Gemeente Heerlen – Actualisatie Geluidsbeleid Heerlense Evenementen 2016-2020

Aanpassing Geluidsbeleid voor Heerlense evenementen

De burgemeester van Heerlen heeft ingestemd met een aantal aanpassingen in het Geluidsbeleid voor Heerlense Evenementen. Het gewijzigde beleid ligt gedurende zes weken in concept ter inzage conform afdeling 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht. Gedurende deze periode kan iedereen zijn zienswijze over het aangepaste beleid naar voren brengen. Daarna worden de zienswijzen beoordeeld en gewogen en het geluidsbeleid al dan niet in aangepaste vorm vastgesteld.

 

Het gewijzigde beleid wordt aangeduid als Geluidsbeleid voor Heerlense Evenementen 2016-2020 en ligt ter inzage van 13 juni 2016 tot 25 juli 2016 bij de Infobalie Publiekszaken in het stadhuis, Geleenstraat 27 Heerlen. De openingstijden van de Infobalie zijn van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 14.00 uur en op donderdag van 8.30 tot 20.00 uur. U kunt uw zienswijze per brief richten aan de Burgemeester van de gemeente Heerlen, postbus 1, 6400 AA Heerlen, o.v.v. Geluidsbeleid evenementen, afdeling Ruimtelijk en Economische Ontwikkeling.

 

Samenvatting wijzigingen in beleid

1. Het aantal evenementendagen en aantal evenementenlocaties (evenementenmatrix) is vergroot.

2. De regels voor kleine evenementen (A/B/C-voorschriften) zijn aangepast.

3. De geluidhinder door basgeluiden is aangepakt met o.a. een aangepaste norm.

4. Er wordt een nieuwe evenementenlocatie gezocht voor evenementen waarbij basgeluiden voor een belangrijk deel de muziekbeleving domineren. Zoekgebieden daarvoor zijn Coriopolis, de sportvelden Valkenburgerweg en terreinen aan de CBS-weg.

5. De bevoegdheid tot afwijken wordt correct vermeld in het beleid en de criteria voor de afwijkingsbevoegdheid van het beleid zijn afgestemd op het geactualiseerde Evenementenbeleid Heerlen.

6. Binnen de regels van het beleid worden experimenten toegelaten op de Vijf Pleintjes van Heerlen Centrum.

 

Het Geluidsbeleid voor Heerlense evenementen werd in 2004 ingevoerd om te zorgen voor een goede balans tussen levendigheid in het centrum enerzijds en de belangen van de bewoners anderzijds. In 2008 is het geactualiseerd. Uit een evaluatie bleek dat bewoners, organisatoren en de gemeente over het algemeen tevreden zijn. Het beleid zorgt voor meer duidelijkheid richting alle partijen en de geluidsoverlast bij evenementen in de open lucht is beter beheersbaar. Het beleid geeft regels over de maximale geluidsbelasting per evenement, over het aantal evenementen per jaar en over de spreiding van de evenementen in de tijd.

 

De tekst van het beleid en een toelichting op de wijzigingen kan vanaf 13 juni 2016 worden bekeken via internet via www.heerlen.nl (vervolgens naar 'geluidsbeleid').

Naar boven