Jaarplan Talentontwikkeling Cultuur Sittard-Geleen 2016

 

1. Inleiding

De afgelopen jaren is in samenspraak met het culturele veld het beleidskader Talentontwikkeling Cultuur 2015-2018 vormgeven. Dit beleidskader is op 26 maart 2015 vastgesteld door onze gemeenteraad en heeft geresulteerd in een Jaarplan Talentontwikkeling Cultuur Sittard-Geleen 2015 dat inmiddels is uitgerold over de stad. Op basis van de ervaringen met de implementatie van het eerdere jaarplan en de gesprekken met de actoren is het Jaarplan Talentontwikkeling Cultuur 2016 opgesteld. Dit plan ligt nu voor ter goedkeuring.

Het jaarplan 2016 gaat wederom uit van 5 speerpunten, namelijk:

  • 1.

    Deelname aan het Jeugdcultuurfonds;

  • 2.

    Muziek (hafabra);

  • 3.

    Popmuziek;

  • 4.

    Podiumkunsten/toneel;

  • 5.

    Creatieve Industrie/Media.

Voor het beleidskader is in 2016 wederom € 90.000 vrijgemaakt aan financiële middelen. Ook dit jaar worden initiatieven gehonoreerd die passen binnen de beleidskaders en de prioritering in de jaarplan. Voor 2016 betekent dit een extra impuls talentontwikkeling wordt gegeven aan cultuur bij nieuwe doelgroepen in het kader van het Jeugdcultuurfonds Limburg, in concreto het Project Cultuur in de wijken, dat in 2015 van start is gegaan wordt breed uitgerold.

In aansluiting op de 100ste geboortedag van Toon Hermans op 17 december a.s, wordt in samenspraak met De Domijnen een speciaal cultureel educatie programma TOON100 ontwikkeld. Daarbij wordt onderzocht in hoeverre Talentontwikkeling kan worden meegenomen in dit programma om jeugd en jongeren in aanraking te laten komen met Toon Hermans.

Ad 1 a . H et Jeugdcultuurfonds .

Tot de deelname aan het Jeugdcultuurfonds Limburg is al in 2015 besloten bij de ondertekening van de prestatieovereenkomst met het Jeugdcultuurfonds Limburg tijdens de Week Van de AmateurKunst op 30 mei 2015. Het Jeugdcultuurfonds biedt de mogelijkheid aan kinderen om te komen tot actieve kunstbeoefening in een doorlopende leerlijn. Dit nieuwe provinciale fonds is één van de instrumenten in het kader van het beleid inzake armoedebestrijding en sociale participatie en een aanvulling op de “Voor Kids regeling”, Stichting Leergeld en het Jeugdsportfonds. Uit de praktijk blijkt dat de declaraties bij de laatste regelingen met name betrekking hebben op leermiddelen en sportuitgaven en nauwelijks op cultuuruitgaven (lessen, huur muziekinstrumenten e.d.). Het Jeugdcultuurfonds Limburg wordt uitgevoerd door Het Huis van de Kunsten Limburg (HKL) en is gericht op kinderen van 4 tot 18 jaar, waarbij intermediairs de aanvragen verzorgen voor een vergoeding van lessen en materialen tot een maximum van € 419,75 per kind per jaar. Cultuuraanbieders, zoals bijvoorbeeld De Domijnen, bieden Cultuur aan in de wijken en krijgen de kosten rechtstreeks vergoed door het Huis voor de Kunsten.

Vanaf 1 juni 2015 is het Jeugdcultuurfonds actief in de gemeente Sittard-Geleen. In de tweede helft van 2015 is aan 8 kinderen een vergoeding van het Jeugdcultuurfonds toegekend. Begin 2016 is ingezet op het vergroten van de bekendheid van het Jeugdcultuurfonds onder burgers en intermediairs. Specifieke aandacht gaat hierbij naar de intensivering van de samenwerking met Stichting Leergeld, waarbij de werkwijze rondom het Jeugd Sport Fonds als voorbeeld dient.

De voordelen van het jeugdcultuurfonds zijn:

  • a.

    dat het Provinciale Fonds aangevuld wordt met middelen van derden (Bank-Giro Loterij, landelijke Jeugdcultuurfonds, e.d.), die ten gunste komen van de kinderen uit de deelnemende gemeente.

  • b.

    Een tweede voordeel is dat de gemeenten periodiek een geanonimiseerde uitdraai van de gebruikers per wijk krijgen waarmee de nieuw ingeslagen koers wordt gemonitord.

Project en kosten

Structurele dotatie aan het Provinciale Jeugdcultuurfonds van € 20.000 per jaar in de periode 2015-2018.

Ad 1b. Projecten in het kader van het Jeugdcultuurfonds .

De aanleiding om deel te nemen aan het Jeugdcultuurfonds is de mogelijkheid die aan kinderen wordt geboden om te komen tot actieve kunstbeoefening (zie onder 1a). Daarnaast worden in navolging van een pilot in 2015 een viertal cultuurprojecten (toneel, dans, graffiti) in samenwerking met De Domijnen en Partners in Welzijn gestart in drie verschillende wijken in onze gemeente, zodat kinderen niet alleen met Sport, maar ook met Cultuur in aanraking komen en de mogelijkheid krijgen zich door te ontwikkelen. Dit maakt het voor scouts mogelijk om talenten te ontdekken en door te leiden naar opleidingen (talentontwikkeling).

In 2015 is gestart met twee projecten van 10 workshops in de wijk Lindenheuvel met als thema Rap en Muziek. In 2016 worden drie aanvullende projecten gestart met o.a. als thema Graffiti in o.a. Sanderbout/Ophoven.

Project en kosten

Drie projecten in diverse wijken opgezet door De Domijnen en PIW € 10.000.

Ad 2. Muziek ( hafabra /Door! ) .

De amateur muziekverenigingen zijn traditioneel goed georganiseerd in het aanbieden van muziekonderwijs via “de klassieke route”. Verenigingen bieden laagdrempelig de mogelijkheid aan kinderen om in een gezellige omgeving samen met andere kinderen muziek te maken. Het samen muziek maken is gericht op plezier. Onze gemeente kent 18 hafabra- verenigingen en 10 schutterijen die worden ondersteund met muziek. Verenigingen bieden al dan niet in samenwerking met de muziekschool de mogelijkheid om muziekles te krijgen van een gediplomeerde muziekdocent. Een knelpunt bij de muziekverenigingen is het wegvallen van de structurele subsidies die in het verleden werden verstrekt aan de leerlingen om laagdrempelig muziekles te volgen.

Binnen de vereniging is talentontwikkeling een belangrijk aandachtspunt, aangezien harmonieën en fanfares deelnemen aan concoursen waarvoor kwaliteit en prestaties belangrijk zijn. De verdere ontwikkeling van het individu is afhankelijk van de ambitie van het individu en de mogelijkheden die hij/zij heeft om te investeren in verdere professionalisering. Qua infrastructuur bestaat de voorbereidende conservatoriumklas. De sector is echter gebaat bij innovatieve projecten waarbij de aansluiting met het kunstvakonderwijs wordt bevorderd en de voorbeeldfunctie voor anderen zichtbaarder wordt. Bij blaasmuziek is aandacht voor de facilitering van talentontwikkeling.

In aanvulling hierop wordt de samenwerking opgezocht met de initiatiefnemers van het programma DOOR!, het provinciale programma om muziekonderwijs op de scholen te promoten.

Project en kosten

Uitwerking talentenklasje door De Domijnen in samenspraak met de hafabra (budget 2015)

Uitvoeringen in de reeks Muziektalent en aansluiting muziek promotieprogramma DOOR!

€ 10.000.

Ad 3 . Popmuziek

Bij popmuziek zijn alle elementen voor een succesvolle en gefaseerde aanpak van talentontwikkeling aanwezig. De popsector, met als boegbeelden Poppodium Volt, Mama’s Pride en Festival D-vers (het Euregionale popweekend in S-G) geven in gezamenlijkheid aan waar nog specifiek behoefte is aan een professionele versterking van de popmuziek om talenten beter te kunnen bedienen. Er zal een nauwe samenwerking moeten komen tussen Volt en De Domijnen (in 2017 wordt Volt een onderdeel van De Domijnen). Er zijn inmiddels afspraken gemaakt om popmuzieklessen in Volt te geven. Maar ook zullen festivals als D-vers en de overige popfestivals in de stad (Popronde, Mama’s Pride) meer in samenhang ingezet moeten worden om daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan de talentontwikkeling. Met Volt en festival D-vers (georganiseerd door Stichting Popmuziek Limburg (SPL) zal gekeken worden op welke wijze de gefaseerde aanpak talentontwikkeling voor beginnende talentvolle popbandjes structureel verbeterd kan worden. Deze partijen zijn benaderd, omdat beide partijen de nodige expertise hebben, Poppodium Volt als regionaal poppodium en de provinciale Stichting Popmuziek Limburg, die tot doel heeft het Limburgse popklimaat te verbeteren. SPL werkt daartoe samen met verschillende partijen in de Euregio, waaronder de poppodia en organisatoren van popfestivals. De euregionale component komt ook dit jaar weer aan de orde en wordt gepromoot vanuit het beleid van de Provincie Limburg.

De talentenjachten Nu of Nooit en Kunstbende blijven uiteraard een belangrijk onderdeel van talentontwikkeling popmuziek en worden structureel gesubsidieerd uit de cultuurbegroting.

Project en kosten

Poppodium Volt en Stichting Popmuziek Limburg komen met voorstellen om de infrastructuur ten behoeve van Poptalent structureel te verbeteren € 20.000.

Ad 4. Podiumkunsten/ T oneel

Sittard-Geleen heeft verspreid over de stad verschillende theaterverenigingen. Daarbij vallen Pitboel en Theakids (Karroessel) op, omdat zij specifiek gericht zijn op kinderen. Bij beide organisaties staat het plezier centraal en is de toegang laagdrempelig voor alle kinderen.

Daarnaast kent onze stad 17 amateurtoneelverenigingen.

De stad huisvest één van de 8 jeugd- en jongerentheaters die onderdeel uitmaken van de landelijke culturele basisinfrastructuur, het Jeugd – en Jongerentheater Het Laagland. Zij hebben in opdracht van de minister met ingang van 2013 een grotere rol gekregen op het gebied van talentontwikkeling. Het gaat hierbij om de verdere professionalisering van jonge afstuderende of afgestudeerde professionals. Daarnaast is Het Laagland een belangrijke partner in ‘Via Zuid’ voor jonge regisseurs door het bieden van artistieke coaching, zakelijke ondersteuning en faciliteiten.

In 2015 starten we met het scouten van talent en zetten we een infrastructuur op met getalenteerde kinderen in een omgeving die inspirerend voor ze is en waar ze begeleid worden door professionals. Wij zien hierbij een rol weg gelegd voor Het Laagland, waarbij wij beseffen dat dit geen onderdeel uitmaakt van hun huidige werkzaamheden waarvoor zij door de landelijke en provinciale overheden gesubsidieerd worden. Hiertoe zijn gesprekken gevoerd met Het Laagland, Pitboel Theater en Theater Karroessel.

In 2015 is in gezamenlijkheid tussen genoemde theaters in een vierjarenplan vastgelegd om talentontwikkeling structureel te verankeren. Voor 2016 wordt voorgesteld de activiteiten te continueren.

Project en kosten

Theaterklas Het Laagland € 10.000.

Scouten en doorgeleiden talent bij Pitboel en Theater Karroessel € 5.000.

Ad 5. Creatieve Industrie/Media

Media is bij uitstek een discipline die aantrekkelijk is voor jongeren. Bij media ligt een koppeling met de creatieve industrie en de mediaopleidingen op zowel het mbo- als hbo onderwijs voor de hand. Voor deze discipline is echter tijd nodig om samen met onze partners en samen met studenten van Zuyd Hogeschool het pad voor talentontwikkeling verder vorm te geven. We sluiten daarbij graag aan bij de mogelijkheden die de provincie Limburg biedt op het gebied van media via het programma “Rotonde Limburg” biedt als het gaat het verbeteren van de aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt door startende en doorstartende ondernemers met als expertise Media te begeleiden Partners in Media Valley zijn Media Groep Limburg, Zuyd Hogeschool, de Provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen.

Media Valley is op 3 december 2015 geopend. Met de inrichting van deze incubator/kraamkamer bij de MGL groep kunnen verschillende talenten (starters en doorstarters) worden gehuisvest en gefaciliteerd. De cross mediale aanpak en een verbetering van de ICT-mogelijkheden zorgen inmiddels wereldwijd voor ongekende toepassingen (apps, internet, gaming, etc).

Ultimo 2015 is door Prof. Paul Rutten een onderzoek gestart naar de betekenis van de Creatieve Industrie in onze gemeente in de euregionale context. De resultaten van dit onderzoek zullen binnenkort worden gepresenteerd. Dit onderzoek laat een ontwikkeling van de creatieve industrie zien in de euregionale context in de afgelopen 10 jaar en geeft tevens aan waar, naast media en de ict, de focus dient te liggen voor de komende jaren.

Project en kosten

Diverse initiatieven op het terrein van media en ICT € 15.000.

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 12 april 2016.

Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen,

De Burgemeester, De Secretaris,

 

Drs. G.J.M. Cox Mr. J.H.J. Höppener

Naar boven