Landelijke Handhavingstrategie (LHS) gemeente Twenterand mei 2016

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand maakt bekend dat zij in haar vergadering van 10 mei 2016 de Landelijke Handhavingstrategie (LHS) als beleidsregel hebben overgenomen en vastgesteld. Gelijktijdig is de Handhavings- en Gedoogstrategie Fysieke Leefomgeving Overijssel, d.d. 17 december 2009 ingetrokken waarbij hoofdstuk 8, zijnde de ‘Gedoogstrategie’ in stand is gelaten. De beleidsregel treft u als bijlage bij deze bekendmaking aan.

Uniformiteit

Door de LHS op lokaal niveau over te nemen en als beleidsregel vast te stellen wordt aangesloten bij de strategie die voor landelijke uniformiteit moet zorgen. Het zorgt er voor dat landelijk zoveel mogelijk een gelijkwaardige reactie volgt na het constateren van een overtreding. Bij elke waarneming zal sprake zijn van passend ingrijpen en worden vergelijkbare keuzes gemaakt en toegepast. Hierdoor ontstaat een breed en gelijk speelveld, maar kan er ook efficiënter en effectiever worden gehandeld. Omwille van de rechtszekerheid is een bijlage aan het LHS gekoppeld met daarin een richtlijn betreffende dwangsom-bedragen en termijnen van begunstiging. Deze bijlage biedt ondersteuning bij het formuleren van de last en de sancties c.q. gevolgen wanneer er niet aan de last wordt voldaan.

Overeenkomsten en verschillen

Ten opzichte van de ingetrokken Handhavingsstrategie kent de LHS ondergeschikte wijzigingen. De volgende overeenkomsten en verschillen zijn te onderscheiden.

Overeenkomsten:

  • Dezelfde doelstellingen.

  • Breed toepasbaar.

  • Ondersteunend aan het handhavingsbeleid.

Verschillen:

  • Meer mogelijkheden om een passend vervolg te geven aan geconstateerde overtredingen.

  • Wordt op landelijk ingevoerd.

  • Bredere uniformiteit.

Landelijke Handhavingstrategie voorziet niet in een Gedoogstrategie

De Landelijke Handhavingstrategie (LHS) ‘Een passende interventie bij iedere bevinding’ vervangt na inwerkingtreding voor een deel de samengestelde strategieën ‘Handhavings- en Gedoogstrategie Fysieke Leefomgeving Overijssel’. De LHS voorziet namelijk niet in een gedoogstrategie. De bestaande gedoogstrategie, zoals opgenomen in hoofdstuk 8 van de Handhavings- en Gedoogstrategie is voldoende actueel ten opzichte van het bestaande landelijk gedoogbeleid. Het is dan ook voor de hand liggend om dit onderdeel in stand te laten.

Inwerkingtreding en inzage

De beleidsregel treedt in werking op vrijdag 27 mei 2016. De beleidsregel is in te zien via het digitale gemeenteblad dat te vinden is op www.overheid.nl en op de website van de gemeente Twenterand.

Geen bezwaar en beroep

Tegen deze beleidsregel staan geen bezwaar- en beroepsmogelijkheden open op grond van de Algemene wet bestuursrecht.

Vriezenveen, 10 mei 2016

Naar boven