Het college van burgemeester en wethouders van Helmond,
Gelezen het collegevoorstel d.d. 16 februari 2016,
Gelet op de artikelen de artikelen 10 derde lid, 10 vierde lid, 10 zesde lid, 12, 14 derde lid en 15 eerste lid van de Afvalstoffenverordening Helmond 2011.
Besluit:
Vast te stellen de Nadere regels Afvalstoffenverordening Helmond 2016.
1 Ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen
Artikel 1.1 Vaststellen regels over plaatsen en wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen ter inzameling moeten worden aangeboden (uitwerking van artikel 10 vierde lid)
Alle inzamelmiddelen
Alle inzamelmiddelen moeten door de gebruiker zodanig worden aangeboden dat er geen gevaar, schade, hinder of overlast kan ontstaan voor derden.
Groente-, fruit- en tuinafval en huishoudelijk restafval
- 1.
De deksel van de minicontainer moeten goed gesloten zijn.
- 2.
Bij een gewone belading moet het handvat van de minicontainers naar de rijweg zijn gericht.
- 3.
Het aanbieden van minicontainers moet ordelijk geschieden door plaatsing daarvan, op een krachtens artikel 11 eerste lid van de Afvalstoffenverordening vastgestelde inzameldag, op een daartoe aangewezen clusterplaats of, bij het ontbreken van een clusterplaats, op het voetpad zo dicht mogelijk bij de rijweg of, bij het ontbreken van een voetpad, aan de kant van de rijweg.
- 4.
Indien de minicontainers met een zijlader worden geleegd dienen de minicontainers met het handvat van de rijrichting af gericht zijn (klepopening richting de rijweg) en in een enkele rij te worden geplaatst, waarbij tussen de containers een afstand van ongeveer 30 cm. in acht moet worden genomen. Tevens dienen de minicontainers niet achter obstakels, zoals geparkeerde auto’s, struiken en lantaarnpalen te worden geplaatst.
- 5.
De minicontainers moeten zodanig op de weg worden geplaatst dat deze: het voetgangersverkeer en overige verkeer niet hinderen of in de doorgang belemmeren.
Klein chemisch afval
- 6.
Het is verboden klein chemisch afval anders dan door persoonlijke afgifte aan de medewerker van de chemokar van de inzameldienst aan te bieden.
- 7.
Het is verboden klein chemisch afval onbeheerd op de weg achter te laten.
- 8.
Klein chemisch afval moet in de originele verpakking, of in een deugdelijke verpakking voorzien van een opschrift met een beschrijving van de inhoud, worden aangeboden.
Kunststoffen
- 9.
Kunststoffen dienen in de van gemeentewege verstrekte zak te worden aangeboden.
- 10.
De zak met daarin de kunststoffen moet gesloten zijn.
- 11.
Het overdragen of aanbieden van kunststoffen moet geschieden door plaatsing daarvan, op de afgesproken inzameldag, op het voetpad, zo dicht mogelijk bij de rijweg, of bij het ontbreken van een voetpad, aan de kant van de rijweg of op een daartoe aangewezen clusterplaats.
- 12.
Kunststoffen moeten zodanig op de weg worden geplaatst zodat voetgangers- en overige verkeersdeelnemers niet worden gehinderd, de doorgang wordt belemmerd of gevaar of schade oplevert.
- 13.
Kunststoffen moeten zo worden aangeboden dat er geen vervuiling van de omgeving optreedt.
Grof huishoudelijk afval, grof tuinafval en groot wit- en bruingoed
- 14.
Het grof huishoudelijk afval, grof tuinafval en het groot wit- en bruingoed mag bij het ter inzameling overdragen of aanbieden geen grotere afmeting hebben dan 50 x 50 x150 cm.
- 15.
Kleinere stukken grof huishoudelijk afval en grof tuinafval dienen zoveel mogelijk in een of meer samengedrukte en/ of samengebonden bundels te worden overgedragen of aangeboden.
- 16.
Stukken of bundels grof huishoudelijk afval en grof tuinafval mogen niet zwaarder zijn dan 25 kg per stuk en geen grotere inhoud hebben dan 0,5 m3.
- 17.
De in het eerste lid genoemde maten en het in het derde lid genoemde gewicht gelden niet voor grof huishoudelijk afval, zoals meubilair en wit- en bruingoed en grof tuinafval, zoals boomstronken, dat niet kan worden verkleind.
Oud papier
- 18.
Bundels oud papier mogen niet zwaarder zijn dan 15 kg.
Metalen verpakkingen
- 19.
Metalen verpakkingen dienen in de van gemeentewege verstrekte zak te worden aangeboden.
- 20.
De zak met daarin de Metalen/blik moet gesloten zijn.
- 21.
Het overdragen of aanbieden van metalen verpakkingen moet geschieden door plaatsing daarvan, op de afgesproken inzameldag, op het voetpad, zo dicht mogelijk bij de rijweg, of bij het ontbreken van een voetpad, aan de kant van de rijweg of op een daartoe aangewezen clusterplaats.
- 22.
Metalen verpakkingen moeten zodanig op de weg worden geplaatst zodat voetgangers- en overige verkeersdeelnemers niet worden gehinderd, de doorgang wordt belemmerd of gevaar of schade oplevert.
- 23.
Metalen verpakkingen moeten zo worden aangeboden dat er geen vervuiling van de omgeving optreedt.
Drankkartons
- 24.
Drankkartons dienen in de van gemeentewege verstrekte zak te worden aangeboden.
- 25.
De zak met daarin de drankkartons moet gesloten zijn.
- 26.
Het overdragen of aanbieden van drankkartons moet geschieden door plaatsing daarvan, op de afgesproken inzameldag, op het voetpad, zo dicht mogelijk bij de rijweg, of bij het ontbreken van een voetpad, aan de kant van de rijweg of op een daartoe aangewezen clusterplaats.
- 27.
Drankkartons moeten zodanig op de weg worden geplaatst zodat voetgangers- en overige verkeersdeelnemers niet worden gehinderd, de doorgang wordt belemmerd of gevaar of schade oplevert.
- 28.
Drankkartons moeten zo worden aangeboden dat er geen vervuiling van de omgeving optreedt.
Artikel 1.2 Vaststellen regels over het maximale gewicht per inzamelmiddel en het maximum aantal inzamelmiddelen dat per keer kan worden aangeboden (uitwerking artikel 10 derde lid)
- 1.
Het gewicht van de hoeveelheid afvalstoffen die ter inzameling wordt aangeboden in een huisvuilzak mag niet groter zijn dan 50 liter.
- 2.
Het gezamenlijk gewicht van de minicontainers en de inhoud daarvan, mag niet meer bedragen dan 75 kilogram.
- 3.
Het gewicht van de aangeboden hoeveelheid huishoudelijk klein chemisch afval mag per keer niet zwaarder zijn dan 50 kilogram.
- 4.
Per twee weken mag eenmaal het voor een bepaalde categorie huishoudelijke afvalstoffen aangewezen of verstrekt inzamelmiddel ter lediging worden aangeboden.
Artikel 1.3 Vaststellen regels over de voorwaarden waaronder de inzamelmiddelen worden verstrekt (uitwerking artikel 10 derde lid)
- 1.
Indien van gemeentewege voor een perceel een grijze minicontainer is verstrekt, mag huishoudelijk restafval uitsluitend in de grijze minicontainer ter inzameling worden aangeboden.
- 2.
Indien van gemeentewege voor een perceel een groene minicontainer is verstrekt, mag uitsluitend groente-, fruit- en tuinafval ter inzameling worden aangeboden.
- 3.
Inzamelmiddelen worden in bruikleen gegeven ten behoeve van de inzameling van de betreffende categorie van huishoudelijke afvalstoffen.
- 4.
De gebruiker is verantwoordelijk voor de in bruikleen ontvangen inzamelmiddelen en dient de inzamelmiddelen in oorspronkelijke staat te houden.
- 5.
De inzamelmiddelen behoren bij het perceel en moeten bij verhuizing van de gebruiker van dat perceel in de originele staat op het perceel worden achtergelaten.
- 6.
Indien een extra grijze of groene minicontainer is verstrekt, dan moet dit inzamelmiddel in originele staat worden ingeleverd als niet meer wordt voldaan aan de voorwaarde waaronder deze is verstrekt.
- 7.
Voor het beschadigen of het verdwijnen van de inzamelmiddelen of inzamelvoorzieningen is de gebruiker aansprakelijk, tenzij de gebruiker via een aangifte bij de politie kan aantonen dat dit buiten zijn schuld is geschied.
- 8.
Beschadiging of verdwijning van de inzamelmiddelen dienen binnen een week, d.m.v. een vermissingbewijs, te worden gemeld bij de gemeente Helmond.
- 9.
Bij beschadiging of verdwijning kan tegen betaling een nieuw inzamelmiddel of inzamelvoorziening worden verkregen tenzij een en ander buiten schuld van de gebruiker is geschied.
- 10.
De gebruiker dient er voor te zorgen dat het inzamelmiddel regelmatig wordt gereinigd.
- 11.
Het is verboden de volgende voorwerpen c.q. stoffen in de inzamelmiddelen te deponeren:
- •
brandende of gloeiende voorwerpen;
- •
- •
agressieve, giftige of explosieve stoffen;
- •
omvangrijke en/of zware voorwerpen die schade aan de inzamelauto en/of de medewerkers van de inzameldienst kunnen veroorzaken c.q. toebrengen.
Artikel 1.4 Vaststellen regels over eisen van het te gebruiken inzamelmiddel dat niet van gemeentewege is verstrekt (uitwerking artikel 10 zesde lid)
Textiel
- 1.
Textiel dient in een daartoe aangeboden zak of vuilniszak te worden aangeboden.
- 2.
De vuilniszak moet gesloten zijn.
- 3.
Het aanbieden van de vuilniszak moet ordelijk geschieden door plaatsing daarvan, op de op de zak aangegeven inzameldag, op het voetpad, zo dicht mogelijk bij de rijweg, of bij het ontbreken van een voetpad, aan de kant van de rijweg.
- 4.
De vuilniszak moet zodanig op de weg worden geplaatst dat deze
- a.
het voetgangersverkeer en overige verkeer niet hinderen of in de doorgang belemmeren;
- b.
geen gevaar of schade opleveren voor derden.
2 Ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen ten behoeve van een groep van percelen
Artikel 2.1 Vaststellen regels over de wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen via een inzamelmiddel of inzamelvoorziening ten behoeve van een groep percelen moeten worden aangeboden (uitwerking artikel 10 vierde lid)
- 1.
In het inzamelmiddel of de inzamelvoorziening mag uitsluitend huishoudelijk restafval en groente- fruit- en tuinafval in de aangewezen verzamelcontainer ter inzameling worden aangeboden.
- 2.
Het huishoudelijk restafval en het groente-, fruit- en tuinafval dient in een goed gesloten zak in de verzamelcontainer te worden gedeponeerd.
- 3.
Het inzamelmiddel of de inzamelvoorziening dient na gebruik goed te worden gesloten.
- 4.
Het is verboden afvalstoffen naast het inzamelmiddel of de inzamelvoorziening te plaatsen.
- 5.
Gebruikers van percelen, niet zijnde inpandige inzamelmiddelen en –voorzieningen en ondergrondse container op eigen terrein, waarvoor een inzamelmiddel of inzamelvoorziening is aangewezen, hebben uitsluitend toegang tot het inzamelmiddel of de inzamelvoorziening middels een door de gemeente verstrekte sleutel of afvalpas.
- 6.
Een eventueel verstrekte sleutel of afvalpas wordt in bruikleen verstrekt.
- 7.
De gebruiker van een sleutel of afvalpas is verantwoordelijk voor de in bruikleen ontvangen sleutel.
- 8.
Een verstrekte sleutel of afvalpas behoort bij het perceel ten behoeve waarvan deze is verstrekt en moet bij verhuizing van de gebruiker van dat perceel in de originele staat op het perceel worden achtergelaten.
- 9.
Voor het beschadigen of het verdwijnen van de verstrekte sleutel of afvalpas is de gebruiker aansprakelijk.
- 10.
Beschadiging of verdwijning van de sleutel of afvalpas dient binnen twee weken te worden gemeld bij de gemeente Helmond.
- 11.
Bij verdwijning kan d.m.v. een vermissingbewijs en tegen betaling een nieuwe sleutel of afvalpas worden verkregen.
3 Ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen via inzamelvoorzieningen op wijkniveau
Artikel 3.1 Vaststellen regels over de wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen via een inzamelvoorziening op wijkniveau kunnen worden aangeboden (uitwerking artikel 10 vierde lid)
Glas
- 1.
In daartoe van gemeentewege geplaatste glasbakken mag alleen glazen verpakkingsmateriaal worden achtergelaten.
- 2.
Het is verboden glas op andere plaatsen achter te laten dan in daartoe van gemeentewege geplaatste glasbakken.
Oud Papier en karton
- 3.
In de in bijlage 1 aangegeven wijken dient het oud papier en karton in de daartoe door de plaatselijke vereniging geplaatste papiercontainers te worden achtergelaten.
4 Ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen via een brengdepot
Artikel 4.1 Vaststellen regels over de wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen bij een brengdepot kunnen worden aangeboden (uitwerking artikel 10 vierde lid)
- 1.
De huishoudelijke afvalstoffen dienen op categorie gescheiden te worden aangeboden.
- 2.
Alle aanwijzingen van de daar dienstdoende medewerkers dienen stipt te worden opgevolgd.
- 3.
De diverse categorieën huishoudelijke afvalstoffen moeten in de daarvoor bestemde afvalcontainers of daarvoor bestemde plaatsen op de brengdepots worden achtergelaten.
- 4.
Het vervoeren en storten van afvalstoffen dient op zodanige wijze plaats te vinden dat geen verontreiniging van de toegangswegen, het brengdepot of de omgeving daarvan ontstaat.
- 5.
Nadat de afvalstoffen zijn gestort moet de aanbieder met zijn voertuig onmiddellijk het brengdepot verlaten.
- 6.
Het is een ieder op het brengdepot verboden afvalstoffen te sorteren voor eigen gebruik of verkoop aan derden of mee te nemen.
- 7.
Andere personen dan aanbieders/vervoerders mogen zich zonder toestemming van de toezichthouder niet op het brengdepot ophouden.
- 8.
Indien het gedrag van de aanbieder van afvalstoffen op het brengdepot in strijd is met het bepaalde in dit besluit, kan hem voor de rest van de dag en maximaal voor de tijd van een week de toegang worden ontzegd door de beheerder. Langere ontzegging vindt plaats in overleg met de toezichthouder en politie.
- 9.
De aanbieder van afvalstoffen op het brengdepot vrijwaart de exploitant, toezichthouder en vervoerder tegen aanspraken van derden tot vergoeding van schade aan hen toegebracht en/of bij hen ontstaan als gevolg van het niet volledig voldoen door de aanbieder aan de in dit artikel gestelde bepalingen.
- 10.
Het is verboden op het brengdepot afvalstoffen aan te bieden die ten gevolge van hun aard, afmetingen of hoeveelheden, moeilijkheden kunnen veroorzaken bij transport of verwerking, alsmede stoffen die ingevolge enig wettelijk voorschrift afzonderlijk moeten worden verzameld. Hieronder worden in elk geval begrepen: zuiveringsslib, hete as, autowrakken en gedeelten daarvan, specifiek ziekenhuisafval, mest, slachtafval en andere onder de regelgeving van de Destructiewet vallende afvalstoffen, stoffen die overmatige stank verspreiden of ongedierte bevatten, stoffen die gevaar opleveren voor en door zelfontbranding, ontploffing, besmetting en straling.
- 11.
Ter controle van het hiervoor bepaalde kan de toezichthouder in geval van ernstige verdenkingen of bij wijze van steekproef te allen tijde de aanbieder gelasten de afvalstoffen te storten op het laadbordes. Bij het doorzoeken van de afvalstoffen dient een vertegenwoordiger van de aanbieder aanwezig te blijven.
- 12.
Niet toegelaten afvalstoffen moeten door de toezichthouder, al dan niet reeds gestort, worden geweigerd en moeten worden teruggenomen door de ontdoener. Eventuele (verwijderings-)kosten zijn voor rekening van de ontdoener.
- 13.
Het is verboden zich buiten de vastgestelde openingstijden op het brengdepot te bevinden.
- 14.
Uitsluitend bewoners van de gemeente Helmond worden op het brengdepot toegelaten voor het achterlaten van huishoudelijke afvalstoffen.
- 15.
Het achterlaten van huishoudelijke afvalstoffen mag slechts plaatsvinden na betaling van het eventueel verschuldigde reinigingsheffing.
- 16.
De tarieven (en gratis quotum) die gelden op het brengdepot worden jaarlijks in de “Verordening Reinigingsheffingen” vastgesteld.
Vuilniszakken
- 17.
Per bezoek mogen maximaal 2 vuilniszakken met huishoudelijk afval worden aangeboden.
Autobanden
- 18.
Autobanden mogen met velgen worden aangeboden.
- 19.
Per huishouden mogen maximaal 4 autobanden per jaar worden aangeboden.
Asbest
- 20.
Asbest of asbesthoudende materialen dienen, voordat deze het perceel verlaten, nat en door middel van een dubbele laag, bij voorkeur doorzichtig, plastic, te worden verpakt.
- 21.
Per jaar mag per huishouden maximaal 35m2 of ca. 15 platen asbesthoudend materiaal worden aangeboden.
Vlak glas
- 22.
Vlak glas wordt geaccepteerd wanneer het past in de 10 m3 afzetcontainer.
Afgewerkte olie
- 23.
Per bezoek mag maximaal 10 liter afgewerkte olie worden aangeboden.
Kunststoffen
- 24.
Kunststoffen kunnen los in het inzamelmiddel worden aangeboden.
- 25.
Kunststoffen kunnen tezamen met metalen verpakkingen, blik en drankkartons in het inzamelmiddel worden aangeboden.
Metalen verpakkingen
- 26.
Metalen verpakkingen kunnen los in het inzamelmiddel worden aangeboden.
- 27.
Metalen verpakkingen kunnen tezamen met kunststoffen en drankkartons in het inzamelmiddel worden aangeboden.
Drankkartons
- 28.
Drankkartons kunnen los in het inzamelmiddel worden aangeboden.
- 29.
Drankkartons kunnen tezamen met metalen verpakkingen en kunststoffen in het inzamelmiddel worden aangeboden.
5 Ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen zonder inzamelmiddel
Artikel 5.1 Vaststellen regels over de wijze waarop de genoemde huishoudelijke afvalstoffen zonder aangewezen inzamelmiddel moeten worden aangeboden (uitwerking artikel 10 zesde lid)
Oud papier en karton
- 1.
Het overdragen of aanbieden van oud papier en karton moet ordelijk geschieden door plaatsing daarvan, op de afgesproken inzameldag, op het voetpad, zo dicht mogelijk bij de rijweg, of bij het ontbreken van een voetpad, aan de kant van de rijweg of op een daartoe aangewezen clusterplaats.
- 2.
Oud papier en karton moeten zodanig op de weg worden geplaatst dat het voetgangers- en overige verkeer niet wordt gehinderd of in de doorgang wordt belemmerd en gevaar of schade oplevert.
- 3.
Oud papier en karton moeten zodanig worden aangeboden dat er geen vervuiling naar de omgeving kan optreden (bijvoorbeeld in een dichte doos of gebonden).
Grof huishoudelijk afval, grof tuinafval, groot wit- en bruingoed
- 4.
Het overdragen of aanbieden van deze afvalstoffen moet ordelijk geschieden door plaatsing daarvan, op de afgesproken inzameldag, op eigen terrein, zo dicht mogelijk bij de openbare weg.
- 5.
Het hier genoemde afval moet zodanig worden aangeboden dat er geen vervuiling naar de omgeving kan optreden.
Kerstbomen
- 6.
Kerstbomen moeten bij het ter inzameling overdragen of aanbieden naast de groene minicontainer of verzamelcontainer worden geplaatst.
- 7.
Indien er gebruik gemaakt wordt van inzamelvoorzieningen op eigen terrein of bij inpandige inzamelvoorzieningen moeten de kerstbomen worden aangeboden aan de openbare weg.
- 8.
De kerstbomen moeten zodanig op de weg worden geplaatst dat deze
- a.
het voetgangersverkeer en overige verkeer niet hinderen of in de doorgang belemmeren;
- b.
geen gevaar of schade opleveren.
Artikel 5.2 Vaststellen regels over het in bijzondere gevallen ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen (uitwerking artikel 12)
- 1.
Bij wegopenbrekingen ter plaatse moeten de betrokken gebruikers er voor zorgen dat de huishoudelijke afvalstoffen op een nader aan te geven plaats worden aangeboden.
- 2.
Deze plaats wordt door middel van een bewonersbrief door de gemeente en/of de inzameldienst kenbaar gemaakt.
6 Inzameling van bedrijfsafvalstoffen
Artikel 6.1 Vaststellen regels over het ter inzameling aanbieden van bedrijfsafvalstoffen aan de inzameldienst (uitwerking artikel 14, derde lid)
Groente-, fruit- en tuinafval en restafval
- 1.
De dagen waarop groente-, fruit- en tuinafval en restafval van bedrijven kan worden aangeboden, worden bekendgemaakt en liggen ter inzage bij de gemeente en de inzameldienst.
- 2.
De gebruiker van een inzamelmiddel moet er voor zorgen dat het inzamelmiddel op de vastgestelde inzameldag voor 07.30 uur wordt aangeboden en zo spoedig mogelijk na lediging door de inzameldienst, doch voor 19.00 uur is verwijderd.
- 3.
De gebruiker van een inzamelmiddel mag het inzamelmiddel uiterlijk om 22.00 uur voorafgaand op de vastgestelde inzameldag aanbieden.
Artikel 6.2 Vaststellen regels over het ter inzameling aanbieden van bedrijfsafvalstoffen aan een ander dan de inzameldienst (uitwerking artikel 15, eerste lid)
- 1.
Bedrijfsafvalstoffen mogen uitsluitend ter inzameling worden aangeboden op de vastgestelde inzameldag.
- 2.
In de binnenstad mogen bedrijfsafvalstoffen uitsluitend ter inzameling worden aangeboden gedurende de volgende tijden (niet in het geval van feestdagen): maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag, telkens tussen 07.00 tot en met 11.00 uur.
7 Slotbepalingen
Artikel 7.1 Inwerkingtreding
- 1.
Deze nadere regels treden in werking op 1 mei 2016.
- 2.
De Nadere regels Afvalstoffen Helmond 2011 worden ingetrokken op 1 mei 2016.
Besloten in de vergadering van 16 februari 2016.
Burgemeester en wethouders van Helmond,
De burgemeester,
mevr. P.J.M.G. Blanksma-van den Heuvel
De secretaris,
mr. drs. A.P.M. ter Voert
Bekend gemaakt op:
1 april 2016
De secretaris,
mr. drs. A.P.M. ter Voert