Afkondiging rookverbod in de natuur van 11 mei 2016 tot en met 24 mei 2016

 

Namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Terschelling;

De brandweer en Staatsbosbeheer hebben dagelijks contact met elkaar over de droogte op het eiland. Dat resulteert in het aangegeven van een kleurcode, groen, geel, oranje of rood.

Gelet op de weersverwachtingen, met het uitblijven van neerslag en de volle zon, droogt het snel op in de natuur. In overleg met Staatsbosbeheer heeft de brandweer op vrijdag, 6 mei besloten om naar Geel te gaan. Dit houdt het volgende in:

Brandweer. De tweede auto wordt voorzien van extra slangen en vuurzwepen.

Staatsbosbeheer. Laat klaar zetten een (schone) giertank 10.000 liter met schoon water bij loonwerkbedrijf. Natuurbrandaanhanger met vuurzwepen staat paraat bij het Staatsbosbeheer kantoor op West Terschelling. Bereikbaarheid via noodnummer Staatsbosbeheer: 1 persoon.

Op 10 mei is er wederom overleg geweest met de Brandweer en Staatsbosbeheer en de gemeente. Met de huidige weersomstandigheden gaat de uitdroging van de natuur extra hard, bovendien staat er een forse oostelijke wind en zijn er voldoende factoren voor de Brandweer om na overleg met Staatsbosbeheer van Geel naar Oranje te gaan. Dit betekent een verhoogde paraatheid van deze diensten. Dit houdt in:

Oranje

Brandweer. De tweede auto wordt voorzien van extra slangen en vuurzwepen.

TS wordt voorzien van voorraad drinkwater/energiedrank en extra brandstof voertuigen.

Staatsbosbeheer. De voertuigen van Staatsbosbeheer staan verdeeld over het eiland.

Laat klaar zetten een (schone) giertank 10.000 liter met schoon water bij loonwerkbedrijf. Natuurbrandaanhanger met vuurzwepen, drinkwater voorziening staat paraat bij Staatsbosbeheer Midsland Borgweg.

De reden is de huidige droogte, het vooruitzicht dat het de komende week droog blijft en de nog steeds aanwakkerende oostelijke wind. Dat gevoegd bij het feit dat het eiland vol is en de Pinksterdagen er aan komen, maakt dat er verhoogde paraatheid is.

Op grond van de openbare orde en veiligheid en conform het gestelde in de Algemene Plaatselijke Verordening ex. artikel 2:18 kan het college een rookverbod afkondigen. Daarnaast is artikel 5:34 APV tot het verbod op vuurstoken altijd van kracht, behoudens het verlenen van een ontheffing hiervoor.

Besluit:

Op grond van artikel 2.18 Algemene plaatselijke verordening Terschelling is het gedurende deze periode van 11 mei 2016 tot en met 24 mei 2016 verboden te roken in bossen, op heide of veengronden dan wel in duingebieden of binnen een afstand van dertig meter daarvan.

Terschelling, 11 mei 2016

Namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Terschelling,

J.Haringa,

Teamleider publiek & VTH

Naar boven