoording over de bijdrage aan de publieke waarde, samenwerking en netwerkcontacten, realisatie van bereik, budgetuitputting, trends en signalen en het inhoudelijke verloop van de activiteiten.
Artikel 12 Voorwaarde aan subsidieverlening
Ten aanzien van deze subsidie wordt een uitvoeringsovereenkomst als bedoeld in artikel 4:36 lid 1 Awb gesloten.
Eens in de vier jaar wordt het Volksgezondheidsbeleid van de gemeente vernieuwd. De voortgangsrapportages zullen worden gebruikt in de evaluatie van het huidige beleid en voor het opstellen van het nieuwe volksgezondheidsbeleid na 2018.Hier definities van gebruikte begrippen opsommen
Artikel 14 Inwerkingtreding en citeertitel
Deze Beleidsregel kan worden aangehaald als beleidsregel Verslavingszorg en –preventie gemeente Utrecht 2017 en treedt bij bekendmaking in werking.
De beleidsregel Verslavingszorg en –preventie vastgesteld op 30 juli 2014 wordt hiermee ingetrokken.
Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van Utrecht, gehouden op 14 juni 2016.
De secretaris, De burgemeester,
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2016-80395.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.