Gemeente Stadskanaal: Besluit tot wijziging van de Nadere regels Jeugdhulp Stadskanaal 2015

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal;

gelet op de wens om de Nadere regels Jeugdhulp Stadskanaal 2015 te actualiseren;

mede gelet op het de besluitvorming in de raad inzake toevoeging van een nieuw artikel 19 van de Verordening Jeugdhulp Stadskanaal 2015;

b e s l u i t :

de Nadere regels Jeugdhulp Stadskanaal 2015 te wijzigen door:

A .

Vanwege rijksbeleid te laten vervallen artikel 5, lid 2: "In de gevallen, bedoeld in artikel 8.2.1 van de wet, informeert het college de ouders dat een ouderbijdrage is verschuldigd en hoe deze bijdrage wordt geïnd".

Een nieuw tweede lid toe te voegen aan ditzelfde artikel 5 Gesprek, luidende als volgt:

"als de jeugdige of zijn ouders een familiegroepsplan als bedoeld in artikel 1.1 van de wet hebben opgesteld, betrekt het college da t als eerste bij het onder zoek bedoeld in het eerste lid".

Toe te voegen aan artikel 6, leden 4, 5 en 6 inzake Minderjarigheid:

"Lid 4: als de jeugdhulp betrekking heeft op een ander dan de aanvrager, behoeft de aanvraag de instemming van de jeugdige of zijn ouders waarop de aanvraag betrekking heeft.

Lid 5: heeft de aanvraag betrekking op een minderjarige:

a. die jonger is dan 12 jaar, of

b. die ouder is dan 12 jaar en niet in staat tot een redelijke waardering van zijn belangen ter zake,

dan is niet de instemming van de minderjarige vereist, maar van diens wettelijke vertegenwoordiger.

Lid 6: heeft de aanvraag betrekking op een minderjarige die de leeftijd van 1 2 jaar maar nog niet die van 16 jaar heeft bereikt, dan behoeft de aanvraag de instemming van zowel de minderjarige als de wettelijke vertegenwoordiger, mits de minderjarige in staat is tot een redelijke waardering van zijn belangen ter zake. Weigert de wettelijke vertegenwoordiger in te stemmen met de aanvraag, dan zal het college de aanvraag toch in behandeling nemen als de jeugdhulp voor de minderjarige kennelijk nodig is teneinde ernstig nadeel voor de minderjarige te voorkomen, alsmede indien de minderjarige ook na de weigering van de toestemming de jeugdhulp weloverwogen blijft wensen ".

B .

Een nieuw artikel 12 Betrekken van ingezetenen bij het beleid, onder gelijktijdige vernummering van het huidige artikel 12 in 13, luidende als volgt:

  • 1.

    " De Participatieraad kan het college voorstellen doen voor het beleid betreffende jeugdhulp, en het college adviseren bij de besluitvorming over verordeningen en beleidsvoorstellen betreffende jeugdhulp. Het college voorziet hierbij de Participatieraad van ondersteuning om zijn rol effectief te kunnen vervullen.

  • 2.

    Het college nodigt minimaal in samenwerking met de Participatieraad eenmaal per jaar ingezetenen, cliënten en vertegenwoordigers van cliënten uit voor overleg over beleid betreffende jeugdhulp en de uitvoering daarvan. Het coll ege maakt dit overleg minimaal zes weken van te voren openbaar beke nd. Daarbij worden genodigden op geroepen punten voor de agenda aan te dragen.

  • 3.

    Het college kan het in lid 2 genoemde overleg organiseren in samenwerking met de colleges van andere gemeenten ".

C .

  • 1.

    De wijziging genoemd onder A. treedt in werking één dag na bekendmaking.

  • 2.

    De wijziging genoemd onder B. treedt in werking op 28 juni 2016.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 22 maart 2016.

Burgemeester en wethouders

de heer G.J. van der Zanden

secretaris

mevrouw B.A.H. Galama

burgemeester

Naar boven