Gemeenteblad van Rotterdam
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Rotterdam | Gemeenteblad 2016, 48253 | Verordeningen |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Rotterdam | Gemeenteblad 2016, 48253 | Verordeningen |
Gedragscode voor de medewerkers van de gemeente Rotterdam 2016
Artikel 1 Vaststelling gedragscode
De gedragscode voor medewerkers van de gemeente Rotterdam, als bijlage bij dit besluit, wordt vastgesteld.
Artikel 2 Intrekking oude gedragscode
De gedragscode integriteit van de gemeente Rotterdam van juni 2009 wordt ingetrokken.
Dit besluit, en de bij dit besluit behorende en daarvan deeluitmakende bijlage wordt gepubliceerd in het Gemeenteblad en op de website van de gemeente Rotterdam (www.rotterdam.nl).
Gedragscode voor de medewerkers van de gemeente Rotterdam 2016
Het doel van deze gedragscode is medewerkers houvast te bieden bij het hanteren van de normen en waarden van de gemeente Rotterdam, onder andere door duidelijk te maken wat onder ‘goed ambtenaarschap’ wordt verstaan. De gedragscode geeft verder aan wat wel en niet toelaatbaar is voor medewerkers.
De gedragscode is daarmee een instrument om medewerkers aan te spreken op hun handelen en gedrag, maar ook om het onderwerp integriteit te bevorderen binnen de organisatie. Het onderwerp integriteit gaat alleen leven als het een regelmatig terugkerend onderwerp is in gesprekken en overleggen. Het gaat erom dat medewerkers zich bewust zijn en blijven van de risico’s die de organisatie en de medewerkers lopen in hun werk voor de stad.
Integriteit is een belangrijk onderdeel van het professioneel functioneren van medewerkers. Dat houdt onder meer in dat handelingen en gedrag in lijn moeten zijn met de kernwaarden van onze organisatie.
Kernwaarden van de gemeente Rotterdam
De gemeente Rotterdam kiest voor de volgende kernwaarden als het gaat om integriteit:
Voor wie geldt de gedragscode?
Deze gedragscode geldt voor alle medewerkers van de gemeente Rotterdam, zowel voor ambtenaren met een aanstelling voor onbepaalde en bepaalde tijd, als ook voor externen en stagiairs. Voor de bestuurders geldt een aparte gedragscode. Als het gaat om gedragsregels wordt van de externe medewerker hetzelfde verwacht als van de ambtenaar. Dit geldt zeker voor het gedrag naar buiten; het mag voor de burger geen verschil maken of deze te doen heeft met een ambtenaar of een door de gemeente Rotterdam ingehuurde medewerker.
De medewerker wordt bij de werving en selectie gewezen op deze gedragscode en ontvangt bij zijn indiensttreding bij de gemeente Rotterdam een exemplaar van deze gedragscode. Degene die op een andere basis voor de gemeente Rotterdam (tijdelijk) werkzaamheden verricht, ontvangt een exemplaar van de gedragscode bij de aanvang van zijn werkzaamheden.
De gedragscode is openbaar en te raadplegen via het intranet en de website van de gemeente Rotterdam.
Voor de leesbaarheid wordt in de gedragscode met de concerndirecteur zowel de concerndirecteur van één van de zes clusters bedoeld als de concerncontroller van Middelen en Control en het hoofd van Concern Auditing.
De gedragscode biedt een kader voor de beoordeling van uw gedrag als ambtenaar en medewerker van de gemeente Rotterdam aan de hand van de genoemde kernwaarden. Deze kernwaarden dienen dus als toetssteen voor de nu volgende gedragsregels.
In geval van twijfel over hoe u in een situatie moet handelen met het oog op onderstaande gedragsregels, is het van belang dat u overlegt met uw leidinggevende dan wel naast hogere leidinggevende. U en uw leidinggevende kunnen eventueel de coördinator integriteit van uw cluster raadplegen.
Goed ambtenaarschap verwijst naar de verplichting zich te gedragen ‘zoals een goed ambtenaar betaamt’, zoals opgenomen in het Ambtenarenreglement van de gemeente Rotterdam. Het niet nakomen van verplichtingen kan worden beschouwd als plichtsverzuim en kan bestraft worden.
Waaraan wordt gedacht bij goed ambtenaarschap?
Indien u in contact bent gekomen met de politie, is het raadzaam hiervan melding te maken bij uw leidinggevende in het geval dit gevolgen heeft of kan hebben voor de uitoefening van uw functie. Indien er sprake is van een misdrijf zoals bedoeld in het Wetboek van Strafvordering (de artikelen 160 en 162), dan bent u verplicht hiervan aangifte te doen bij de politie en in verband daarmee melding te doen aan uw leidinggevende.
1.2. Ongewenste privé-contacten van ambtenaren
In bepaalde gevallen kan – uiteraard afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het geval en de aard van uw functie – geconcludeerd worden dat u zich dient te onthouden van dergelijke contacten. Door deze ongewenste contacten kan immers de goede vervulling van uw functie en het vertrouwen in het aanzien van de gemeente Rotterdam worden geschaad.
1.3. Vertrouwelijk omgaan met gevoelige en gemeentelijke informatie
1.4. Verantwoord omgaan met gemeentelijke voorzieningen en gemeentemiddelen
Zaken die de gemeente u ter beschikking stelt voor het uitoefenen van het werk, zoals kantoorartikelen, (mobiele) telefoon, smartphone, laptop, tablet, internet- en e-mailfaciliteiten, kopieerautomaten gebruikt u op verantwoorde wijze en in principe niet voor privé-doeleinden. Incidenteel privé-gebruik is toegestaan. U zorgt ervoor dat dit privégebruik uw dagelijkse werkzaamheden en die van uw collega’s niet hindert.
1.5. Melding nevenwerkzaamheden
U bent daarom verplicht opgave te doen van de nevenwerkzaamheden die u verricht of voornemens bent te verrichten, die de belangen van de gemeente, voor zover deze in verband staan met uw functievervulling kunnen raken. Het formulier om opgave van uw nevenwerkzaamheden te doen kunt u vinden op het intranet van de gemeente Rotterdam.
1.6. Melding financiële belangen
Indien u een risicovolle functie uitoefent, bent u verplicht uw financiële belangen respectievelijk uw bezit van en uw transacties in effecten, die de belangen van de gemeente Rotterdam kunnen raken, te melden bij uw concerndirecteur. U kunt daarbij gebruik maken van het meldingsformulier financiële belangen dat op het intranet staat.
1.7. Persoonlijk bedoelde uitnodigingen, geschenken en giften
U accepteert een geschenk alleen als uw onafhankelijke opstelling ten opzichte van de gever daardoor niet beïnvloed wordt. U gaat na of acceptatie van het geschenk verplichtingen schept voor de toekomst. U bedenkt ook hoe de buitenwereld zou kunnen aankijken tegen het aannemen van een geschenk. Een geschenk van een derde dat u in verband met uw werk hebt gekregen is in principe eigendom van de gemeente.
Persoonlijk bedoelde uitnodigingen, geschenken en giften met een waarde van minder dan 50 euro mogen alleen worden geaccepteerd als de acceptatie functioneel is, er open mee wordt omgegaan en er niet gevreesd hoeft te worden voor integriteitdilemma’s zoals belangenverstrengeling of voorkeursbehandelingen.
Persoonlijk bedoelde uitnodigingen, geschenken en giften met een waarde van meer dan 50 euro behoren in principe te worden geweigerd. Is een weigering om bepaalde redenen niet wenselijk, dan dient het bij de leidinggevende te worden gemeld en op een centraal punt binnen uw cluster te worden geregistreerd. Een geschenk met een waarde van meer dan 50 euro wordt eigendom van de gemeente.
1.8. Belangen van familieleden, vrienden en ex-collega’s
U bent alert op situaties in uw werk waarin u met privé-relaties te maken krijgt. U licht uw leidinggevende in over aanvragen en offertes van gezins- of familieleden, vrienden, kennissen of bedrijven waarin zij werkzaam zijn. U voorkomt de schijn van vriendjespolitiek en behandelt dergelijke aanvragen/offertes niet zelf.
1.9. Reageren op niet-integere zaken
Bij vermoedens van fraude, maar ook bij andere twijfelachtige zaken, kunt u gebruikmaken van de Regeling Melding Vermoeden Misstand. Uw concerndirecteur is verplicht om een reactie te geven op uw melding. Wilt u dat niet bekend wordt dat u de misstand aankaart, dan kunt u via de vertrouwenspersoon integriteit een melding doen. Alleen de vertrouwenspersoon integriteit is dan op de hoogte van uw identiteit.
2. De leidinggevende draagt het integriteitbeleid uit
Als gedrag in strijd met deze gedragscode is vastgesteld, worden maatregelen genomen. De maatregelen kunnen o.a. het volgende inhouden:
Dit gemeenteblad 2016, nummer 45, is uitgegeven op 14 april 2016 en ligt op werkdagen van 8.30 tot 16.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Stadswinkel Centrum, Coolsingel 40 (zijde Doelwater, tegenover hoofdbureau politie)
(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2016-48253.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.