Gemeente Dalfsen - 1e wijziging Verordening financiële en materiële gelijkstelling

De raad van de gemeente Dalfsen;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouder d.d. 3 november 2015, nummer 395;

gelet op artikel 140 van de Wet op het primair onderwijs en artikel 96g van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Gelet op de artikelen XIII, XV en XVII van de Wet dualisering gemeentelijke medebewindsbevoegdheden;

Gelet op artikel 5 van de Gemeentewet;

Gelet op hoofdstuk 4 van de Algemene wet bestuursrecht;

b e s l u i t:

de geactualiseerde bijlagen voorzieningen in de Verordening financiële en materiële gelijkstelling onderwijs gemeente Dalfsen vast te stellen met inachtneming van het aangenomen mondeling amendement over de term 'locaties voor bewegingsonderwijs’.

Aldus besloten door de raad van de gemeente Dalfsen in zijn openbare vergadering van 14 december 2015.

De raad voornoemd,

de voorzitter, de griffier,

drs. H.C.P. Noten drs. J. Leegwater

Bijlagen ‘voorzieningen’

Bijlage 1 Logopedie

  • I.

    Voorziening: Logopedie

  • II.

    Indieningsdatum: Voor deze voorziening hoeft geen aanvraag te worden ingediend. Wanneer een school geen gebruik meer wil maken van deze voorziening vindt melding uiterlijk op 31 juli voorafgaand aan het schooljaarplaats.

  • III.

    Tijdvak: de voorziening wordt per schooljaar toegekend.

  • IV.

    Toekenningscriteria: het recht beperkt zich tot de leerlingen in groep 1 en 2, daarnaast op individueel verzoek van docenten.

  • V.

    Deze voorziening staat open voor alle in de gemeente Dalfsen gevestigde en door de minister van OCW erkende scholen voor primair onderwijs.

  • VI.

    Wijze van toekenning: de preventieve logopedie wordt uitgevoerd door logopedisten van de gemeente Dalfsen.

  • VII.

    Subsidieplafond: de werkelijke kosten van de voorzienig tot maximaal het bedrag dat opgenomen is in de begroting.

Toelichting

De gemeente Dalfsen biedt op alle basisscholen logopedische zorg. Voordat leerlingen naar groep 3 gaan worden zij preventief logopedisch gescreend. Op de scholen wordt uniform gewerkt en er is een uitgebreid preventief pakket beschikbaar.

Indien uit de screening lichte problematiek blijkt wordt kortdurende begeleiding geboden. Indien langdurige begeleiding noodzakelijk is wordt doorverwezen naar de vrijgevestigde praktijken voor logopedie.

Naast screening en kortdurende begeleiding bij kleuters is het voor leerkrachten mogelijk om de kinderen van groep 3 tot en met 8 aan te melden voor onderzoek als er een vermoeden van problematiek is.

Bijlage 2 Vervoer naar lokalen bewegingsonderwijs

  • I.

    Voorziening: busvervoer naar lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs

  • II.

    Indieningsdatum: Als de gemeente deze voorziening regelt, hoeft geen aanvraag tw orden ingediend. Wanneer een school geen gebruik meer wil maken van deze voorziening vindt afmelding uiterlijk op 1 april voorafgaand aan het schooljaar plaats. Als een schoolbestuur deze voorziening regelt, moet de aanvraag voor 1 juni voorafgaand aan het schooljaar waarvoor aan wordt gevraagd, worden ingediend.

  • III.

    Tijdvak: de voorziening wordt per schooljaar toegekend.

  • IV.

    Toekenningscriteria:

    • Voor leerlingen van groep 3 en 4 als de afstand tussen de school en de locatie voor bewegingsonderwijs meer dan 1,5 kilometer is

    • Voor leerlingen van groep 5 t/m 8 als de afstand tussen de school en de locatie voor bewegingsonderwijs meer dan 3,5 kilometer is.

  • I.

    Deze voorziening staat open voor alle in de gemeente Dalfsen gevestigde en door de minister van OCW erkende scholen voor primair onderwijs.

  • II.

    Wijze van toekenning: het busvervoer wordt beschikbaar gesteld door de gemeente Dalfsen.

  • III.

    Subsidieplafond: de werkelijke kosten van de voorzienig.

Toelichting

Om de scholen die op grotere afstand van de locaties voor bewegingsonderwijs gelegen zijn tegemoet te komen wordt er door de gemeente busvervoer geregeld/bekostigd tussen de school en de locatie voor bewegingsonderwijs.

Afgesproken is dat schoolbesturen, in overleg met de buurtsportcoaches en betreffende locaties voor bewegingsonderwijs zelf zorg dragen voor de roosters bewegingsonderwijs met inachtneming van de beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs.

Bijlage 3 Verkeersveiligheid

  • I.

    Voorziening: Verkeersveiligheidsactiviteiten.

  • II.

    Indieningsdatum: geen datum in verband met de permanente aard van de bestaande voorziening.

  • III.

    Tijdvak: de voorziening wordt per schooljaar toegekend.

  • IV.

    Toekenningscriteria: het gaat om projecten die deel uit maken van schoolplan en schoolgids. In aanmerking komen het theoretisch en praktisch verkeersexamen/ projecten en lesmethodes op het gebied van verkeersveiligheid/ ondersteuning van verkeersouders.

  • V.

    Deze voorziening staat open voor alle in de gemeente Dalfsen gevestigde en door de minister van OCW erkende scholen voor primair onderwijs.

  • VI.

    Wijze van toekenning: de voorziening wordt bekostigd aan de betrokken organisaties die de projecten organiseren.

  • VII.

    Subsidieplafond: de werkelijke kosten van de voorziening tot maximaal het bedrag dat opgenomen is in de begroting.

Bijlage 4 Cultuureducatie

Voorziening: Subsidie cultuureducatie

  • I.

    Indieningsdatum: geen datum in verband met de permanente aard van de bestaande voorziening.

  • II.

    Tijdvak: de voorziening wordt per kalenderjaar toegekend.

  • III.

    Toekenningscriteria: Per kern wordt door de deelnemende scholen een beleidsplan opgesteld. Jaarlijks wordt een uitvoeringsprogramma ingediend als basis voor de subsidieaanvraag. Deze voorziening staat open voor alle in de gemeente Dalfsen gevestigde en door de minister van OCW erkende scholen voor primair en voortgezet onderwijs, deze voorziening staat ook open voor nevenvestigingen.

  • IV.

    Wijze van toekenning: de subsidie wordt betaalbaar gesteld aan de scholen of culturele commissiesdie de cultuureducatie uitvoeren. De verdeling van de subsidie gebeurt op basis van de verdeling van leerlingen per kern .

  • V.

    Subsidieplafond: het bedrag dat opgenomen is in de begroting.

Toelichting

De scholen stellen per kern (Dalfsen, Nieuwleusen, Lemelerveld) een beleidsplan op voor de cultuureducatie. Jaarlijks wordt er dan een uitvoeringsprogramma ingediend op basis waarvan aanspraak gemaakt kan worden op de subsidie.

Bijlage 5 Vervolgoproject Frisse scholen

  • I.

    Voorziening: vervanging mechanische installaties, de luchtbehandelingskasten, op scholen

  • II.

    Indieningsdatum: uiterlijk 1 september 2014.

  • III.

    Toekenningscriteria: de betreffende scholen hebben 50% van het investeringsbedrag voor onderhoud en 50% voor toekomstige vervanging gereserveerd.

  • IV.

    Deze voorziening staat open voor alle in de gemeente Dalfsen gevestigde en door de minister van OCW erkende scholen voor primair onderwijs, die in de periode van 2010 t/m 2014 op basis van het project frisse scholen mechanische installaties, de luchtbehandelingskasten, hebben aangeschaft.

  • V.

    Wijze van toekenning: 50% van de vervangingskosten van de mechanische installatie, de luchtbehandelingskast. Voor schoolbesturen resteert een bijdrage van 50%.

Toelichting

Op basis van het project frisse scholen hebben verschillende scholen in de periode 2010 t/m 2014 maatregelen genomen ter verbetering van het binnenmilieu. Hierbij is tevens gebruik gemaakt van de rijkssubsidieregeling voor het verbeteren van het binnenmilieu op scholen voor primair onderwijs. Bij de mechanische installaties, de luchtbehandelingskasten, zijn hierbij afspraken gemaakt, waarbij de gemeente in 2025: 50% van de vervangingskosten van de mechanische installaties betaalt. Dit onder de voorwaarde dat de betreffende scholen 50% van het investeringsbedrag reserveren voor onderhoud en 50% reserveren voor toekomstige vervanging.

Bijlage 6 Onderwijsbegeleiding

Voorziening: Subsidie onderwijsbegeleiding

  • I.

    Indieningsdatum: conform bepalingen in de geldende Algemene subsidieverordening gemeente Dalfsen.

  • II

    Tijdvak: de voorziening wordt per kalenderjaar toegekend.

  • III

    Toekenningscriteria: Elk schoolbestuur dient voor de individuele scholen een subsidieverzoek in voor leerlingenzorg. Deze voorziening staat open voor alle in de gemeente Dalfsen gevestigde en door de minister van OCW erkende scholen voor primair onderwijs.

  • IV

    Wijze van toekenning: de subsidie wordt betaalbaar gesteld aan de schoolbesturen. De verdeling van de subsidie gebeurt op basis van een bedrag per leerling.

  • V

    Subsidieplafond: het bedrag dat opgenomen is in de begroting.

Toelichting

Zowel het onderwijs als de jeugdhulp bevinden zich in een omvangrijke transitie. Het Passend Onderwijs moet er voor zorgen dat zoveel mogelijk kinderen in het regulier onderwijs kunnen meedraaien. Daardoor zullen er binnen het regulier onderwijs meer kinderen met extra zorg of ondersteuningsbehoefte terechtkomen. Daarnaast is de gemeente vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor bijna alle vormen van jeugdhulp. Ook dat brengt grote veranderingen met zich mee. Zowel de toeleiding naar jeugdhulp als de financiering van de meeste vormen van jeugdhulp, vindt in de gemeente plaats.

Belangrijk daarbij is een laagdrempelig, sluitend en goed samenhangend vangnet van zorg en hulp dichtbij de eigen directe woon- en leefomgeving van kinderen. Het leggen van een stevig fundament van hulp en zorg in en om de school zorgt ervoor dat problemen in een vroeg stadium kunnen worden aangepakt, dat er snel gehandeld kan worden en dat de hulp en zorg in samenhang kan worden geboden. Met scholen zijn inmiddels uitvoeringsafspraken gemaakt over samenwerking als leerlingen een ondersteuningsvraag hebben. Deze afspraken leiden in de praktijk tot toenemende duidelijkheid over rol en taak van gemeente en school.

Gelet op de omvangrijke transities die op dit moment spelen, is van het grootste belang op dit moment extra te blijven investeren in een goede samenwerking tussen scholen en gemeente, zodat deze voor de komende jaren geborgd wordt. Daarmee bieden we de scholen de mogelijkheid om kortdurende ondersteuning in te zetten wanneer dit niet geheel binnen de financiering passend onderwijs mogelijk is, maar ook (nog) niet zou leiden tot een geïndiceerde vorm van jeugdhulp (preventieve inzet).

Naar boven