Wijziging Beleidsregels Leerlingenvervoer gemeente Zoetermeer 2014

Zaaknummer -2015-000953

Datum collegebesluit: 8 maart 2016

Het college besluit:

1 De Beleidsregels leerlingenvervoer gemeente Zoetermeer 2014 als volgt te wijzigen:

A. De tekst onder “Dichtstbijzijnde toegankelijke school” wordt als volgt gewijzigd:

 

Bestaande tekst

Dichtstbijzijnde toegankelijke school

Basis artikel 1

Bekostiging van de vervoerskosten wordt toegekend over de afstand tussen de woning en de dichtstbijzijnde voor de leerling toegankelijke school.

Het kan voorkomen dat er redenen zijn waarom de in principe dichtstbijzijnde voor de leerling toegankelijke school niet het onderwijs kan bieden dat de leerling nodig heeft. In dat geval kan een leerling, door het overleggen van een verklaring van deze school, waarin staat dat zij niet het onderwijs kunnen bieden dat de leerling nodig heeft, alsnog in aanmerking komen voor een vergoeding naar een verder weg gelegen school.

Nieuwe tekst

Dichtstbijzijnde toegankelijke school

Basis artikel 1

Bekostiging van de vervoerskosten wordt toegekend over de afstand tussen de woning en de dichtstbijzijnde voor de leerling toegankelijke school.

Het kan voorkomen dat er redenen zijn waarom de in principe dichtstbijzijnde voor de leerling toegankelijke school niet het onderwijs kan bieden dat de leerling nodig heeft. In dat geval kunnen de ouders, door het overleggen van een toelaatbaarheidsverklaring met daarbij een verklaring leerlingenvervoer van het samenwerkingsverband waarvan de in principe dichtstbijzijnde voor de leerling toegankelijke school deel uit maakt, waarin gemotiveerd staat dat deze school niet het onderwijs kan bieden dat de leerling nodig heeft, alsnog in aanmerking komen voor een vergoeding naar een verder weg gelegen school.

 

B. Er wordt een nieuwe tekst ingevoegd over de “Aanvraagprocedure”:

 

Bestaande tekst

 

Nieuwe tekst

Aanvraagprocedure

Basis artikelen 5, 8 en 15

 

Als de in principe dichtstbijzijnde voor de leerling toegankelijke school niet het onderwijs kan bieden dat de leerling nodig heeft, dienen de ouders een toelaatbaarheidsverklaring van het samenwerkingsverband waarvan deze school deel uitmaakt, te verstrekken bij de aanvraag. Bij de toelaatbaarheidsverklaring hoort een ‘verklaring leerlingenvervoer’. Uit de verklaring leerlingenvervoer dient gemotiveerd te blijken dat de in principe dichtstbijzijnde voor de leerling toegankelijke school niet het onderwijs kan bieden dat de leerling nodig heeft.

 

De ouders dienen ook een vervoersadvies te verstrekken. Dat is een advies van de school over de vorm van vervoer waarop de leerling is aangewezen. Het vervoersadvies kan onderdeel uit maken van de verklaring leerlingenvervoer. Uit het advies moet blijken waarom de leerling is aangewezen op de geadviseerde vorm van vervoer.

 

Voor zover in de aanvraag wordt aangegeven dat de leerling door zijn of haar structurele handicap niet of niet onder begeleiding met de fiets of het openbaar vervoer naar school kan reizen – dienen de ouders in beginsel recente medische informatie te verstrekken waaruit volgt:

  • -

    dat de leerling vanwege zijn of haar structurele handicap alleen met begeleiding in het openbaar vervoer en/of met de fiets kan reizen dan wel

  • -

    dat de leerling vanwege zijn of haar structurele handicap helemaal niet met het openbaar vervoer en/of met de fiets kan reizen en

  • -

    wat de structurele handicap is waardoor het (zelfstandig) reizen met het openbaar vervoer of de fiets belemmerd worden.

 

De medische informatie is niet ouder dan 2 jaar en is afkomstig van een behandelend arts (niet een huisarts), specialist, orthopedagoog, psycholoog of psychiater.

 

In aanvulling op de bij de aanvraag te verstrekken informatie kan de gemeente een onafhankelijke medische keuring laten uitvoeren.

 

C. De tekst onder “GGD advies” komt te vervallen:

 

Bestaande tekst

GGD-advies

Basis artikelen 11, 18 en 23 (hardheidsclausule)

Er zijn situaties waar de noodzaak tot taxivervoer moet worden vastgesteld door een medisch deskundige. Als een medische verklaring ontbreekt of onvoldoende houvast biedt voor een beoordeling van de aanvraag, wordt advies gevraagd aan de GGD. De kosten voor dit advies komen voor rekening van de gemeente Zoetermeer.

Nieuwe tekst

 

 

  • 2.

    Geen samenspraak toe te passen op grond van artikel 2, lid 6 onder a en lid 7 onder f van de Samenspraakverordening;

  • 3.

    Dit besluit treedt in werking op de dag dat de wijziging van de Verordening leerlingenvervoer gemeente Zoetermeer 2014 in werking treedt.

Naar boven