Wijziging Algemeen Plaatselijke Verordening

De Raad van de Gemeente Almelo;

 

gezien het voorstel van de burgemeester, respectievelijk de burgemeester en wethouders;

 

besluit:

 

ARTIKEL I  

Vast te stellen de verordening tot wijziging van de Algemeen Plaatselijke Verordening,

 

A Artikel 2:8 wordt gewijzigd als volgt:

 

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Artikel 2:8 Straatfeest en straatbarbecue

Artikel 2:8 Dienstverlening

1. In dit artikel wordt verstaan onder:straatbarbecue: straat- of buurtactiviteit waarbij bewoners in hun eigen straat of buurt gezamenlijk een barbecue houden op of aan de openbare weg;straatfeest: straat- of buurtactiviteit waarbij bewoners in hun eigen straat of buurt gezamenlijk een niet voor derden toegankelijk feest houden op of aan de openbare weg.2. Degene die het voornemen heeft op aan de openbare weg een straatbarbecue of straatfeest te houden is verplicht tenminste twee weken voor de datum waarop de straatbarbecue of het straatfeest plaatsvindt de burgemeester daarvan in kennis te stellen.3. Degene die de kennisgeving doet, ontvangt daarvan een schriftelijk bewijs.4. De burgemeester kan voor een straatbarbecue of straatfeest nadere regels vaststellen op basis van een in artikel 1:8 genoemd belang.5. De burgemeester kan een straatfeest of barbecue verbieden indien dit naar zijn mening noodzakelijk is op basis van een in artikel 1:8 genoemd belang.

[gereserveerd]

 

B Artikel 2:24 wordt gewijzigd als volgt:

 

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Artikel 2:24 Begripsbepaling

Artikel 2:24 Begripsbepaling

1 onder f: activiteiten als bedoeld in artikel 2:8, 2:9, 2:26a en 2:39 van deze verordening.

1 onder f: activiteiten als bedoeld in artikel 2:9, 2:26a en 2:39 van deze verordening.

2 onder e: een klein evenement.

2 onder e: een straatfeest of buurtbarbecue (klein evenement)

3. Onder klein evenement wordt verstaan een eendaags evenement (zoals een kleine optocht, niet-commerciële rommelmarkt, kleine trimloop of wandeltocht) dat voldoet aan de onderstaande voorwaarden:Het aantal bezoekers bedraagt niet meer dan 150 personen;Het evenement vindt niet plaats in het centrum;Er ontstaat geen geluidsoverlast.

3. Evenementen worden onderverdeeld in de volgende categorieën:

a. meldingsplichtig evenement: evenement met een laag risicoprofiel, waarvoor geen vergunning hoeft te worden aangevraagd;

b. A-evenement: laag risico-evenement, waarbij sprake is van een beperkte impact op de omgeving, de openbare orde, de veiligheid en/of het verkeer;

c. B-evenement: gemiddeld risico-evenement, waarbij sprake is van een grote impact op de directe omgeving, de openbare orde, de veiligheid en/of gevolgen voor het verkeer;

d. C-evenement: hoog risico-evenement, waarbij sprake is van een grote impact op de stad en/of regionale gevolgen voor het verkeer, de openbare orde, de veiligheid en hulpverleningsdiensten.

 

C Artikel 2:25 wordt gewijzigd als volgt:

 

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Artikel 2:25 Evenement

Artikel 2:25 Evenement

1. Het is verboden zonder vergunning van de burgemeester een evenement te organiseren.

1. Het is verboden zonder of in afwijking van een vergunning van de burgemeester een evenement te organiseren.

2. Geen vergunning is vereist voor een klein evenement, indien:

c. slechts kleine objecten worden geplaatst met een oppervlakte van minder dan 10 m² per object;

d. er een organisator is;

e. de organisator uiterlijk twee weken voorafgaand aan het evenement de burgemeester daarvan schriftelijk in kennis heeft gesteld.

2. Geen vergunning is vereist voor een klein evenement, indien:

c. het evenement niet plaatsvindt in het centrum;

d. het aantal aanwezigen niet meer bedraagt dan 300 personen;

e. slechts kleine objecten worden geplaatst met een oppervlakte van minder dan 25 m2 per object;

f. geen muziek ten gehore wordt gebracht vóór 07.00 uur of na 23.00 uur;

g. er een organisator is;

h. de organisator ten minste 10 werkdagen voorafgaand aan het evenement daarvan melding heeft gedaan aan de burgemeester.

3. De burgemeester kan binnen 5 werkdagen na ontvangst van de melding besluiten het organiseren van een evenement als bedoeld in het tweede lid te verbieden, ter bescherming van een in artikel 1:8 genoemd belang.

3. De burgemeester kan binnen 5 dagen na ontvangst van de melding besluiten een klein evenement te verbieden, indien er aanleiding is te vermoeden dat daardoor de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of het milieu in gevaar komt.

4. De burgemeester kan aan een evenement als bedoeld in het tweede lid nadere regels verbinden indien dit naar zijn oordeel noodzakelijk is ter bescherming van in artikel 1:8 genoemd belang.

4. Het verbod in het eerste lid is niet van toepassing op een wedstrijd op of aan de weg, in situaties waarin wordt voorzien door artikel 10 juncto 148, van de Wegenverkeerswet 1994.

5. Het verbod van het eerste lid geldt niet voor een wedstrijd op of aan de weg, voor zover in het geregeld onderwerp wordt voorzien door artikel 10 juncto 148, van de Wegenverkeerswet 1994.

5. In afwijking van het bepaalde in artikel 1:2 beslist de burgemeester binnen 12 weken na ontvangst op de aanvraag voor een vergunning voor een evenement als bedoeld in artikel 2:24, lid 3 onder d.

6. In afwijking van het bepaalde in artikel 1:2 beslist de burgemeester binnen dertien weken na ontvangst op een aanvraag voor een vergunning voor een evenement als bedoeld in het eerste lid.

 

 

 

ARTIKEL II  

De ‘Verordening op de kermis van de gemeente Almelo’ vastgesteld bij raadsbesluit van 9 februari 1984, laatst gewijzigd 13 april 1995, wordt ingetrokken.

 

ARTIKEL III  

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

 

 

 

Gedaan ter openbare vergadering van 10 mei 2016.

de griffier, de vice-voorzitter

drs. C.M. Steenbergen, drs. A Maathuis

 

 

Naar boven